Fórum témák
» Több friss téma |
A forrásban levő víz nem azt jelenti hogy elkezdenek feljönni a buborékok , kicsit korán mérted a hőmérsékletet! Mérd meg akkor amikor már folyamatosan erőteljesen jönnek fel a bubik (forr!) és akkor tényleg pontos értéket fogsz mérni nem 85 fokot .....
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2013
Szia
Lehet. De én továbra is teszek bele, ellenőrző hőmérőt. És szerintem, az a bisztos. Találgatni lehet máshogy is. Ha megtudod fogni, akkor 40fok alatt van, de 0 felett. Ha nem tudod megfogni, akkor 40 fok felett van. Ha télen sós latyak van, akkor -4....-5 fok körül van. Ha a szakáladra fagy a lehelet, akkor -12foknál hüvösseb van. stb. stb. De ez márt, nem ide tartozik. Köszönöm a kiegészítést/ helyre igazítást. üdv.
Szia!
Meg is csináltam a nyákrajzot-el is férne az LCD alatt, de viszont az IC és a LCD kijelző átkötéseivel vagyok bajba (keresztbe kasul)
Szia
A tizedes pontnak, hagy helyet. 1,000: 10,00: 100,0 legalább, ez a három lehetöség legyen meg. Esetleg nézd meg az ELEKTOR 1991/2 számát. A cikk cime Hatásos teljesítménymérő készülék 30. oldalon kezdődik a nyákrajz a 23. oldalon. van az oldal jobb szélén és fentről lefelé a lap közepén. Egyoldalas, de a kijelződhöz kell igazitani. És a te, alkatrészeidhez. Csak a vonal vezetés miatt, nézd meg. Üdv A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2013
Szia! köszi a választ meg az infókat,de nem találom amit írtál hogy keressem meg.
Szia
Ha jól láttam, itt megvan. Nem innen szedtem le. ( aláhúzott szövegre katt ) Bővebben: Link Szia A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
Szia!
Nagyon köszönöm! Már jön is lefelé (pedig mennyit kerestem) Üdv! A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
Szia
Esetleg ha 92/2 is letőltöd abba egy hőellemes hőmérő van. De ott a nyák az kétoldalas. De kis rajzolgatással, akár egy oldalas is lehet, 7106 ott is a A/D átalakító. szia
Üdv,
K-típusú hőelemmel szeretnék dolgozni, 0-100°C hőmérséklet tartományban. A hőelem kimeneti jelét (fesz) szeretném 0-10V , vagy 0-5V közé feltornászni. Kérdésem az lenne, hogy tudna-e valaki ajánlani egy jó erősítőt, esetleg kapcsolást, illetve ha valaki már dolgozott ilyennel, akkor tanácsot adni, hogy mire kell ügyelni! Segítő hozzászólásokat előre köszönök!
Én egy ilyet találtam: Bővebben: Link
szia
Nem akarlak lebeszélni, de 0-100 C hoz hőellem egy kicsit, sok. Elég egy dióda, azzal márt meg tudod mérni ezt a hőmérsékletet. Amit e-chipmunk adott linket ott minden le van irva. Talán az egyetlen nehézség a hogy 0,0mV ot és a 100C 4,096mV kell előállítanod. Ha ezt nem tudod, akkor elég nehéz lesz beállítani / ellenőrízni. Minden csatlakozásnál ujjab hőmérőd keletkezhet. Tehát ha rövid a vezeték akkor csak saját anyagával toldhatod meg, Vagy mérni kell a toldás helyén a hőmérsékletet, és korrigálni kell. A 0-10V nál neked ~2500 szoros erősítés kell. Nem lehetetlen de inkább 2lépésbe oldanám meg. Inkább válsztanám a K tipushoz a 0-1000C és a 0-10V ot Ott csak~242 szeres erősítés kell. De te tudod. üdv.
0-100 C kozotti tartomanyban inkabb alkalmaznek valamilyen integralt szenzor IC-t. Olcson kaphato analog szenzor IC pl MCP9700A, TC1047A, LM35. A kimeneti meredekseg 10 mV/C, tehat 100 C valtozasra 1 V valtozast ad. A LM35 0 C-hez 0 mV kimenofeszt ad, mig a masik ketto 500 mV-ot. 2,56 V referencias 10 bites AD eseten 1/4 C felbontast kapsz. Ja persze ezekhez elegendo egy 10x erosito, amit egy olcso LM358 tud teljesiteni. Mellesleg az ara sem magas, mint egy hoeleme. A TC1047A netto ara a CHPCD-nel 141 Ft. A TC1047A adatlapja.
Köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Van egy LED kijelzős hőmérő készülékem (ICL7107vez és KTY10 érzékelővel) továbbá, van egy hőfokkülömbség-kapcsoló készülékem (LM741 ic-vel és KTY10 érzékelővel). Mindkét készüléket magam épÍtettem. Kérdésem a következő: működtetehető-e a két készülék egy (közös) érzékelővel (helyhiány miatt csak egy érzékelőt tudok beépíteni) ?
Hello! Elvileg igen. De rajz nélkül, szerinted hogy lehet felelősségteljesen nyilatkozni? üdv!
Elnézésedet kérem hogy a rajzokat nem csatoltam. Most pótolom.
Üdv.
Hello! Hogy egyszerűen válaszoljak, így nem lehet. De néhány szóban le is írom miért nem, hátha megérted. Mert ahhoz a kapcsolást (vagy kapcsolásokat) át kellene alakítani (jelentősen).
- Ugyan is a ICL7107-nél, a KTY10 alsó lába nem a GND-n van, hanem az ICL belső referenciájának negatív potenciálján. Az pedig a +5V-ról "lóg le" és kb. 2,8V nagyságú. Vagy is a GND-hez képest, kb. 2,2V feszültségen van. - A hőfokkapcsoló komparátor pozitív visszacsatolása az IC1 6-os kimenetéről a PTC-re csatol vissza. (P2) Vagy is amikor a komparátor átbillen, a PTC-n megváltozik a feszültség. Avagy a mutatott hőfok értéke átugrik egy másik számra ekkor. - Tehát, hogy a kettő közösíthető legyen, az ICL 32-35 lábát, a GND-re kel kötni. Csak ekkor a belső referencia nem használható (5V-ra ugrik), így külső referenciát kellene hozzá építeni. (Vagy megelégszünk az +5V-os stabilizátor által szolgáltatott pontossággal.) - A komparátor áramkörét át kell alakítani oly módon, hogy a pozitív visszacsatolás (ami a kapcsolási hiszterézist adja) ne az PTC ágra kapcsolódjon vissza. Vagy is annak működése ne befolyásolja az PTC feszültségét-áramát. - Valamint meg kellene változtatni az PTC komparátornál alkotott hídkapcsolást, hiszen a 7107 miatt a hidat, csak +5V-ról lehet táplálni.. Egyébként nem tudom,miért "hőfokkülönbség kapcsoló" ez, mert a "hőfokkülönbség" két hőmérséklet összehasonlítását és annak kapcsolását jelenti. Ez egy sima hőmérséklet kapcsoló. üdv! A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
Szia proli007
Köszönöm a gyors és világos, számomra is érthető, kielégítő magyarázatot. Csak sejtésem volt, hogy az elképzelésem nem is olyan egyszerű, mivel a hőfokkapcsoló szenzorának egyik lába a grundon van, míg az ICL7107-nél nem. Tehát marad a két szenzor elhelyezésének a megoldása. Köszönöm a segítséget. Üdv sita
Sziasztok! Egy KTY81-210-eses kapcsolással szeretnék kb 0-10v feszültséget előállítani egy OP-al. Valamit rajzoltam ami Tinában működik is.(R3=0-50 celsius 1700-2500 Ohm) Olyan kérdésem lenne, hogy a valóságban ki kell e még egészíteni valamivel (kondenzátor stb.) és az ellenállás értékek valóságban is maradhatnak-e ezek. Köszönöm.
Hello! A tápra, és a visszacsatolásra nem ártana egy kis kondi. Én mindenesetre egy tápról csinálnám, és kevesebb érzékelő árammal, mert ugye az is fűti az érzékelőt.. üdv!
Sziasztok. Valakí nem tud véletlenűl olyan PIC és SMD nélküli hőmérő apcsolási rajzot, amit be tuok tenni vízbe?
Nem elég csak a szondát vízbe rakni? Esetleg egy hagyományos hőmérő?
Valami konkrétabbat? Mi merüljön vízbe, milyen legyen a kijelzés, kapcsoljon-e valamit stb...
Spiler2-nek. Egy lehetséges megoldás a mellékelt kapcsolás 0-600 celsius-ig 0-10V ot ad. Az érzékelő áramát hol 1ma-nek hol 2ma írják, én 1.5re állítottam, ha van konkrét példány adatlapja hozzá lehet igazítani. 300 celsiusig a KTY 84-es is tud 150Ft.ért. A google is hoz kapcsolásokat és ajánlom a fentebbi Proli007 kapcsolást PT100 hoz igazítva.
Üdv! Egy olyan kérésem lenne, hogy az erősítőmbe szeretnék egy NAGYON egyszerű digitális hőmérőt! mondjuk egy 3 szegmensest amit úgy képzeltem el, hogy tized fok pontosággal mérjen Pl.: 55,2℃. Tud valaki nekem ilyen kapcsolást nyákrajzal együtt?
Egy három hétszegmenses ha kompletten Te készíted messze nem "NAGYON egyszerű". Egyszerű az ha veszel egy autóshőmérőt...Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |