Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 327
(#) Kovidivi válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Köszi a tippet! Akkor kicserélem az összes kondit furatszereltre, ha még ekkor is sípol, akkor hidegítem a tápokat!
(#) nem hozzászólása Nov 6, 2013 /

Sziasztok!

Van egy problémám, örülnék bármilyen ötletnek.

Adott egy panel, ami alap esetben 9V-os tápellátásban részesül, de időnként ez az ellátás megszűnik és ezt az időszakot egy LiPo-ról kellenek átvészelnie. Az akksit is nyilván az idő többségében fennálló 9V-os tápról töltenénk (pl egy ILYEN IC-vel).

A probléma az, hogy tegyük fel, lemerül az akksi eléggé, ahonnan a töltő IC-k többsége alacsony árammal töltik azt, amíg el nem érnek egy feszültséget, ahonnan jöhet a gyorstöltés. Na de a panelnek ekkor is van fogyasztása, tehát ha egyszer lemerül az akksi kicsit jobban, többé nem tud kijönni ebből az állapotból az áramkör. Hiába dugom rá a 9V-os tápot, mivel az akksi feszültség alacsony, a töltő IC kis áramot ad ki a kimenetén, de ezt a panel le is zabálja tehát az akksi soha nem tud feltöltődni a gyorstöltés szintjéig, ahonnan megint lenne elég kimenő áram a panel fogyasztásához + az akksi töltéséhez.

Gondoltam rá, hogy a panel felé diódán keresztül jön az akksiból a delej meg a 9V is, és utána egy feszstab.. de az a baj, hogy 100mA nagyságrendű áramnál ezeken a diódákon esik vagy 0.4V, ami eléggé lecsökkentené a LiPo kihasználhatóságát!

Gondoltam arra, hogy valami FET-es kapcsolást kellene használni és jó is lenne a következő:
Van egy p-csatornás FET, aminek a drainjére jön az akksi, és alapból földre van húzva a gate-je, így amíg nincs külső táp (9V), addig az akksiról megy faszán. Amikor van 9V, akkor az a FET gate-jét egy feszültségosztón felhúzza, tehát a FET zár és a 9V adja a panelnek a delejt.
DE: az a probléma, hogy utóbbi esetben a FET-en lesz egy 6V-os ellenirányú feszültség, amit nem nagyon szeretnek.

Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ez ennyire bonyolult dolog és nem megoldott a mai világban, ahol az eszközök 90%-a ilyen Remélem a megoldás egyszerű, és csak én nem látom a fától az erdőt!

Köszönöm az ötleteket!

Ádám
(#) _vl_ válasza nem hozzászólására (») Nov 6, 2013 / 1

Vannak mindenféle ilyesmi IC-k, "battery management" néven keresgélnék.
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
(#) npinki hozzászólása Nov 7, 2013 /

Sziasztok!

Kérdésem az lenne hogy vettem 2db B-Grade 5000mAh 3S 25C lipo aksikat.

Tölteni hogy kell? mert ugyebár van 2db Vastag vezeték + és - amin dugó van a végén,illetve van egy másik is rajta,amin fehér csatlakozó van.

Sajnos a töltő még nem érkezett meg,ezért is kérdezem,bocsi a hülyeséget kérdeztem.

Valamint létezik olyan csatlakozó,amivel párhuzamosan tudnám összekötni a 2db aksit anélkül hogy le kellene vágnom a végéről a csatlakozót.

Elvileg gyárilag a töltőhöz nem jár tápegység úgyhogy még azt is kell még vennem hozzá,ötletek? Üdv
(#) orcika70 válasza npinki hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Gondolom ez lenne a töltő amely még nem érkezett meg. Mivel ez elvégzi a töltés folyamatát, az akku cellák töltöttségi állapotát felügyelve a (fehér) csatlakozón keresztül.
(#) nem válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Nézzek körül jobban.. jogos! Köszönöm a linkeket!

Még mindig keresem az igazit, viszont lenne egy másik kérdésem:

Van egy másik panel (ez egy elég kicsi, kis fogyasztású panel, lényeges, hogy a lehető legkisebb lábszámú, legegyszerűbb megoldással legyen rajta az akksi töltés).
Ehhez gondoltam egy ILYEN töltő IC használatát. Azonban itt (mint ahogy a 6. oldal alján található ábra mutatja) simán beköti párhuzamosan az akksit a terheléssel. Ez idáig nem is gond, mivel a panel fogyasztása annyira alacsony, hogy még a precharge-s szakaszban is jut elég delej az akksi töltésére a panel táplálásán túl, viszont itt is fennáll az a probléma, hogy az akksi töltése úgymond soha nem szűnik meg.. Mivel a panel fogyaszt, a töltő IC folyamatosan rajta tartja a 4.2 V töltő-feszültséget az akksin. A kérdés tehát: nem tesz rosszat egy LiPo-nak, ha hosszú ideig rajta van a kapcsain a 4.2V?

Köszönöm!
Ádám
(#) nem válasza nem hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Ja és még egy kérdés a fentebb linkelt LiPo-töltő IC-vel kapcsolatban:
Ha a DC lábára adok neki bemenő feszt, akkor ő 280mA-el tölti az akksit... ezek szerint egy 150 mAh-s akkumulátort ezzel nem illik tölteni? Mert ugye akkor a töltő áram 1C fölé menne.. Ez, lehet, hogy inkább adatlap-értelmezési kérdés, de én nem nagyon látom, mitől fogja ez az IC megfelelően tölteni a 150mAh-s akksimat.
Köszönöm!
(#) _vl_ válasza nem hozzászólására (») Nov 8, 2013 / 1

Jól látod. Nagyon nem kéne egy 150mAh-s akksit ezzel tölteni. Szerintem már amúgy az 1C is sok... Személy szerint nem szimpatikusak azok a töltő IC-k, amiknél nem állítható a max. áram.
Egy jól megválasztott töltő IC leáll, amikor a max. feszültséget elérte és a töltőáram a max. beállított áram adott százaléka alá esik. Ha tényleg eléggé keveset fogyaszt az áramkör, akkor ez a kettő összehozható (pl. 80mA-rel töltesz, akkor az MCP73831/2/3/4 6mA-nél le fog állni, ha az áramköröd mondjuk 1mA-t eszik, akkor a leállást nem különösebben befolyásolja a fogyasztása).
(#) nem válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Aha.
Kösz!
MCP73832 megtetszett, az marad. Annyiban azért kiegészítem, hogy beteszek két, alacsony nyitófeszültségű Schottky-t az áramkörbe.
Egyet a BETÁP-->LOAD voanlra, egyet pedig a LiPo-->LOAD vonalra.. így ha megvan a betáp, az akksi nyugodtan tölthet, ha feltöltött, nyugodtan leállhat a töltés, stb. Akkor sincs gond, ha valaki ott hagyja 3 hétre töltőn véletlenül. Persze a diódán (amikor akksiról megy a panel) esik némi feszültség, de a panel fogyasztóinak mindegyike elmegy 2.5V felett, így nekik az is tök jó.
Köszönöm! Még lesz kérdésem (a nagyobb panel kapcsán).
Ádám
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) proli007 válasza nem hozzászólására (») Nov 8, 2013 / 1

Hello! "örülnék bármilyen ötletnek." jeligére..
Ha jól értem, akkor az aksis üzem ne Stanby és ugyan úgy el tudja látni a funkciókat, mint a hálózati üzem. Ebben az esetben felesleges a 9V feszültség hálózati üzem alatt. Vagy is feleslegesen "lepkézik" a fesz a két üzemmód között.
Javaslatom az, hogy építhetsz egy stabilizátort a 9V-ról, aminek a "referencia feszültsége" a LiPo aksi feszültsége lenne. Ekkor az aksit szabadon lehet tölteni, a táp kimenete ha meg van a hálózat, mindig azonos lenne az aksi feszültségével. Vagy is csak annyi történne, hogy átvenné a terhelés áramát, ha meg van a táp. (Gondolom az eredeti cél is ez lett volna.)
A rajz természetesen csak egy Móricka, és legfőképpen a megértést szolgálná. üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) czibo hozzászólása Nov 10, 2013 /

üdv mindenkinek!

Az alábbi akksihoz kellene egy töltőt kreálnom. 10,8 V 1,5 Ah Li-Ion-os. A topikot olvasva nem is lenne bonyolult, viszont a képen látható kivezetések funkciójáról tudna valaki felvilágosítást adni az jó lenne!
(#) nem válasza proli007 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Köszönöm az ötletet!
Azért szerettem volna megspórolni a bemeneten egy feszstabot, mert a LiPo után a fogyasztó előtt is van egy ugye, ami a panelnek a 3.3-at csinálja... ez persze még nem zárja ki.
Egyébként nem teljesen értem a rajzot. Például mi a szerepe T1-nek? A gate-je folyamatosan földön van, azaz ő folyamatosan nyitva van.
Illetve ez a kapcsolás ugye a mindenkori akksi-feszültséghez képest végzi a szabályozást.. Már csak azért is fontos ez, mert az akksi feszültsége 2.9-től 4.2V ig bármi lehet, és gond lehet akkor, amikor mondjuk 3V-os az akksi (le van merülve), és kellene legalább 4.2V, mert idővel annyit kell a pólusaira kapcsolni a töltéshez. Még tanakodok majd a kapcsolásodon! Az ötletet észben tartom, még nincs végleges kialakult koncepció..
Köszönöm!
(#) proli007 válasza nem hozzászólására (») Nov 11, 2013 / 1

Hello! A T1 szerepét magad írtad le. Ha nincs hálózati feszültség, akkor a terhelésre vezeti a villanyt az aksiból. Kisebb a vesztesége, mint egy diódának. De van benne egy parazita dióda. Ha van hálózat és a kimentet felemelnénk, a diódán keresztül visszafolyna az aksiba a villany. Ezért a szabályzó, csak annyira emeli fel a kimeneti feszültséget, hogy a parazita dióda ne nyisson ki. Így hálózat esetén táplálja a fogyasztót a szabályzó, de nem tölti az aksit. Vagy is nyugodtan töltheted az aksit ekkor a töltő IC-vel. Ha emelkedik az aksi feszültsége, akkor vele emelkedik a kimenő feszültség is.
Ha lemerült, lemerült. De ez azt jelenti, hogy tartósan nem volt hálózat. Ez már úgy is katasztrófa. Majd ha a töltő már tölti az aksit, akkor megjelenik a kimenő feszültség is. Szerintem nincs ebben ellentmondás. üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) nagy hoho hozzászólása Nov 21, 2013 /

Egy kis segítségre szorulok. Vettem egy laptop akkut a bolha piacon. A csatolt elektronikáról nem tudom eldönteni, hogy képes tölteni is vagy csak balancer, hővédelem stb-t tartalmaz.
A képek alapján talán megfejthető.
(#) gerenk válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Komplett elektronika, töltés és kisütés vezérlése, töltéskiegyenlítés a cellák között, ciklusszámlálás, kommunikáció a laptoppal, adatok memóriában tárolása, és kb 1000 ciklus
kb. 2év/ után az akkupakk leamortizálása. Körülbelül ennyit tud.
Sok mindenre nem tudod használni, cellacsere sem javít a helyzeten.
(#) Csupasz hozzászólása Nov 21, 2013 /

Sziasztok
Vettem egy Galaxy S4 lithium-ion akksit, és nem értem, miért van 4 kivezetése, mikor csak kettő között találok feszültséget?
Meg tudná valaki mondani? Köszönöm!
(#) _vl_ válasza Csupasz hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

A másik kettőn valószínűleg az akksiban levő elektronikával "beszélget" a telefon (vagy mi az a cucc).
(#) Csupasz válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Igen, de valami feszültséget csak kellene tudnom mérni.Vagy néma az akksi?
(#) nagy hoho válasza gerenk hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Köszönöm szépen, ez jó hír. A cellák jó állapotban vannak 3,74 voltosak. Egy kérdésem lenne még hova kössem a külső tápot?
(#) _vl_ válasza Csupasz hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Nem feltétlenül. Lehet ott pl. I2C vagy 1-wire kommunikáció, amikhez kívülről kell tápot adni. De doksi nélkül ezt az életben ki nem találod.
(#) Csupasz válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Tehát akkor meg se próbáljam a megjelölt "+" és "-" kapcsokon tölteni.
(#) Ricsi89 válasza Csupasz hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Ha van hozzá rendes lithium töltőd, akkor töltheted.
(#) Csupasz válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Van hozzá töltőm, amin állítható a töltőáram, és ki is kapcsol feltöltéskor.Az akksi 3,7V, 3000mAh,
mekkora árammal tölthetem?
(#) gerenk válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Töltés és kisütés ugyanazon kivezetéseken történik, általában a két szélső kivezetés a plusz és minusz csatlakozás. Figyeld a panelt a kivezetések mellett apró betükkel jelölni szokták
B+ és B- vagy GND.
(#) Ricsi89 válasza Csupasz hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Bármit írnák, úgyis lenne valaki, aki nem értene egyet. Igazából C/10-ed A-el kellene tölteni, tehát 300mA-el, de 6-800mA-től sem lesz semmi baja. Én szoktam tölteni hasonló kapacitású akkut 1,5A-el is, ha gyorsan kell az akku.
(#) gerenk válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Sőt oly annyira egyetértünk akár 1C-vel is töltheted az akkut, de nagyon figyelni kell a cellahőmérsékletet 40 C fokot nem szabad túllépni. Az elektronika ezt nagyon figyeli és
drasztikusan csökkenti a töltőáramot.
(#) nagy hoho válasza gerenk hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Igen ez egyértelmű mert az akku kivezetései is ide vannak kötve.Erre a két pontra a labortápról adtam feszültséget arra gondolva, hogy a töltő 3 x 4,1 = 12,3 -12,6 voltnál többet nem enged az akkupakkra. De 13 voltig elmentem és nem szabályzott le. Tehát valami nem működik. Semmi nem melegedett, nem füstölt az áramfelvétel 1,3 Amper volt.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2013
(#) gerenk válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Minden rendben, ez a töltőáram nem sok, akár 2,5 A is lehet, nagy áramú FET páron keresztül szabályozza az elektronika a töltőáramot. Mint az előző hozzászólásban írtam a töltőáram
lemerült cellák esetén akár 1C is lehet, az elektronika figyeli a cellák hőmérsékletét és
40 C felett azt erősen csökkenti.
(#) Rocsli hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok!
4db 18650-es aksit szeretnék sorba kötni. Tudna valaki egy töltő kapcsolást mellékelni ?
(#) gerenk válasza Rocsli hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Korrekt töltőt rendelhetsz 15 USD 3500 HUF innen
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
Következő: »»   63 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem