Fórum témák
» Több friss téma |
Pontos idöt nem tudok mondani, de 3 évnél több már.
Sziasztok! Volna egy hozzáértő aki segítene van egy Johnson- kerti szivattyúm most abbahagyta szívást semmi erő ,szétszedtem és rendben van lehet mert nem találtam semmi különöset. A motor működik.Nem tudom viszont a bemeneti oldalon van a terelő tárcsa,hogy az fixen áll benne vagy együtt forog a motorral ,mert nagyon be volt rozsdásodva alig bírtam ki venni. Az egyik gumigyűrűje egy kicsit nyomott más nincs.
Kérem aki tud válaszoljon Üdv. Dávid
Szia!
Ügyes megoldásod volt csak a rögzítéssel volt bajod de azért működött.Nekem nem sikerült az egérgolyós megoldás,mert nehéz lett a golyó és nem tudta megemelni a szívóerő.Most az ötleteden gondolkodom és elkészítem .De most egy uj gond is van állítólag az baj ha csak fél collos csövet teszek be a kútba szívócső gyanánt.Mi a véleményed? üdvávid
Az 1/2" nagyon kicsit keresztmetszet a szívóágban. Én 6/4" -ost használok.
Szia! Nem ismerem a dzsonzonokat, de meglehet, hogy csak a szimeringed ment tönkre. Milyen átmérőjű lábszelep volt rajta? Amit alkalmazni akarsz az kicsi lesz! Minimum colos legyen a szívócső és a lábszelep is. Az egérben lévő golyó az kicsi, vagy beszorult a szelepülésbe a vízoszloptól, ezért nem működik. Minimum 32mm-s PVC csőbe kell megépíteni és 22-25mm-s tengelyméretű szimering kell bele. A szívócsonkot nem szabad lefojtani, mer el fogja ejteni a vízoszlopot a szivattyú a kavitáció miatt.
Szia!
Most értem el idáig teljesen igazad van minden úgy működik ahogy leírtad.Most leraktam 6m 1 coll-os csövet és készítettem az ötleted alapján egy lábszelepet és működik nem a szivattyú volt a hibás.Ahogy írtad pvc csőből raktam össze közepére tettem egy gumiból vágott szelepet amit alul egy kis rugó húz vissza.Nagyon meglepődtem magam is ,hogy beindult és szívja fel a vizet.Ha kell küldök rajzot .és köszi az ötletet. Üdvávid
Még azt szeretném megkérdezni ,hogy értetted a szívócsonk elfojtást és mi az a kavitáció?
Üdv:dava
Kavitáció
A fojtás akkor következik be, ha nagyon szűk a keresztmetszete a szívócsőnek. A kavitáció is azért lesz, mert a szűk keresztmetszeten jelentősen felgyorsul az áramlás.
Sziasztok!
Még egy kérdésem lenne a szivattyú müködése közben ,ha még nincs rákötve a cső érezhető - szívó hatás? üdv:dava
Nem. Éreezhető szívóhatás csak akkor alakul ki, amikor a szivattyúház megtelik vízzel. Ezt a vizet megpörgetve a centrifugális erő hatására kinyomja a házból, ez okozza a szívó oldalon a szívóhatást.
Sziasztok!
Ismét volna egy kérdésem,a szivattyú ujfent nem akar dolgozni.Ez egy Johnson tip ugyanolyan mint a pedrolló, a lábszelep vadi uj.1 coll kicseréltem a csövet is egy darab 8 m -es 1 coll KPM CSŐ.EGY MÁSIK UGYANILYEN SZIVATTYÚ SZÉPEN FELHOZZA A VIZET. Én arra gondoltam talán a motor nem adja le a teljes erőt.Hogyan tudom ellenőrizni.Vagy talán belül a lapát kerék,a csuszószimering szinte uj benne.Már belegárgyulok ,Segítsetek.felrekom a motor rajzot. üdv: dáv
Ugye feltöltöd vízzel?!
Mennyi az emelési magasság?
Szia!
Természetesen,mint írtam mgáll avíz tehát a szelep jó,és még a másik motorral is ellenőriztem a szívást.Csak ez a motor nem akar dolgozni. űdv: dav
Sziasztok!Köszönöm a tippeket,sajnos nem az volt a baj,szétszedtem a szivattyút és az úgy nevezett ejektor diffuzor be és kimenetén van "o" gyűrű mindkettő eldeformálódott ,féloldalasan nyomódott,ezeket kicseréltem és őrült módjára hozza a vizet.Zolinak üzenem,hogy egyébként a kölcsönkért motornál bevált a csonkcsavar meghúzása.Az sem akart szivattyúzni.
üdv:dava
Szia
Sajnos a hőmérő megoldás nem jó, mert, ha a ház 30 fokos, a tekercs sokkal sokkal több. Lehet készen kapni egy olyat, amikor a vizet méri (víznyomást). akkor kapcsol be ha van szállítás, ha nincs leállítja a motort. Indulásnál adni kell egy 2mp-esz fix 230 at utána átbillentetni az elektronikára.
Üdv! Valószínűleg a régi orosz szivattyúm sokat ment szárazon, nem képes felkapni a vizet. A vizet is csak "köpködve" adja, majd aztán semmi. Szerintetek szimeringes lett? Ilyen szivattyúm van: Link
Van valakinek hozzá kézikönyve, szerelési rajzai ehhez a szivattyúhoz?
Elsőként nézd meg a lábszelepet, hogy jól zár-e. Ha nem, nem képes megtartani a szívócső vízoszlopát, az elfolyik, így valóban szárazon fog futni. Ugyan ezen okból a szívócső tömítettségét is érdemes ellenőrizni (repedés, menetes rögzítések tömítettsége, stb.).
Ha ezek rendben, akkor kezdj el a szivattyú belsejében kutakodni! Mindenképpen ellenőrizni kell a szimmeringe(ke)t, a csapágyakat, kenést, stb. Minthogy annyira egyszerű szerkezetek ezek, mint a faék (kis túlzással persze!), igazán kézikönyv, hasonlók nem kellenek hozzá.
Ebben nincs lábszelep. Ez egy búvár. Mindenképp a szivattyúban van a hiba. De valóban egyszerű szerkezet. Vagy a lapátkerék, vagy a ház kopott esetleg a szimmering (tömszelence) ereszt, de ennél az nem okoz problémát amíg a motorba nem jut víz.
Sziasztok!
Vettem egy ilyen szivattyút, és az lenne a kérdésem, hogy ez az áramláskapcsoló jó lenne-e hozzá? Az írja hogy kínai, de nagyon jó áron van.. Még kérdés: ha 9 méter vízoszlop van egy 160 átmérőjű csőkútban, elvileg amikor elkezdem szivatni, akkor csökken a vízszint 5-6 méter magasra, azt elvileg stabilan tartja, akkor is érdemes beépíteni szárazfutás elleni védelmet?? A csőkút 28.1 méter mély. Volt hogy 6 órát ment a kölcsön szivattyú, egyszer sem csökkent a vízhozama.. Köszi:Zoli
Sziasztok!
Remélem tudtok segíteni. Egy olyan fűtésszivattyú motor védelemre lennék kíváncsi,ami akkor is lekapcsolja a motort,ha valami miatt megszorul,azaz nő az áramfelvétele és akkor is,ha megáll,tehát egyáltalán nincs áramfelvétele.Ez a fűtéskörben lévő motor a védelem pedig azért kell,hogy ha villamos fűtés üzemmódban valami miatt leállna a motor keringtetése,vagy valami miatt lezárna a termo szelep,azaz megszűnne a lakás felé történő továbbítás,akkor a kis átmeneti tartály,amiben a fűtőszál van,ne robbanjon fel és lehetőleg a biztonsági szelep se nyisson ki. A motor típusa grundfos 230W 45w Köszi mindenkinek!!
Neked nem motorvédelem kell, hanem a tartályodra túlmelegedés védelem ha jól értem. A motorvédelem gyárilag benne van a szivattyúban. A kis tartályra kell egy hőkapcsoló ami túlmelegedés esetén kikapcsolja a fűtést mint a bojlerben.
Sajnos motorvedelmet nem tudok ajanlani.
De... Idézet: Ezzel szerintem lyukrafutottal.„...megszorul,azaz nő az áramfelvétele és akkor is,ha megáll,tehát egyáltalán nincs áramfelvétele...” A motor uzemszeru mukodes kozben normal aramok merhetoek. Ahogyelkezd szorulni, egyre nagyobb aramot vesz fel, s ez max addig tart amig teljesen meg nem all. Tehat akkor lesz a legnagyobb az aramfelvetele! -most nem szamolva az indulast.
Szia! Neked valami Ilyesmi érzékelő kellene mint a kazánokban van. Ezt a megoldást csak függőleges helyzetben lehet beépíteni a reed kapcsolót működtető mágnes, gravitációs működése miatt. Persze megfelelő helyre kell beépíteni a szivattyú nyomó ágába. Ezzel a kapcsolóval kell működtetni egy relét ami majd lekapcsolja a szivattyút ha probléma lenne a működésben. A másik megoldás a motor ventillátor lapátjára felszerelt mágnessel ugyanilyen kapcsolót működtetve, egy elektronika figyelné, hogy forog-e a motor. Ez utóbbi nem egyenlő az áramlásérzékeléssel. Ha a motorral probléma lenne és az nem áramszünet miatt történne, a túlfűtésre mindenképpen kellene egy hőfokkapcsolót beépíteni, ami a fűtőszálat lekapcsolná ha túlfűtene. Ezt megfelelő helyre felszerelt csőtermosztáttal is meg lehet oldani de szintén "relézni" kell, mert némelyik csak 3A-t tud kapcsolni. A kapcsoló elem és annak nagysága a fűtőbetét teljesítményétől függ amit kapcsolnia kell. Talán nem is kellene a szivattyú védelemmel foglalkozni, mert a szóban forgó típus rendkívül üzembiztosnak bizonyul, sokkal inkább fontos a fűtőszál lekapcsolása egy adott hőmérsékletnél.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
igen,úgy van..Én nem is a motorért aggódok,hanem a fűtőbetétért,nehogy itt felrobbanjon nekem,ha leáll szivattyú.Persze van túlnyomás szelep is a tartályon,de azt nem akarnám megvárni,hogy kinyisson,főleg ha nem vagyok itthon.Akkor szerintetek a fent említett alternatívák közül melyik lenne a legüzembiztosabb.Ha elektronikai kapcsolás kell és tudtok ilyet,azt is nyugodtan küldhetitek,mert megtudom építeni.De ha egyszerűbben is meglehet és bombabiztosan úgyis jó...
Köszi!!
Sziasztok én még új vagyok itt. Viszont van egy nagy gondom és nem tudok mit kezdeni vele vettem egy Ed johnson szivattyút és hozzá egy szárazon futás gátlót is. 8m-es Kpe csövet csatlakoztattam rá ami a kútba megy le és új lábszelep is van az alján. Viszont az első alkalommal amíg volt a szivattyúban víz azt vastagon kinyomta utána szárazon ment amíg a vezérlő ki nem kapcsolta. ezután újból feltöltöttem a szivattyút vízzel viszont semmit nem csinált amint bekapcsoltam elejtette a vizet de hogy hova azt nem tudom mert kihúztam a kútból a csövet és a lábszelep tartotta nem értem segítsetek ha tudtok előre is köszönöm.
Jól értem, hogy az első alkalommal csak annyi vizet nyomott ki, mint amennyit beletöltöttél?
A szárazon futás gátló jó irányban áll?
igen csak annyi vizet nyomott ki és a szárazon futás gátló jó irányba áll.
Ez kb. három módon fordulhat elő:
1: A lábszelep nem ért vízbe, amikor beindítottad a szivattyút. Kinyomta a vizet a csőből és ennyi. 2: A szívórészen valahol volt/van egy nagyobb légbuborék, ami a szivattyú lapátjához érve megállította a szívóhatást, a lábszelep pedig nem engedte leesni a maradék vizet. 3: A szivattyú nem szív, talán leesett a tengelyről a lapát. |
Bejelentkezés
Hirdetés |