Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   305 / 579
(#) gbiro72 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Megkaptam, hálás köszönetem!
(#) kristikoma válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Egy kapcsolós poti biztosan kell(hangszín), meg egy 0.5 Megás hangerőszabályzó. Az ellenállás nagysága, meg a karakterisztika(A-lineáris; B-logaritmikus; volt régebben a C-fordítottan logaritmikus, illetve ezek kombinációi). Ez a fül miatt van. Az ellenállás változik a szögelfordulással az előbb írt módon.
(#) gbiro72 válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Ezt tudtam leolvasni az eredeti hangerőpotiról: PM-A 20% 58?. A karakterisztikát honnan lehet megtudni?
(#) kristikoma válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Az biztos, hogy lineáris, +/- 20% tűrésű, és 1958-ban gyártották, tehát cserélték már az eredetit. Az ellenállásérték ezek szerint nincs rajta, de vagy mérd meg a maximális ellenállást(csak azt), vagy egyszerűen csere 0.5 vagy 1Megásra.
(#) granpa válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Az "A" lineárisat jelent. De ha kipurcant, akkor is rá tudsz mérni az ép pálya részre, ha egyenlő szakaszokon, azonos ellenállást mérsz: "A", ha nem arányos: "B", azaz log.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) gbiro72 válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Akkor a PM kötőjel után a karakterisztika (A) jelölése található. A poti közepén van valami szám (jelölés) de nem olvasható. Köszönöm a segítséget.
(#) gbiro72 válasza granpa hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Köszönöm a segítséget.
(#) gkari válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Eredetileg a hangerőpoti a kapcsolós (0,5M-B-tehát logaritmikus), persze működik "A"-val is; a hangszín is az, de ide inkább lehet tenni "A"-t. Nézd vissza a hsz.-eket, a poti javítás ügyiben. Az a gyanúm, hogy nincs kapcs. rajzod, küldök mailban(-ben). Éppen ma sikerült egy régi poti-kapcsolómechanikát megjavítanom.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2013
(#) gbiro72 válasza gkari hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Szia! Van rajzom a Philips 494 A-hoz, de a rajzolvasási tudományom még hiányos. A potik értékét mindkét potinál 0,5M ohban adja meg, ezen kívül semmi infó. Az alábbi lapon olvastam, hogy a hangszínszabályzó egyben a bekapcsolást is végzi. Akkor a PM melletti "A" jelölés nem a karakterisztika jele, vagy már a korábban kicserélték logaritmikus potit lineárisra?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2013
(#) gkari válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

A hanszínpoti hálózati kapcsolókénti szerepe szokatlan, bár nem igazán lényeges, mert ettől még a rábigó tökéletes lehet. A kapcs. rajzon a potik ellenállástestje trapéz alakú. ami az akkori rajzjelek szerint logaritmikus-t jelent, a hangerőpoti esetében ez indokolt, a hangszinnél nem olyan fontos.
(#) wadember válasza gkari hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Tesla Opera 621A-nál is a hangszín poti a hálózati kapcsoló.
(#) gbiro72 válasza gkari hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Kicseréltem a hangerőpotit logaritmikus 0,5 MOhm-ra - működik. Az a baj, hogy csak műagyagházas volt. A hangszínszabályzó maradt a régi, mert nem volt kapcsolós poti.
(#) gkari válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Itt:Bővebben: Link árulnak.
(#) kristikoma válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Nekem van kapcsolós poti, csak nem írtál, hogy kellene.
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 12, 2013 / 4

Üdv mindenkinek. Még máj. 5-én írtam erről a lengőnyelves selyemmembrános hangszóróról, most jutottam oda, hogy be van fejezve, fel van újítva. Kalandos egy dolog volt, akkor panaszkodtam rá, hogy ritka ronda hangja volt, és valójában azért nem haladtam vele, mert csak szobadíszt nem akartam csinálni belőle. Mivel a lengő nyelv közvetítőcsapjai, csavarjai hiányoztak, valójában azt sem tudtam, hogy hogyan működött eredetileg. Hosszas kísérletezés után jöttem rá az eredetí működésre, vagyis arra, hogy a lengőnyelv valójában nem csak a selyemmembránt, hanem a hátsó hajlított dobszerű furnírlapot is kell hogy rezgesse, össze kell hogy kötve legyen vele, és ott lehet állítani a légrést is, ami egy ilyen hangszórónál alapvető követelmény. A dobozt teljesen szét kellett szedni, darabonként lecsiszolni, és összerakva újralakkozni. Mivel nagyon tagolt volt az alakja jó sok meló volt vele, vagy egy hétig csak csiszoltam. Szóval most kész, viszonylag elfogadható torzításmentes hangja van, állítom, hogy szebben szól egy néprádiónál. Időközben hozzájutottam egy eredeti 20-as évek béli ládarádióhoz, majd írok arról is, és a kettőröl együtt csinálok videót, hogy bemutassam hanggal együtt.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Csak ámulok és bámulok.
(#) gbiro72 válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Ne haragudj, elfelejtettem. Szétnéztem itthon, de csak nem kapcsolós poti volt. Ha még áll az ajánlatod akkor elfogadom és előre is köszönöm!
(#) gbiro72 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Nagyon szép munka! Minden tiszteletem a tiéd.
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 13, 2013 / 3

Üdv mindenkinek. Szinte napra 2 éve mutattam be ezt a német ládarádiót. Akkor csak azért hozta a tulaja, hogy szólaltassam meg, látni akarja működik-e. Nehéz ügy volt, mivel a gép 220V egyenfeszről működik, (volt ilyen Németországban) és lengőnyelves hangszóró kell hozzá. Már akkor szerettem volna elbarterolni, vagy megvenni, de nem adták. Most aztán kissé kalandos úton ugyan de mégis csak hozzám került, már az enyém. Az volt valószínű a baj, hogy senki nem tudta a fentiek miatt szóra bírni, így aztán csak szobadíszként szolgált, meg el lehetett talán mondani, hogy szól ugyan, de csak akkor ha, stb.
A készülékben minden eredeti, és a több mint 80 éves masina úgy néz ki, mint ha most jött volna ki a gyárból. Nincs benne egyetlen forrasztás sem, minden csavarokkal van rögzítve mindenhez. Erre valóban rá lehet mondani, hogy még úgy van "építve".Természetesen rögtön nekiálltam az átalakításnak, nagyon vigyázva hogy ne látszon semmi. Az elkókba új belsőrész került, a hálózat becsatlakozásához csináltam egy kis dobozt, benne egy Gretz egyenirányítóval. Persze másoltam a már meglevő címkékből, és így arra is került felirat. Ezután ráment vagy egy nap a szükséges feszültségek gondos beállítására, a gépben ugyanis nincs hál. trafó, így minden feszt soros ellenállásokkal kell belőni. Szerencsére a lényeges helyeken állítható ellenállások vannak. Nagyon szépen szól az Orion selyemmembránossal, az este vagy 8-10 külföldi adót is fogtam a hazaiak mellett, elég nagy hangerővel, persze komoly kinti antennával, meg földeléssel. Hullámot úgy lehet váltani vele, hogy ki kell cserélni a tekercseket. Kell még csinálnom hozzá egy leválasztó trafót, mert nincs benne elválasztás minden eleme kapcsolatban van a hálózattal, és ha nem a műhelyasztalból használom nem szeretném hogy megvágjon valakit.
A többi a képeken.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Öröm nézni, a munkáidat.
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Janó bácsi, a számládra írom az engem sújtó csodáló szemgúvadást és a vágyakozó nyálfolyást
De minden elismerésem, ez gyönyörű, köszönjük a csodát

A rádió kialakítása jól mutatja, hogy a németek precízen kiélték a szögletesen-elvágólag mániájukat De valahogy kellemes ránézni.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 13, 2013 / 1

Itt az ígért video

Bővebben: Link
(#) madzagos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Gratulálok! Nagyon szép lett!
Tisztelettel Madzagos
(#) fater0827 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Üdv
Veri a Kínai ,Hi-Fi-nek mondott rádióm .
Üdv
(#) fegyvermester válasza fater0827 hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Hát ezeket a régi készülékeket még véletlenül se hasonlítsuk kínai csodákhoz, sose fognak a nyomába érni a kínaiak ezeknek
Janó bácsi, csodálatos készülék, gratula és köszönjük a videót meg a képeket, öröm ilyeneket látni!! Nagyon jól mutat azzal a hangszóróval.
(#) fater0827 válasza fegyvermester hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Üdv
Igen van ki minden szabadidejét erre áldozza , ügyes kezű , és nem utolsó sorban szépérzékkel megáldva .
Csak gratulálni tudok én is Janó bácsiak !
Üdv
(#) frecsko hozzászólása Nov 14, 2013 / 1

Orion AR 602 "gyári állapotban"
Kávája gyönyörűen újra politúrozva. A légy is hasra esik rajta
Belseje teljesen felújítva. Hangolás nélkül fogható: Class Fm, Neo Fm, Petőfi, Miskolc rádió, és pár szlovák adó.
Napi használatban, gyönyörűen szól.
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Csak azt akartam volna megkérdezni, a címkék újranyomottak, vagy lakásban volt tartva mindvégig? Vagy moshatóak? Visszakerestem a 2 évvel ezelőttit, de azon is ugyanilyen szép volt. Bár alkatrészeire szedve mindent fényesre lehet polírozni, igaz, ezekben még nem volt olyan zsúfoltság, hogy ne lehessen úgy megcsinálni.
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

A címkék egy része eredeti volt. Sajnos nem ismerem a készülék előéletét, fogalmam sincs hogy őrizték meg ilyen szép állapotban. Mivel az elkókat úgy is ki kellett szedni, ezért fénymásoltam a legszebbről egy párat és a pótlólag beépített kondikra (pl arra a kerekre) már azt ragasztottam. Egyébként a vezetékek is 1mm-es ezüstözött huzalok voltak, úgy hogy a cserélt, vagy újonan beépített réz vezetékeket, is le kellett festeni ezüst-re, hogy ne üssön el.
(#) kristikoma válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Gratula hozzá, és a lengőnyelveshez is! Tényleg nem látok egy forrasztást sem.
Következő: »»   305 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem