Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső

Témaindító: ricsi, idő: Jan 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 30
(#) Skori válasza Ven hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Vasmagok: Régebben volt Pestlőrincen egy alkatrészbolt (már bezárt pár éve), ott voltak fillérekért vasmagok. Sajnáltam hogy megszünt mert időnként nagyon jó dolgokat lehetett ott venni fillérekért (pl. nagyon preciz 160:1 áttételes kismotort vettem valami 200Ft-ért, hálózati trafókat 300Ft-ért, stb...)
(#) Skori válasza aflmor hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Meg is építetted, vagy csak találtál valamit és beszúrtad ide? Persze meg lehet csinálni müködőre, de jó hatásfokal csak akkor megy ha pont megfelelő indulktivitású a trafód és a kondival ugyanazon a frekin rezonál, mint amire az 555 van beállítva. A szimmetrikus felépítésü kapcsolások általában korrektebb meghajtást adnak.
(#) Skori hozzászólása Nov 23, 2007 /

Egyébként katt ide:
IR application
(#) Skori válasza Haszuboy hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Elküldted a mailt? Mert még nem jött semmi tőled!
(#) Őrült Ödön válasza Skori hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Hali,

Tedd még hozzá, hogy az efféle önrezgő sz*rságoknál a TERHELÉSNEK IS!!! rezonanciában kell lennie magával az áramkörrel, így a hibátlanul megépített áramkör SEM BIZTOS, hogy elsőre beindul, hanem próbálgatni kell az alkatrészeket, konkrétabban a soros LÉGRÉSES!!! fojtót, és a soros ÁRAMTŰRŐ!!! kondenzátort is!!

Kezdőknek érdemes szétszedni egy olcsó kis kínai 11-15W-os elektronyikát, rávezetékelni egy 18W-os normálfénycsövet, oszt a saját készítésű fojtókat kipróbálgatni rajta, meg pár darab strapabíró kondit is.

Érdekes eredmények fognak születni, azt garantálom... de aki már ezt abszolválta, az építeni is fog tudni komplett sufnituning áramkört!
(#) Őrült Ödön válasza Skori hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

OFF

Azt a barkácsboltot a pestlőrinci "tanács" tette tönkre, mert azért a szutykos-beázós bolthelyiségért többszázezer Ft-os bérleti díjat akartak a tulaj (Iván) nyakába akasztani, az meg inkább átrakta a bótot egy saját ingatlanra. Annak meg a működését nem engedélyezték vmi k*csög szomszéd miatt, szegény ivánnal meg a feleségével jól kib*sztak, nem kicsit, nagyon!

szégyelljék magukat az illetékesek...
(#) Ven válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Köszi a segítséget!
MÉg lenne kérdésem, ha nem probléma.
Hogyan lehet kiszámolni adott teljesítményű csőhöz a rezgőkör paramétereit? Gondolom a számítás tartalmazza a fazékmag geometriáját is... Így a fazékmagot nem lehetne átváltani gyűrű-, vagy I magra?
Ugyanez a számítás jó a T5-ös csövekhez is?
(#) Skori hozzászólása Nov 29, 2007 /

Valamelyik Rádiótechnika v. Hobby Elektronika ujságban kivesézték az L-C tag méretezését. Sajna így kapásból nem tudom idézni. Viszont ez a méretezés csak fix frekis átalakítókhoz jó, az önrezgő előtéteknél a tekercs és a kondi visszahat a frekvenciára - a frekvencia meg a szükséges L-C értékekre. Ezért ez utóbbiakat célszerübb kisérletezássel belőni, bár biztos megvannak a matematikai alpjai is, én nem szivesen vágnék bele.

A tekercshez olyan vasmag tipus kell ami nem megy telítésbe az üzemi áramtól. Ez lehet légréses fazék, légréses E vasmag vagy hasonló. A gyürüvasmagok közül csak a kis veszteségű, alacsony AL számú porvasmagok jók előtétfojtónak. A ferritek nem, mert telítésbe mennek (kivéve ha vágunk bele megfelelő légrést. A porvassmagok között viszont sokféle van. PL. a pc tápok szürőfojtói simán "megfőnének" ha fénycsőelőtétben próbálnánk használni....

Szóval mindent egybevetve, jó "saccográf", némi gyakorlat, és kísérletező hajlam kell a méretezéshez...
(#) AMD hozzászólása Nov 29, 2007 /

Van egy kiégett fénycsövem amire 230v 50hz es feszt adok akkor halványkéken kis fényerővel világít. Ha szereznék egy trafót amivel csinálnák pár száz, pár ezer voltot és azt adnám a fénycsőnek akkor már rendesen világítana?
(#) Haszuboy hozzászólása Dec 3, 2007 /

M:ezzel ne próbálkozz.
Ven:Én vettem a boltban valamit, igazából elég rég építettem meg (augusztus vége) de azótsa is ott áll. Meg használt kfcsőből is szedtem ki azthiszem gyűrűsvasmagot. Ha legközelebb hazamegyek, lefotózom, hogy épp hogy áll, és mit csinál (gondolom semmit) aztán felteszem ide a képet meg infót, hátha tudtok segíteni működésre bírni. Levi
(#) Babó22 hozzászólása Dec 3, 2007 /

Üdv mindenkinek. Nekem a fénycsővel annyi problémám lenne, hogy amikor felkapcsolom a fénycsövet, állandóan villog. A gyújtópatront kicseréltük. Mi lehet a baja?
(#) Sebi válasza Babó22 hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Erre csak azt mondhatom, vagy a cső, vagy a gyújtó a rossz .
Ha gyújtót cserélted, marad a cső, bár lehet, hogy az új gyújtó sem jó/nem oda való. Erről könnyen meggyőzödhetsz, ha egyszerűen kicsavarod a gyújtót az izzítás után. Ha ekkor égve marad a cső akkor gyújtó hiba lehet.
Ha nagyon öreg a cső, a gyenge ív miatt nagyobb az ívfeszültség, ami újra és újra működteti a gyújtót.
(#) rockersrac hozzászólása Dec 10, 2007 /

hali!nekem olyam gondom van hogy van egy multifunkciós elemlámpám.benne egy 6 w os fénycső de nem világít.a lámpa 6 db 1,5 v os góliát elemről kap áramot.minden egyéb műxik de a fénycső nem akar műxeni am nem mai darab már a lámpa de még forgalomban van. a fénycső jó(szinte új és egy másik ugyanilyen tipusú lámpában működik) mi lehet a baj? v ki please segítsen ha tud! mert jó lenne ha működésre lehetne bírni a fénycsövet!előre is köszi a segítséget!
(#) Medve válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Hello, ellenőrizd a tranzisztort, esetleg forraszd át az inverter panelt.
(#) Haszuboy hozzászólása Dec 11, 2007 /

Helló. Van benne egy kis panel, ha az meghibásodik, nem igen lehet javítani. Mondjuk ha pl ellenállás, kondi, vagy tranyó ment ki, akkor esetleg lehet cserélni, persze ha lehet olyat v helyettesítőt kapni hozzá. De ezek a kis fénycsőinverterek általában határrértékekre vannak összerakva, és ha egy valami kimegy benne, akkor előfordulhat, hogy a többit is viszi. Ha pedig a kis trafója ment tönkre akkor felejtős a dolog, mivel olyat terkercselni nagyon sok munka és idő. 2-3000Ft-ért már lehet újat kapni szerintem. Mármint lámpát. Nekem is tönkrement egy pár ilyen "előtét". Én nem tudtam megjavítani. Üdv
(#) Haszuboy hozzászólása Dec 11, 2007 /

Persze kontakthiba is lehet, szedd szét a lámpát, és a fénycsövet krokodikcsipesszel kösd rá a panel megfelelő részére. Vigyázz, mert ha fesz alatt van, ráz!!
(#) rockersrac hozzászólása Dec 11, 2007 /

köszi de asszem nem bajlódok vele,mivel egybe van építve nagyon a panel a többi résszel(mármint a többi ,,vezérlő" résszel)úgyhogy marad szerintem így ahogy van. és köszi a segítséget!
(#) Boo hozzászólása Jan 3, 2008 /

Üdv az lenne a kérdésem,hogy a kompakt fénycsőben mi szokta föladni a szolgálatot (miért romlik el)?
(#) potyo válasza Boo hozzászólására (») Jan 3, 2008 /

Az enyémben a négy dióda adta föl a szolgálatot egy villámcsapás hatására. Műszerrel mérve jónak látszott mind, de 230V-ot már nem viselték el többé.
(#) rockersrac válasza potyo hozzászólására (») Jan 3, 2008 /

a cső része épségben maradt?
(#) potyo válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 3, 2008 /

Igen. Valahol a közelben csapott le a villám, de nálunk csak ennek a csőnek a diódái mentek tönkre. Akinél be volt dugva tv, hifi, hasonlók, ott azok is tönkrementek, meg az utcán a kábeltv erősítője is. Persze nálunk az említett cuccok ki voltak húzva, a fénycső volt az egyetlen ilyen téren érzékenyebb fogyasztó.
(#) rockersrac hozzászólása Jan 4, 2008 /

akkor mázlitok volt... nekem max a hosszabbító megy tönkre,mivel itt van nem messze tőlünk( pár száz méterre) az északi elosztó központ,ami hát lássuk be nem valami megnyugtató dolog így villámcsapás szempontjából.ezért mikor meg lett véve a gépem addig nem is használtam míg sógorom nem talált olyan hosszabbítót ami villám és túláram védelemmel van ellátva... így nyugodtan ücsörgök a gépnél a legdurvább viharban is
(#) Steven19 válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Hello Rocker! Az a hosszabbitó amire azt irják hogy villámcsapás elen véd az tulajdonképpen nem igaz gondolj bele ha átszaladna rajta a villámáram mi maradna belölle?
Véleményem szerint nem sok az csak kábitás hogy véd ellene. Az csak a másodlagos villámcsapásoktól véd a kapacitiv ill. induktiv úton létrejött túlfeszektől szikraközökkel és más egyéb áramköri elemekkel van felszerelve hogy valamiféle védelmet nyújtson de az sajna csak passziv vannak aktiv védelmek is. Villámcsapás ellen villámháritóval szoktunk védekezni. Túláram??? Háát az ellen biztositékkal, kismegszakitóval ill. túlterheléskapcsolóval szoktunk védekezni nem hiszem hogy ilyesmi lenne benne én pl. villámcsapás elleni védelmet a szomszéd diófájára bizom ami lássuk be több mint 10m magas meg a házunk körül lévő magas feszültségű oszlopokra bizom (magas feszültség alatt értek 1kV feletti feszt ami az oszlop vezetékeiben van az kb 20kV). A szomszéd diófáját természetes felfogónak tekintem mert eddig minden villámot kibirt és még mindig terem rajta dió azóta is.Amúgy a magasfeszültségű oszlopba hamarabb csap bele a villám mint a kis feszültségűbe ez alatt értem a 230/400V-ot. Nah tsá.
(#) rockersrac hozzászólása Jan 5, 2008 /

,,Amúgy a magasfeszültségű oszlopba hamarabb csap bele a villám mint a kis feszültségűbe ez alatt értem a 230/400V-ot. Nah tsá." hát ami itt van nem messze tőlünk az hidd el elég magas feszültségű oszlop... 120 kv jön rajta északról... és egy szép nagy trafó állomás is van a közelben... am a villámvédett hosszabbító tudom h ugyanúgy szétmegy ha ,,átszalad" a villám rajta.és én sem közvetlen villámcsapásra gondoltam... am meg hidd el hogy egy minőségi villámcsapás és túláram védett hosszabbító valóban véd attól ami rá van írva... na csocsi! további kellemes napot!
(#) Steven19 válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Tsá Rocker! Te milyen jellegű túl áramra gondolsz itt konkrétan!?Mert túl áram ellen biztositékkal, kismegszakitóval,túlterheléskapcsolóval védekezünk nem eggy túlfesz elleni védelemmel ellátott hosszabbitóval az ilyenekre nem old le. hid el.
(#) rockersrac hozzászólása Jan 5, 2008 /

igazándibol nem jól fogalmaztam lényegében nem a túláram ellen védekezés célból,hanem a rövidzár elleni védelem miatt van elsősorban a hosszabbító.meg a villám ha belecsap a nagyfeszbe akkor is véd v mennyire(vagy nem XD) de szép ,,termetes" darab van az asztal alatt XD egy széép hosszú 10 dugaljas van nekem. na csocsi!
(#) Steven19 válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Tsá rocker! Megint rosszul fogalmaztál! Azt az áramot nevezzük túl áramnak mely nagyobb a névlegesnél nah erre old le a kismegszakitó ill. a biztositék a túláram és a rövidzár közt a különbség csekély mert a túl áram lehet üzemszerű de nem káros és túlterhelés általi. És az a hosszabbitó oldott már le túlterhelésre ill. rövidzárlatra??
Védelmet eleve az áramszolgáltató biztositja azzal hogy az oszlopokra túlfesz levezető elektródákat helyez minden vezetékszigetelő közelébe vagy a szigetelő részét képezi ez a túlfesz elleni védekezési mód.Eleve érdeke az áramszolgáltatónak az hogy a fogyasztóinak a készülékei ne menjenek tönkre a fesz ingadozások miatt hogy ez esetenként néha megesik nem mindig az ő hibálya mármint hogy mégis tönkre megy valami.Nah tsá további jó gondolkodást.
(#) Sebi válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

"a túláram és a rövidzár közt a különbség csekély mert a túl áram lehet üzemszerű "

Ezt végiggondoltad?

A rövidzár (optimális teljesítmény illesztés ) kA nagyságrendű lehet, még 10A-es biztosító esetén is.
Ha a túláram "üzemszerű" lenne, akkor úgy is neveznék.

Ahol mégis ez fordul elő, ott tervezési hibával állunk szemben.

"hibálya" ez ránézésre is csúnya, és egy betűvel kevesebb, ha j-vel írod.
(#) hzoltaan hozzászólása Jan 6, 2008 /

Hi!
kocsiba szeretnék világítást (raktérbe)... összesen kb 30-40W-nyi fénycsőre gondoltam Ehhez a mellékelt kapcsolás jónak tűnik, csak vajon milyen trafó kell hozzá? Egyyébként innen szedtem le a 7313-as hozzászólásból. A neten találtam egy másikat is, szerintetek mennyire jó?
(jó sok holmi van a honlapon... www.relic.9cy.com/ Pretvaraci/Power_switch.html...
(#) Steven19 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Tsá Sebi! Inditottál már 3 fázisú ill 1 fázisú rövidrezárt forgórészű aszinkron motort vagy akármilyen motort vagy készüléket?? És mérted az inditáskor felvett áramát nah arról a túláramról van ott már szó mert az nem káros és még ráadásul üzemszerű is.Nem??? Mert az inditás pillanatában a névleges üzemi árama nagyobb annál.Azért csekély a különbség a kettő közt mert mindkettő ugyanazt jelenti mindkettő túláram a rövidzárlat meg túláram is csak a kettő keletkezésében van a különbség. A túláram keletkezehet üzemszerűen inditás pillanatában ill. túlterhelés által. Zárlat lehet menet, fázis , fázis-nulla , test , fázisok és a test között. Elnézést hogy elnéztem ezt a jés dolgot mester. Szabad kérdeznem mi a szakmád??
Tsá Sebi.
Következő: »»   4 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem