Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Attól függ kinek északra, mert nekem például északra Lengyelország található, ugyanis Felvidéki vagyok.
Amúgy számomra muzeális, mert a gyártó ország sem létezik már, és elektroncsövekkel van tele. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
Értelek, bocsánat. Nekem északabbra van, ahol te laksz. Itthon sokaknak azt mondom, hogy Tesla B115, verébnek néznek. Ha azt mondom, hogy B100, akkor: Ja, volt nekem is. Az előbbire kíváncsi lennék.
Szerk.: Ahogy érzed. Elraknám a helyedben, netán használnám is. Még dicsekednék is vele, hogy még évtizedek múlva is működni fog! A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
Nyugi nem vettem komolyan,.
Viszont, szerinted nem lehet baja attól hogy az erősítő egyik fele nincs leterhelve, mert hallottam olyat hogy az elektroncsöves erősítők a rövidzárt a kimenetükön jól bírják, míg ha nincsenek leterhelve hajlamosak a tönkremenetelre. Szerk.: Nyugi használni biztos fogom, amúgy most látok életemben először varázsszemet élőben, nem is tudom hogy fogok elaludni. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
Ezt viszont jól tudod. Raknék a helyedben hangdobozt, vagy műterhelést(4-8 ohm, attól függ, milyen kimeneti impedanciájú).
Rendben akkor 4 ohm-al leterhelem, de sajnos korban kb. hozzáillő dobozom nincs, szóval szerintem modernebb műanyagot fog kapni egyen lőleg.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
Amúgy B100 nekem is van a műhelyemben, viszont az a barátomé, meg kellene javítani, mert beleköltözött két egér, olyan büdös, beledöglöttek, fél óránál nem bírom tovább ha nyitva van a doboz.
Sziasztok!
Összeraktam a lemezjátszót, a motor jó lett Nagyon örülök neki! Ja és a csévetestekre ráment a hajszálvékony tekercselődrótból 300 tekerés az amerikáner gyorsabb áttételén, ez pontos számítások eredménye A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2013
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy, van egy Orion Duna típusú tv-m és szeretnék rá AV bemenetet rakni.
Régebben már foglalkoztam vele, akkor 3-4 percig jó volt majd egy csattanás és tönkrement a dvd lejátszó kimenete. Sajnos már nem emlékszem, hogy akkor hová kötöttem. Hová és hogy kell bekötni? Előre is köszönöm a választ!
Ne is csodálkozz, hogy odalett a DVD lejátszó kimenete, ugyanis ezek a tv-k nincsenek leválasztva a hálózatról. Lehet, hogy a fémvázon van a fázis(50% esély van rá). Ezen kívül nem olyan egyszerű bemenetet készíteni rá. Kellene egy videó erősítő pluszban, a galvanikus leválasztást optocsatolóval csinálnám, feltéve, hogy 5 MHz körül még nem esik a jelszint.
Szerk.: Videó nem játszik, mert UHF-re nem alkalmas. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
Kristikoma fórumtársnak igaza van abban hogy vigyázni kell ezzel, mert rajta lehet a DVD játékos fém részein a fázis.. épp úgy mint a tévén.. ettől menni fog a kütyü.. nem arról van szó. De ha nem vagy vele tisztában és két kézzel "kapsz utána" akkor csúnya baleseted lehet. Mielőtt bármit szerelsz a tévében!! Fáziscerka kézben, ha világít a fémhez érve akkor tévé dugó megfordít! Ha már nincs leválasztó trafó ,akkor az "életed" érdekében az a minimum hogy nagyon! tisztában vagy az ilyesmikkel. Ha pedig valamilyen hiba miatt véletlenül összeérnek a vezetékek általában akkor elszáll a DVD egy jó nagy csatt kíséretében.. tévében bizti is repülhet.. (valószínűleg így járhattál.)
Nem tudom hogy leírjam-e hogy mit hová köss. Én is így nézem a DVD-t az ilyen régi-régi fekete-fehér készülékeken. Nem tudom, és nem tudhatom hogy mennyire vagy jártas.. (félre ne érts én sem vagyok annyira) Nem vagyok egy cseppet sem beképzelt , vagy fellengzős sem, de ez azért veszélyes.. egy kis "bátorság" és egy rossz húzás... kész is a baj. Ami ugye nem hiányzik senkinek sem.. Életvédelmi szempontokból aggályos dolgokat meg nem illik "idegennek" tanácsolni.
Inkább ilyesmit ajánlanék. Ez kevésbé veszélyes és egyszerűbb is.
Igen, ez már jobban hangzik, ráadásul tűrhető áron van, de a tv-hez akkor is kellene egy leválasztó trafó, kb. 300 VA-es. Ha van villanyszerelő ismerőse, olcsón tud szerezni.
Miért? Az antennán nem jön ki a fázis.
Ebben nem vagyok olyan biztos. A kondik szigetelése is rengeteget romolhat az évek alatt. Elvileg úgy tervezték, hogy ne jöjjön ki.
Ha így lenne, antennával sem szabadna használni.
Amikor elkészültek, akkor megfeleltek, lásd a hátlapon a MEEI logóját. A mostani állapotról írtam az előbbiekben, mert lehet a tárolás nem volt megfelelő, ettől leeshet a szigetelési ellenállás.
Az antenna bemenet hüvelye egy kondin keresztül szokott bekötve lenni, ezt a kondit ellenőrizd (tv kihúzva közben!!!!!!) az ellenállásmérőddel, de ha lehet inkább egy glimmlámpás kondenzátorviszgáló -val.
Ha 0 Ohmot mérsz vagy a glimmlápás bigyó villog, világít, akkor cseréld ki a kondit egy jóra .
Ezek a TV-k még szimmetrikus antennához készültek. Egyébként én csak beleszóltam, ezzel gondom nincs.
Leválasztó trafón keresztül használom, márcsak azért is mert ugye ezek még 220-ra lettek legyártva és nem 230V ra.
Azt nem hiszem, hogy összeértek volna a vezetékek mert mindent bekötöttem és csak utánna helyeztem áram alá. Igazából eddig Junoszt tvk-kel foglalkoztam, tudom ott nem szaladgál ilyen nagy feszültség. Eddig úgy használtam, hogy a ue100 típusú konverter pont az RTL KLUB-ot UHF24-et keverte le. Csak most megszünt az analóg adás. Azt nem lehet valahogy megcsinálni, hogy a konverterre rákötni egy videót amit az UHF24 re hangolok? Ilyen modernebbre gondolok amit menuből lehet hangolni.
Igazából az UE 100 konvertert 240 Ohmos szalagkábelhez készítették, nem 75 Ohmos koaxhoz. A tv-t meg főleg. Minden nagyfrekis trafónak van vesztesége, néha nem is kevés. Műszerek nélkül elég nehéz összehozni. Inkább ajánlom azt a modulátort, ami néhány hozzászólással feljebb van, zolika60 keresésének köszönhetően.
A modulátor témához itt egy ötlet: régi típusú videókban, és analóg műholdvevőkben szinte azonos, nyilván egy cég által gyártott modulátor doboz van, amit ki szoktam menteni, mielőtt az egész a kukában végzi. Ebből könnyen lehet gyártani AV bemenetű modulátort, csak 9-12V tápot kell adni neki. Igaz hogy koax kimenete van, de akkora jelet ad ki, hogy egy kis elillesztés nem okoz romlást. Általában az UHF 32-36 csatornáján működnek, de tekercs cserével bárhova behangolható. Így bármilyen antenna bemenetre csatlakoztatható, és nem kell az érintésvédelemmel sem vesződni.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
Köszönöm a segítséget! Akkor marad ez a modulátor amit zolika60 talált. Ez biztos működik vele?
Azért kérdezem mert én próbálkoztam már pl. ilyen sárgakazettás videojátékkal is mert a Junoszton VHF sávon üzemelt, de a Duna nem működött vele. Azt hiszem itt ajánlották régen, hogy az abban lévő modulátor is jó de nekem nem sikerült. Ennek a modulátornak a kimenete jó a 240Ohm-os bemenethez? Van olyen kis "illesztő egységem" ami a koax anyából olyan dugót csinál mint a Duna bemenete esetleg az is kell hozzá? A konverter is ezzel működött.
Működnie kell, mert a Dunának is ugyanaz a csatornakiosztása VHF-en, csak a Junoszty-nak van UHF sáv is. Azért ajánlom azt a modulátort, amit zolika60 is, mert így megúszod 1 illesztővel. Igen, elvileg megfelel, amit a konverterhez alkalmaztál. Szerintem a videojátékot a Közel nevű csatlakozóba dugtad, lehet, hogy nem adott elég jelet.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
Segítsetek: Orion 330, és 440-ek hátlapjaira lenne szükségem. Úgy rémlik, hogy van valahol valaki, aki utángyártja, de eddig sehol nem találom!
Köszönöm!
Szereztem kábelt, de még nem volt időm hangolni. A hegerőponti nem jó, és ráadásul nem tudom, hogy milyen paraméterű kell bele (Az eredetin már nem olvasható). A kapcsolási rajzon csak ennyi van írva 0,5 M. Honnan lehetne letölteni az Elektroncső Atlaszt djvu vagy pdf fájlként?
Hangerőpoti elvileg 0.5 Megaohmos, ha kapcsolós, akkor küldök neked egyet. Ha nem találok pont ilyet, akkor 1Megásat, de az is jó lesz. Nem láttam ilyen készüléket, kapcsolós a hangerőszabályzó?
Nem kapcsolós. A bekapcsolás a hangszínszabályzón lenne ha működne, így a hálózati dugó csatlakoztatásával lehet bekapcsolni a rádiót. Valamikor évekkel ezelőtt valamelyik tulajdonosa lekötötte a potiról, így lett direkt kapcsolású. A hangerőpotinál csak az ellenállás nagysága a mérvadó?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |