Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2154 / 3961
(#) kadarist válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Letekered a külső tekercset, majd eléd tárul a belső és folytatod a szakadás eléréséig a tekerést.
(#) Kovabe válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Rendben köszönöm.
(#) Kovabe válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Még egy kérdés, a javitás megoldható forrasztással és zsugorcsövel?
(#) hotau hozzászólása Nov 9, 2013 /
 
Szép estét!
Nem tudom, jó helyen járok e, de lenne egy olyan gondom, hogy kellene nekem MSP430-as mikrovezérlőhöz 3,5V táp én 9V-os elemből próbáltam stabil 3,5V-ot kicsikarni, de nem akart működni nem volt stabil. Van valakinek valami jó kapcsolása erre a problémára.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) Addye hozzászólása Nov 9, 2013 /
 
Sziasztok! A napokban kaptam egy rossz Fisher CA-255R erősítőt. Meg szeretném javítani, feltéve ha lehetséges. Mit ellenőrizzek első körben, ha olyan jelenség van, hogy bedugom hálózatba, főkapcsoló be, de semmi. A ledek nem világítanak, de a biztosítékok rendben vannak. Anno még, mikor használatban volt, beleborult egy kevés folyadék és akkor azonnal lekapcsolt és azóta sem foglalkozott vele senki. Egy apró korróziós folt van a nyák felső részén, amit lefotóztam.

Előre köszönök minden segítséget.
(#) diamik válasza hotau hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Üdv! Egy feszültség osztó és egy követő erősítő kombó?
(#) gyorgyh hozzászólása Nov 9, 2013 /
 
Sziasztok!

Adott egy hangfal, amiben egy MNC 30826-os, 25Hz - 3 kHz frekvenciaátvitelű, 4 Ohm-os, 150/300 W-os, 12"-os hangszóró van. Egy átalakított (illesztőtrafójától megszabadított, 4-8 Ohmos kimeneti impedanciájú) Univox ATP-100-as erősítővel lesz meghajtva. Szeretném, ha a 3 Khz fölötti hangok is hallhatók lennének, egy másik hangszóró beépítésével.
Ez a felszerelés adott, nagyon lehetőségem nincs nagyon drága alkatrészeket vagy komplett hangrendszert beszerezni, nem hifi célokra lenne (gitár és ének kihangosítása) tehát ennek fényében szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen hangszórót lenne érdemes szerezni és hogyan beépíteni (soros-párhuzamos), milyen (esetleg gyári) hangváltóval, vagy esetleg anélkül.
Keresgéltem lehetséges válaszokért más fórumokban, de annyira kezdőnek érzem magam, hogy inkább ide írtam

Köszi előre is: Gyuri
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) proli007 válasza hotau hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Hello! Ha stabilizálni szeretnél, akkor elég célszerű a válasz, hogy stabilizátort kel használni. Pld. egy LM317-et, amit be lehet állítani a kívánt 3,5V feszültségre. Kapcsolási rajz és számítás az adatlapján van. üdv!
(#) laszlo raduj válasza Addye hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Azt tudnod kell hogy nem vagyok asz elektronikában, csak azért írok mert az első cucc ami a szememben minőségűnek nézett ki fisher dupla kazetas magnó volt, gyermekkori képeimen rajta van és mai napig nyomja ha 220-at dugunk a segebe.
Első sorba nézd meg a trafó szolgáltat-e feszültséget , váltó áram, majd dióda híd , egyen áram, kondik nincsenek-e felpúposodva Takarítsd meg a nyákot ne legyen rovidzar a rozsda miatt. ha edig megvagy akkor lehet tovább nézelődni
Csak azért írok mert nekem valahogy a szívemhez nőtt a marka név.
(#) proli007 válasza enmate95 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Hello! Pont ezért írtam ezt, mert általános kérdésre nem lehet válaszolni. Avagy nem lehet elvárni, hogy minden szempontból ki legyen tárgyalva a dolog. Az adatlapon pont azért van a rengeteg adat - grafikon - táblázat, hogy hozzáférhető legyen minden adat, ami érinthet egy alkalmazást. Hogy abból melyik számít számodra és nem, azt csak Te, a kívánt alkalmazásból tudod eldönteni, mert a kérdés, kb. így hangzik? "Melyik adatot nézzem meg a csavarkatalógusban, ha a csavart az autómhoz szeretném használni?" Lehet erre válaszolni? Persze lehet.. "Beiratkozol egy járműfejlesztéssel foglalkozó egyetemre, és öt év után már tudni fogod..". üdv!
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Hello! Nem kell nagy hókuszpók hozzá. Ha az Rhi a Ref-Out-ra az Rlo a GND-re van kötve, töltheted az ellenállásoddal a referenciáról, és sütheted a GND-ről. De túl sok "szemléletességet" ne várj tőle. Egy analóg műszer sokkal látványosabb lehet, egy regisztráló még inkább, de egy TINA szimulátor is megteszi, és nem kell hozzá még egy kondi sem.. Ugyan is, tíz Led kapcsolásnak időbeli változását ésszel felfogni, elég nehéz. (Ha a bemutatás csak a cél.) üdv!
(#) enmate95 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Értem. Azért köszönöm szépen.
(#) Addye válasza laszlo raduj hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Úgy néz ki, hogy a trafó adta meg magát, mert nem ad le feszültséget, bár lehet, hogy nem jól mértem a kis mezei multiméteremmel. Lehet, hogy egy hozzáértővel meg kellene nézetnem, csak nem tudom, hogy Budapesten hova vihetem, mert 1 éve élek itt és még semmit nem kellett szereltetnem
(#) granpa válasza Addye hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Mérd meg a primerbe bemegy-e a feszültség egyáltalán. Lábát kiforrasztva ellenállást mérj a tekercsen. 10 nap múlva Pesten leszek, megnézhetem.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) Addye válasza granpa hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Megmértem és van a primer és szekunderen is ellenállás. Ezek szerint mégsem a trafónál van a hiba. Nagyon megköszönném, ha valamikor rá tudnál nézni.
(#) gyorgyh válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Sziasztok!

Tegnapi kérdésem óta ma egész nap a netet és a fórumokat olvasgatva próbáltam okosítani magam. Lehet nem a legszebb, legfrappánsabb megoldást találtam, de hátha működőképes lenne.

Szóval ha az eredeti felállásba bekötnék sorba egy olyan 4 ohmos magassugárzót (Bővebben: Link), akkor az impedancia 4+4=8 ohm lenne (ez az erősítőnek megfelelő), a kiszemelt magassugárzó frekvenciaátvitele 3 Khz-20 Khz, míg a meglévő mély pont 3 Khz-ig ad le. Így nem kellene hangváltó. Bár ezek az átviteli értékek nyilván nem totál pontosak, elképzelhető a 3 Khz környékén egy lyuk. De ha találnék egy olyan magasat, ami picit alacsonyabb frekcenciáról kezdene sugározni, mondjuk 2.8 Khz környékéről, akkor a magas elé egy sorba kötött kondenzátor is megoldás lehetne? Ha igen, akkor tud valaki ajánlani egy ilyen magassugárzót és egy olyan kondit, amivel nagyjából megfelelő lenne a frekvenciavágás?

Gyuri
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2013
(#) pucuka válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Papírforma szerint igazad van. De azt is vedd figyelembe, hogy mit kezd egy magassugárzó a 3 kHz alatti jelekkel. Mert lesugározni nem tudja, tehát elfűti. Ráadásul egy zenei anyag, és pláne egy beszéd teljesítmény sűrűsége a 3 - 4 kHz alatti tartományban a legnagyobb. A sorbakapcsolás révén a teljesítmények a két hangszórón egyformán oszlanak meg.
(#) gyorgyh válasza pucuka hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Értelek. Kondenzátoros szűrés erre az esetre (3 Khz - 20 Khz-es magassugárzó) megfelelő lehet? Ha igen akkor mekkora kapacitású kellene?
(#) pucuka válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Az már egy "valamiféle " hagváltóféle nem? Ráadásul elég inkorrekt, és akkor már az sem igaz, hogy 4+4=8.
(#) gyorgyh válasza pucuka hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Hát igen, "valamiféle" hangváltó lenne, ahogy olvasgattam a fórumokat itt. Nem hifi célokra kellene ez az egész, és szeretném olcsón megúszni (tudom, olcsó húsnak...)

Azt nem értem, hogy ha a magas sugárzó 3 Khz-től dolgozik, akkor 3 Khz alatt miért baj az, hogy 3 Khz alatt nem tud kezdeni semmit?

Egyébként mit értesz azalatt, hogy "inkorrekt"?

Sokat kérdezek, tudom
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2013
(#) pucuka válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Ha csak ide oda kötözgetsz egy kondit, az befolyásolja a terhelés impedanciáját, ezzel frekvencia függővé tetted. Tehát a sorbakötött hangszóróknál sem lesz igaz az egyszerű összeadás, mert az összeadás eredménye is frekvencia függő.
A szűrő váltó lényege pont az, hogy egy meghatározott frekvencia sávban az erősítő mindíg csak egy hangszórót lát, a másikat nem.
De ennek a témának is van saját topikja. Használd a fórum keresőjét!
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2013
(#) gyorgyh válasza pucuka hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Ezek szerint nem úszom meg a hangváltót. Ez hasznáható lenne: Bővebben: Link ? Persze gondolom egy olyan magassugárzóval, ami mondjuk 2 Khz-től sugározna.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2013
(#) gyorgyh válasza pucuka hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Igen, végigolvastam azt a fórumot is, de azért merészkedtem ide, mert ez kezdőknek szól.
(#) pucuka válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Válassz!
Bővebben: Link
(#) laszlo raduj válasza Addye hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Akkor nézd meg hogy a 220Vac eljut-e a trafóig.
(#) golem hozzászólása Nov 10, 2013 /
 
Sziasztok!

A képen látható keverő erősítőt fel ismeri valaki mert nem találok rajta semmi infót
(#) kadarist válasza golem hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Szia!
Ez egy egyedi készülék, más néven hobbimunka. Ezért nincs is típusjel rajta.
(#) Csupasz válasza golem hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Szerintem is egyedi gyártás, van néhány olyan megoldása,amit "hivatalos" termékekben nem alkalmaznak.
(#) golem válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Szia!
Jó lenne tudni hogy mi alapján építette meg az illető a potméteres sorokat. Két műveleti erősítő soronként NE5534P
(#) proli007 válasza golem hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Hello! Nem értem mi ebben az a hatalmas gond. Ez egy 5 csatornás keverő erősítő, azonos bemenő fokozatokkal. Vagy is ha egy panelt kirajzolod, akkor már majdnem mindent tudsz. A keverőerősítős topikban fogsz hozzá hasonló rajzokat látni. A négy poti, meg egy hangerőszabályzóból és egy háromsávos hangszínszabályzóból, vagy két hangszínszabályzó van és egy szintszabályzó. Két fokozat IC meg azért van, mert sztereó. Ezen kívül még lehet egy master keverő-hangszínszabályzó ami összegzi a csatornákat.. üdv!
Következő: »»   2154 / 3961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem