Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1151 / 1320
(#) Ichthyophagy válasza Ichthyophagy hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Valakinek valami más ötlete ?
(#) Hp41C válasza Ichthyophagy hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Adatlap - lábkiosztás: INT2 nem található...
Adatlap - Remapable pind: Az INT2 funkcióra ki kell választani egy lábat a beállíthatók közül. A beállítás a RPINR2 <4..0> bitjeire a kiválasztott láb RP sorszámának beírásával történik:
  1. RPINR2 = 5; // INT2 mapped to RB2

Assembly -ben arra is kell vigyázni, hogy a RPINR2 regiszter nem az access bank -ban van.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
(#) Ichthyophagy válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 30, 2013 /

Igen, én sem találtam mondom lehet, hogy csak lusták voltak végig írni....
Amint tudom kipróbálom, és jelentkezem! Köszi előre is!!
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
(#) pepe1125 hozzászólása Dec 1, 2013 /

Halihó!

Esetleg tud valaki segíteni abban, hogy egy weblapról amit elérek mobilon, PC-n, stb... Hogyan lehet kommunikálni UART-on keresztül? Milyen módon készíthető el egy html lap amit bárhonnan megnyitva látok és gombokat helyezhetek el rajta és vezérelhetek, irányíthatok, kontrollálhatok?!

A jelenlegi játékom innen indul: http://spnet.dtdns.net:10001

Egy időben csak egy ember tud csatlakozni! Küldi a mért értékeket a mikrokontroller Soros / Ethernet átalakítón keresztül. Erre szeretnék csatlakozni valami web-es felületen keresztül mondjuk mobiltelefonról.

Ötlet?
(#) zenetom válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Ez nem teljesen világos, de azért engem is érdekelne.
(#) pepe1125 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Van egy weblap, egy html oldal. Kiteszel mondjuk két nyomógombot: egyik LED ON, másik LED OFF; és fel le kapcsolod...

Most jelenleg a hőmérőm küldi az adatait, jó lenne egy html lap, ahol mondjuk NAGY számok formájában látnád hogy mondjuk 23°C a szobahőmérséklet!

Így világos?

A kérdés, hogy mondod meg a html kódban, hogy http://spnet.dtdns.net:10001/ ami innen jön, azt fogadd és írd ki, vagy ha nyomsz a LED ON gombra, akkor a kontrolleren kapcsolja fel a LEd-et. ?!
(#) eSDi válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Üdv!

Szerintem ez csak mikrovezérlő szinten elég nehezen kivitelezhető dolog. Ide neked minimum egy Raspberry Pi kell, amin egy webszerver fut asp.net-el és ehhez kell kapcsolni a mikrovezérlőt vagy a szenzort. Már ha ez lehetséges. Ha nem, akkor PC-s webszerver nélkül nem úszod meg. Gondolom én... ASP.NET-el pedig szinte bármi kivitelezhető amit .NET-es C-vel, vagy VB-vel meg lehet oldani. De talán van egyszerűbb javascript-es vagy php-s megoldás is.
(#) potyo válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Legjobb lenne lecserélned a kontrollert egy olyanra, amiben van Ethernet, vagy mondjuk meg van hozzá már írva a kód, hogy tud külső ethernet vezérlőt kezelni. Pl. PIC18F97J60-as család, ebben van Ethernet MAC és PHY is, így csak egy ethernet trafó és néhány ellenállás kell hozzá, és már rá is lehet dugni egy routerre. Ez még mindig nem valami nagy teljesítményű holmi, de amit te akarsz csinálni, arra elég. PIC24 sorozatból nem tudom, mik vannak, PIC32-ből pl. PIC32MX795F512L-ben van ethernet MAC, ehhez viszont kell külső PHY-t illeszteni, pl. DP83848-at. De lehet, hogy a mostani kontrollered mellé is oda lehet tenni egy ENC28J60-as ethernet vezérlőt (ebayen vannak is ezzel szerelt modulkák, SPI-n csatlakozik a kontrollerhez), és akkor szintén direktben tudnád a dolgot csinálni. Nézd meg a gyári demó programokat, azokban van ilyen, hogy dolgok kijelzése, és nyomógombbal ledek kapcsolgatása, nem kell a dolgot újra feltalálni. TCPIP demo app néven volt régebben, én 1-2 éve foglalkoztam vele utoljára, de szerintem még most is így hívják. Abból kiindulsz, és abba lehet aztán saját funkciókat építeni.

Ebből a soros-ethernet átalakítóból nem tudom, hogy mit lehetne kihozni. Ha cserélhető benne a kód, akkor ezzel is megoldható valószínűleg.
(#) pepe1125 válasza potyo hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Van a Lantronix Xport nekem, erre csatlakozik a mikrokontroller. Az Xport-on bármilyen html tartalmat el tudok helyezni, megtekinthető, stb... Nyilván nem nagy tárhely van rajta, de valahogy csak megoldható lenne nem?! Ha már most küldi az információt, akkor már "csak" egy html lap kellene amit mindenki meg tud nyitni és nézegetni. Na de akkor nincs semmi egyszerű megoldás?
(#) pepe1125 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

De kétirányú

És amit írsz, na azt hogy kell kivitelezni?!

Az addig oké, hogy tolok fel honlapot, de hogy kezelem a soros portot azon a honlapon?
(#) icserny válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Idézet:
„Az addig oké, hogy tolok fel honlapot, de hogy kezelem a soros portot azon a honlapon?”
Ebben a topikban ezt neked kellene megmondani, mi legfeljebb a PIC oldali programban tudunk segíteni.
(#) pepe1125 válasza icserny hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Hmmm...

Való igaz. A program figyel mondjuk egy H betűt vagy I betűt mint karakter és arra történik valami, az nem nehéz. De gondoltam Ti akik programoztok nagyban, hátha találkoztatok már ilyesmivel... Vagy nem furdalta még senki oldalát a kíváncsiság, hogy milyen lenne mondjuk egy mobiltelefonról betöltött, vagy PC-n betöltött honlapon keresztül irányítani, vezérelni, az otthonában elhelyezett elektronikus eszközöket?
(#) nedudgi válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Az a kérdés, mit akarsz csinálni. Egy terminál programot (Hyper Terminal / Tera Term) is használhatsz soros porton oda/vissza kommunikációra, nem feltétlenül kell hozzá böngésző.
Ilyenkor a mikrokontroller egy karakteres terminált emulál.

Ilyet már csináltunk itt sokan, csak mi ethernetes kontrollerrel csináltuk, nem ilyen modullal. Aztán lehet, hogy van aki csinálta már ilyen modullal is, csak nekem nem rémlik, hogy lett volna róla szó...
(#) pepe1125 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Na most ott tartok, hogy java alkalmazást készítve elvileg működik a webes terminál...

De konkrétan nem terminálos alkalmazást akarok, hanem nyomógombokat, és szövegdobozokat ahová jönnek a hőmérséklet értékek, akár grafikont is

Szóval jelenleg ennek kell mennie: http://spnet.dtdns.net
Kattintás a uc webserverre és a Java alkalmazást elfogadva megy a kapcsolat. Remélem hálózaton kívülről is megy.
(#) zenetom válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Beírtam a szövegdobozba hogy kismacska.
Szerk.:
Idézet:
„Szoba_homerseklet: -47.57 C CPU_homerseklet: 2 C”

Kiöntöttél egy hordó folyékony nitrogént?
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) pepe1125 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Nyomtam egy RESET-et! Ilyenkor kalibrálja magát és az átlagoló függvény kissé nehezen dobálja ki a rossz értékeket.

Na szóval látom működik. Viszont ezzel az a baj, hogy mobilról nem megy a JAVA alkalmazás miatt...

Ajj, vajon aki ethernetes mikrokontrollerrel csinálja, Ő hogy oldja meg a weblapon való kommunikációt?
(#) kly válasza zenetom hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Idézet:
„Java alkalmazást elfogadva”

bátrak vagytok..........nehogy operation system not found legyen a vége......

Idézet:
„Ajj, vajon aki ethernetes mikrokontrollerrel csinálja, Ő hogy oldja meg a weblapon való kommunikációt?”

Javascript+Ajax megfelelő a feladatra. Az ilyen Javas dolgokat szerintem mikrokontrolleres programozók kerülik, ha weblapról van szó...
(#) zenetom válasza kly hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

1. Én valóban általában bátor vagyok. De ezt honnan tudod?
2. Csipkebokorvessző.
3. Nálam miért sérülne az oprendszer? Ha mégis, úgyis újra akarom rakni a gépet.
4. Ha nála sérül, hát ilyen ez a fejlesztő-élet.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) kly hozzászólása Dec 2, 2013 /

Szerintetek egy PIC-es áramkör negatív tápját leköthetem büntetlenül egy valódi földbe leásott földelővezetékre? Nem nagyon vágom ezt a földelés témát és félek hogy vihar vagy villám miatt esetleg kinyírja a PIC -et. Tegnap kérdeztem másik topikban , hogy miképpen tudnék galvanikusan leválasztani DC feszültséget mérés céljából de nem igazán jött válasz. Nem kéne túl pontos mérés 1-2% tűrés beleférne úgyhogy 8 bites AD DA elég is lenne bőven de talán van jobb megoldás?

Bővebben: Link

Max DC 50V-ot kéne mérnem aminek a negatívja földelve van.
Ha lekötöm a PIC negatívot is a valódi földre akkor persze nem kell semmi AD-DA móka csak egy feszosztó két ellenállásból meg egy védő zéner ,de félek tőle.
Szóval szerintetek para vagy no para?
(#) Ichthyophagy válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Így sem megy, kiválasztottam INT2-re, letiltottam az AD convertert azon a lábon, bemenetre van állítva, törlöm sleep előtt az interrupt falget és engedélyezem az interruptot azon a lábon, de még így sem ébreszti fel csak RB7ről jövő interrupt. :\
(#) pepe1125 válasza kly hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Nem igazán értem a problémát, mert eleve a PIC miről kap tápfeszültséget? Mert ha fogsz egy transzformátort és egyenirányítassz majd egy 5V stabilizátorral megadod a tápot a PIC-nek az több mint tökéletes. És a transzformátor galvanikusan leválaszt. Aztán oda kötöd a PIC negatív pontját ahová csak akarod.

De ez szintén működik akkor is, ha megfogsz egy 9V-os elemet, vagy akkut, és stabilizálod 7805-el a tápját tá a PIC-re. Szintén oda kötöd a földet ahová csak akarod és mérhetsz.

Sőt, ha leversz egy karót a földbe és arra kötöd a mínuszt, az is jó Mert ha fémdobozba teszed ki a pusztára a PIC-et rákötve a minimum 1m-re levert vasrúdra a földet, akkor Faraday kalitkád van, amire a villám nem sok hatással van.

Na látjátok, ennyi kellett volna nekem, hogy nem kell ide Java és egyéb más hülyeség! Csak simán küldjem ki a soros portra a http 1.0 protokoll szerint a html tartalmat és máris megjelenik a honlap a gépezetben!

1. #define HTTP_HEADER "HTTP/1.0 200 OK\nServer: SP uC Webserver\nContent-Type: text/html\n\n"
  2. #define IP_ADDRESS "spnet.dtdns.net"
  3.  
  4.   Serial.print(HTTP_HEADER);
  5.   Serial.print("<html><body bgcolor=\"");
  6.   Serial.print(25, HEX);
  7.   Serial.print(65, HEX);
  8.   Serial.print(5, HEX);
  9.   Serial.print("\" text=\"");
  10.   Serial.print(0xff, HEX);
  11.   Serial.print(0xff, HEX);
  12.   Serial.print(0xff, HEX);
  13.   Serial.print("\"><h1>SP uC Server</h1><FORM action=\"http://");
  14.   Serial.print(IP_ADDRESS);
  15.   Serial.print(":10001/index.html\" method=\"get\">");
  16.   Serial.print("<INPUT type=\"radio\" name=\"POS\" value=\"GOMB1\"> LED_ON<BR>");
  17.   Serial.print("<INPUT type=\"radio\" name=\"POS\" value=\"GOMB2\"> LED_OFF<BR>");
  18.   Serial.print("<INPUT type=\"submit\" value=\"UPADTE\"></FORM>");
  19.   Serial.print("<h3>HOMERSEKLET ERTEKEK:</h3><ul>");
  20.  
  21.  
  22.     Serial.print("<li><b>");
  23.     Serial.print("Szobahomerseklet: </b>   ");
  24.     Serial.print(temp1);
  25.     Serial.print("   ");
  26.     Serial.print("<b>");
  27.     Serial.print(char (260));
  28.     Serial.print("C </b>   ");
  29.     Serial.print("</li>");
  30.     Serial.print("<li><b>");
  31.     Serial.print("CPU: </b>   ");
  32.     Serial.print(temp2);
  33.     Serial.print("   ");
  34.     Serial.print("<b>");
  35.     Serial.print(char (260));
  36.     Serial.print("C </b>   ");    
  37.     Serial.print("</li></ul>");
  38.     Serial.print(" <p>   </p> ");
  39.    
  40.   Serial.print("<a href=\"http://spnet.dtdns.net\" target=\"_self\" title=\"\" style=\"font-size:16;color:white;font-family:;text-decoration:none;\">EXIT</a>");
  41.   Serial.print("</body></html>");

Már majdnem tökéletes is a dolog, csak mobiltelefon még mindig nem tölti be az oldalt... Valami kell még de nem tudom mi az amitől jó lesz minden platformon.

SP WEBSERVERE
(#) kly válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Tényleg nem érted a problémát!
Tudom hogy megtehetem a táp negatív pólusának lekötését egy földelésre, de mit fog ez okozni ha becsap a villám 200m-re a földbe? Az egész rendszerbe a negatív tápon keresztül bejuthat a feszültséglökés. Persze lehet hogy nem így van, ezért kérdeztem.
Ha nincs közvetlenül összekötve a negatív a földel akkor csak a tápon keresztül juthat be a feszültséglökés de erre megvannak a megfelelő védelmek.
(#) potyo válasza kly hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Az nem baj, ha a földön érkezik egy feszültséglökés, egészen addig, amíg a föld és a táp egymáshoz képest nem változik. Egy trafóval leválasztott készülék GND-jét összeköthetnéd a hálózat egyik fázisával is akár, egészen addig, amíg a készüléket nem akarod valami más, nem földfüggetlen holmihoz csatlakoztatni, a készülékedet nem fogja zavarni az, hogy a fázison lóg a GND-je, mert a GND és a tápja között mindig 5V marad.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013

Hát de ha FARADAY kalitkát készítessz, akkor akár hová csap a villám nem lesz baja az elektronikának. Tudod feszültség két pont között eshet csak! Ha egy zárt fémdobozba teszed a motyód, és le van földelve akkor villám csapás nem hat rá.
(#) kly válasza potyo hozzászólására (») Dec 2, 2013 / 1

Igen ez így van, logikusan hangzik, tudtam is, de mégis ott motoszkál a fejemben ,hogy az én kis rendszerem (8-10db PIC-es adatgyűjtő) szépen galvanikusan leválasztva működget jól szeparálva mindentől és most egy olyan nagy dologhoz akarom hozzádrótozni mint az anyaföld

Szóval azt mondod nem kéne aggódnom.

Nyugi van! Nincs para! Nekem van kint a pusztán sok ilyen műanyag!!! dobozban. És még csak kettőt ölt meg a villámcsapás... De ha nem műanyag dobozban lenne, akkor ez se történt volna meg!
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

... Ezt a projected még az ág is húzza: A beépített RTC típusa MCP79410 (SOIC). Szépen beállítom az időt kézzel vagy a DCF -ről. Egy kis tápelvétel után indítva a programot, az idő ugrik. Csak délután vettem észre a hibát. Ha az óra 10 és 19 között van, az RTC -ből való kiolvasás (24 órás mód, BCD kódolás) 10 .. 19 és 30.. 39 is lehet... Szerencsére 20 óra után a kiolvasás már rendben.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Következő: »»   1151 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem