Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves Alkotó!
Én szívesen megépíteném próbaképp, igaz csak szép lassacskán (ahogy anyagilag összejön). Tudnál fóliaoldali pdf-t is küldeni hozzá? A nyáklapot már mostanában meg tudnám csinálni, a többit meg apránként.
Fontos! Én még nem építettem ilyet, nem tudok tapasztalatokról beszélni.
Nem mondtad milyen a gyártástechnológiád. Találomra egy tükrözött képet generáltam, ami vasaláshoz és fotózáshoz is jó. Ha eltérőt akarsz, mond el mit tudsz felhasználni. A furatokat egységesen kicsire állítottam, mert így a fúrót jobban megvezeti, de ahová nagyobb kell az utólag értelem szerűen fel kell fúrni. Ha nem akarsz a panellel bajlódni, akkor azt készen is elérheted nálam.
Köszönöm! Ez tökéletes lesz, vasalni szoktam, az eddigi "rajzaid" is tökéletes sikerültek.
Tudom, hogy nem próbáltad, de azért én megpróbálom. Először csak egy példányt, és ha működik, akkor megcsinálom a párját is.
Nos nem csak én hallom így, idézném reloop-ot: "Nekem is ez a tapasztalatom a saját Quad405-öseimmel. Nincs mérőeszközöm a feltételezésem igazolására, de a topológiából eredő relatíve magas intermodulációs torzításra gyanakszom. Ezekre olyan érzékeny a hallás, hogy a sávszéleket elnyomva érzékeli." A lényeg majd kipróbálom R. Ludwig változatot, vagy komplementer véggel. Üdv!
Jó rendben, de megjegyzem már vittem el itthonról az erősítőt, másik műsorforrásról ment, másik hangdoboz, és meg volt a középhang. Akkor lehet az én erősítőmben a hiba. Ki lakik Bp.-en és bevállal egy Quad meghallgatást? Most már nagyon szeretnék hallani egy másik Quad-ot!
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
Be kellene fejezned ezt a marhaságot. Mi már régen elfogadtuk, hogy neked nem tetszik. A tetszés nem szorul magyarázatra, a saját belső ügyet, csak magaddal tudod megbeszélni. Nekem tetszik, neked nem tetszik, és ezzel nincs semmi baj.
Az viszont óriási baj, ha mindenképpen egyet kell veled értenünk. Ne kívánd ezt!
Kicsit visszatérve ehhez a modhoz amiről véleményt kértél. Akkor nem is néztem meg annyira a rajzot, de most jutott eszembe, hogy egyszer nekiültem és órákon keresztül gyúrtam a szimulátort. Vannak a Quad-nak sarkalatos pontjai, amikhez a különféle modokban hozzá hozzá nyúlnak, de többnyire csak részben. Akkor félbe hagytam, de majd ha lesz időm újra előveszem. A változtatásokat a különféle modok alapján, illetve a saját fejem után alkalmaztam, törekedve a minél jobb paraméterek elérésére. Ennek hatalmas előnye, hogy az ember látja hogy mit csinál, annak milyen hatása van, és néha még a miértjét is megérti.
Csak egy példa a sok közül: sok után építő gondolta úgy (mert a fellelhető irodalom is ezt sugallta), hogy nagyon fontos a híd elemeinek pontossága, ezért feltétlenül 1-2%-on belül kell az alkatrészeit összeválogatni. Hát ez nem így van, közel sem ennyire rossz a helyzet. Viszont azt senki nem tudja (csak valamelyik modifikátor jött rá), hogy a T1 áramának csökkentése hatalmasat javít az erősítő tulajdonságain. Akkor addig jutottam, hogy az eredeti rajz torzítását sikerült a negyedére csökkenteni. Ha majd teljesen kész leszek, és esetleg valakit érdekel, felteszem a rajzot. Természetesen két panelt át is fogok majd ennek megfelelően alakítani, és meg is fogom hallgatni a végeredményt, ami vagy ugyanolyan lesz mint az eredeti, vagy jobb, vagy rosszabb. Negyedik lehetőség nincs. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
Ha már konkrétan szóba hoztad a témát, akkor két bátortalan megjegyzés jut eszembe.
1. A szimulátorban jól teljesítő kapcsolás, egyáltalán nem biztos, hogy jól is fog szólni. 2. Ez a módosítás (-ha igaz, mert éppen ezt akartam megerősíttetni a fórumozókkal-), kimondottan az otthoni zenehallgatásra lett kihegyezve, a minél jobb hangzásra törekedve (de ki mondja meg mi a "jó hangzás")
Nem írtam sehol olyat, hogy egyet kellene érteni velem! Inkább elolvastad volna amit írtam, lenne e lehetőség másnál meghallgatni egy másik Quad-ot, hogy megtudjam, hogy valóban nekem nem tetszik , ahogy Te fogalmaztál, vagy az enyémmel van valami probléma? Mindegy téma befejezve.
Mi mi, 0.001%-ot lejjebb tudtad vinni 0.00025%-ra?
A osztályban, SE kivitelben 10 a minusz 5-en torzítást is lehet csinálni. Legalábbis szimulátorban biztosan. A problémát inkább az jelenti, hogy láttad a gyakorlatban, mérve ezt a 0,001 %-ot? Egyébként, ilyenkor már nagyon nyákfüggő a dolog. Már a legapróbb részletek is elviszik a dolgot.
Megfelelő visszacsatolással szinte bármit lehet, de baromság szerintem
Én tűzbe merem tenni a kezem, hogy jól szól a 0.05% alatti torzítás.
A szimulátorban a 0,001 az 0,0035-ről indul, ekkora torzítást számol alapból. Hogy a valóságban ez mennyi az nem annyira fontos, nem is az volt a célom hogy ez minél kevesebb legyen, hanem az, hogy minél optimálisabban működjön a komplett kapcsolás. Mert akár milyen jól is tervezték meg ezt a 70-es években, bizony lehet rajta javítani, nem is keveset.
Most úgy gondolom, hogy ezek a beavatkozások a hangjára is pozitív hatással lesznek, de ez mint már mondottam majd a meghallgatás után derül ki. Mert mint tudjuk, a paraméterek és a nekünk tetsző hangzás között nincs egyenes arányosság, néha nagyon nincs. Az a baj, hogy a korrekt válaszokhoz nagyon sokat kellene foglalkozni vele, ehhez viszont egy (vagy több) fanatikus diyer-re lenne szükség (minden egyes módosítás utáni meghallgatás, összevetés az eredetivel), jómagam nem vagyok ilyen. Olyan apróságokra gondolok pl. mint a dumper fokozatba berakott induktivitások. Ezt annak idején azért rakták bele, hogy a fázisviszonyon javítson. Valamennyit javít is, de a torzítást meg növeli. A modok egy részébe már nincs is bent, illetve a 606-ba is csak az alsó oldalon hagyták bent a tervezők (gondolom a kvázi komplementer kialakítás miatt). Szóval nem kétperces móka ez, főleg úgy, hogy a szimulátor mellett leginkább a fülünk a műszer.
A szimulátorban a végtranzisztorok minden paramétere tökéletesen megegyezik. (B osztályú vég! Keresztezési torzítás, még megnövelt nyugalmi árammal is nehéz.)
A gyakorlatban ilyen lehetetlen. (Ilyen alacsony torzítás kiméréséhez már kevés a hangkártya, kell egy RS UPL/UPD, vagy egy Audio Precision, de abból is csak a DSP-s, vagy egy Prism Audio AD2+ DA2.)
Ezért nem is állok neki hangkártyával mérni. A lényeg a szimulátorban is látszik, a hangzást meg úgysem a THD értéke fogja meghatározni, de a működés tekintetében elég jó támpont.
Én még az induktív elemet úgy tudtam(kimenetnél nem a tranzisztoroknál), hogy a b osztályú torzítást tüntesse el. Utána megnéztem egy egyszerűsített példán, egyben frekvenciakiemelést is csinál. Nem nagyot de csinál.
Nem látom értelmét ennek az agyonmódosításnak, ha lenne nagyobb hangszóró akkor hatásfokban és teljesítményben érdemes lenne feljebb vinni, meglévő paramétereket úgy, hogy közbe a torzítás ugyanennyi marad. Esetleg még minimalizálni lenne érdemes. Amin még morfondíroztam, hogy az a osztályos részt leváltani valamivel, igen tudom azért van ott az a 4szeres erősítésű a osztályos rész benne mert akkoriban még nem volt ilyen nagy műveleti erősítő, mármint ami 40-et tud erősíteni. Valahol láttam egy egyszerűsített quadot ami csak 2 vf tranzisztort és egy műveleti erősítőt tartalmazott. Na az szerintem jó irány mutató lenne. Valahogy nem igen tud érdekelni engem, megmaradok az eredeti verziónál. Apropó amin még gondolkoztam hogy a bemeneti kondenzátort érdemes lenne-e lecserélni impulzus trafóra?
A működése ennél bonyolultabb, és mivel a híd egyik eleme a tekercs ezért kell bele. Nem csinál semmilyen kiemelést, a frekimenet egyenes.
Te nem látod értelmét a módosításoknak, én meg nagyon is, pedig a Quad mint végfok már nem igazán érdekel. De ha a módosításoknak pozitív eredménye lesz majd minden tekintetben akkor miért ne? Egyébként nagyjából már akkor összeállt bennem egy kép, amit a reloop kolléga által csatolt rajz, illetve a bolgár mod közelít meg leginkább. Egyelőre persze még az is rejtély, hogy érdemes-e benne hagyni az IC-t a jelútban, vagy csak DC szervóként használni, és az erősítést csak a tranyóra bízni. Nagy teljesítményű rajzot pedig tettem már fel régebben, az 200/400W-ot tud 8 illetve 4 ohmon, ugyanolyan (vagy jobb) adatokkal. Az elvet szinte bármelyik végfokba bele lehet applikálni, mert mindegyikben van feszültségerősítő fokozat, meg vannak végtranyók.
Szerintem próbáld ki, nagyfrekis részen kiemel igaz nem sokat. de lehet a szimulátor volt rossz.
Szerintem a műveleti erősítő kell, mert matematikailag tökéletes. Rajzra viszont kíváncsi vagyok, mit módosítottál rajta?
Nem emel ki. A szimulátor akkor rossz, ha a felhasználó nem ért hozzá. Matematikai műveleteket hajt végre, azzal még talán elboldogulnak a mai PC-k. Nézd meg egy műveleti erősítő adatlapját. Nem mondom hogy rossz, de azért a tökéletestől messze van. Rajzot addig nem mutatok amíg nem hallgattam meg, és nem mondom rá azt, hogy jó lett. A téli hónapok előtt erre biztos hogy nem kerül sor.
Szia!
Abban szeretném a segítséged(eteket) kérni, hogy ehhez a panelhoz ha 1-es huzalból tekerném meg a tekercset ami légmagos lenne, akkor kb milyen átmérővel/menetekkel kellene elkészítenem, hogy megfelelő legyen ehhez a tervhez? Köszönöm előre is a válaszokat
Szia! Ez egy elfogadható kalkulátor. Az 1mm átmérőjű huzal AWG 18-as, a többi mértékegységet állítsd be értelemszerűen.
Próbáld ki a kalkulátort. Sajnos azt fogod tapasztalni, hogy az adott helyre nem fér el az eredményül kapott induktivitás. Légmagosban nagyobb lesz a méret, mint a panelon lévő hely. Eredetileg ferritrúdra tekert induktivitást használnak, ami kisebb helyet foglal, de nehezebb reprodukálni.
Nagyon jól tudom, hogy csak matematikai képleteket számol ki. Szimulációz nem én csináltam hanem egy tanárom a proteusban.
Azóta meg nem is foglalkoztam vele mert linuxozok, wine-t meg nem akarom hazavágni.
Szerintetek a quad 405 alkalmas-e stúdió monitor építésre?
Valakivel beszélgettem(telefonon, bemásolni nem tudom) és azt mondja hogy hát szerinte a gainclone jobb. Nézzük csak, érveket tudnátok-e felhozni a quad mellet? Szerinte egy bohóckodás az egész kapcsolás, megint nem látok benne relációt ha a hozzá tartozó adatok jók akkor mért nem lenne alkalmas monitorozásra? Másik kérdőjel, hogy nektek is melegszik? Mert ezt is felhozta ellenérvként, megint kizárom, mert nekem szimplán L idommal is csak 60 fokos volt az erősítőm. Minden estre én ezt az irányt fogom erőltetni, Nyilván elektronikásként vakon azt mondom hogy inkább a quad mint a gainclone.
Szia!, szerintem a Quad 405-ös egy nagyon jó hangú erősítő, de ízlések és pofonok!, ki hogy van vele. Én a Gain Clone erősítőt nem ismerem, de egy linket be posztolhatnál a rajzáról, hogy mennyiben tér el a kapcsolási rajza a Quad-étól. A Quad 405-ös erősítő mindenkinek melegedet eddig aki meg építette, mert ez egy AB-osztályú erősítő, az A-osztályt a T7-es tranzisztor végzi, és az jelentősen is melegszik üres járatban is, de ettől nem kell meg ijedni!. A Quad 405-ös erősítő egy Örök sláger!, nem lehet meg unni, mert tokéletesen szépen szól, nem szólva az újjáépített R.Ludwig féle Quad-ról, az még szebben szól mint a régi utódja!.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
A quad, mint olyan , több nagyon nagy tudású szaki által megtervezett etalon erősítő kapcsolás, melynek a torzítása alap műszerekkel igazából nem is mérhető, (hacsak nincs komolyabb R-S torzítás mérőd) a quad nem tesz hozzá, és nem is vesz el, egyszerűen erősít, lényegébe torzítás nélkül. Az más kérdés, hogy ez a steril szinezetlen hang van akinek nem tetszik, de attól még ez egy tény marad, a quad messze túlmegy a gainclone-on, nem lehet őket egy lapon említeni, a gainclone egy jó kis IC-s végfok, belépő a hifiből az audiofilbe, de inkább szép hangú hifi, a quad azért ennél több. Aki lehurrogja, lehet, hogy nem a megfelelő környezetben hallgatta meg, esetleg nem tisztességes hangsugárzón, rossz jelforrásból. Az a baj egyébként, hogy azzal együtt, hogy közzétették a kapcsolást, olyan lett mint a zsiguli, nép erősítő, ennél fogva jóskagyerek megépíti, ráköt valami hitvány hs280-as dobozt, nem tetszik neki, máris írja a fórumon, hogy "hö ez meg mi a *" máris lehurrogja, de fogadok, ha leültetnéd két normális doboz elé egy jó kis cd játszóval, mindjárt máshogy állna a szája. Éppen ezért nem szoktam egyébként más véleményére adni, megépítem, és meghallgatom, aztán véleményt alkotok. Én a VF2 be kicsist csalódtam, sokan istenítették, megépült, meghallgattuk, aztán tovább is adtuk. Ki kell próbálni neked mi tetszik.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
Üdv mesterek! Megépítettem az Alkotó féle erősítőt, és hát vannak vele gondjaim. Például, hogy minusz 20 voltot mérek a kimeneten. 2x 40 voltot kap, de valahogy nem akar indulni. Valószinű, hogy én vagyok pancser de már pár napja küzdök vele de semmi. A kimeneten levő 10 ohmos ellenállás is erősen melegszik nem is beszélve az R30-R31-es ellenállásokról. BD 249c van benne. Ha valaki tud segítsen már. Előre is köszi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |