Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   61 / 129
(#) Panhard hozzászólása Nov 7, 2013 /

Sziasztok!
Nincs valakinek egy jó leírása S7 pdiag-ról? Üdv!
(#) knorbika hozzászólása Nov 9, 2013 /

Találkoztatok már olyannal, hogy egy HMI nem szabványos lábkiosztású 9 tűs soros porttal rendelkezik? A HMI leírásában a lábkiosztás eltér a szabványostól, ez elírás lehet?

sorosport.JPG

(#) Szirty válasza knorbika hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Helló knorbika!

Igen! Ez elég gyakori.
Nem hiszem hogy az RS232 csatlakozó bekötésére lenne szabvány. Legfeljebb kvázi szabvány, mert a PC-nél egységes és azt várjuk, hogy máshol is ugyanaz legyen a kiosztás, mint ott.
Főleg akkor van eltérés, amikor az eszköz a soros csatlakozón olyan jeleket is kiad vagy fogad, amik a PC-nél nincsenek. Pl. +5V, +24V tápfeszültségek, vagy áram hurok jelek, esetleg ugyanazon a csatlakozón jön ki RS422 vagy RS232 is, stb.
(#) Barni87 hozzászólása Nov 13, 2013 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Adott egy anemométer, melynek 70mm a kanál sugara, 10mm pedig a reed csőé. A keletkezett impulzusokból kellene egy S7-300-as PLC segítségével szélsebességet mérnem. Majd egy komparátor segítségével, bizonyos érték meghaladása után egy kimeneti jelet létrehoznom.
Ennek a létradiagramos megvalósításában kérném a segítségeteket.
Előre is köszönöm!
(#) Szirty válasza Barni87 hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Üdv Barni87!

Milyen szünet idejű és hosszúságú impulzusokra lehet számítani maximum?
Ha ezek közül bármelyik kisebb kb. 30-40 ms-nál, akkor számlálóbemenet kell hozzá.
Az van a PLC-n? Milyen CPU?
(#) Barni87 válasza Szirty hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Hello Szirty!

30-40ms-ba beleférünk, tornádó méretű szelet már nincsen értelme mérnem.
A PLC 314-es CPU-val és SM321-es bemeneti modulokkal rendelkezik.
Számlálóbemenetem sajnos nincsen, így ez a 40ms-os impulzus szélesség lesz a mérhető maximum.
(#) Szirty válasza Barni87 hozzászólására (») Nov 15, 2013 /

Üdv Barni87!

Ha az impulzusok hossza és a közöttük lévő szünet sem lesz rövidebb 40ms-nál, akkor mérhető lesz, de csak akkor, ha PLC ciklus ideje kb. 20ms alatt van.

Lehet mérni úgy, hogy a PLC méri az impulzusok periódus idejét és ebből számolja ki a szélsebességet. Ez a módszer nagy szélsebességnél pontatlan lesz, mert a periódus idő összemérhető lesz a PLC ciklus idejével.

Lehet úgy is mérni, hogy a PLC megszámolja, hogy adott idő alatt hány impulzus érkezett és ebből számolja ki a szélsebességet. Ez pontosabb lesz, mert az idők összemérhetőségéből adódó véletlenszerű pontatlanság átlagolódik.
Viszont így lassabb lesz a mérés, vagyis ritkán keletkezik új mérési eredmény.

A két módszer eltérő programot jelent. Melyik felelne meg jobban?
(#) Barni87 válasza Szirty hozzászólására (») Nov 15, 2013 /

Hello Szirty!

Elég rövidke program van a PLC-n, így a ciklus idő hossza nem jelent gondot.

A második verzió jobban hangzik, milyen hosszú lesz így kb. a mérési eredmények közötti idő?
(#) Szirty válasza Barni87 hozzászólására (») Nov 15, 2013 /

Üdv Barni87!

Idézet:
„A második verzió jobban hangzik, milyen hosszú lesz így kb. a mérési eredmények közötti idő?”

Szabadon választott. Minél nagyobb ez az idő, annál pontosabb lesz az eredmény. A mérés hosszát úgy kell megválasztani, hogy a legkisebb várható impulzus sebesség mellett még legalább néhány impulzus jöjjön ennyi idő alatt.

A képen egy vázlat van, ami a következőt csinálja:
T1 ideig (ami itt 5 sec) MW100-ban számlálja az I0.0 bemeneten érkező impulzusokat. T1 idő leteltével a számláló (MW100) tartalmát MW102-be másolja és a számlálót törli, újrakezdve a számlálást és újraindítva az időt.
Tehát T1 időközönként számolt érték az MW102-ben áll rendelkezésre, ami minden T1 idő végén frissül.
Ebből kell kiszámolnod a sebességet.
(#) pont hozzászólása Nov 18, 2013 /

Sziasztok! Jól gondolom, hogy ha egy PNP kimenetű PLC-vel akarok vezérelni egy 74193 negatív élvezérelt számlálót, akkor kell közéjük egy NPN tranyó?

PNP plc.JPG

(#) Szirty válasza pont hozzászólására (») Nov 19, 2013 /

Üdv pont!

A PNP PLC kimenet vagy szakadás, vagy 24V jön ki. Ezt a tranzisztorral is átfordíthatod, de ellenállásokkal és zener diódával is illesztheted.
(#) pont válasza Szirty hozzászólására (») Nov 19, 2013 /

Köszönöm a választ! Még megkérdezhetem hogy, ellenállásokkal és zenerrel, hogy lesz TTL negatív él?
(#) Szirty válasza pont hozzászólására (») Nov 19, 2013 /

Üdv!

Él?
Minden szint váltáshoz tartozik egy él.
A 74193 élvezérelt. A bemenetén bármennyi ideig lehet bármilyen szint. A váltásra (élre) fog számolni.
Nem értem a kérdést!
(#) pont válasza Szirty hozzászólására (») Nov 19, 2013 /

Én így tudom elképzelni. A kérdés, hogy elég meredek lesz-e ez a jel. Mert a probléma azért merült fel, mert egy relés plc pergése miatt össze-vissza számolt a megépített kapcsolás. Ami rajzot eddig találtam szintillesztésre, (nem plc után) ott a tranzisztor után még s-trigger. Szóval túl bonyolítani sem szeretném, de megbízhatóan kéne működnie.

24v.JPG

(#) mrobi válasza pont hozzászólására (») Nov 19, 2013 /

A relé pergésén is lehet ám javítani. Itt egy megoldás ebben a cikkben. Sőt nem is egy! Bővebben: Link
(#) Szirty válasza pont hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Üdv pont!

Blöffre azt mondom, hogy biztosan messze lesz annyira gyors, mint amilyen gyors lehet egy PLC kimenete.
A korrekt megoldás valóban a schmitt trigger lenne a hiszterézise miatt. Esetleg használhatsz két PLC kimenetet, egyikkel be (SET) másikkal ki (RESET) kapcsolsz egy TTL RS tárolót. Az biztosan nem fog prellegni. De már ez is bonyolítás
(#) Barni87 válasza Szirty hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Hello Szirty!

Köszönöm szépen a segítséget! Nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerűen meg lehet oldani. Örök hála!
(#) Mate78 hozzászólása Nov 21, 2013 /

sziasztok,

a következő problémába ütköztem Siemens S7-300-nál
SFC1-et szeretném használni, a rendszeridő kiolvasására az FC156-ban.
Viszont ha mutatót állítok be neki kimenő paraméterként, hibaüzenetet ad, hogy nem passzolnak az adattípusok.

Egy másik projekt egyik FC-jében (FC42/Netzwerk1)ugyanígy van használva,ott jó.
Csatolom a képeket.
Mi lehet a hiba oka?(a típusegyezőség vizsgálat sincs bepipálva a szerkesztő beállításánál)
A két projekthez tartozó PLC más típus.

köszönöm előre is
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
(#) Szirty válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Helló Mate78!

Mert ahol jó, ott szimbolikus hivatkozással van megadva a változó ("DB398_TRVV".DATZ) és nem ANY pointerrel.
Infóban kiírja neked a kezdőcímet pointer formában.

A DB1-ben készíts egy változót DATE_AND_TIME típussal és azt add meg neki így:
(#) Mate78 válasza Szirty hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Helló Szirty

megcsináltam úgy,ahogy javasoltad, és rendben van.

köszönöm a segítséget!

FC156.JPG

(#) Szirty válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Üdv Mate78!

Jah te nem létrában csináltad elnézést, figyelmetlen voltam. Persze paraméter formája ugyan az, csak a "programsor" néz ki máshogy.

A típus ellenőrzés ki és bekapcsolása egyébként csak utasításokra vonatkozik LAD és FBD-ben (összehasonlítás, matematikai műveletek, stb) a blokk hívásokra nem, vagy csak korlátozott mértékben.
(#) hilbi hozzászólása Nov 22, 2013 /

Sziasztok

Van egy Omron CQM1 Plcm

TXD(48) Utasításra próbál adatot küldeni nekem, de akármilyen memória címet kérek le akármilyen hosszban Mindig csak @00EX5D* eredményt kapom.

Szerintetek mi a gond?,
(#) Szirty válasza hilbi hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Helló hilbi!

Idézet:
„Szerintetek mi a gond?”

Szerintem az a gond, hogy valami nem jó.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2013
(#) hilbi válasza Szirty hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Nem mondod?
Valahogy erre rájöttem.
De mi lehet a probléma? Pl mi az ami nem jó?
(#) Szirty válasza hilbi hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

Helló hilbi!

A semmitmondó választ a semmitmondó kérdésed miatt írtam.
Pont annyi hasznos információt közöltem mint te a kérdésed mellett.

Idézet:
„De mi lehet a probléma? Pl mi az ami nem jó?”

Nem vagyok "látó", jós, varázsló, stb. Nem tudom milyen körülmények között jön létre a leírt eredmény, mi a konkrét programrészlet stb.
(#) Thomas10100 hozzászólása Nov 28, 2013 /

Sziasztok!

Omron CP1L PLC(RS232 csatolóval) és Omron Ns5-SQ10-V2 érintőképernyő közé keresnék az Omronnál RS232 kábelt.
Milyen cikkszámon tudok rendelni tőlük?

Köszönöm!
(#) lukacsp válasza Thomas10100 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Szia!
Mellékeltem egy pdf-et, hátha ebből valami okosat ki tudsz hámozni.
Amúgy lehet egyszerűbb ha forrasztasz egyet, CP1L operation manual-jában szerintem benne van az összes fajta csatijának a bekötése, meg hogy hogyan kell összekötni ezzel-azzal az Omron termékkel.
(#) Joci77 hozzászólása Nov 30, 2013 /

sziasztok
olyan segítség kellene hogy az NQ5 kijelzőt összeilleszteni a CJ1M el rs232c-n

kijelzőben létrehozni 1 adat mezőt amit a plc is lát és ott feltudom használni min 1 bemenetet
kijelzőn 1 gombot létrehozok write valve to CIO000 vagy lr,hr viszont a plcben nem látok változást

valakinek1 minta progamja nem akadna amibő el tudnék indulni ?
(#) Szirty válasza Joci77 hozzászólására (») Nov 30, 2013 /

Üdv!

El tudnád küldeni a projectet amiben ezt megcsináltad?
(#) ipijani hozzászólása Nov 30, 2013 /

Üdvözlök mindenkit.
Egy kérdés. S7-300-ast (CP 342-5) és ET200S-t (151-1aa04-0AB0) szeretnék összekötni Profibus-on. A PG kábelével megtudom ezt tenni?
Még csak ismerkedem a technikával ezért elnézést, ha zöldeket kérdezek.
A választ előre is köszönöm.
Üdv:
ipijani

Diagnose.txt

Következő: »»   61 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem