Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ez egy off-road versenyautó, amit triálra használok. Itt sokszor álldogálunk (pl.: csörlőzés) hosszabb ideid. Itt nincs idő a gombot nyomva tartani.... Szóval logikus az ötleted, csak a fentiek ismeretében a gyakorlatban problémás lenne. Szóval ha tudnál segíteni a leírt működési elv megvalósításában, akkor azt nagyon megköszönném. Ha szoktál ilyesmiket készíteni (mármint elektronikát), akkor a kivitelezést is kifizetném. Nekem az lenne a legegyszerűbb ha "csak" meg kéne "vennem" Előre is köszi a segítségedet
Sziasztok!
Nem tudom kinek működött 555-tel nekem nem. Így hát pic-re tértem még annyi fejlesztés hogy csak 90 fokba fordul a servó nem 180-ba ezen dolgozok még de itt van a hex és az áramkörrajz (ha kell bárkinek nyákterv szóljon, és a pic-et nem tud programozni akkor is szólhat). Bármi probléma van a dologgal szóljatok. Üdv cross
Csak simán kábelen át szeretném vezérelni! Semmi RC.
Le tudnád rajzolni, hogy hogy is állhatna ez az egész? Négy szervó lenne, négy potival. Az a baj, hogy nem nagyon tudom elképzelni a kapcsolást, én inkább a mechanikában vagyok jobb. Előre is köszi!
Itt van a blokkábra.
A jobb oldali kockákban a szervovezérlés van (Conrad stb.) mindegyiknek 3 kimenete van - a poti általában rajtuk van, nem kell külön megvenni. Impulzus, plusz és minusz Ha egy tápból táplálod mind a 4 modult, akkor a +/- közös, igy 4 szervo vezérléshesz mindössze 6 vezeték kell és a 4 szervo vezérléséhez.
Lenne egy kérdésem a szervo motorok vezérlésével kapcsolatban.
Néhány hete a "Robotika kezdőknek" topicban érdeklődtem a szervo motorok léte iránt és végül kiválasztottam a nekem leginkább megfelelőt. 6 motort vettem meg, ma pedig elkezdeném őket tesztelni. Az említett darab adatlapja itt érhető el. A tápot egy 7806-os IC biztosítja a vezérlést pedig egy olyan kontroller végzi amely 3,6V-ról megy. Viszont az adatlap szerint 1500-1900us között kell a vezérlést megvalósítani. Én viszont ha kiadom neki az 1500-1900us közötti jeleket a motor nem csinál semmit. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy még soha nem dolgoztam szervo motorokkal. Lehetséges, hogy a szervo motor vezérlőjelének a 3,5-3,6 V nem elegendő?!?! A vezérlés jelenleg úgy valósul meg, hogy 1,6ms-ig magas, majd ugyanennyi ideig alacsony szintet ad ki a kontroller. EZ a vezérlési mód helyes, vagy a periódusidőnek mindenképpen 2ms-nak kell lennie és az 1,6ms magas állapot után 0,4ms-ig alacsonynaknak lennie és ezt ismételni periodikusan? A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
Valamit rosszul csináltál a periodus idö nem 2 ms, hanem 20 ms (Servo control )
A neutrál helyzetben tehát 1,5 ms impulzusok jönnek 20 ms-ként. Ez a keskeny tüske változik késöbb 0,5 ms - 2 ms tartományban. A szint még elégséges, de nyugodtan mehetsz 5 V-ra. Amugy nem tudom miért müvészkedsz amikor néhány százasért egy biztonságosan müködö szervokontrollert épithetsz.
Igen, valóban olvastam ilyenről én is - csak sajnos az se ma volt már . Köszönöm megpróbálom így vezérelni.
Egyébként tudom, hogy lenne egyszerűbb módja is a dolognak, de ez így a kihívás - és egyszer amúgy is mindent ki kell próbálni.
Azért mielött ilyen kisérletekbe merülsz, el kéne olvasni az idevágo szabályokat, s nem hasbol etetni azt a szegény szervót... (3-4 hozzászolással feljebb részletes leirások stb. vannak.)
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
Sziasztok!
Tanácstalan vagyok, légyszi adjatok valami támpontot, hogy mi lehet a probléma. Van kb 2 hetes szervóm (Futaba S3003) csak kipróbálva volt, 2 hete tökéletes volt, megvolt a jobbra, balra és középállás.. Most amikor pozicionálni akartam, akkor elősször elindult rendesen, majd valamikor nagyon beremegett, a végére már teljesen kaotikus lett a mozgása. Másik ugyanilyen szervó tökéletes. Azóta ezt szétszedtem, de semmi problémát nem találtam benne igazándiból. Egyszer félig szétszedett állapotban "megjavult" mintegy varázsütésre, de 3 ciklus után megint kezdte a hülyeségét. Aztán teljesen szétszedtem, szarabb már ugyse lesz alapon és most ott tart a dolog, hogy folyamatosan tekerne az egyik végállapotba (csak ugye megakad) és kb ennyi. Más irányba megse mozdul, hiába a jel szerint másfele kéne mennie. Mintha megkapná a motor a tápfeszültséget aztán jónapot. Vannak ötleteim:pl.: Mivel próbapanelen dugtam össze, lehet összeért valami és zárlat, mert egyszer a pic forró lett(PIC hibátlanul működik most is, azt meg nem hiszem, hogy a PIC igénytelenebb lenne egy zárlatra, mint egy ilyen szervo), Esetleg kiment az IC a szervóba, vagy a H hídba szált el kondi vagy valami. Ez a tényállás, Köszönök minden segítséget.
Nem lehet igy pontosan megmondani mit vétettél , persze hibás szervo mindig akad. Vagy a poti vagy a pozicioado mehetett tönkre (vagy sose volt jo). Szoval valami miatt elveszti a visszajelzést , vagy rossz forrasztás van a környéken. Már olyan is volt, hogy maga a poti volt beteg. Nem érdemes vele sokat kisérletezni mert bármelyik alkatrész beszerzése drágább lehet mint az uj szervo. ( föleg ha ugyanabbol a foglalatbol a másik hibátlanul megy.)
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2013
Sziasztok!
Digitális szervók vezérlésével kapcsolatban tudna-e valaki segíteni. Pontosabban, hogy milyen kódsorozat kell. Gondolom egy PIC-el könnyen megoldható. Köszönöm.
Sziasztok!
Egy kis lábbal hajthatós, de elektronikus kormányzású jármű építésébe kezdtem 2 egyetemista társammal. Az lenne a kérdésem, hogy megoldható-e, hogy egy három nyomvonalon haladó jármű hátsó 1 kerekét kormányozzuk? Úgy gondoltuk, hogy mondjuk egy potméter forgatásával fordulna (az első verzióban) a motor, ezzel elforgatva a járművet. Szerintetek ez megoldható, vagy túl drága lenne egy ilyen erős motor?
Egyetemista pénztárcához mérten drága Tehát nem tudunk sok tízezreket csak a motorra költeni
Nem tudom milyen nehéz a szerkezet, de egy autó ablaktörlő motorja tán elláthatná a feladatot. Azt szerintem ajándékba is lehet kapni. (esetleg én is adhatok) Az csak nem drága, még egyetemistának sem. De ez sem tízezrek.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
Hát itt azért egy kb. 200 kg-os szerkezetről beszélünk.
A kormány mozgatásához azért nem kell hatalmas erő.
Ez igaz. :/ Egy ilyen ablaktörlő-motorral és egy autó akksijával szerinted tudunk üzemelni 3 órát?
Ha csak ez a fogyasztó van rajta biztosan. Még folyamatos üzemben is elmenne annyit, de erre nincs is szükség, mert csak irányváltoztatásnál kell mennie.
Igen, én is így gondoltam. Ehhez egy egyszerű motorvezérlő (esetleg szervótesztelő) áramkör megfelelő? Potméteres megoldással.
Gondolom igen, bár tapasztalatom nincs róla. Úgy rémlik valamelyik modellezős topicban mintha lett volna már erről szó.
Igazán nincs mit. Meg is van. Erre felé olvasgass.
Sziasztok! Először írok nektek, bár sűrűn látogatom az oldalt. Sok érdekeset és hasznosat olvastam már itt.
A segítségeteket kérném! Van egy sorvezető programom, amit a traktorban használok. GPS jel alapján mutatja, hogy hol járok éppen, párhuzamosan és a megfelelő távolságra megyek-e az előző "barázdához" képest. Ha nem jól megyek, akkor mutatja a kis nyilakat, hogy balra, vagy jobbra tartsak inkább. A programban viszont van egy beállítási lehetőség, amiben be lehet állítani egy "com portot" amin keresztül saját magát is tudná kormányozni a traki. Ezt egy szervó motor segítségével oldaná meg, aminek a tengelye dörzshajtással kapcsolódna a kormánykerékhez. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnék com porton keresztül egy ilyen motort vezérelni? Van egy Pololu Micro Maestro 6-Channel USB Servo Controller nevű kis eszközöm. Ezzel lehet ilyesmit csinálni? A válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok! Még nem volt dolgom szervo motorokkal de most úgy néz ki szükségem lesz rájuk egy kijelző elkészítéséhez. A kérdésem az, hogy ez a szervo szerintetek mekkora szögben tud elfordulni?
Bővebben: Link
Általában legalább 180 fokot-de sokkal egyszerübb elvándorolni valamelyik közeli modellboltba és ott megnézni.0, s nem a világ másik végén kutakodni egy ilyen hétköznapi cucc miatt. Itt sem kerül többe.
Köszi. Nem kerül többe? Hol? Mert én kb a duplájáért találtam más helyeken.
A HK-l is ennyi meg a postaköltség. A Conradnal meg több más boltban 5 euro (ha otthoni képviseletnel rendeled meg akkor postaköltség sincs).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |