Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2109 / 3999
(#) proli007 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Hello! Már bocs, de ebben hiába van hídegyenirányító, az alsó két diódának köze nincs a működéshez, mert az ettől még egy (feszültség kétszerező) egyutas egyenirányító. üdv!
(#) proli007 válasza Baxi hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Hello! Azt elárulhattad volna mennyi is az a "Minimális terhelés" és mi az. Mert az nem mindegy a megoldás miatt. Ha tényleg néhányszor 10mA a terhelés, akkor a 20V váltót egyenirányítva és két zénerrel stabilizálva megoldható. üdv!
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Hello! A porszívó motor, univerzális motor, vagy is soros főáramkörös. Az egyen és váltófeszültségről egyaránt járatható. A 230V-ot egyenirányítva és szűrve tényleg 320V feszültség lesz, csak éppen terheletlenül.
egy 400W-os 230V-os motor áramfelvétele, kb. 1,7A körül van. Ott egy 100µF-os kondi szűrése annyi mint halottnak a csók. De ha nem hiszed, mérj rá, a feszültség DC-ben alig lesz több mint 230V. De ha kis szerencséd van a kondi ki is veri a szemedet, mert ekkora hullámosság nem engedhető meg egy elkón.. üdv!
(#) nedudgi válasza Tommi hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Attól, hogy a trafódra 4.5V van ráírva, a belőle kijövő feszültség még akármi lehet. Lítium akkumulátort csak szabályzott, lítiumos akkumulátorhoz való töltővel szabad tölteni - anélkül tönkremegy, ráadásul balesetet is okozhat.
(#) kérdező válasza Gafly hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

A Rakétát csak egy pillanatra dugtam rá, az volt éppen kéznél, természetesen nem szeretném tönkretenni, inkább egyszer újra fújom a külsejét, eredeti fényében pompázzon.
Azért érdekel az egyenáram, mert arra gondoltam, hogy építek egy kapcsolóüzemű tápot, ami 12ből 240V DC-t csinál. Róla menne a laptop, és pár telefontöltő, esetleg fénycső elektronikus előtéttel. Nem kellene 50Hz-el bajlódni, igaz, csak kapcsolóüzemű, és Ohm-os fogyasztók ellátására lenne alkalmas. A 240V már jó a porszívónak?
A laptop töltőt még nem próbáltam ki az egyenirányított, pufferelt 230-cal, de ez a cél.
(#) szili83 hozzászólása Szept 13, 2013 /

3 vezetékes PC ventilátorról lenne kérdésem.

Jól tudom, hogy a 3 láb kiosztása:
Fekete: GND
Piros: +12V
Sárga: fordulatszám jel
Azaz ugyanúgy be lehet kötni mint a 2 vezetékest? Erről lenne szó
Van 3 ventillátorom, de nem egyforma, és az NTC-FAN4-hez jó lenne ha egyformákat használnék.
Ennek elég jó a levegő szállítása, és nagy feszültségtartományban működik.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
(#) enree hozzászólása Szept 13, 2013 /

Sziasztok!
Valakinek van valami infója milyen feszültséggel, milyen huzallal lehet készíteni ilyen hőkést? Esetleg valaki csinált már ilyet?
(#) enree válasza szili83 hozzászólására (») Szept 13, 2013 / 1

Ha csak tápot adsz neki, működni fog, semmi baja nem lesz, ha nem kötöd be a sárga vezetéket, csupán nem lesz szabályozható.
(#) laszlo raduj hozzászólása Szept 13, 2013 /

Szep napot!
Meg szeretnem kerdezni, hogy ki lehete masolni egy egesz temat innen a forumrol A-Zig, vagyis az elejetol a vegeig ugy ,hogy a linkek, de foleg a kepek, aktivak maradjanak. Internet hianyaban is tudjam olvasgatni. Esetleg pdf, mht, doc, formatumba. Persze ne legyen zarolva (hozzaferes letiltva jelszoval) , mert szeretnem modositani, vagyis a nem fontos hozzaszolasokat torolni, es temakat osszevonni.

Elore is koszonom!
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
(#) cross51 válasza kistrojak hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Ha két irányba akarod használni akkor inkább H-híd mert az nagyobb terhelést bír, a fetek elé szerintem nem kell semmi mert mint kettő gate-threshold 2-4 voltig terjed tehát a pic-el vezérelhetőek.
(#) Ricsi96 hozzászólása Szept 13, 2013 /

Sziasztok!
Ez a kérdés inkább a tapasztaltabb elektrósoknak szól!
Szeretnék éppítenni egy kivezérlés mérőt ledekel és érdekelne , hogy milyen kivezérlés mérő a jobb ???
Az IC vel készitett , vagy az egyszerű tranzisztoros ?
Köszönöm a segítséget előre!
(#) Leraz válasza enree hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Szia.
Én csak hasonló célút használok.Mi érdekelne?
(#) cross51 válasza Ricsi96 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Ez mindegy végül is mert az ic is tranzisztorból áll meg külön tranzisztorokat is használhatsz, esztétikailag van lényege meg mennyi ledet akarsz használni ?
(#) Ricsi96 válasza cross51 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Az most lényegtelen ! Megválaszoltad a kérdésemet köszönöm szépen!
(#) pucuka válasza Ricsi96 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Építsd meg LM3915 IC -vel. Szép is, korrekt is, 1 LED/3 dB lépcsőben mutat. Ha kevés a 30 dB, kettőt kaszkádolhatsz. Az adatlapján minden ott van, még precíziós átlag, és csúcs egyenirányítót is találsz.
(#) enree válasza Leraz hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Szia!
Az érdekelne, milyen huzalból, mekkora feszültséggel, mekkora árammal működik.
(#) Leraz válasza enree hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Szia.
Ez a rajza és 0,25 mm ellenállás huzal van.
(#) laacika hozzászólása Szept 14, 2013 /

Valaki segitsen legyenszives a következő motorinditó relé bekötésében.
Köszönöm szépen.
http://www.servorecambios.com/recambios/tecnica/rele_klixon_2cra.pdf
(#) proli007 válasza laacika hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Hello! Én mindössze ezt találtam hozzá. Ha ez segít.. üdv!
(#) balogtibor hozzászólása Szept 14, 2013 /

hali....
szeretnék építeni egy egyszerű vonal erősítőt (invertáló vagy nem incertálót mindegy), ami a jelet erősíte legalább 10dB-vel.
már készítettem kapcsolást Borbély Gábor egyetemi docens Elektronika II jegyzete alapján, de nem sikerült működő áramkört építeni. TL081IC-vel próbálkoztam, 1K bemenő ellenállással és 10K visszacsatoló ellenállással ahogy a gyártó javasolta, de valamiért nem működött a cucc (a forrasztások jó helyen voltak) a tápfesz előszört 4,5V majd 12V-al próbáltam (sima adapter, nem +-).
Valaki legyenszíves adjon tippet, hogy minek nézzek utána, milyen alapkapcsolást kéne megépítsek, hogy megértsem ezt a kis áramkört.
KÖSZÖNÖM!!!
ui.: ha valaki tud biztosan jól működödő és 4,5 v 12 voltról működtethető áramkör kapcsrajzot (TL081 vagy TL072 IC-vel)az legyen szíves küldje el, ha fórumban már volt ez a téma akkor azt mert google-ba nem találtam meg (valami nagyno egyszerűt rontok el szerintem, cska nem tom mit)
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
(#) proli007 válasza balogtibor hozzászólására (») Szept 14, 2013 / 1

Hello! Először is tisztázni kellene mit értesz "vonalerősítő alatt". Majd/vagy azt, hogy mihez kellene. A 10db, az 3,16-szoros erősítést jelent. Ez az 1k/10k invertáló erősítő kapcsolásra utal, de 20dB erősítése lenne. Lehet hogy az IC-nek nem készítettél a munkapontjához féltápfeszültséget, azért nem működik. Viszont Te rakhattad volna fel a rajzot, amit készítettél.. üdv!
(#) balogtibor válasza proli007 hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Kedves proli007!
köszönöm hogy válszolsz
az erősítő tévé és egy mélynyomó végerősítő közé kellene (a végerősítőn nem tudok elég gain-t adni)
az írásodban a féltápfeszültség kifejezést még nem hallottam úgyhogy szerintem ott lesz a baj.
mégegy dolog: ahova oda van írva hogy le kell húzni a földre én azt odaforrasztottam a bejövő jel (jack dugó) hidegszálához- ezt így kell?

az hogy invertáló vagy nem invertáló kapcsolást építek nekem mindegy, megépíteni egyszerűbb legyen, de nem írkálnék ha valami pontos leírást találnék erről (az említett jegyzet éppen csak a munkapon beállítását nem tartalmazza, viszont letöltöttem máshonnan ami nekem már bonyolult ..
köszönöm előre is!
(#) proli007 válasza balogtibor hozzászólására (») Szept 14, 2013 / 1

Hello! Nincs itt más gond, csak nincs az erősítőnek kettős (+-) tápfeszültsége. Ezért a neminvertáló lábát egy feszültségosztóvak féltápfeszültségre kell vinni. De így a bement és a kimenet is ott lesz, ezért mind két oldalon egy-egy kondi kell, ami leválasztja az egyenfeszültséget. Az 1kohm bementi ellenállás lehet kicsit kicsi lenne, ezért azt és a visszacsatolást növelni érdemes. Most kb. 10dB az erősítés. Túl nagy erősítés esetén, esetleg nem fér be a kimeneti jel a tápfeszek közé. R2 értékének módosításával lehet az erősítést változtatni. üdv!

Au10dB.png

(#) prebuds hozzászólása Szept 14, 2013 /

Sziasztok!

Réz vezetéket szeretnék különböző apró nyomógombok füleihez forrasztani. Házilag barkácsolt, pár ceruzaelemes rendszerről van szó. Mit ajánlotok erre a célra? Ónos forrasztást? Ezek közül melyik forrasztót ajánlanátok nekem?

Bővebben: Link

köszönöm a segítséget!
(#) Lázár Péter hozzászólása Szept 14, 2013 /

Üdv. Egy egyszerű de számomra fontos infó kellenék. Abban az esetben ha egy 5,1V-os zéner diódát kell cserélnem egy rádióserősítőben, el lehet e ettől az értéktől térni egy csöppet, (például: 5,6V-ra perpillanat ilyet találtam) vagy itt fontos pont ugyan olyan értékűt használni? Illetve felmerült még az a kérdés is, hogy eredetileg egy 2SA1370 tranzisztort valaki kicserélt egy 2SA1358-ra a készülékben, adatlapjaikat nézegetve nem teljesen egyformák. Cseréljem eredetire, vagy még belefér? Egy Braun R4-es rádióerősítőt próbálok életre kelteni, a végfok nem akar üzemelni, de az egész készülék tele volt elkorrodált alkatrészekkel, egy fél marékkal alapból cserélni kellett. Az említett tranzisztorcsere melletti ellenállás ráadásul eldurrant, és a kisebb tranzisztorok lábai tövénél van elszíneződés lehet égésnyom is... Végfok tranzisztorokat hogy tudnám legegyszerűbben mezei körülmények között leellenőrizni, hogy egyáltalán jók e? Köszönöm előre is.
(#) Lázár Péter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Köszi ha jól értelmezem akkor ezek azok amikkel esetleg helyettesíthetők:BF423A, BF436...437, 2SA1024, 2SA1251, BF421A, 2N5415, 2SA698, KT505A. Sajnos nincs a dióda mellett beállítási lehetőség a képen már a beültetett cseredarab van benn. A mellette lévő IC lábait látni nem lehetett szinte tiszta zöld volt az egész.

IMG_3694.JPG

(#) Lázár Péter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Köszi a linkelt oldalt, segítségével a kisebb tranzisztorokat amik szerintem pörkölődés gyanúsak nagyobb eséllyel tudom majd kicserélni bontott elemekre. A zénert amúgy azért kellett cserélni mert a lába annyira elrozsdált, hogy szétrepesztette az üvegburkolatot is.
(#) mps válasza Lázár Péter hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

(#) silent15 hozzászólása Szept 14, 2013 /

Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy vannak ezek a LED-mátrixok, és nem értem, hogy a gyártók, miért össze vissza vezetik ki a lábakat, nekem úgy lenne logikus, hogy az egyik oldal 1-8 növekvő sorrendben az anód, a másik a katód, ehhelyett csak olyannal találkozok, hogy itt ott össze-vissza van minden, miért van ez ? Vagy létezik az általam logikusnak talált verzió is ?
ÜdV!
(#) silent15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Ez így igaz, de csinálhatnának olyat is, most gondolok a könnyű meghajtásra, hogy a panel eggyik oldalán az egyik meghajtó a másik oldalán a másik, és aközépen a chip, ez számomra sokkal egyszerűbb lenne, nem tudom más hogy van vele, na és itt az off vége ,
Következő: »»   2109 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem