Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   59 / 119
(#) sanyabacsi válasza zoli0078 hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

"de nem az igaz mert a primer körben lévő izzó nagyon gyorsan villog (valószínű ahogy a PFC kapcsolgat)"

Aktív PFC-s tápnál ez normális. Bele a biztosítékkal és teszt.
(#) zoli0078 válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Szia,

Elnézést a két fotóért telefonnal készítettem (dgitális gép nemrég adta meg magát de az se csinált volna jobb képet mert kis kompakt gép).
Ha a képről leolvasható lett volna a felirat akkor már régen le is olvastam volna a képeket csak azért raktam fel, hogy látható legyen melyik alkatrészekről van szó hátha valakinek volt már ilyen tápja javítás alatt.
Megpróbálom a biztosítékot visszarakni és próba ha nem jön össze akkor veszek pár tranzisztort és cserélgetem.

Köszi a segítségeket
(#) adamka199 hozzászólása Aug 29, 2013 /

Sziasztok! Megtaláltam a hibás tranzisztort a tápegységemben. D209L tranzisztorról lenne szó, ami helyett az eladó BU508AW tranyót adna. Kérdésem hogy megvásárolhatom-e a két darabot, vagy nézzek új táp után. A két tranyó 1500forint + kondik, egy használt táp meg megállná 4000-ezerből. Tanácstalan vagyok. Üdv!
(#) tamas9702 válasza adamka199 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Üdv.

Ha van, akkor MJE13009-et vegyél. Ez ugyan azt tudja, mint a D209L. a BU508 gyengébb mint ami benne volt.
(#) Lali24 hozzászólása Szept 2, 2013 /

Sziasztok van nálam egy pc táp amiben szinte elégett a szekunder oldalon lévő nagy ferit gyűrű(szűrő) kicseréltem és most is eléggé melegszik. Szerintetek mi okozza ezt a jelenséget?
(#) pittti válasza Lali24 hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Az nem egy szűrő, hanem áramváltónak tisztelik. Vagy egy kisebb teljesítményűt raktál bele, vagy valami zárlat terheli a kimeneti oldalát.

(elsőnek keressél erősen melegedő alkatrészt a szekunder körben, vagy gondosan mérjél át mindent)
(#) griff hozzászólása Szept 3, 2013 /

Üdv Mindenki!
Volna egy kis probléme egy 300W-os JNC tápegységgel.
Mikor áram alá helyezem zöld/fekete kábelt zárom majd felpördül a ventillátor a kimeneti jeleket lemérve minden stimmelt, ám mikor fogyasztót kapcsoltam rá (egy 5Wos izzót) azonnal lekapcsolt, bármelyik kimenetre is kötöttem.
Nem tudja valaki mi lehet a probléma?
(#) 1984white válasza griff hozzászólására (») Szept 3, 2013 / 1

Szia!
Valószínű, hogy púposak vagy csak simán x*rok a puffer kondik. Cserélni kellene a kimeneti puffereket és a vsb pufferét is és jó lesz a tápod.
(#) griff válasza 1984white hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Köszönöm a válaszodat!
Remélem igazad van!
(#) mugab válasza pittti hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Hm, És megkérdezhetem hogy milyen áramot vált, honnan és hova?
(#) 1984white válasza mugab hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Szia!
Már ha jól tudom ez a szűrőtag "simítja" és szűri a kimeneti áramot hogy egyenletesebb legyen és kevésbé zajos.
(#) pittti válasza mugab hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Tudom hogy nem szerencsés az elnevezés, de ez terjedt el a szakzsargonban. Ha bemész egy szervizbe és azt mondod hogy kiegyenlítőtekercs, úgy fognak rádnézni mintha a marsról jöttél volna - míg ha áramváltót mondasz, mindenki tudni fogja miről van szó.

Tehát az áramváltó (vagy kiegyenlítőtekercs) feladata a közös szabályozás miatt fellépő asszimetria kiküszöbölése. Általában a +5V és a +3,3V van átvezetve egy tekercsen (régebbi tápokon a negatív ágak stabilizálását is evvel oldották meg). Az erősen terhelt ág árama növeli az indukciót, amivel változtatja a tekercsen lévő másik ágat is. A mellékelt fotón is látható, hogy ez nem egy közönséges szűrőtekercs.
(#) biowizard hozzászólása Szept 14, 2013 /

Sziasztok!
Egy kis segítség kéne,ha nem gond.Van egy Eurocase ATX-550 JSP tápegységem,ami egyik percről a másikra meghalt.230 V van,világít a kapcsoló a hátúlján,de a csatlakozon(24 pin) semmi nem jön.Kérdésem a következő:Hol kéne első körben nézelődnöm,méricskélnem?1X-2X tv-t szereltem már,de a tápegységekhez nem igazán értek és nem szakmám az elektronikai cuccok javítása.Tehát laikus vagyok.
Ha valaki tudna adni némi támpontot kiindulásnak azt megköszönném.
(#) 1984white válasza biowizard hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Szia!
Nem lebeszélni akarlak, de mégis megteszem. Kevés tapasztalattal eléggé veszélyes nekiállni a javításnak, mert könnyen megrázhat az áram és/vagy nagyobb gondot is csinálhatsz a táppal.
Ha mégis meg akarod javítani, először szemre nézd meg a kondikat, hogy púposak e. Ha igen, akkor cseréld mindet a kimeneti oldalon és lehet meg is javul a táp. Legtöbbször csak ennyi a baj.
(#) biowizard válasza 1984white hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Szia!
Köszi az infót.Mondjuk kevés tapasztalatom van az igaz.De!Azért írtam,hogy javítottam már párszor tv-t,tehát sejtésem és gyakorlatom is van,hogy hova nem szabad nyúlni illetve ha szabad akkor mivel.Napi szinten szerelek villanyt(mágnes kapcsolók cseréje,motorvédő cseréje,ventillátor motorok javítása)annak ellenére,hogy nem szakmám.A laikus kifejezést arra értettem,hogy pl nem javítottam még tápot,nem tudom,hogy mik lehetnek első körben az ismertebb hibák.A kondikat megnéztem szemrevételezéssel.Nem púposak,nincs kinyílva.Szemre vételezvén semmi elváltozást nem látok(égés nyomok,púpos kondik,elkók,elégett ellenállások,stb)és semmilyen különös esemény nem kísérte a táp tönkremenetelét.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2013
(#) 1984white válasza biowizard hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Okés. Nos, akkor nézd meg a lila és valamelyik fekete dróton hogy van e ott feszültség. (+5V nak kell lennie. Ez a 5VSB jelölésű rész.)
Ez után zárd össze a zöld és fekete drótokat és nézd meg így indul e?
Majd írj ha megvagy!
(#) biowizard válasza 1984white hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Semmi,egyik módszerrel sem.Bár az összes feketét nem kötöttem össze a zölddel csak egyenként.Az gond?
(#) 1984white válasza biowizard hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Mindegyik fekete a föld, így egyszerre csak eggyel és bármelyikkel összekötheted. A googlin keress egy atx pinout-ot és először azt tanulmányozd.
A te esetedben a tápnak az 5Vsb része ment tönkre és ezért nem mérsz a lila dróton semmikor semmit. Ezt a részét kellene megjavítani. Javaslom hogy tanulmányozz egy codegen vagy hasonló kapcsolási rajzot és ha érted a működést, akkor meg fogod tudni csinálni rajz nélkül is.
pl: Bővebben: Link
A vsb részen kis tranzisztorokat és a "power" ellenállásokat meg a diódákat nézd meg először, de KIFORRASZTVA! Lehet, hogy megszakadt egy 2W ellenállás és csak annyi a hiba.
(#) SzZoli hozzászólása Szept 19, 2013 /

Szaisztok,

Volna egy Thermaltake Toughpower 750w-os tápegység ami a következő hibajelenséget produkálja.
Alapból a 5VSB meg van és terhelhető de indításkor a venti egy kicsit megmozdul és le is áll a táp. A feszültségek a kimeneten megjelennek de nem fut fel a táp addig, hogy az 5 és 12V meg legyen. Abban az esetben ha megterhelem a táp 5V-os ágát akkor pár másodpercig megy a táp az 5V-nál mérhető ~3,8V, a 12V-nál mérhető ~9V, a 3,3V vszont meg van rendesen. Ami viszont érdekes ha a Primer résznél beiktatom az izzót akkor az nem csak szokás szerint felvillan (majd csak akkor izzik fel kicsit az izzószál ha mondjuk ráteszek egy vinyót a tápra és úgy indítom) és utánna semmi eddig ennél a tápnál az izzó felvillan majd folyamatossan izzik az izzószál.
Lehet valami alapból terheli a rendszert? Esetleg a Primer pufferkondi lehet a ludas?
(#) dokidoki válasza SzZoli hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Hello.
Tegyél terhelést, csak a 3.3Voltos ágra, és úgy mérj rá a többire is.
(#) petoisu hozzászólása Szept 22, 2013 /

Sziasztok!

Adott egy Enermax tápegység. Minden gond nélkül ment a gép vele tegnap estig. Ma bekapcsolták érezhető volt egy pici amperszag és a táp leállt. Egyedül az 5V készenlétti feszültség mérhető ki, más nem. A gép többi része másik táppal tökéletesen megy. Megnéztem a tápot, kimértem a kondikat de semmi látható nyom nem árulkodik. A szag is elillant pedig reggel történt és azért elég sokáig érezhető.

Mit nézzek meg? Adjatok valami tanácsot.

Köszönöm!

Isu
(#) SzZoli válasza dokidoki hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Szia,

A helyzet így sem változott ha csak a 3,3V-os ágat terhelem. Viszont kipróbáltam rátettem egy vinyót és úgy próbáltam, ekkor a vinyó hallhatóan indulni próbál de kis idő után a táp leáll. A feszültségek a következőképpen alakulnak: az 5V-os ágban 4,4V, a 12V-os ágban 9,8V és a 3,3V-os ágban 3,3V mérhető.

Üdv
(#) zoli0078 hozzászólása Okt 3, 2013 /

Sziasztok,

Volna egy Gigabyte 400W-os tápegység miben a SB kondi púpos volt ez alapból cserélve lett. Ezek után próba indítás zölt és fekete összekötésével a táp elindult de zizegett is közben. Gépbe berakva csak egy kicsit megmozdul a venti és leáll. Az össze kis méretű 20-100µF kondi cserélve lett de ezek uztán is zizeg menet közben. Elképzelhető, hogy a kimeneti oldalon a lévő kondik cseréjével helyere jön a táp?
(#) pittti válasza zoli0078 hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Ha ez egy FSP belű táp, akkor a primer fetek körében lévő két kisértékű (4,7-10µF) csatolókondenzátor kiszáradása is okozhatja. (nem ártott volna egy fotó a belsejéről!)

A szekunder oldali kondenzátorokat egy ESR mérővel pár másodperc alatt át lehet mérni, csak a hibásakat kell cserélni.
(#) Buvarruha válasza zoli0078 hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Ha terhelés nélkül megy, akkor igen és érdemes mindet cserélni, mert, ha most jó is még néhány hamarosan úgyis megdöglenének.
(#) 1984white válasza zoli0078 hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Szia!
Az előbb "pitti" kolléga által említett két kis csatolókondi cseréje megoldja a hibát, így azzal kezdj.
A puffer kondikat is cserélheted mert nem fog neki ártani.
(#) zoli0078 válasza pittti hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Valóban FSP belű tápról van szó, a primer oldali kis 100µF és 10µF-os kondikat kicseréltem de nem változott a helyzet.
Megnézem de nem emlékszem, hogy lett volna több kis kondi a primer oldalon.

Üdv
(#) pittti válasza zoli0078 hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Akkor lehet, hogy ez másik fajta mint amire gondoltam. A két kis kondenzátor a primerkör hűtőbordája mellett szokott lenni. (be kell alá nézni!)

Még mindig nem tudsz egy fotót feltenni róla?
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

A következőt csináld még: elindulsz a tl494 két vezérlő pinjéről ami szerintem ennél a tápnál a C1 és C2 pin (másik lehetőség E1 és E2).Ezek mennek a két "kis" tranzisztorra (2sc***) majd a meghajtó trafóra és végül a főtrafó előtti primer tranzisztorra is. Ezen a körön kell keresned a két "kis" kondit (2x10 vagy 47 uf általában) ami azonos értékű.
Ha van szkópod, akkor rá kellene nézned erre a körre, hogy hol torzul el a kapcsolójel.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2013
(#) zoli0078 válasza pittti hozzászólására (») Okt 4, 2013 /

Szia,

Csináltam képet, alul jobb szélső (hűtőborda jobb oldalán) cserélve 22uF, balra haladva a hűtőborda másik oldalán lévő 100µF cserélve a következő balra haladva a SB 1000µF kondija szintén cserélve ez púpos is volt. Ezeken kívül kis kondit nem találtam. A cserék után sem változott a helyzet mivel ESR mérőm nincs a kimeneti oldalon cserélem majd az összes kondit ha esetleg ott lenne a gond.

Üdv
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2013
Következő: »»   59 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem