Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Vettem egy ITT Tiny Cassette 109 rádiós magnót (mint itt), ami végül is szépen működik, teljesen rendben van az érzékenysége is, itt Baján tisztán hozza a horvát közszolgálati rádió 1-es, 2-es programját is például. Csak az a bajom vele, hogy a skála nincs teljesen a helyén: gyárilag 88..104 MHz-ig van skálázva, viszont valaki áthangolta, amikor megkaptam, OIRT sávon ment. Leszedtem a két 33 pikos kondit róla, erre szépen bejönnek mostani adók. De! Az alsó frekvenciahatár valahol 91 MHz környékén lehet, a Bartók rádió (107.6) pedig a skála szerint 100 után nagyon picivel van. A kondin az egyik trimmert tekerve tudtam egy picit állítani az adók helyzetén: először 94 MHz volt a 88-nál, most nagyjából 90..91 lehet itt. De ha tovább forgatom a trimmert ebben az irányban, akkor ugrik egyet és újra 94 az alja, szóval ezzel már nem tudok többet húzni rajta. Tekercseken nem látszik, hogy bárki hozzányúlt volna. Van esélyem akkor is az eredeti állapotot visszaállítani, ha csak multiméterem van, rádiós műszereim nincsenek? Vagy jobb, ha ilyen műszerrel rendelkező ismerősre bízom? Ingyenesen letölthető, megnézhető rajzot sajnos nem találtam róla. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
Szia!
Sáv elején az oszc. tekercset kell hangolni, vagy vasmaggal, ha nincs, akkor a menetek széthúzásával. Felső végén a trimer a megfelelő. Így biztos beállítható, de az együttfutást is be kell lőni, antenna és a mod. tekercsek finomhangolásával, így lesz megfelelő az érzékenysége. Itt is érvényes a sáv alsó és felső végére vonatkozó szabály. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
CHZ jól írta le a hangolási javaslatot, de: a Te vételkörzetedben a "Bartók" biztos, hogy 107,6 MHz (gyanítom, hogy kevesebb)? Ennek a készüléknek az eredeti sávátfogása csak 104-ig van jelezve, amit feljebb lehet tolni, de akkor az alsó határ is feljebb jönne-ezt csak akkor érdemes erőltetni, ha megalkudsz az érzékenységcsökkenéssel.
Ha a KF nincs elpiszkálva nem is kell semmilyen műszer, csak az, hogy tudd az adók frekijét. Én még műszerek birtokában is fülre szeretem a tunert behangolni, inkább gyakorlat kérdése. Keress egy gyengébb adót, vagy vedd le az antennát, és az antenna kört oda tekerd, ahol a legszebben szól. Ha a fekivel lejjebb kell menni, a meneteket összébb kell tolni, vagy dugjál bele vasmagot, és viasszal öntsd nyakon. felfelé meg fordítva, széjjel kell húzkodni a meneteket az oszci tekercsen Az antenna kör hangolása az utolsó lépés kell legyen úgy, ahogyan CHZ leírta. Aki összevissza tekerész, és közben nem figyel oda, mit csinál, az tudja csak elrontani.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
Ha kisebb a sávátfogás, mint amire szükség lenne, a hangolókondenzátorokkal sorba van egy kondenzátor, azt kell picivel nagyobbra cserélni.
Sziasztok! Nem biztos, hogy jó topicba teszem fel a kérdésemet ezért előre is elnézést kérek. Van nekem egy Alpinist 417-es rádióm és a kérdésem az lenne, hogyan lehet áthangolni 88-108MHz-es sávokra?
Szia!
Sajnos sehogyan sem lehet áthangolni.
Akkor marad dísznek a polcomon. Köszönöm a válaszod.
Nincs is benne URH FM sáv. Mit akarsz áthangolni?
Csak közép, és hosszúhullám vételére alkalmas. Ott pedig AM modulációt használnak. Ha esténként próbálkozol, még hallhatsz néhány adót, a Kossuth -on (pardon MR1) kívül is.
Még rövidhullámra sem lehetne áthangolni egyszerűen a ferrit antenna miatt. Úgyhogy marad a kadarist sommás véleménye, sehogy.
Sziasztok,
még új vagyok az oldalon és a témában is ezért elnézést, ha nem megfelelő kifejezést használok. Most éppen egy orion 332 típusú rádiót próbálok rendbe hozni. Honnan tudnék hozzá beszerezni kapcsoló potmétert (a rádión balról az elsőt)?(fontos lenne eredeti alkatrésszel pótolni)
Ha megvan az eredeti poti, de hibás, akkor lehet, hogy javítható. Az összefogató szegecseket a peremezésnél óvatosan fúrd meg, szedd szét, ekkor fog kiderülni, hogy a kapcsolórész alkatrészei épek-e, ill. lehet, hogy csak oxidosak, finom csiszolás segíthet. Az ellenálláspálya is javítható puha grafitceruzával(pl. ácscerka). Ha nem megy a dolog, nézz szét a "vakerán"! Lineáris egyébként kapható új is a Conrad-nál.
Üdv!
Az UL1200 cseréje CA3089-re megoldotta a zajzár/stereo billenés problémáját (emellett az R237-et kellett cserélni, mert eredetileg 18k volt berakva, de a CA-hoz 5k kellett), már csak két apró probléma van: az AFC/FM Mute bekapcsolásánál ehangolódik, de ha utána állítom a hangolót akkor szépen rajtamarad a csatornán, hő hatására sem mászik el, a másik probléma, hogy a skála "pontatlan". Az említett hibák mellett az AFC nélkül 1 óra után elmászik a csatornáról. Ezen hibák kijavítására keresem a megoldást. Üdv!
Sziasztok!
Van egy régi Toshiba RT-7025 tipusú kazettás magnónk, rádiónk. Ilyen. Egészen szép hangja van. Anno 20 éve egy szaki átállította rajta a rádiót a keleti normára, eredetileg a nyugatira volt állítva. Legalább is így mondta. A probléma az vele, hogy most alig találni vele 1, 2 állomást. Kérte, hogy állítsam vissza, mert jó lenne a műhelybe. Érdekelnek a rádiók, de idő hiány miatt nemtudok ezzel is foglalkozni, így sokat nemértek hozzájuk. Hogyan lehet ezt visszaállítani és mivel? Valahogy úgy képzelem el, hogy van benne egy állítható szűrő amit átkell tekergetni. Gondolom nem ilyen egyszerű. Ha mégis, akkor hogy kell átállítani, hogy az jó legyen? Köszönöm a válaszokat!
Szia!
Idézet: Ezt felejtsd el!„Valahogy úgy képzelem el, hogy van benne egy állítható szűrő amit átkell tekergetni.” Készíts képet, kiderül milyen módszerrel hangolta át. Ha csak plusz kapacitásokat épített be, egyszerű a feladat. El kell távolítani és pontosan behangolni. Légmagos tekercsek estén, + ferrit mag is szokásos eljárás, ezek is könnyen kivehetők. A nehezebb változat, ha a tekercseket cserélte, de ez is megoldható, kb 2 menet eltávolításával.
Pontosan úgy van, ahogy az előttem szóló leírta, de van több ilyen téma is indítva ott is leírták. Csak azután, ha már tudod, mit kell kivenni, és ha már azt ki is vetted, ha a közelben erős adók vannak, és tudod, hogy melyik hány MHz, akkor már pillanatok műve akár fülre is a behangolás. A tekercsek meneteinek tologatásával, ha azok légmagosak, vagy a vasmagokkal, és a forgókondi tetején levő trimerekkel lehet a sávot, és az együttfutást beállítani. Először az oszcillátor tekercs/trimmer tekerésével kell az adókat a helyükre tenni, ezt onnan ismerni fel, hogy azok tekerésére vándorol az adó a skálán jobbra-balra. Az antenna köri trimmerrel a sáv tetején, a tekercs meneteivel/vasmaggal, a sáv alján antenna nélkül, vagy gyenge adóhoz, a legtisztább hangot állítod be.
Köszönöm a tanácsaitokat!
Már nem vagyok otthon, de majd 2 hét múlva ha hazamegyek belenézek.
Üdv!
van egy TESCO-s rádióm. minden működik rajta kivéve a CD lejátszó. Az igazság az, hogy egyszer már forrasztottam rajta egyet mert a csatlakozóaljzat leszekadt és a legközelebbi forrasztáshoz odaforrasztottam ,ami azon az ágon volt. a kérdésem az ,hogy ,ért nem működik a CD lejátszóm?és meg lehetne-e csinálni és ha igen akkor hogyan?
Szerintem szerezz be egy normális CD játszót, erősítőt, meg hangdobozokat.
Hello!
Van nekem egy Clatronic We-611 világvevős rádióm. Bőven elég nekem az FM sáv, csak kissé gyengécske az érzékenysége. Lehetne valahogyan javítani rajta?
Ugye erről a rádióról van szó?
Csodákat nem várnék tőle, de egy antenna sokat segíthet... Kérdés hogy meg akarod-e bontani a készüléket, antenna csatlakozó beépítéséhez?
Milyen antenna csatlakozó lenne az pontosan? Koaxra gondoltál? Az nem lenne jó, ahol használva lesz, ott nincs hozzá antenna. A gyáritól hosszabb teleszkópos antenna segítene valamit?
Akkor talán azt próbáld meg, hogy a tápcsatlakozó testjére tegyél "ellensúlyt". Praktikusan ez azt jelentené, hogy a rádiód testpontját összekötöd egy nagyobb felületű fém tárggyal, például krokodilcsipesz és radiátor
![]() A nagyobb botantennát is ki tudod próbálni, akár egy mérőzsinór rácsíptetésével. Valamint amit a használati utasításban is írtak: A rádió és botantenna megfelő elhelyezése és beállítása (lehet vele kisérletezni).
Egyenlőre kapott egy nagyobb antennát, már is jobb a minőség. De még nem az igazi, valamit még kitalálok vele.
Sziasztok szereztem egy albrecht AE 5280-as cb rádiót hát elég buta kérdés de a rádió hátulján lévő táp aljzat furcsa 3 szál van benn 1 külön kettő elég közel és melyik a negatív és a pozitív?
Aki tudja az írjon köszi!
Sziasztok!
Van egy JVC kazettás-rádiós sztereo erősítőm, ennek az FM memóriájával van problémám. Néhány óra kikapcsolt állapot után egyszerűen elfelejti az összes beprogramozott adót. Arra gondoltam, hogy valószínűleg úgy tarthatja a programokat, mint a számítógép alaplapja a BIOS-beállításokat, gombelemes táplálással. Szétszedtem, kivettem az előválasztó gombokat tartalmazó panelt, de gombelemet sehol sem találtam (a többi panelon se, de pl. a végfok környékén amúgy se lenne túl logikus helyen..). Van viszont rajta egy a képen látható kondenzátor, a felirat szerint 0.047 F-os.. én ekkora értékűt még nem igen láttam sehol, van egy tippem, hogy ez táplálja (táplálná) a memóriát. Érdemes megpróbálni cserélnem, vagy biztos nem ez a gond?
Elég nagy a valószínűsége, hogy ez biztosítja a memória megtartását. Egyébként van nagyobb értékű kondi is, 1F-os is létezik. Szerintem már vesztett a kapacitásából és emiatt nem tudja ellátni már a dolgát.
Köszönöm a gyors választ! Amint láttam, 0.1F-ost már 500 Ft körül lehet kapni , ennyit megér bekockáztatni vele. (Gondolom, a nagyobb kapacitás nem tesz kárt a többi részében - csak, mert a 0.047-es drágább, mint a kétszer akkora..) A kapacitásvesztés amúgy esélyes, 18-20 év körüli készülékről van szó, egyszer volt eddig megbontva kontakthiba miatt
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |