Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   304 / 579
(#) elektroncso válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Attól függ kinek északra, mert nekem például északra Lengyelország található, ugyanis Felvidéki vagyok.
Amúgy számomra muzeális, mert a gyártó ország sem létezik már, és elektroncsövekkel van tele.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
(#) kristikoma válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Értelek, bocsánat. Nekem északabbra van, ahol te laksz. Itthon sokaknak azt mondom, hogy Tesla B115, verébnek néznek. Ha azt mondom, hogy B100, akkor: Ja, volt nekem is. Az előbbire kíváncsi lennék.
Szerk.: Ahogy érzed. Elraknám a helyedben, netán használnám is. Még dicsekednék is vele, hogy még évtizedek múlva is működni fog!

Nyugi nem vettem komolyan,.
Viszont, szerinted nem lehet baja attól hogy az erősítő egyik fele nincs leterhelve, mert hallottam olyat hogy az elektroncsöves erősítők a rövidzárt a kimenetükön jól bírják, míg ha nincsenek leterhelve hajlamosak a tönkremenetelre.
Szerk.: Nyugi használni biztos fogom, amúgy most látok életemben először varázsszemet élőben, nem is tudom hogy fogok elaludni.
(#) kristikoma válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Ezt viszont jól tudod. Raknék a helyedben hangdobozt, vagy műterhelést(4-8 ohm, attól függ, milyen kimeneti impedanciájú).

Rendben akkor 4 ohm-al leterhelem, de sajnos korban kb. hozzáillő dobozom nincs, szóval szerintem modernebb műanyagot fog kapni egyen lőleg.

Amúgy B100 nekem is van a műhelyemben, viszont az a barátomé, meg kellene javítani, mert beleköltözött két egér, olyan büdös, beledöglöttek, fél óránál nem bírom tovább ha nyitva van a doboz.
(#) Jubilate hozzászólása Nov 5, 2013 /

Sziasztok!
Összeraktam a lemezjátszót, a motor jó lett
Nagyon örülök neki!
Ja és a csévetestekre ráment a hajszálvékony tekercselődrótból 300 tekerés az amerikáner gyorsabb áttételén, ez pontos számítások eredménye
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2013
(#) otthonpc20 hozzászólása Nov 7, 2013 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy, van egy Orion Duna típusú tv-m és szeretnék rá AV bemenetet rakni.
Régebben már foglalkoztam vele, akkor 3-4 percig jó volt majd egy csattanás és tönkrement a dvd lejátszó kimenete. Sajnos már nem emlékszem, hogy akkor hová kötöttem.
Hová és hogy kell bekötni?
Előre is köszönöm a választ!
(#) kristikoma válasza otthonpc20 hozzászólására (») Nov 7, 2013 / 1

Ne is csodálkozz, hogy odalett a DVD lejátszó kimenete, ugyanis ezek a tv-k nincsenek leválasztva a hálózatról. Lehet, hogy a fémvázon van a fázis(50% esély van rá). Ezen kívül nem olyan egyszerű bemenetet készíteni rá. Kellene egy videó erősítő pluszban, a galvanikus leválasztást optocsatolóval csinálnám, feltéve, hogy 5 MHz körül még nem esik a jelszint.
Szerk.: Videó nem játszik, mert UHF-re nem alkalmas.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
(#) küzmös Gergely válasza otthonpc20 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Kristikoma fórumtársnak igaza van abban hogy vigyázni kell ezzel, mert rajta lehet a DVD játékos fém részein a fázis.. épp úgy mint a tévén.. ettől menni fog a kütyü.. nem arról van szó. De ha nem vagy vele tisztában és két kézzel "kapsz utána" akkor csúnya baleseted lehet. Mielőtt bármit szerelsz a tévében!! Fáziscerka kézben, ha világít a fémhez érve akkor tévé dugó megfordít! Ha már nincs leválasztó trafó ,akkor az "életed" érdekében az a minimum hogy nagyon! tisztában vagy az ilyesmikkel. Ha pedig valamilyen hiba miatt véletlenül összeérnek a vezetékek általában akkor elszáll a DVD egy jó nagy csatt kíséretében.. tévében bizti is repülhet.. (valószínűleg így járhattál.)
Nem tudom hogy leírjam-e hogy mit hová köss. Én is így nézem a DVD-t az ilyen régi-régi fekete-fehér készülékeken. Nem tudom, és nem tudhatom hogy mennyire vagy jártas.. (félre ne érts én sem vagyok annyira) Nem vagyok egy cseppet sem beképzelt , vagy fellengzős sem, de ez azért veszélyes.. egy kis "bátorság" és egy rossz húzás... kész is a baj. Ami ugye nem hiányzik senkinek sem.. Életvédelmi szempontokból aggályos dolgokat meg nem illik "idegennek" tanácsolni.
(#) zolika60 válasza otthonpc20 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Inkább ilyesmit ajánlanék. Ez kevésbé veszélyes és egyszerűbb is.
(#) zolika60 válasza Jubilate hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Gratulálok. Használd egészséggel.
(#) kristikoma válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Igen, ez már jobban hangzik, ráadásul tűrhető áron van, de a tv-hez akkor is kellene egy leválasztó trafó, kb. 300 VA-es. Ha van villanyszerelő ismerőse, olcsón tud szerezni.
(#) zolika60 válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Miért? Az antennán nem jön ki a fázis.

Ebben nem vagyok olyan biztos. A kondik szigetelése is rengeteget romolhat az évek alatt. Elvileg úgy tervezték, hogy ne jöjjön ki.
(#) zolika60 válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Ha így lenne, antennával sem szabadna használni.

Amikor elkészültek, akkor megfeleltek, lásd a hátlapon a MEEI logóját. A mostani állapotról írtam az előbbiekben, mert lehet a tárolás nem volt megfelelő, ettől leeshet a szigetelési ellenállás.
(#) Jubilate válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Az antenna bemenet hüvelye egy kondin keresztül szokott bekötve lenni, ezt a kondit ellenőrizd (tv kihúzva közben!!!!!!) az ellenállásmérőddel, de ha lehet inkább egy glimmlámpás kondenzátorviszgáló -val.
Ha 0 Ohmot mérsz vagy a glimmlápás bigyó villog, világít, akkor cseréld ki a kondit egy jóra .
(#) zolika60 válasza Jubilate hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Ezek a TV-k még szimmetrikus antennához készültek. Egyébként én csak beleszóltam, ezzel gondom nincs.
(#) otthonpc20 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Leválasztó trafón keresztül használom, márcsak azért is mert ugye ezek még 220-ra lettek legyártva és nem 230V ra.
Azt nem hiszem, hogy összeértek volna a vezetékek mert mindent bekötöttem és csak utánna helyeztem áram alá. Igazából eddig Junoszt tvk-kel foglalkoztam, tudom ott nem szaladgál ilyen nagy feszültség.

Eddig úgy használtam, hogy a ue100 típusú konverter pont az RTL KLUB-ot UHF24-et keverte le. Csak most megszünt az analóg adás. Azt nem lehet valahogy megcsinálni, hogy a konverterre rákötni egy videót amit az UHF24 re hangolok? Ilyen modernebbre gondolok amit menuből lehet hangolni.
(#) kristikoma válasza otthonpc20 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Igazából az UE 100 konvertert 240 Ohmos szalagkábelhez készítették, nem 75 Ohmos koaxhoz. A tv-t meg főleg. Minden nagyfrekis trafónak van vesztesége, néha nem is kevés. Műszerek nélkül elég nehéz összehozni. Inkább ajánlom azt a modulátort, ami néhány hozzászólással feljebb van, zolika60 keresésének köszönhetően.
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 8, 2013 /

A modulátor témához itt egy ötlet: régi típusú videókban, és analóg műholdvevőkben szinte azonos, nyilván egy cég által gyártott modulátor doboz van, amit ki szoktam menteni, mielőtt az egész a kukában végzi. Ebből könnyen lehet gyártani AV bemenetű modulátort, csak 9-12V tápot kell adni neki. Igaz hogy koax kimenete van, de akkora jelet ad ki, hogy egy kis elillesztés nem okoz romlást. Általában az UHF 32-36 csatornáján működnek, de tekercs cserével bárhova behangolható. Így bármilyen antenna bemenetre csatlakoztatható, és nem kell az érintésvédelemmel sem vesződni.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) otthonpc20 válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Köszönöm a segítséget! Akkor marad ez a modulátor amit zolika60 talált. Ez biztos működik vele?
Azért kérdezem mert én próbálkoztam már pl. ilyen sárgakazettás videojátékkal is mert a Junoszton VHF sávon üzemelt, de a Duna nem működött vele. Azt hiszem itt ajánlották régen, hogy az abban lévő modulátor is jó de nekem nem sikerült. Ennek a modulátornak a kimenete jó a 240Ohm-os bemenethez? Van olyen kis "illesztő egységem" ami a koax anyából olyan dugót csinál mint a Duna bemenete esetleg az is kell hozzá? A konverter is ezzel működött.
(#) kristikoma válasza otthonpc20 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Működnie kell, mert a Dunának is ugyanaz a csatornakiosztása VHF-en, csak a Junoszty-nak van UHF sáv is. Azért ajánlom azt a modulátort, amit zolika60 is, mert így megúszod 1 illesztővel. Igen, elvileg megfelel, amit a konverterhez alkalmaztál. Szerintem a videojátékot a Közel nevű csatlakozóba dugtad, lehet, hogy nem adott elég jelet.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) gkari hozzászólása Nov 8, 2013 /

Segítsetek: Orion 330, és 440-ek hátlapjaira lenne szükségem. Úgy rémlik, hogy van valahol valaki, aki utángyártja, de eddig sehol nem találom!
Köszönöm!
(#) gkari válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Kösz Zoli!
(#) gbiro72 válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Szereztem kábelt, de még nem volt időm hangolni. A hegerőponti nem jó, és ráadásul nem tudom, hogy milyen paraméterű kell bele (Az eredetin már nem olvasható). A kapcsolási rajzon csak ennyi van írva 0,5 M. Honnan lehetne letölteni az Elektroncső Atlaszt djvu vagy pdf fájlként?
(#) kristikoma válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Hangerőpoti elvileg 0.5 Megaohmos, ha kapcsolós, akkor küldök neked egyet. Ha nem találok pont ilyet, akkor 1Megásat, de az is jó lesz. Nem láttam ilyen készüléket, kapcsolós a hangerőszabályzó?
(#) gbiro72 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Köszönöm szépen!
(#) gbiro72 válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Nem kapcsolós. A bekapcsolás a hangszínszabályzón lenne ha működne, így a hálózati dugó csatlakoztatásával lehet bekapcsolni a rádiót. Valamikor évekkel ezelőtt valamelyik tulajdonosa lekötötte a potiról, így lett direkt kapcsolású. A hangerőpotinál csak az ellenállás nagysága a mérvadó?
Következő: »»   304 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem