Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello! Már bocs, de ebben hiába van hídegyenirányító, az alsó két diódának köze nincs a működéshez, mert az ettől még egy (feszültség kétszerező) egyutas egyenirányító. üdv!
Hello! Azt elárulhattad volna mennyi is az a "Minimális terhelés" és mi az. Mert az nem mindegy a megoldás miatt. Ha tényleg néhányszor 10mA a terhelés, akkor a 20V váltót egyenirányítva és két zénerrel stabilizálva megoldható. üdv!
Hello! A porszívó motor, univerzális motor, vagy is soros főáramkörös. Az egyen és váltófeszültségről egyaránt járatható. A 230V-ot egyenirányítva és szűrve tényleg 320V feszültség lesz, csak éppen terheletlenül.
egy 400W-os 230V-os motor áramfelvétele, kb. 1,7A körül van. Ott egy 100µF-os kondi szűrése annyi mint halottnak a csók. De ha nem hiszed, mérj rá, a feszültség DC-ben alig lesz több mint 230V. De ha kis szerencséd van a kondi ki is veri a szemedet, mert ekkora hullámosság nem engedhető meg egy elkón.. üdv!
Attól, hogy a trafódra 4.5V van ráírva, a belőle kijövő feszültség még akármi lehet. Lítium akkumulátort csak szabályzott, lítiumos akkumulátorhoz való töltővel szabad tölteni - anélkül tönkremegy, ráadásul balesetet is okozhat.
A Rakétát csak egy pillanatra dugtam rá, az volt éppen kéznél, természetesen nem szeretném tönkretenni, inkább egyszer újra fújom a külsejét, eredeti fényében pompázzon.
Azért érdekel az egyenáram, mert arra gondoltam, hogy építek egy kapcsolóüzemű tápot, ami 12ből 240V DC-t csinál. Róla menne a laptop, és pár telefontöltő, esetleg fénycső elektronikus előtéttel. Nem kellene 50Hz-el bajlódni, igaz, csak kapcsolóüzemű, és Ohm-os fogyasztók ellátására lenne alkalmas. A 240V már jó a porszívónak? A laptop töltőt még nem próbáltam ki az egyenirányított, pufferelt 230-cal, de ez a cél.
3 vezetékes PC ventilátorról lenne kérdésem.
Jól tudom, hogy a 3 láb kiosztása: Fekete: GND Piros: +12V Sárga: fordulatszám jel Azaz ugyanúgy be lehet kötni mint a 2 vezetékest? Erről lenne szó Van 3 ventillátorom, de nem egyforma, és az NTC-FAN4-hez jó lenne ha egyformákat használnék. Ennek elég jó a levegő szállítása, és nagy feszültségtartományban működik. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
Sziasztok!
Valakinek van valami infója milyen feszültséggel, milyen huzallal lehet készíteni ilyen hőkést? Esetleg valaki csinált már ilyet?
Ha csak tápot adsz neki, működni fog, semmi baja nem lesz, ha nem kötöd be a sárga vezetéket, csupán nem lesz szabályozható.
Szep napot!
Meg szeretnem kerdezni, hogy ki lehete masolni egy egesz temat innen a forumrol A-Zig, vagyis az elejetol a vegeig ugy ,hogy a linkek, de foleg a kepek, aktivak maradjanak. Internet hianyaban is tudjam olvasgatni. Esetleg pdf, mht, doc, formatumba. Persze ne legyen zarolva (hozzaferes letiltva jelszoval) , mert szeretnem modositani, vagyis a nem fontos hozzaszolasokat torolni, es temakat osszevonni. Elore is koszonom! A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
Ha két irányba akarod használni akkor inkább H-híd mert az nagyobb terhelést bír, a fetek elé szerintem nem kell semmi mert mint kettő gate-threshold 2-4 voltig terjed tehát a pic-el vezérelhetőek.
Sziasztok!
Ez a kérdés inkább a tapasztaltabb elektrósoknak szól! Szeretnék éppítenni egy kivezérlés mérőt ledekel és érdekelne , hogy milyen kivezérlés mérő a jobb ??? Az IC vel készitett , vagy az egyszerű tranzisztoros ? Köszönöm a segítséget előre!
Szia.
Én csak hasonló célút használok.Mi érdekelne?
Ez mindegy végül is mert az ic is tranzisztorból áll meg külön tranzisztorokat is használhatsz, esztétikailag van lényege meg mennyi ledet akarsz használni ?
Az most lényegtelen ! Megválaszoltad a kérdésemet köszönöm szépen!
Építsd meg LM3915 IC -vel. Szép is, korrekt is, 1 LED/3 dB lépcsőben mutat. Ha kevés a 30 dB, kettőt kaszkádolhatsz. Az adatlapján minden ott van, még precíziós átlag, és csúcs egyenirányítót is találsz.
Szia!
Az érdekelne, milyen huzalból, mekkora feszültséggel, mekkora árammal működik.
Szia.
Ez a rajza és 0,25 mm ellenállás huzal van.
Valaki segitsen legyenszives a következő motorinditó relé bekötésében.
Köszönöm szépen. http://www.servorecambios.com/recambios/tecnica/rele_klixon_2cra.pdf
Hello! Én mindössze ezt találtam hozzá. Ha ez segít.. üdv!
hali....
szeretnék építeni egy egyszerű vonal erősítőt (invertáló vagy nem incertálót mindegy), ami a jelet erősíte legalább 10dB-vel. már készítettem kapcsolást Borbély Gábor egyetemi docens Elektronika II jegyzete alapján, de nem sikerült működő áramkört építeni. TL081IC-vel próbálkoztam, 1K bemenő ellenállással és 10K visszacsatoló ellenállással ahogy a gyártó javasolta, de valamiért nem működött a cucc (a forrasztások jó helyen voltak) a tápfesz előszört 4,5V majd 12V-al próbáltam (sima adapter, nem +-). Valaki legyenszíves adjon tippet, hogy minek nézzek utána, milyen alapkapcsolást kéne megépítsek, hogy megértsem ezt a kis áramkört. KÖSZÖNÖM!!! ui.: ha valaki tud biztosan jól működödő és 4,5 v 12 voltról működtethető áramkör kapcsrajzot (TL081 vagy TL072 IC-vel)az legyen szíves küldje el, ha fórumban már volt ez a téma akkor azt mert google-ba nem találtam meg (valami nagyno egyszerűt rontok el szerintem, cska nem tom mit) A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
Hello! Először is tisztázni kellene mit értesz "vonalerősítő alatt". Majd/vagy azt, hogy mihez kellene. A 10db, az 3,16-szoros erősítést jelent. Ez az 1k/10k invertáló erősítő kapcsolásra utal, de 20dB erősítése lenne. Lehet hogy az IC-nek nem készítettél a munkapontjához féltápfeszültséget, azért nem működik. Viszont Te rakhattad volna fel a rajzot, amit készítettél.. üdv!
Kedves proli007!
köszönöm hogy válszolsz az erősítő tévé és egy mélynyomó végerősítő közé kellene (a végerősítőn nem tudok elég gain-t adni) az írásodban a féltápfeszültség kifejezést még nem hallottam úgyhogy szerintem ott lesz a baj. mégegy dolog: ahova oda van írva hogy le kell húzni a földre én azt odaforrasztottam a bejövő jel (jack dugó) hidegszálához- ezt így kell? az hogy invertáló vagy nem invertáló kapcsolást építek nekem mindegy, megépíteni egyszerűbb legyen, de nem írkálnék ha valami pontos leírást találnék erről (az említett jegyzet éppen csak a munkapon beállítását nem tartalmazza, viszont letöltöttem máshonnan ami nekem már bonyolult .. köszönöm előre is!
Hello! Nincs itt más gond, csak nincs az erősítőnek kettős (+-) tápfeszültsége. Ezért a neminvertáló lábát egy feszültségosztóvak féltápfeszültségre kell vinni. De így a bement és a kimenet is ott lesz, ezért mind két oldalon egy-egy kondi kell, ami leválasztja az egyenfeszültséget. Az 1kohm bementi ellenállás lehet kicsit kicsi lenne, ezért azt és a visszacsatolást növelni érdemes. Most kb. 10dB az erősítés. Túl nagy erősítés esetén, esetleg nem fér be a kimeneti jel a tápfeszek közé. R2 értékének módosításával lehet az erősítést változtatni. üdv!
Sziasztok!
Réz vezetéket szeretnék különböző apró nyomógombok füleihez forrasztani. Házilag barkácsolt, pár ceruzaelemes rendszerről van szó. Mit ajánlotok erre a célra? Ónos forrasztást? Ezek közül melyik forrasztót ajánlanátok nekem? Bővebben: Link köszönöm a segítséget!
Üdv. Egy egyszerű de számomra fontos infó kellenék. Abban az esetben ha egy 5,1V-os zéner diódát kell cserélnem egy rádióserősítőben, el lehet e ettől az értéktől térni egy csöppet, (például: 5,6V-ra perpillanat ilyet találtam) vagy itt fontos pont ugyan olyan értékűt használni? Illetve felmerült még az a kérdés is, hogy eredetileg egy 2SA1370 tranzisztort valaki kicserélt egy 2SA1358-ra a készülékben, adatlapjaikat nézegetve nem teljesen egyformák. Cseréljem eredetire, vagy még belefér? Egy Braun R4-es rádióerősítőt próbálok életre kelteni, a végfok nem akar üzemelni, de az egész készülék tele volt elkorrodált alkatrészekkel, egy fél marékkal alapból cserélni kellett. Az említett tranzisztorcsere melletti ellenállás ráadásul eldurrant, és a kisebb tranzisztorok lábai tövénél van elszíneződés lehet égésnyom is... Végfok tranzisztorokat hogy tudnám legegyszerűbben mezei körülmények között leellenőrizni, hogy egyáltalán jók e? Köszönöm előre is.
Köszi ha jól értelmezem akkor ezek azok amikkel esetleg helyettesíthetők:BF423A, BF436...437, 2SA1024, 2SA1251, BF421A, 2N5415, 2SA698, KT505A. Sajnos nincs a dióda mellett beállítási lehetőség a képen már a beültetett cseredarab van benn. A mellette lévő IC lábait látni nem lehetett szinte tiszta zöld volt az egész.
Köszi a linkelt oldalt, segítségével a kisebb tranzisztorokat amik szerintem pörkölődés gyanúsak nagyobb eséllyel tudom majd kicserélni bontott elemekre. A zénert amúgy azért kellett cserélni mert a lába annyira elrozsdált, hogy szétrepesztette az üvegburkolatot is.
Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy vannak ezek a LED-mátrixok, és nem értem, hogy a gyártók, miért össze vissza vezetik ki a lábakat, nekem úgy lenne logikus, hogy az egyik oldal 1-8 növekvő sorrendben az anód, a másik a katód, ehhelyett csak olyannal találkozok, hogy itt ott össze-vissza van minden, miért van ez ? Vagy létezik az általam logikusnak talált verzió is ?
ÜdV!
Ez így igaz, de csinálhatnának olyat is, most gondolok a könnyű meghajtásra, hogy a panel eggyik oldalán az egyik meghajtó a másik oldalán a másik, és aközépen a chip, ez számomra sokkal egyszerűbb lenne, nem tudom más hogy van vele, na és itt az off vége ,
|
Bejelentkezés
Hirdetés |