Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Háztartás fogyasztásának mérése digitálisan, teljesítménymérés
Lapozás: OK   4 / 5
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 3, 2013 /
 
Igaz az a városi legenda (tapasztalat) hogy akiknél digitális órát szereltek fel ott megnőtt a fogyasztás?
(#) ezermester1 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Sajnos ezek a digitális fogy. mérők nem megbízhatóak.Hiába vannak bele beépítve
különböző szűrők az interfrész frekvenciákat nem tudják kezelni. Mivel a kijelző számrendszerük freki alapú ezért igen befolyásolható.Az interfrész frekvencia eltolja a beállított frekvencia számot ezért a kijelzőn is emeli. Magyarul hozzá adódik és olyan mintha többet kilowatott fogyasztott volna a rendszer. Ezt az interfrész frekvenciát a szolgáltató is rátudja ültetni a rendszerére. A régi tárcsás fogyasztásmérők még mindig jobbak. Valakiknek az volt az érdekük,hogy ki cseréljék. Nem nehéz elképzelni,hogy kiknek.
(#) GPeti1977 válasza ezermester1 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Meg lehet a sok kapcsoló üzemű tápos fogyasztó amiből kispórolják a PFC áramkört, annak az impulzus szerű áramait is nehezebb elektronikusan mérni.
(#) Bonanza02 hozzászólása Jan 4, 2013 /
 
"interfrész" ? = nem interfész?
Amúgy nekem van digitális fogyasztásmérőm, és nagyon hasznos kis műszer. Mindennek meg lehet mérni a fogyasztását. Különösen a stby üzemben vannak meglepő dolgok. Az LG led-es tévé pl. stby-ban 0 a fogyasztása. Egy hagyományos tévének 5-10 Watt. A villanyórákban szerintem a mérési elv ugyanaz, mint ebben a kis műszerben és a mérési pontosságot ellenőrzik, különben nem lehetne üzembe helyezni mérőnek.
(#) mythbuster hozzászólása Feb 4, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy szerver fogyasztását szeretném kimérni. Van rá egy multiméterem mely alkalmas váltakozó áramú áram mérésére is.
Amit tudok hogy S=U x I, de válltakozó áramnál jön az 50 Hetrzes CosFi, amivel még valamilyen módon számolni kell ha reális fogyasztást akarunk mérni...
ATX táp esetén hogy kell ezt mérni?
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) ezermester1 válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
UxIxcosfi=230Vx(műszerrel mért áram)x 0,85 (viszonyszám, ohmikus ellenállás esetén 1)
(#) mythbuster válasza ezermester1 hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
köszönöm a segítséget!
(#) potyo válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
Legjobb lenne erre a célra egy wattmérőt használni. A multiméter ki tudja, mi alapján mér váltakozó áramot. Lehet, hogy csak csúcsértéket mér és abból számolja vissza, ami csak színuszos áram esetén lesz valós érték - jelen esetben nem lesz az. Erre trueRMS műszer kellene. Másrészt a 0,85-ös cosfi is eléggé saccolás.
(#) Dj Decybell hozzászólása Feb 22, 2013 /
 
Sziasztok!

Mivel tudok mérni max-áramfelvételt? (nagy,képcsöves régi monitorok, tv, mosógép, michrohullámú, PA-végfok, reflektor, stb... Ha a készülék méréshatára engedi, akkor még jó lenne az ívhegesztőt is megmérni.

Új elektromos hálózat tervezés van kilátásban. Mivel a fogyasztók üzem ideje 90%-ban ismert, szertném a vezetékelést és a biztosítékok nagyságát ehhez méretezni. Továbbá úgy kiosztani a fogyasztókat a 3fázisra, hogy a lehető legegyenletesebb legyen mind3 fázis használata, a járulékos veszteségek csökkentéséért.
Arról nem is beszélve, hogy nagyon kíváncsi lennék, (mende-monda vagy 'jelentős' megtakarítás)hogy valójában mennyi időre nem érdemes lekapcsolni pl.a lámpát, a bemelegedési áramfelvétel miatt. (Főleg a monitornál lenne jelentős)
Semmiképpen nem szeretnék a gyártó cimkéjére hagyatkozni, mert az a saccolással egyenértékű.
Ezt már sokféle eszköz mérésének tesztjében bizonyították.
(#) potyo válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Néha lehet kapni egyes bevásárlóközpontokban (jellemzően a Lidl-ben) 3000Ft környékén egyszerű fogyasztásmérőt. Egy dugó-aljzat egybeépítve, és van rajta pár gomb meg egy lcd kijelző. Tud mutatni pillanatyi, maximális teljesítményfelvételt, áramfelvételt, feszültséget, meg ha beállítod az árát, akkor akár pénzben is ki tudja számolni a fogyasztást. Talán valaki tudja, hogy hol szokott lenni még ilyen, nekem haver hozott egyszer.

De minek neked max áramfelvétel? Mosógép, mikrohullámú, reflektor az azt a teljesítményt veszi fel, ami rá van írva - mondjuk plusz-mínusz 10%. Persze egy mosógép csak akkor vesz fel ennyit, ha épp melegít, egyébként kevesebbet. A bekapcsolás pillanatában persze minden készülék többet húz, de ez a folyamat lezajlik az első egy másodpercben. Ha most ez idő alatt akár ötszörös áramfogyasztás is csinál, nem hinném, hogy lényeges lenne, hiszen úgysem kapcsolod ki öt másodpercnél rövidebb időre. Monitornál sincs a bemelegedési idő alatt magasabb fogyasztás.

Szóval nem hiszem, hogy erre bármit és méretezni kellene, vagy bármennyi energiát meg lehetne spórolni azzal, ha valamit nem kapcsolsz ki.

Biztosítékot is alapvetően a vezetékhálózat védelmére méretezünk, nem készülék védelmére. Nem teszünk 2A-es biztosítékot a tévének szánt konnektorhoz, mert ha jön a zasszony és bedugja oda a hajszárítóját, akkor kiég/lekapcsol a 2A-es biztosíték. A tévé védelme a tévé belső biztosítékának a dolga. Ugyanígy nem húzunk a tévének szánt konnektorhoz telefonvezetéket sem, csak azért, mert az is elég lenne a 2A-re.

Szóval nem értem, hogy mit akarnál elérni ezzel az egésszel...
(#) Dj Decybell válasza potyo hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Az áramingadozást nem szeretik a készülékek. Továbbá, a mostani hálózat annyira okosan van megoldva, hogy a világítás bezizzen amikor bekapcsolom a monitorom. Innen adva van, hogy a táp puffere dolgozik a ba** villanyász 'miatt' előbb utóbb következménye lesz megint... Továbbá, ha valami gond van, nem szeretnék semmit megsütni. Újratervezésnél, kutya-kötelessége arányos fáziskiosztásra törekedni a szakembernek! (Ennek többnyire a nemtörődömség, és másodsorban anyagi határai vannak)
(#) potyo válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Jó, de ezen mit változtat a maximális teljesítményfelvétele egyes készülékeknek?

Az, hogy a monitor bekapcsolásakor az izzó villan egy kicsit, azzal nemigazán lehet mit kezdeni, akármit csinálsz. Maximum ha másik fázisra teszed, de még akkor is látszódni fog valamennyire. Viszont ne hidd, hogy ez akkora probléma a készülékek számára. Eleve +-10% eltérést kutyakötelessége minden készüléknek tűrnie. Ezenfelül a váltakozóáram olyan, hogy másodpercenként 100 "impulzus" formájában folyik az energia, tehát a táp puffere az folyamatosan dolgozik. Na ha ezt eltűri a táp puffere, akkor nem az a néhány gyengébb impulzus fogja kinyírni. Megsütni 100mA-el is meg lehet valamit, nem a hálózat dolga megvédeni a készüléket.

Az persze igaz, hogy törekedni kell a szimmetrikus terhelésre, de azért nem kell olyan szinten, hogy ha az egyik éjjelilámpa egyik fázison van, akkor a másik éjjelilámpa másikra kerüljön, és főleg nem nézzük a bekapcsolási áramlökéseket. A terhelés szimmetrikusságát az áramszolgáltatók figyelik, és úgy osztják szét a trafóról a fázisokat az egyes elmenő ágakra, hogy közel szimmetrikus legyen a terhelés a trafón.
(#) Dj Decybell válasza potyo hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Ez az "ennyit elbír hozzáállással nem értek egyet már megbocsáss. Ha már egyszer költök rá hogy megfelelő legyen, akkor nem fogom elnagyolni. Sacc 15méterre van az órától a lámpa, és a gép is.
Ugyanarról a fázisról üzemeltetve nem fog zizzenni a monitor bekapcstól!
(#) potyo válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Majd meglátod, hogy akkor is fog villanni. Kisebbet, de fog. Nálam 2,5-ös vezetékek vannak a konnektoroknak, az elosztószekrényig meg 6-os vezeték jön, de egyszerűen a monitor bekapcsolásakor a lemágnesezés ekkora áramot húz. De érdekes módon még soha semmi nem ment tönkre, ami ennek a számlájára lenne írható...
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) 1984white válasza potyo hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Fogyasztásmérőm szerint a szerverem áramfogyasztása 47Watt.
Kérdésem, hogy a számításom helyes e eszerint:
Havi fogyasztás (47W) non-stop üzem mellett 30napra és 50ft/kw tarifával:
47wh X 24h X 30nap = 33,84kw/hó és kb 1600Ft/hó az üzemeltetési költsége.

Jól számoltam? Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
(#) potyo válasza 1984white hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Mondjuk a mértékegységeket eléggé kevered, kisbetű-nagybetű sem cserélgethető kedv szerint, de amúgy a számítás jó.

47W*24h*30nap=33,84kWh az elfogyasztott energiamennyiség egy hónapban. Az áram árát nem tudom, de ha az 50Ft/kWh az valós adat, akkor valóban 1692Ft/hónap üzemeltetési költség jön ki havonta.
(#) 1984white válasza potyo hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Köszönöm. Bocs, hogy nem figyeltem a kis-nagy betűkre. Nálunk a számlán most néztem 48ft/kW az áramdíj a rendszerhasználati díjjal együtt. Fogyasztástól is függ a díj.
(#) Skori hozzászólása Okt 23, 2017 /
 
Nem tudom ez-e a legjobb téma a kérdésemnek, de megpróbálom.
Mérte-e már valaki, hogy az áramszolgáltató által használt fogyasztásmérőknek mennyi az áramfogyasztása? Tehát nem a W-os fogyasztás érdekelne, hanem mA-ben a 230V-ról felvett áram.
Régi emlékeim szerint, vagy 15 éve, egy 3 fázisú mechanikus mérőn 20...30mA-t mértem (ez gyakorlatilag a feszültség -tekercs áramfelvétele). Érdekelne, hogy egy újabb/modernebb fogyasztásmérő esetében mekkora az áramfelvétel, akár digitális, akár mechanikus mérő. Gyakorlatilag egy XXmA-tól YYmA-ig értékig szeretnék eljutni, lehetőleg minél több információt begyűjtve.
Remélem akad valaki, akinek van lehetősége ilyesmit megmérni.
(#) Atis57 válasza Skori hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Szia Skori!
A háztartási 1f elektronikus mérőt CSM 0201 tipus.
A teljesitmény felvétele ; 0,8--1W között szórt.230V ( 195-----265V )nál.
A problémát az okozza , hogy ez hozzáadódik a háztartás éves számlájához.
(#) JoeA hozzászólása Máj 30, 2019 /
 
3 lakás 3 fázisú fogyasztásmérésére keresek valamilyen monitorozható „villanyórát”, aminek az adatait szeretném valami „okosotthon” rendszerbe illeszteni. Láttam a nagypiacon (ali/ebay) sok különbözőt, nem ismerem ki magam közöttük, hogy melyik lehetne jó. Az elvárás 3x16A lakásonként, nem kötelező a saját kijelző (mondjuk ilyet nem is találtam).
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2019
(#) synergy válasza JoeA hozzászólására (») Máj 30, 2019 /
 
Szia
eléggé általánosan fogalmaztad meg az igényedet. Rengeteg cég gyárt impulzusos és/vagy buszos kommunikációjú mérőt. A legegyszerűbb direkt mérőtől a hálózati analizátorig (felharmonikus tartalom, stb.) EZEK egyszerűbb mérők. De vannak áramváltós (pl Socomec) mérők is. Google keresés 3 fázisú fogyasztásmérőre (esetleg modbus,Mbus, LON stb. kommunkációval) és már dobja is a találatokat. Fontos lenne tisztázni, hogy milyen lakás automatika rendszerhez használnád.Továbbá azt is, hogy elszámolási mérésre, vagy költség megosztásra kellene (arányos elosztás)
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2019
(#) JoeA válasza synergy hozzászólására (») Máj 30, 2019 /
 
Leginkább azért ilyen általános a megfogalmazás, mert fogalmam sincs az egészről. 3 lakás van és 3 duál villanyóra (nappali/éjjeli) a bejövő hálózaton. A költségeket szeretném arányosan szétosztani és ha már úgy is szét van verve az egész, akkor egy későbbiekben kiépítendő, leginkább monitorozó rendszerre kapcsolhatót szeretnék beépíteni (tehát nem igazi „okosotthon” csak egy ellenőrző rendszer lenne). Az éjszakairól maximum bojler megy. De ha már felvetődött, ebbe a rendszerbe illeszthető vízóra sem lenne rossz, hasonló meggondolásból. (Sikerült egy kellően „lebombázott” ingatlant vennem ahol két lakást ki szeretnék adni még az idén. A munkálatok olyan 80 és 90% között vannak készen, de még minden nyitott, bontanom nem igazán kell csak beépíteni, esetleg ennek a rendszernek kell vezetéket behúznom.)
(#) synergy válasza JoeA hozzászólására (») Máj 30, 2019 /
 
Értem, ha tudok, szívesen segítek. 10 éve foglalkozom automatizálással, keress privátban, és egyeztessünk, ha gondolod
Üdv
Zoli
(#) antikzsolt válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 31, 2019 /
 
Igen eléggé menőt a fogyasztás És nem értem hogy a fenébe lehet az hogy random időközönként megugrik a fogyasztásom. átlagban 8000Ft a számlám semmi + fogyasztó nem lett bekapcsolva de a legutóbbi számlám majd 12.000ft lett.
És igen én szoktam bediktálni a fogyasztást.
(#) adapter válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 31, 2019 /
 
Elég régi hsz-re válaszoltál, de kb. nekem is hasonló mértékben nőtt a fogyasztásom, úgy, hogy ráadásul a téli "hősugárzósfürdőszobapótmelegítés" időszak után cserélték pont. Sehol nem találom a plusz fogyasztás forrását...
(#) antikzsolt válasza adapter hozzászólására (») Máj 31, 2019 /
 
hihi nem is vettem észre
Mondjuk az egészben a legszomorúbb dolog hogy a télen tönkrement a hűtőm. A termosztát hibája miatt szépen le is olvadt ahogy illik. Be sincs dugva. De amikor feladta a harcot az a hónap eleje volt. És a következő hónapban mégis többet fizettem a szokottnál. Tehát ezek valamit variálnak nem is kicsit.
(#) hape60 hozzászólása Júl 17, 2022 /
 
Mélyhűtöláda éves fogyasztását szeretném meg
saccolni. Milyen fogyasztásmérő kütyüt javasoltok?
(#) Bakman válasza hape60 hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Ehhez elég egy egyszerű fogyasztásmérő is, hasonló, mint amilyen a mellékletben látható. 3-5 eFt-os tétel.
(#) Gafly válasza hape60 hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Nyáron többet fogyaszt, télen kevesebbet.
Fogyasztási szokásoktól is nagyban függ.
Éves standard átlagot mérni azért is nehéz, minden év más.

De ahogyan Bakman mester is írta, kajaboltban is csak pár ezres tétel.
Csak kiváncsi vagy, vagy költség megosztásra kell?
(#) hape60 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Köszönöm neked, és Bakmannak is a választ. Igen, ilyesmire gondoltam, de nekem nem a pillanatnyi fogyasztás kell- azt tudom, hogy nyáron többet fogyaszt, de nekem valami olyasmi adat kéne, amit a mélyhűtőknél kötelező megadni: mennyi az éves fogyasztás, valami számítási mód szerint? Ilyen kütyüt lehet-e venni?
Azért érdekel, mert van egy működő kb 30 éves láda, ami már biztos, hogy többet fogyaszt, mint a megadott éves érték. Kérdés azért érdekes, mert vegyek-e újat kb 100000 Ft-ért, vagy maradjon ez? Ehhez kéne tudnom az éves fogyasztást.. különösen most, a csökkentett rezsicsökkentés idején.
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem