Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   254 / 308
(#) pucuka válasza szili83 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Ahogy a címből is kitetszik, ez való hozzá. Ha nincs ilyened, a fogós hajtogatás után forrasztani kell. A forrasztás hátránya, hogy a forrasztás végénél hamar eltörik a vezeték.
(#) szili83 válasza szamóca hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Köszönöm, én viszonylag sokat használom. Vagyis használnám.
(#) szili83 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Igen, hajtogattam, de akkor meg néha kicsúszott.
Forrasztottam, de akkor meg a műanyag amire ráhajtottam elolvadt, és ha többször húzkodtam eltörött a forrasztásnál, mivel nem tartott a szigetelő rész.

Egy szerszámot egyszer kell megvenni, és ha kell, akkor nem barkácsolni, kényszermegoldásokat alkalmazni.

Köszönöm mindenki tanácsát, akkor jóra gondoltam
(#) szili83 válasza (») Dec 1, 2013 /
 
Köszönöm Zoli, szuper!
Én sem csinálhattam volna szebben.
(#) nagym6 válasza (») Dec 1, 2013 /
 
Itt most én vagyok a ludas, bocs. Önként kis időre némítással sújtom magam.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) janikukac hozzászólása Dec 3, 2013 /
 
Sziasztok!
Úgy néz ki, csináltatva lesz egy műhelyasztal nekem. Segítséget szeretnék kérni tőletek, hogy adjatok tanácsokat, mire kell odafigyelni, miből legyen, miként, stb. Rajzokat is szívesen látnék. Ami fix, hogy sarokba lesz építve!
(#) Doncso válasza janikukac hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Első tanácsként mondom, legyen minnél nagyobb, egy kis asztalon sosincs elég helyed. Tervezz fölé jó megvilágítást, a sarok maga legyen fehér, hófehér, borzasztó sokat számít a fény. Szembe az asztallal én felakasztanák egy LCD monitort, az asztal alá pedig egy műhelygépet, csatlakozókkal kifelé, így ha kell kéznél van az usb, hang ki és bemenet, stb. Én beépítenék még az asztalba egy leválasztó trafót, a csatlakozókat kivezetékelném a kezem ügyébe, ez sokszor nekem is nagyon jól jön. Illetve csinálnék (gondolom wellered van) egy csatit a pákának, hogy ne az egész állomás foglalja a helyet. Tudok mutatni példát a saját kuckóból. Asztal alá beterveznék két alkotó-s fiókot jobb és bal oldalra. Szembe még tennék leválaszott és nem leválasztott hálózati csatikat. Valahogy így képzelném el.
(#) szili83 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Ezek nagyon jó ötletek, hogy mennyire kreatív vagy.
Én még polcokat is tennék, amire műszerek és egyéb dolgok elférnek, ha nincs, akkor késöbb biztos lesz (DMM, skóp, jelgenerátor stb.).
(#) Schnitt válasza Doncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy ha elektromos berendezést/csatlakozót építesz bele, akkor az érintésvédelemre és a hűtésre/szellőzésre még fokozottabban figyelj, mint külön dobozolt áramköröknél. Ha esetleg egy labortápot raksz egy számára méretezett polcra, hátul/oldalt mindig hagyj elég helyet a légáramlásnak. És ne sötét anyagból készüljön, mert elnyeli a világítás fényét, és fárasztja a szemet.
(#) Doncso válasza szili83 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Köszönöm. Csak a saját tapasztalataimból építkezem. A műhelyemet 6 éve nagyjából 6 szor variáltam már át, most nyerte el a végső formáját. Rengeteg problémám volt vele, kezdve a fénnyel. Sárgára volt festve, olyan volt mint egy sötét lyuk. Már hófehér, igaz hogy a kosz jobban meglátszik, de nem érdekes, ez egy műhely. Viszont a látási viszonyok döbbenetesen mások. Nekem az asztalommal szembe van kivezetékelve egy kis táblára a leválasztó trafó és a kimenetei (230-110-90-26-15v) kapcsolóval, működés jelző leddel, biztosítékkal és szintén itt van két wellernek csatlakozó szintén leddel, kapcsolóval. Nem is gondolnád mennyire jó, hogy nem foglalnak ezek helyet az asztalon. Csak bedugom és ott van. Oldalt egy 1500 helyes rekeszes fiókos szekrény, bal oldalt pedig egy három fiókos szekrény. Az asztalon balra a műszerek, jobbra a pc. Vannak képek is. : Bővebben: Link Az első képeken látszik a legutóbbi állás, látszik, hogy milyen sötét a sárga festés, és utánna a fehér mennyivel jobb. A műszerek az asztalon kicsit átalakultak, már másik szkópom van, és csak egy táp, ez elég, pár kis kézi műszer. A monitort is lecseréltem egy laptopra, így az a hely is felszabadult.
(#) Doncso válasza Schnitt hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Igen, ez tökéletesen igaz.
(#) szili83 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Széép, hát kemény amatőr vagy.

Nekem is kellene valami hely, de ahhoz kellene egy saját ház is.
(#) Doncso válasza szili83 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Köszi. Régi dolog ez nálam. Kár, hogy nem tudok megélni belőle. A helyből viszont sosem elég, így próbálok abban elférni ami van. Nem nagyobb sajnos egy spejznél.
(#) szili83 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Ahhoz nagyon soklétűnek kellene lenni, hogy megélj belőle...
Nem lehet, mert nem nagyon van rá kereslet.
Készülékjavítás: szinte kizárt, inkább vesznek másikat, ha azzal foglalkoznál kevés ügyfél
Saját tervezés: nagyon bele kell nyúlni, hogy kelendő legyen....
(#) Doncso válasza szili83 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Így van igen. De, hobbinak, saját szórakozásra, tanulásra nekem tökéletes.
(#) szili83 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Hát igen, arra tökéletes! NAGYON az!

Azt a sok alkatrészt hol szerezted be? Én mindig ha rendelek, akkor ami nem húzós, akkor abból párral többet. Illetve van pár cucc, ami fogyó, abból van több.... és bontott alkatrészek, most pl még kb 15db PC táp van, amiből van mentendő cucc.
Szokott valahol valami börze lenni?
(#) Doncso válasza szili83 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Az alkatrészeim javarészét bontással, ellenállásokat nem ,abból vettem sorozatot, pár ezerből megvan, de a tranyók, kondik és még egy csomó más dolog, ez mind használható panelekből lettek kitermelve, elbontva. Ha látok a kuka mellett egy tv sasszit, én biztos nem hagyom ott. Rengeteg jó alkatrész van benne. wima fólia kondik, diódák, rengeteg kis bc tranyó, fet, stabilizátor, sorolhatnám, de tényle befejezem mert Zoli koppint egyet. De ezt még el szerettem volna mondani.
(#) kocsgab002 válasza janikukac hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Én így oldom meg a műhelyasztalt, de az enyém is épül még.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
(#) Attila86 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Tök jó látványtervek! Mivel készültek? Nem tudom milyen műszereid vannak de nekem van egy asztali multiméterem ami bő 40cm mély, illetve a régi analóg szkópom (most cseréltem le a napokban egy DSO-ra) is bő 30 centi mély volt, de vannak katódsugárcsöves szkópok amik fél méter mélyek is szoktak lenni. A terveiden látszik hogy 300mm mélységűek a polcok, nem biztos hogy ez minden műszernek elegendő, ezt esetleg javaslom megfontolni.

Én eddig két "műhely-asztalt" készítettem magamnak, mellékletben van pár kép róluk. Egyik sem az igazi teljesen... Van a mondás hogy az első házát az ember az ellenségének építi, a másodikat a barátjának és csak a harmadikat magának. Nos én ha harmadikat készítenék magamnak, az U-alakú lenne és középen lenne a fogós-gurulós székem. Az U-betű középső részén lenne a laptopom, jobb oldalt a műszerek (elektronikai részleg) és bal oldalt semmi. Ott lehetne rajzolgatni, enni, bármit. Vagy ott dolgozgathat a nyák-lamináló. Az U-betű belseje persze nem sarkos lenne hanem szép íves, ma már nagyon ügyes alakzatokat ki tudnak vágni bútorlapból...
(#) Attila86 válasza janikukac hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Szia!
Én a műhely-asztalaimat úgy terveztem hogy lemértem a meglévő műszereim, illetve az elkövetkezendő néhány évben beszerzendő/megépítendő műszerek méreteit. Utána kitaláltam hogy ezek hány polcon és egymás alatt és mellett milyen sorrendben szeretném hogy legyenek, és innen már meg is volt az asztal és a polcok mérete, elhelyezkedése.
Mert mit sem ér az egész ha szép meg jól van összerakva, jól illeszkednek a fiókelők stb, ha a polcokra nem férnek be a műszereim.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
(#) nzozz válasza janikukac hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Érdemes EZT is megnézni, egy másik fórum lelkes tagjának munkája. Nem kimondottan asztal, de szerintem sok jó ötlet van ebben is!
(#) Doszpot válasza janikukac hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Heló!
Sarokba épített asztalom volt nekem is. azóta volt egy költözés, minden szétcsúszott, minden szerszám és műszer szétszórva az otthon és az albérlet között. (200km)
Van itt egy kép arról amikor elkészült: Bővebben: Link
Aztán rá másfél évre feltettem egy-két képet a "belakott" asztalról is: Bővebben: Link
Az eddig szerzett tapasztalatok:
- ha már sarok, oszd meg a PC-s részt és a barkácsolós részt. Így mindkettőnek lesz helye, nem keveredik ellenállás az egér alá. (nálam aránylag jól bevált)
- PC-nek és hozzávaló hangfalaknak, erősítőnek előre gondold ki a helyét, különben csak rugdosni fogod az asztal alatt. Egyébként a számítógépnek szándékosan nem hagytam nagy helyet. Egy LCD monitor és előtte a billentyűzet 45cm mélységű lapon remekül elfér.
- a sarokban az emelvény jól bevált, ha az asztalon általános a káosz, a feljebb elhelyezett műszerekhez akkor is jól hozzá lehet férni.
- egy hagyományos szkóp helyigényes, a régebbi nagyobb darabok igen "mélyek", erre különösen érdemes odafigyelni! (az én kis TV-miniszkópommal ilyen gondom nem volt, egy új laposkijelzős digitálissal még annyi probléma sem lenne...)
-az emelvény alatti részben jól elférne egy leválasztótrafó, kismegszakítók, fi relé meg minden. De ezeket építsd be időbe! Nekem több mint három éve készült el az asztalom, ezek be is voltak tervezve de sosem kerültek helyükre. helyette "dögkút módjára" halmozódtak bent a kacatok, meg minden apróság ebbe a zugba lett bedobálva, szóval ne hagyd függőben az emelvény alját!
- a barkácsolós asztal mélysége kritikus. Nálam 50cm erre a célra kevés volt. Ha magam előtt forrasztok-mérek-dolgozok akkor a munkadarab mögött már nincs sok hely egy kézi multiméternek, szerszámoknak.
- Az asztal alatti fiókos rész igen praktikusnak bizonyult, ezt érdemes betervezni.
- Az asztal hossza gusztus dolga... Nálam ha hosszú az asztal, akkor a "felesleges" részeken csak rumli van, mások direkt igénylik a hosszú asztalt. pl. egyik TV-t javítja míg a másik a hosszú asztal végén üzemel, járatja, stb.
- az asztal fölötti polcokra, alkatrésztároló egyéni megoldásokra nem térnék ki, ez is inkább ízlés kérdése. (a mérővezetékek elhelyezésére azért jó kitalálni valamit, nekem azok nálam a polc sarkáról lógtak/lógnak és az úgy nem az igazi... a cégnél is csak oda vannak lógatva és ott sem jó, bár az kicsit más tészta...)
Remélem tudtam segíteni. Egy biztos, amit most elgondolsz és megvalósítasz az úgyse lesz tökéletes. Idővel alakulni fog. Ha szerencséd van (esetleg előre tudsz gondolkodni) az utólagos alakítás nem lesz bonyolult. Én talán inkább erre törekednék.
(#) Schnitt válasza nzozz hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Na igen, Bari nagyon el tud szabadulni faanyagok közelében, ennek már több munkájával tanúbizonyságát adta.
(#) Doncso válasza Schnitt hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Az a pantograph nagyon komoly, még nem láttam ilyet. De mekkora ötlet! Kézi cnc.
(#) sny hozzászólása Dec 3, 2013 /
 
Leggyakrabban használt műszereim:

1.jpg

2.jpg
   
(#) szili83 válasza sny hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Nekem a leggyakrabban használt műszerem, jelgenerátorom, tápegységem, programozó, digitális teszterező, stb.... szinte mindent meg lehet vele mérni, nagyon gyors, és rettenetesen pontos: Ez
(#) sny válasza szili83 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Van egy saját ICT-d?
Fixture-ok is vannak hozzá? Vagy azt magad készíted?
(#) Doncso válasza szili83 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Azigen.
(#) vzoole válasza janikukac hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Szia!

Amint lesz igazán saját műhelyem, én ilyet fogok felrakni a falra az asztal mögé:
Bővebben: Link és
Bővebben: Link

Nem vagy hozzákötve egy elkészített mérethez, olyanra állítod a polcokat, amilyenre szeretnéd. Asztal legyen minél nagyobb, legalább két projektet tudj rá kipakolni, mert nincs rosszabb mint amikor gyorsan meg akarsz nézni valamit, előtt el kell pakolnod.
(#) szili83 válasza sny hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Ilyenre írok folyamatosan programokat.
Fixturet meg a programokhoz terezzük.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
Következő: »»   254 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem