Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   170 / 376
(#) szili83 válasza sastas01 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Köszönöm!

Kézi minidrillhez kell műanyagot marni. Akkor a belinkelt valószínű nem a legalkalmasabb.

Ez a hobby CNC is érdekes, de ahogy nézem sok minden kell hozzá, nagyon egyszerűt pedig nem nagyon lehet építeni.
(#) kameleon2 válasza szili83 hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Szia! Én is ilyenekben gondolkodtam, amikor elkezdtem a cnc-vel dolgozni - de csak szívás, mert sokba kerül és hamar tönkremegy. üvegszálhoz, panelhez a kukoricamaró (vágni) tökéletes. Puhább műanyaghoz, plexihez 1, 2, vagy 4 élű maró fordulattól függően. Ha nagy a fordulatod, 25-30000 akkor 1 élű, ha alacsonyabb 8-10000 körüli, akkor a 2 vagy 4 élű marók a legjobbak. Nekem az íves kétélű vált be a legjobban 1,5-ös méretben hasonló mint ez.. és a négyélű 6-os méretben. A tapasztaltabbak azt mondják, akkor jó, ha marás közben kókuszreszeléket dob a maró. Az egyélű pedig ilyesmi kiképzésű mint a képen. Az egyélűvel nagyon kell vigyázni, mert hihetetlenül éles. Én csak le akartam az álló marófejről söpörni a rajta lévő (nem ráolvadt, csak rátapadt) műanyagot, két hétig gyógyult - olyan mélyen belevágott az ujjamba. Mini drillel az irányítás nem könnyű, mert a forgó mozgás miatt mindig kényszeríti a kezedet az egyik irányba. Én is kínlódtam vele - hááát.... Legalább egy maróasztal, amin rögzítheted a gépet nem ártana.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
(#) csomy hozzászólása Szept 25, 2013 /

Sziasztok!

Új vagyok itt, és gondolom nem meglepő, de CNC gép építésén töröm a fejem.
A legdurvább feladat 1-2mm-es alu lemezek kontúrjának marása lenne kb 200-400mm-es munkaterülettel.
Saját váz építésén gondolkodom, hogy alu vagy hegesztett vas, azt még nem tudom.
Eddig a g-kódolásba és az elektronikai alapokba ástam bele magam.
Ezt a kombinált vezérlőt néztem ki, mint jó kezdés. Ez egyben minden. Az itt elolvasott utolsó 50 oldal alapján azt már látom, hogy ez nem a befutó megoldás, de mennyire gáz elkezdeni?
http://www.cnc1.eu/hu/h5controllerhu.htm
Egyáltalán rákötni 2(3) motort, és megnézni, hogy indulnak-e.
Jól látom, hogy az ennek az egyik végére csak egy számítógép, a másikra meg léptetőmotorok kellenek? Meg egy táp. Az evidens.
A tekercsenkénti 2A elég lesz nekem az alu lemezek marására? Esetemben a sebesség kisebb tényező. Első sorban az lenne a cél, hogy számítógépen megtervezett formákat élő tárgyakká konvertáljak. Modellezéshez kellene 1-2 alkatrészt legyártani.

A vázat illetően most jutottam el a kétségbeesés szintjére. Egyszerűen nem lehet megoldani, azt már látom.
Mik a tapasztalatok az ebayről, Kínából rendelt lineáris csapágyakról, vagy golyósorsókról?
(#) kameleon2 válasza csomy hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Esetleg: mit szólnál ehhez? A vázat illetően .. az enyémet Kulcsár Zoli készítette - acélból. Az neked is tökéletes lehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2013
(#) csomy válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Kösz a tippet.
Képed van a vázról?
(#) sunraw hozzászólása Szept 25, 2013 /

Megpróbáltuk a kép égetést is. Íme.
(#) sunraw válasza sunraw hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Valahol hiba lehet, mert 2. harmad után "elment az egész.
Késztermék.

Minta.

Természetesen van és tudtommal guliver83 barátunknak talán még meg is van az eladó váza, amit szintén a Zoli csinált. Nekem magával az acélvázzal nem volt gondom. A vezérlőelektronika, a kábelezés és az x tengely motorja lett cserélve, illetve egy csapágycsere is érik. maga a szerkezet bitang erős, kb. 37kg. Az eddigi tesztjeim alapján, amit a jelenlegi motorokkal tudtam csinálni, a váz a 2000mm/perccel sem okozna gondot. A motorjaim 1800 környékén már tévesztenek - mert gyengécskék. 800 körül még éppen vagy tévesztenek vagy nem, és 500 körül standardban dolgoznak. Azaz ha erősebb motorok és nagyobb megmunkálómotor kerül rá - azt is ki fogja szolgálni. Láttam már 80.000-es fordulatú, vízhűtéses megmunkálómotort gyengébb vázon dolgozni. Az enyém mindössz 150W és jó ha 8-10000-et forog. mégis elég sok mindent meg tudok már vele munkálni.

a_gep.jpg

(#) csomy válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Köszi az infókat.
Mekkora a megmunkálható terület ezen a gépen?
Hol hirdetitek a használt gépeket?
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2013

320x185mm. Bár erősen gondolkodom, hogy ha előrefelé megnyújtanám a két függőleges elemet és a trapézorsót, valamint a két vezetőrudat hoszabbra cserélném, könnyedén lehetne ezt növelni és minimális lenne a befektetés. Kérdés, ez a trapézorsó keresztmetszet meddig növelhető büntetlenül.... .
(#) csomy hozzászólása Szept 26, 2013 /

Használt cuccot venni koreából mennyire gáz?
Találtam egy boltot az ebayen akik használt CNC alkatrészekkel foglalkoznak. Az alkatrészekhez korrekten oda van írva, hogy kottyan-e vagy sem, lehet kérni képet az aktuális darabról.
Az árak az állapottól függően variálnak.
http://stores.ebay.com/IndustrialPartsShop
Ismeri valaki őket?
Tudna valaki egy jó itthoni adok-veszek topicot linkelni?
(#) kameleon2 válasza csomy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Aliexpressen már körülnéztél? Ilyen távolságoknál nem az alkatrészek ára az ami magas, hiszen "fillérekért" lehetne cnc-t venni kínából is. Sajnos a szállítás költsége néha magasabb, mint maga a gép. Amúgy azt mondják a puding próbája az evés. Koreából még nem rendeltem. Kínából minden megjött. Egyszer nyúltam bele egy LED fényforrás szállítmánynál rosszba, de szerencsére nem jelentős volt a mennyiség. Onnan nem rendelek többet, az biztos. Jól megjegyeztem a csávó nevét, le is minősítettem, pedig könyörgött, és még engedményt is adott volna az újabb rendelésekhez, de a minőség gyatra volt. A többi viszont kifogástalanul megy. Ha nem lenne ekkora magas az adó, már csak Kínából hoznék anyagot. Ha akcióznak az olyan durva, hogy szavakkal leírni is lehetetlen. - Esetleg privátban...
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2013
(#) Little válasza csomy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Szia. ITT is érdemes lehet szétnézni.
(#) csomy hozzászólása Szept 26, 2013 /

Köszönöm az infókat.
A fenti linken az eladó azt mondja, hogy az alkatrészek árában bele van kalkulálva a szállítás költsége, csak idő, mire ideér.
Modell alkatrészeket sokat rendelek külföldről.

Little linkjét átnézem. Köszönöm.
(#) kameleon2 válasza sunraw hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Vagy gyenge a motorod, vagy rosszul van belőve a szoftver, vagy túl gyorsra van beállítva, vagy mindhárom. Nekem az X tengelyemen volt egy gyenge motor, igaz nem lézert vitt, hanem keményen mart egy anyagot, de alacsonyabb sebességeknél is ilyet művelt. Melegedés is gyengítheti a motorodat. Amióta kicseréltem a motort, megszűnt a gond. Fát is marok azóta és nem volt baj.
(#) kaqkk hozzászólása Szept 26, 2013 /

Lassacskán készülget az én nyákfúróm is kb 30x40cm lesz a munkaterület .
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Jól látom, hogy bútor sarkok tartják a vázat? Ha gyorsan szeretnéd a fúrót cipeltetni a géppel, akkor sok helyen meg kellene erősíteni, támasztani. Sokat segíthet (és ronthat is) ha alu pálcával összeforrasztod. Sima gázlánggal forraszthatod vele az alut. Igaz deformálódhat is sajnos, de a váz sokkal stabilabbá tud válni. Ha jól látom, ez hasonló konstrukció, mint az enyém, középen lesz az Y menetes orsója? Mert akkor csúnyán rá tud "szemetelni az orsóra munka közben. A függőleges részeket meg "andrásolnám", azaz valamilyen háromszöggel megerősíteném mindenképpen. Az alsó tartókeretet is, hogy ne vetemedhessen. Hiába csak kis fúró kerül rá - a motorok szépen fogják ám rángatni.. Vagy megőszülsz mire végez egy nyák kifúrásával.
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

A terv : az egész váz rá lesz csavarozva "valamire" és a híd egy háromszög merevítést kap .Az orsó fölé meg valószínűleg teszek egy félbevágott műanyag csövet a por ellen ..
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Értem. A beteget sem nézik műtét közben - igazad van .. Várom, milyen lesz a végeredmény...
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Ma megint haladtam egy picit , a kilógó részeket leflexeltem és kapott egy szendvicspanel "alapot" a váz a súlya alig nőtt viszont a merevsége az 300% al emelkedett ! Rendeltem még egy pár dolgot ,amíg az megérkezik sajnos áll a fejlesztés .
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
(#) nagy hoho válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Amit építettél az mutatós. Egy évig tanulmányoztam a fórumokat mielött elkezdtem építeni a gépemet. És azt szűrtem le, hogy a köszörült tengely 300 - 400 mm-en már mérhetően hajlik, még a 20 mm-es is. Mindenhol az alátámasztott tengelyt vagy a lin. sínt javasolják. Az utóbbi drága. A híd jelenlegi állapotában gyenge lesz, én mind két oldalon 45°-ban megtámasztanám. Nincs útban semminek, viszont lényegesen stabilabb lesz. A rezonancia a nagy ellenség, ezt kell kivédeni. Ha lézerhez vagy pirográfiához készül a géped akkor nem szóltam semmit.
(#) kaqkk válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Nyák fúró lesz , ha egyszer elkészül . Köszönöm a tanácsokat tervben van a megerősítés .
(#) Massawa válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Nem tudom mibe kerül manapság a lineáris sin, de amikor én épitettem a gépemet, akkor 2 motor áráért vettem az öszzes sint csapággyal, méretre vágva (összesen vagy 1.6 m egyoldalu és 20 cm szimmetrikus vezetösin). Pofon egyszerü vele a munka és nagyságrenddel jobb stabilitást ad.
(#) kaqkk válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Így gondoltad a híd megerősítését? Miután felszereltem , jutott eszembe , hogy az egyik oldalra nagyobb platóanyagot rakok és akkor a motor rögzítése is egészen egyszerűen megoldható lesz .
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
(#) nagy hoho válasza Massawa hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Minden tengelyen lin. sínnel működik. Illetve remélem, hogy fog működni. Igaz ez nem fér bele a topik címébe.
(#) nagy hoho válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Igen alakul! A nyák marásnál is gondot jelenthet a köszörült tengelyek hajlása hiszen néhány tized mikronos fóliát kell átmarni.
(#) nagy hoho hozzászólása Okt 1, 2013 /

Én a lehető legnagyobb stabilitásra törekedtem. A gépvázat 40 x 60 mm-es zártszelvényből készítem és kifogom tölteni homokkal. Ha nehéz gépet készítesz az nem baj. Gondolj bele az összes gyári szerszámgépváz öntvényből van
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
(#) Massawa válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

A köszörült tengely sem a fiok mélyéröl kerül elö. A lineáris sin éppen olyan alapanyag mint a zártszelvény, vagy fioksin stb.
Igy szerintem nincs konfliktusban semilyen cimmel. Anélkül egy ilyen szerkezet aligha épithetö meg rendesen.
(#) Massawa hozzászólása Okt 2, 2013 /

Ezeket a sineket ismeritek?
DryLin-W

Én ilyeneket használok ( egy és kétsines kivitelben) a kb. egy évtizede épitett gépemen. Ma már az áruk is jelentösen csökkent.

image.jpg

(#) sunraw hozzászólása Okt 2, 2013 /

Elkészült az új Y tengelyem. Mozgástere ugyanakkora mint a régi szíjhajtásosnak, de a felbontása sokkal jobb. TR10x2-es orsó van belül, bronz anyával.
Gondot jelentett, hogy csak 1/4"-os tengelykapcsolóm volt, mivel a motor 5mm-es tengellyel rendelkezik, a hajtott oldal pedig 4mm-es. Szerencsére volt itthon 1/4"-os tengelyem és megfúrni is sikerült őket méretre. M3-as hernyócsavarral lettek rögzítve.
Képek a link alatt, a 30. képtől.
Bővebben: Link
Következő: »»   170 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem