Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra

Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   50 / 83
(#) kameleon2 válasza crazybob hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Nemcsak a meghajtás lesz gond, hanem a méret is. Nekem van gyári 4 LED-es spotom, amibe a meghajtó éppen belefért. Hiába minden, ezeknek is a hő a problémájuk, pedig nagyon designos hűtőfelületre készülnek. De egységnyi kubatúrában helyezkedik el a hőt leadó hűtőfelület és a hűtetlen driver (mit hűtsön az ember egy kis trafón?). Nekem hasonlóak vannak beépítve...
(#) _vl_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Alapvető élettartam-csökkentő tényező, ha a meghajtó a hőtermelő alkatrész közvetlen közelében van. Pl. a 220-as foglalatba becsavarható LED-es, kompakt fénycsöves cuccok mind ettől szenvednek, és ezért nem élnek igazán sokáig.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
(#) majkosoft hozzászólása Aug 29, 2013 /

Akkor lenne egy másik megoldásom erre a ledezére vannak még ilyen ledjeim viszont ezekről semmit sem tudok van belőle egy jó pár !
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013

IMGP3088.JPG

(#) lucky válasza majkosoft hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Szerintem mérjél ki egyet. Annál az áramnál aminél nagyon melegszik, már ne adj rá többet. Ez lesz a max. Ennek 80%-val hajtsd. A led valószínűleg tönkremegy, de úgy látom ez nem fog megrázni..
(#) fordkapcs hozzászólása Szept 9, 2013 /

Egy kis elméleti háttéranyag, meg egy 300 ledes lámpa:
Ledmeghajtás 230V-os hálózatról, elõtét-kondenzátorral!
(#) stork13 hozzászólása Szept 22, 2013 /

Sziasztok!

Egy Skori féle 100 LED-es lámpát szeretnék elkészíteni. Számolgattam és az Excel fájllal is megnéztem az eredményeket, de szeretném, ha valaki lektorálná is.

A LED-ek nyitófeszültsége 3.4 V (3.2 V a minimum). 85 V LED-eken eső feszültséggel (25x3.4) és 20 mA átfolyó árammal számoltam (a négy ágban 4x20=80 mA). Így jött ki R1: 47 Ω 2W, R2: 680k 1W, C2: 560 μF 100V. C1-et pedig egy 1 μF-os és egy 680 nF-os kondenzátorból gondoltam kihozni (1675 nF lett a számolt érték).

Ha jól számoltam C1-nek ilyesmi X2-es kondenzátorok megfelelőek?

Jó lesz ez így?
(#) crazybob válasza stork13 hozzászólására (») Szept 22, 2013 / 1

Szia! Szerintem sok lesz az a 1675nF. Mivel a kondik ugye nem pontosak és a LED-nek 20mA a maximáis folyamatos terhelhetősége ezért Én a helyedben először csak az 1µF-os kondival próbálnám az egészet. Majd utána megmérném az átfolyó áramot és feszültséget. Mivel a LED-ek adatlapja nem teljesen pontos adat így 25 lednél már lehet 1-3V eltérés is, ami befolyásolja a képletet. A maximum áramnak javaslom a 17-18mA-t. R2-nek meg akár betehetsz egy 1,5MOhm-os ellenállást is. Az is kb. 2-3 másodperc alatt kisüti a C1-et, de sokkal kevesebbet disszipál. Az X2 vagy Y kondik jók.
Amúgy jó az elképzelés. Én kipróbáltam a FET-es megoldást is és ezt kell mondjam, hogy nem érdemes kihagyni. A ledeken egyáltalán nem érzékelhető az áram hullámossága.
(#) stork13 válasza crazybob hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Köszönöm!
Akkor marad az C1: 1 μF és utána mérés a pontos beállításhoz max 17 mA-ra.
A 300 LED-es kapcsolásból ha átemelem a FET-es részt az R és C értékei maradhatnak a 100 LED-eshez is?
A tantál kondenzátor feszültségértéke mekkora legyen, 16V?
Illetve FET behelyezésénél a pufferkondenzátor maradhat 560 μF 100V értéken vagy változtatni kell?
A FET-et gondolom nem kell még hűteni.
Bocs a sok kérdésért.
(#) crazybob válasza stork13 hozzászólására (») Szept 22, 2013 / 1

Természetesen, ha egy 300 LED-re való kondit használsz 100 LED-re akkor annak nem lesz jó vége. Tehát C1 értékét szinte mindig változtatni kell. A pufferkondit jól kiszámolja a táblázat. A tantál kondinak 6-16V elég lesz. Ez már simán kinyitja a FET-et és korrigál eleget a hullámosságon. A FET-nek nem kell hűtés csak powerled-nél.
Szerintem ennek így mennie kell. Legalább is nálam megy. Én 200 LED-re építettem, ami egy zárt gömbben vannak és ali 40fokra melegszik 18mA áramon.
(#) stork13 válasza crazybob hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Azt hiszem félreérthető voltam. A 300 LED-esben szereplő FET környéki R20 és C20 értékei megmaradnak 100 LED esetében is?
(#) fordkapcs válasza stork13 hozzászólására (») Szept 22, 2013 / 1

Maradhatnak.
Nem kell még excel sem, ott a lap alján a táblázat. 1µF-al 47mA lesz az áram.
(#) stork13 hozzászólása Szept 22, 2013 /

Köszöntem a segítségeteket!
Akkor berendelem az alkatrészeket.
(#) proli007 válasza stork13 hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Berendelni, embereket szoktak és elég pejoratív felhangja van a dolognak. Alkatrészeket inkább csak "megrendelünk".. üdv!
(#) crazybob válasza stork13 hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Persze megmaradnak, mint fordkapcs is írta.
(#) ludus hozzászólása Okt 6, 2013 /

Sziasztok!
9db párhuzamosan kötött ledből álló karácsonyi ablakdíszt szeretném elemesről hálózati táplálásúra átalakítani...
Megfelelne a mellékelt képen látható kapcsolás (a led helyén természetesen a 9db párhuzamosan kötött led szerepelne)? Milyen alaktrészértékekkel? Vagy melyik az a legegyszerűbb verzió amivel megoldhatnám a feladatot?

Köszönöm!
(#) kadarist válasza ludus hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

Szia!
Már itt is szerepelt ez az anyag, a lap végén pedig van egy számoló is.
(#) Stewe hozzászólása Okt 17, 2013 /

Nagy fényerejű LED-ek 230V-ról való meghajtására ismer-e valaki bevált megoldást.
Rezgésre érzéketlen fázisvisszajelzőket kellene darukra telepíteni, ami ráeső fényben is jól látható, de a 230V-os izzólámpák rosszul viselik a mozgást. Transzformátor nélkül természetesen, Harminc daru, 30×3 fázisra, egyszerűen építhető megoldás kellene.
(#) kameleon2 válasza Stewe hozzászólására (») Okt 17, 2013 / 1

Megint egy hülye kérdés részemről: Gyári LED fényforrás nem lenne jó? Mert akkor a garanciával sem kell kínlódnod... például ilyen - ráadásul piszok olcsó.
(#) Stewe válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Jónak látszik... valószínű megoldás, kár hogy nem lehet a tokozott szekrény pofalemezébe csavarni. A fényerő kérdéses, ennek 20 méterről ráeső fényben jól láthatónak kellene lennie.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) nedudgi válasza Stewe hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Kültéri, vagy beltéri megoldás kell? A szín mindegy? Beépíthető spot LED lámpa, ha a beltéri elfogadható, szóba jöhet? Ha nem, taposólámpa túl drága lenne? Pár darab nagy fényerejű LED valószínűleg kevés ráeső fény esetén, szerintem oda már power LED kell.
Mit értesz azon, hogy "Transzformátor nélkül természetesen"?
(#) kameleon2 válasza Stewe hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Conrad weboldal (most ez jutott hirtelen eszembe), keresőszavak: "led-es jelzőlámpa 5mm 230v" Ennyiért szerintem nem érdemes vele szöszölni. Főleg a mechanikai kialakítás miatt. Nyilván a gyártók alapján találsz jobb forgalmazókat, jobb árakat is: Signal Construct, CML, Pilot Light stb.. Én nem szoktam csőben a lukat felfedezni. Mindig olcsóbb egy projektnél, már meglévő sorozatból vávárolni. De ha netán drágállanád és van idő a projektig, akkor Ennél jobbat nehéz találni... Persze, ha a hobbi a cél, akkor 1 soros dióda, 22k-47k-val, csak vibrál kicsit és nem árt ha 1W-os az ellenállás legalább. Piros műanyagos piros lednél kevésbé lehet látni a vibrálást. és még be is teheted egy kis zsugorcsővel egy sima globizos jelzőfény (55Ft) műanyag tokjába például. Abból is van piros, zöld, kék, sárga.
(#) Stewe válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Ezeket általában egy 15 - 40W-os izzólámpával szokták megoldani, így LED-ből minimum a 2-4W os látszik használhatónak. Az izzó fogyasztása sem elhanyagolható, és mint említettem, a vékony wolframszál rosszul viseli a vibrációt.
Erre a teljesítményre érdekelne engem megoldás!
Méretre az ipari nyomógombok furatába illeszkedő darab lenne a legmegfelelőbb.
(#) fénybenjáró hozzászólása Okt 25, 2013 /

Üdv mindenkinek.
Olyan problémával álok szemben, hogy vásároltam kettő E27 foglalattal rendelkező 230 voltról üzemelő LED lámpát sima előtét kondis.
De az egyik (APC) inverterről volt üzemeltetve ami rövid időn belül kinyírta.
Rámértem a tápra és üresjáratban 225 voltot mutatott úgyhogy a feszültség az jó, de viszont négyszög jelet ad 1khz környékén.
A mellékelt képen viszont látszik,hogy az ellenállások is megpörkölődtek a panellel együtt.
A másik ugyan olyan lámpa a csillárba volt teszt miatt betekerve 3 hónap után is jól működött mindaddig amíg rá nem kötöttem az inverterre.
És láss csodát, ugyan olyan módon és gyorsan halálozott el mint a társa.
A kérdés, mi lehet a probléma
Válaszokat köszönöm.
(#) _vl_ válasza fénybenjáró hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

A négyszögjel a probléma. Ez az áramkör rosszul viseli a magas frekvenciájú felharmonikusokat. Egy sima izzónak mindegy lenne.
(#) proli007 válasza fénybenjáró hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Hello! Már az 1khz is gond, hiszen a kondi váltóáramú ellenállásának képlete Xc=1/(2*Pi*f*C) Amiben a freki "vastagon benne van", és ahogy _vl: is írja még a felharmonikusai is. üdv!
(#) fénybenjáró válasza proli007 hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Köszönöm a választ..
És lehet vele mit kezdeni hogy működjön?
Vagy halott ügy.
(#) _vl_ válasza fénybenjáró hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Azzal, hogy arra a szünetmentesre lehessen ilyesmit kötni? A szünetmentes cseréjével.
Vagy a megpörkölődött alkatrészekkel? Azokat ki kell cserélni.
(#) kameleon2 válasza fénybenjáró hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Kici occó kínai trafós előtétes változat kell neked. A kondist felejtsd el. Alapvetően - ha dimmerelhető LED-es fényforrást veszel - azok trafósak szoktak lenni. Legalábbis az enyémek azok.
(#) wpdd hozzászólása Nov 21, 2013 /

sziasztok nekem 1 lednek kellene mennie 230V-rol mellékelek 2 rajzot is amit megépítettem viszont az egyik halványan világít a másikat meg ki sem mertem még probálni mert fogyóban a ledek abban kérem a segitségeteket hoy mit kellene változtassak hogy erős fénye legyen és hogyne szálljon el 1 hét után
http://kepfeltoltes.hu/view/131121/led_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/131121/led2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
(#) sastas01 válasza wpdd hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Szia!
Először is: Nagybetűk, mert a modik harapnak.
Másik egy LEDre elég egy szipmla ellenállás is(legalábbis nekem simán működik. Pl.: ha egy szimpla fehér LEDet akarsz üzemeltetni akkor [230-3.4] V(nyitófesz)/0.018A (üzemi áram) Tehát: egy 12 kOhm os és 4(5) W-os ellenállás elég(ehhez legközelebbi érték)
Következő: »»   50 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem