Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy LED kijelzős DCF77 óra PIC-kel
Lapozás: OK   3 / 20
(#) whalaky hozzászólása Dec 13, 2007 /
 
Sziasztok!

Nos megépítettem az órát, (a DCF remélemmár úton van) úgy a maga módján működik is, de....
Az az agyrém állt elő, hogy a pwm-től megzakkan a hőmérő......
Világosban, amíg nagy fényerővel mennek a kijelzők szépen megy az óra is és a hőmérő is, de amint sötétbe kerül és a pwm leszabályoz, egyszerűen megzakkan az I2C, és agyatlanságokat mér a hőmérő. Már két DS1621-el próbáltam, a jelenség ua.
Topi tmnácsára rövidre vágtam a vezetékét (10cm) de a jelenség ugyan az. Próbálkoztam a felhúzó ellenállásokkal is, de semmi változás.
Van rá valakinek ötlete hogy hol lenne érdemes még próbálkozni?

Előre is köszönöm

PZ
(#) Topi válasza whalaky hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
Fixen be kell állítani a fényterőt, és úgy megpróbálni, hogy jót mérjen. Furcsa hogy beakad a frissítéstől, mert mindent interrupt vezéreltre írtam meg.
Ha megakad a mérés, akkor egymásra futnak az interruptok, ami azért érdekes, mert bazisok ideje van a processzornak működés közben.
(#) whalaky válasza Topi hozzászólására (») Dec 14, 2007 /
 
Fix (magas) fénnyel jól mér (bár akkor is csak percenként mér új értéket, de mér), kis ellenállással az LDR helyén szintén jó, de az LDR kör megszakításakor vagy nagy ellenállással már bugos.

Én is furcsának találom, de arra jutottam, hogy amikor a kondi feltöltődésre vár az ott beállított max idő sok, és a mérésbe belecsúszik egy interrupt, ami miatt nem a teljes adatmennyiséget olvassa be.
  1. while(!input(CAP_PIN)) {
  2.         cap_count++;
  3.         if(cap_count>=57) break; //max 710-et lehet
  4.         delay_us(10);

(ide hogz kell betusykolni egz sortörést?)
Első körben megpróbálom a 68n kondit kisebbre ccserélni ( mivel béna vagyok és képtelem vagyok találni egy compilert ) megkeresem mi az az érték ahol még megbízhatóan működik, bár szerencsésebbnek tartanám ha a programban az időzítést tudnám úgy limitálni hogy a mérés még éppen biztonságos legyen.

Küzdök vele, aztán megosztom veletek a tapasztalatokat.
(#) whalaky válasza whalaky hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
BUÉK mindenkinek!

Sikerült túlélni a szilvesztert, megjött a DCF modul is, nagy boldogan nekiestem beépítettem az órába, és nem történt semmi.
Mivel nincs elérhető közelségben szkóp, tettem a kimenetekre egy egy tranzisztoron keresztüle két ledet, hogy lássam hoyg egyáltalán történik-e valami a kimeneteken. Történni történik, de az idő az nem akar beállni. Lehet hogy úgy jártam mint vanzerr????
Nektek mennyi idő mire beáll a DCF szinkron a Conrad féle modullal???
(hozzá kell tennem hogy szeged, és panel)
Ha a modult külön hajtom 8V-ról, akkor van valami kb másodpercenkénti felvillanás. Mondjuk elég darabos, de betudható DCF jelnek.

(#) Topi válasza whalaky hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Nem lehet "darabos"... A szoftveremben van bizonyos szintű hibajavítás, hibatűrés, de a tök rizsa jelet ő sem tudja sajnos befogni.

Gép kikapcs, mindentől messze, mainflingen felé merőlegesen befordítva.
(#) whalaky válasza Topi hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Ezen vagyok

Egyenlőre annyit sikerült elérni, hogy nullázza a másodperceket
Tanulmányozom a kódot, de tippem nincs rá hogy mi oka van rá hogy ezt tegye. Vélhetően valami értékelhető trutymót szed össze, mert másként nem igazán kéne hogy álligassa, de hogy csak a másodpercet és csak nullázza..... egyenlőre passzolom ezt a magasságot.

Te Topi! Biztos hogy annak a Timer2-nek állandóan menni kell?
Nem lenne jó ötlet hogy a külső interrupt indítsa, és csak addig ketyegjen amíg van értelme, és addig leállítanám a külső megszakítást?
Lehet hogy nagyon rosszul látom a dolgot, de így mintha minden külső felfutóélre nullázná a másodpercet.
(#) whalaky válasza Topi hozzászólására (») Jan 2, 2008 1 /
 
A DCF-re mekkora felhúzó ellenállást tegyek? Nekemúgy túnik arra is érzékeny, de még nem sikerült eltalálni a gusztusát.....
Az a < 1mA elég széles skálát ad.>
(#) Topi válasza whalaky hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
10K-t.
(#) whalaky válasza Topi hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Féltem hogy ezt írod :no:
Azzal próbáltam első körben, és semmi. Akkor kicsit még játszom vele, de kezdek aggódni.
Egy ismerős mondta hogy ők is vettek conrad féle modulokat és semmire nem valók, bármit csináltak vele nem akart műxeni. Van valami chip ugyan 5000, de van benne a DCF mellett RTC is, és sorosan lehet tőle lekérdezni a pontos időt, és műxik is. Ha megtudom mi az pontosan elárulom a titkot

Közben annyi változás történt hogy az éjszaka beszedett valami űrszemét időt Kíváncsi leszek ha hazaérek mi vár otthon. Valami délamerikai vagy etióp idő vagy valami normális?!
(#) whalaky válasza whalaky hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Semi változás...
Pontosabban annyi, hogy tettem a DCF-re egy ledet hogy lássam hogy egyáltalán próbálkozik-e valamivel.
Tegnap este azért villogott úgy a maga módján bár elég rendszertelenül, mára annyi változás történt hogy az a kicsi jel is megszűnt létezni ami volt, vagyis egy aprócsak felvillnaás sincs a DCF-en. Egyáltalán mikor jobb a 77 terjedése? Az nem felszíni hullámokkal terjed?
Nincs valakinek valami ötlete hogy mit lehet kezdeni vele? Nem akarom elhinni hogy ennyire ne találná meg a szignált.
Már úgy csomagolnám az órámat és akasztanám ki a falra de nem műxik. HELP!
(#) Topi válasza whalaky hozzászólására (») Jan 3, 2008 / 1
 
Valami egyértelműen zavarja. Egyet tegyél meg, ami nekem nagyon bevált... Lecseréled a modul és az antenna közötti koax-kábelt. Tegyél rá vagy egy fél méterest. Ezután fordítsd be mainflingen felé merőlegesen. Be kell jönnie a jelnek. De ugye azt a LED-et tranyóval tetted rá a kimenetre? Mert ha csak úgy simán, akkor azért nincs már jeled, mert szétment a kimenete a modulnak. Max pár 2-3mA-t tud szolgáltatni, egy led olyan mintha rövidre zárnád.

Mellesleg mikor én ezt a szoftvert fejlesztettem éjjel volt. Mindig csak késő este fél tizenegy és hajnali 3 között tudtam írni. Ilyenkor valami oknál fogva a jel erősség vagy a 2szerese.
Régen olvastam a dcf77 hivatalos oldalán, a megemelt kimenő teljesítményről dolgokat... Lehet hogy éjjel erősebben adnak, vagy alapból kevesebb a zavaró tényező. Mivel ez a földfelszínen terjed ezért lehet hogy eleve mondjuk az egész németország és magyarország viszonylatban kevesebb a statikus zaj... nem tudom, de éjjel olyan szín tiszta jeleket vettem még a gyári DCF vevőkkel is...

Ez a ledes dolog az érdekes... Vedd le róla a LED-et, vagy tranyóval illeszd rá. Ha simán csak rátetted, akkor szerintem a modul nagy eséllyel elhunyt.
(#) whalaky válasza Topi hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Tranyó annak a lelke....
A monitor kapcsolgatásával rá bírom venni legalább a zavarok vételére, de ma még egy aprócska villanást sem láttam, akkor se ha semmi nem megy a közelében. Már kétszer körbe hurcoltam a lakáson a család legnagyobb örömére . Érdekes, lehet hogy az időjárás.....
Hagy ketyegjen pár napig, aztán majd meglátom.
Milyen koax kábelt érdemes ráakasztani? 50 vagy 75 ohmosat? Valami vékonyabban szeretnék gondolkodni ha lehet, vagy valami
ilyesmiben Erről mi a véleményed?
Engem az a két kondi a modulon teljesen meglepett :eek2:
(#) Topi válasza whalaky hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Ez a rajz óriási nagy hülyeség... tele van hibával. Azok a kondik nem oda kellenek az OUT-ra, hanem a tápra. A rajz rossz. A műverősítős rész meg egyszerű szintillesztés RS232-re. A modul TTL jelet ad ki... Olyan TTL-t amit a modul kezel.
(#) whalaky válasza Topi hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Akkor megnyugodtam.... Kezdtem agyalni hogy a 47 mikrós kondit hogy tudja kisütögetni, de ezek szerint olajban Az meg hogy az invártáló kimenetet földre húzza, az lepett meg igazán.
Az stimmel hogy a me csak soros szintillesztést csinál.
Ja!
Megkaptam a másik IC nevét!
FDM01001 Állítólag ez stabilabb mint a conrad féle modul (cserébe drágább is) és minden külön lekérdzhető belőle. Saját RTC-je van amit szinkronizál, és azt lehet kédezgetni töle.
Egyenlőre használható adatlapot nem találtam róla, de ígéret van rá.
Visszatérve a kábele.... koax kell neki, vagy közönséges árnyékolt?
(#) Topi válasza whalaky hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
50Ohm-os koax. Nekem van itthon valami "megmaradt" kábelem... Ilyen max 3mm átmérőjű.

IC-nek utánnanézek, jó cuccnak hangzik.
(#) Topi válasza whalaky hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Mellesleg én kettő DCF vevő alternatívát találtam a 4022 vagy valami hasonló hangzású beszerezhetetlen típus helyett...

Első: Bővebben: Link

Második: Bővebben: Link
(#) whalaky válasza Topi hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Kitörő örömmel jelentem, az éjszaka megtalálta a dcf szignált! Úgy látszik nem éppen ingerszegény környezetben lakom
Azért hogy az öröm ne legyen felhőtlen, megint kitalált valamit. Most éppen azt, hogy ha a pwm leveszi a fényerőt, megzavarodik a dcf szinkron is, és valami nyakatekert időket állít be. De legalább valamit beállít! Ezzel már jóeséllyel elboldogulok, megint nekiesek a programnak
(#) Spagoca válasza Topi hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Hol lehet ezeket a tipusokat beszerezni?
Nekem is van kb 10 különböző tipusú dcf vételre szolgáló ic doksim, de mindegyik beszerzése lehetetlen.
(#) whalaky válasza Topi hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Sziasztok!
Én ezzel az órával szívok mint a torkosborz. Ahová az órát tenném, ott esélye ninics a DCF vételnek.
Arra gondoltam, hogy a vevőt külön bedobozolom valahogy így. Innen csakegy csatlakozó az órára. ha szinkronozálni akarok, ha beállt akár le is bontható, mert időnként igen érdekes időket tud beállítani. Ha két bit marad ki, a paritás jó marad és behoz valami űrszemét időt. Nincs valakinek valami tippje hogy hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a bejött adatok ellenőrzését? Sajnos a paritás ellenőrzés és a "hihető érték" ellenőrzés kevésnek bizonyult.
Szerintetek mondjuk cat5-ös kábelen milyen messzire lehet így elvinni a jelet?
Nincs valakinek valami tippje hogy hogyan lehetne javítani a conrad féle dcfmodul érzékenységén?

(#) Spagoca válasza whalaky hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
A szívásod oka az, hogy kicsi az antennád. Az a 3 centi hosszú ferrittel szerelt antenna amit a conrad ad a vevővel az ilyen nagy távolságban nem igazán alkalmas stabil vételre. Valamilyen KH rádióból kioperált ferrit antennát kellene áthangolni a dcf frekire és valszeg a probléma meg is oldódna. A kábel milyensége itt nem számit. A demodulált dcf jelet egy telefonkábelen is el lehet vinni akár kilóméterekre is.
(#) Csirkefej válasza whalaky hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Az "űrszemét" kiküszöbölésére egy megoldás, hogy a beérkezett időt összehasonlítod az óra jelenlegi idejével, mielőtt beadod az új értéket.
Ha mondjuk egy perc eltérésnél több jelentkezik, akkor eldobod, azaz szemétnek veszed. Lehet kicsit finomítani, hogy ha pl háromszor ugyanolyan eltérés jelentkezik, akkkor mégsem űrszemét, hanem az óra helyi meghajtása rontotta el az időt)
Téli/nyári átállásnál már más a helyzet.

PIC-hez sajna lövésem sincs, úgyhogy a programban nem tudok segíteni. ( Max. x86 assemblerben )
(#) whalaky válasza Csirkefej hozzászólására (») Jan 9, 2008 /
 
Köszi, valami ilyesmire gondoltam én is, hogy az óra idejével hasonlítgatom, csak az a gáz, hogy ha az első beállítás (3 perc és 3-4 óra! között van) hibás, soha nem fog beállni. Ez a több alkalommal ugyan az az eltérés dolog nem hangzik rossznak, ha először szemét jön be, azt is tudja korrigálni.
Nincs jobb ötletem, lehet hogy ezt csinálom.
(#) whalaky hozzászólása Jan 13, 2008 /
 
Szevasztok!
Csodával határos módon elindult az órám, már majdnem úgy működik ahogy szeretném. Apró javítások még vannak, amint kész megoszton veletek a tapasztaltakat.
Mint azt korábban írtam, nálunk igen gyatra a DCF vétel, csak a lakás egyes pontjain lehet úgy-ahogy befogni. Sajnos a gyenge vétel miatt a 200ms-os DCF jel néha két vagy több kis darabban jön be - nyilván a gyenge AM vétel miatt néha már 0-nak látja a komparátor, így érthető módon nem szinkronizál az óra. Kitettem külön dobozba a DCF vevőt (képek mellékelve), működik is szépen, de így be kell pókhálózni a lakást.
Sokat agyaltam hogy hogyan lehetne javítani a dolgon, és Topi mester "Vezeték nélküli kommunikáció 434MHz-es (433, 92MHz) modulokkal" cikke adott egy viszonylag olcsón megvalósítható ötletet.
Csinálok egy 555-el egy astabil multit 0,5-1 kHz-re, amit a DCF jelek vezérelnek. Ezt már gond nélkül tovább tudom küldeni 434MHz-en.
Vevő oldalon gondoltam a "javítást" egy jelnyújtóval. Itt is egy 555-öst gondoltam monostabil újratriggerelt módban. Minden a vevőtől bejövö impulzus újraindítja a monostabil 20-25ms-os jelét. így ha a gyenge vétel miatt a 200 ms-es jelből ki is marad 10-15 ms-nyi, azt a monostabil gond nélkül korrigálja.
Így az egész lakásban lesz egy jónak mondható "DCF434" jelem, amit aztán akárhány órával tudok fogni ha úgy döntök hogy építek másik órát is.
Nem beszélve arról, hogy a DCF vevő 3600 Ft a 434 vevő 8-900 Ft.
Ami gondot okoz, hogy nem vagyok nagy guru, megkérnélek benneteket hogy fussatok át a rajzon (pdf) hogy egyáltalán életképes-e az egész!?
A másik gondom, hogy nem vagyok benne biztos hogy a 434MHzes adó és a DCF vevő antennája nagyon közel van egymáshoz (egy dobozba tervezem beépíteni) zavarhatja-e a DCF vételt. Ugyan a két frekvencia rettenetes messze van egymástól, de mit lehet tudni.....
Ha valakinek van egy ilyen adója és egy DCF vevője megtenné hogy egymás mellé teszi őket hogy összeférnek-e?
(#) whalaky válasza whalaky hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Közben rájöttem, hogy a vevőben az 555 nem újratriggerelhető, így nem működhet. Van valami jelnyújtó IC vagy megoldható 555-el is?
(#) whalaky válasza whalaky hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Ok, akkor megválaszolom magamnak
74HC123 vagy 74HC4538
Mind a kettő beszerezhető kicsipénzért is.
(#) san398 hozzászólása Jan 24, 2008 /
 
Topi: A forráskódban mit kell változtatni ha csak idő kijelzésre akarom használni az órát.
(#) whalaky válasza san398 hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
elég csak a
if(act_disp<2) DisplayTime();
else if(act_disp == 2) DisplayTemp();
sorokat lecserélni egy DisplayTime(); -re, akkor már megszűnik a hőmérséklet kijelzés, de ugyan úgy mér tovább. Ahoz hogy teljesen kiirtsd a programból jobban bele kell túrni.
Én nem kivettem, hanem beletettem még a dátum kijelzést is, úgy hogy minden harmadik hőmérséklet helyett a dátumot írja ki
>
(#) vanzerr válasza whalaky hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
A Te példádon és türelmeden okulva én is hozzáfogok ismételten az óra megépítéséhez. Ez a dátumkijelzés ötlete nagyon tetszik ha lehetséges közzétennéd a módosított programot?
(#) whalaky válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Még mindíg dolgozom a projecten, de erősen gondolkodom róla hogy összeszedem a tapasztaltakat és elküldön Topinak hogy ha úgy látja tegye oda a cikke végéhez (megérdemel ennyit, amennyit zaklattam miatta) Természetesen a foráskódot is megosztom, de még dolgozom a 434Mz-es részén, mert mint írtam itt nem egyszerű a vétel, az alapgondolathog símán átteszem 434megára halvaszületett volt, lévén szabad sáv olyan forgalom van hogy afal adja a másikat. Most azon agyalok, hogy kiküldöm kódolva a bejött DCF impulzusokat (0 vagy 1) és ha már úgyis kell bele PIC, akkor a percfordulókori időt kihasználom arra hogy az adó is megpróbálja dekódolni és kiküldi 434 megán. Ehez még ki kell gondolni valami megbízható protokollt.
Szóval nem hlnap lesz....
(#) brugo hozzászólása Ápr 10, 2008 /
 
a Topi "Nagy LED kijelzos DCF77 ora PIC-el " cikkebol nem latom, hogy hova (hol ) csatlakozik a DCF modul a PIC -hez ?
Következő: »»   3 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem