Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1580 / 2208
(#) szili83 válasza boris92 hozzászólására (») Dec 5, 2013
Ha kell, akkor nekem is van 3db eladó....
(#) boris92 válasza szili83 hozzászólására (») Dec 5, 2013
2 db nekem is van, valami terv kéne hozzá.
(#) mofesa válasza boris92 hozzászólására (») Dec 5, 2013
Ez mind attól is függ, mihez szeretnél előfokot készíteni.
(#) boris92 válasza mofesa hozzászólására (») Dec 5, 2013
TDA7294-es végfokhoz gondoltam.
Értem. Szobai zenehallgatáshoz?
(#) boris92 válasza mofesa hozzászólására (») Dec 5, 2013
Igen.
Akkor abban itt tudnak Neked igazán segíteni.
(#) kérdező hozzászólása Dec 5, 2013
Sziasztok!
Egy fénycsőfojtó megfelel szűrésnek? (Az elkók mellé.)
(#) kristikoma válasza kérdező hozzászólására (») Dec 5, 2013
Szia!

Próbáld ki az áramkörben! Ellenőrizd az egyen-, és a brummfeszültséget! Az előbbinek nem szabad eltérnie, az utóbbinak meg minél kisebbnek kell lennie. Ezen kívül ne legyen forró, hogy ne süss rajta tojást!
(#) bta válasza belaradio hozzászólására (») Dec 6, 2013
Idézet:
„Köszönöm mindenkinek a segítséget. PP Kimenőtrafó készítéshez kell az információ. Egy régi AV760 erősítőben szeretnénk kicserélni a gyári 100 voltos kimenőt egy 8 Ωosra.”

Ellenütemű AB1 osztályú illesztést a 11-14. oldal diagramjai alapján lehet méretezni.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) bakos13gab válasza belaradio hozzászólására (») Dec 6, 2013
Mi már készítettünk ilyet. 60W és 10K-s illesztéssel. A 80W csak rácsáramban megoldható, a minőség és csövek kímélése érdekében (határadatok feletti anódfeszültséggel jár) érdemes lejjebb adni a teljesítményből.
APX100 kimenőre 3000 menet 0,3-as huzalból a primer, a szekunderekre hirtelen nem emlékszem, olyan 70-80 menet, de kiszámolható.
(#) melorin hozzászólása Dec 6, 2013
Sziasztok!
Mivel nem szeretnék minden buta kérdést feltenni a csöves erősítőkkel kapcsolatban, inkább azt kérdezném, hogy tudtok-e olyan olvasmányt ajánlani, ami jó alapot adna a csöves erősítők építésének elkezdéséhez. Olyan kéne, ami a mai kereskedelemben is kapható csövekhez ad útmutatást.
Szeretnék a jövőben építeni 1-2 erősítőt, eleinte előerősítőt, aztán egy kis teljesítményű végfokot is.

Köszönöm előre is a segítséget!
(#) Orbán József válasza melorin hozzászólására (») Dec 6, 2013
Ezt lapozgasd és hangra derülsz...
(#) belaradio válasza bta hozzászólására (») Dec 6, 2013
Köszönöm! Átnézzük az adatlapot.
(#) konyak6 hozzászólása Dec 6, 2013
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy sztereó erősítőt ECL 86-al. Van 3 donor VT rádióm. R4330, R4430, R4901. A problémám hogy mindegyikben más a kimenő trafó, illetve a kapcsolási rajz is. Van valakinek információja arról hogy melyiket érdemes használni? Abból a típusból megpróbálok beszerezni még egyet. Jó megoldás lehetne a hallás utáni döntés(gondolom), de jelenleg 2000 km választ el a rádióktól. Az ünnepek alatt csak néhány napom lesz építkezni, ezért megpróbálok felkészülni időben.
Köszönöm a válaszokat.
(#) gkari válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 6, 2013
Én a helyedben azt a kimenőtrafót választanám, amelyik a legnagyobb méretű, mert annak várható a legjobb átvitele. A két oldalnak nagyon tanácsos egyformának lennie. Régi TV-kből PCL86 hangkimenői is használhatók.
(#) mofesa válasza gkari hozzászólására (») Dec 6, 2013
Meg a PCL85 képkimenői is, persze áttekerve.
(#) szili83 hozzászólása Dec 6, 2013
A varázsszemek is felkerültek. És egy kép a belsejéről is.

A varázsszemeket néha jó lenne kikapcsolni. Ilyenkor ha a fűtést kapcsolom le az elég, vagy vele együtt az anód feszültséget is kapcsoljam le?
(#) mohinger válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 6, 2013
A Melodynban hatalmas mélyhangszóró van és külön magassugárzó. Hátha a kimenője is picit jobb a másik kettőnél.
(#) mohinger válasza szili83 hozzászólására (») Dec 6, 2013
Az anódfeszt kell kikapcsolni, a fűtést nem szokták, legalábbis a gyári készülékekben, pl. a Grundig/Unitra orsós magnóknál csak felvételkor megy a varázsszem, lejátszáskor nem. Illetve a rádiókban, ha külső bemenetre kapcsolsz, akkor szintén kikapcsolják a hangolásjelzőt.
szerk: milyen szépek a paneljaid! Hol készíttetted őket? Vagy saját munka?
(#) küzmös Gergely válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 6, 2013
Tévés/Rádiós kapcsolásokat nem építenék újra.. Próbáltam, de egyik sem az "igazi". Itt a fórumon djhans által prezentált kapcsolás tekintjük a legjobbnak.. megcsináltuk már páran és én is ehhez csatlakoznék. Kimenőből lehetőleg szerint két egyformát keress, és ahogy gkari mondja a csöves televíziók gyári kimenői is megfelelhetnek a célnak ,ha nem szeretnél tekertetni. Neked ECL van, de PCL is jó bármely kapcsolásba, csak a fűtés más. ECL86 6,3V-al fűt, míg tévés társa 13,3V-14,5V között vesz fel 300mA-et fűtésre, és itt ez a lényegesebb. A 300mA

Bővebben: Link
(#) szili83 válasza mohinger hozzászólására (») Dec 6, 2013
Köszönöm! A fűtőfesz ami jobban bánt, mert vettem 3db használt EM84-et, és az egyik fűtése nálam halt be, kb 2 perc alatt.... Szóval lehet inkább kapcsolom mindkettőt.

A NYÁK saját tervezés és készítés. Alkotótól vettem pár ötletet, és azt hasznosítottam tervezéskor. Csak sajnos nagyon sok idő rámegy.
(#) Tomi94 válasza mohinger hozzászólására (») Dec 6, 2013
Én is a Melodyn-ra szavaznék, nekem egy EL84 SE-ben van innen származó kimenő, és meg vagyok elégedve vele.
(#) szili83 válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 6, 2013
De nem írta, hogy SE vagy PP lesz belőle. A rádióból származó trafó vaskeresztmetszetek egy PP-be már kevesek, nem? Nekem a kis 2*3W-os SE-ben is EI86-os mag van.
(#) belaradio válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 6, 2013
Szia! Ennél a ( djhans féle ) rajznál jó az 5,2K -s kimenő ?
(#) konyak6 válasza szili83 hozzászólására (») Dec 6, 2013
SE lesz. 2x3Watt szobába elég. Ha több kell van 3 átépített APX-em. Melodynban csak egy hangszóró van. Ez az alacsony dobozú verzió. Mivel működnek a rádiók, a hálózati trafók adottak. Abból csak egy kell. Így a kimenővel van csak gond. Vagy kipróbálom mindet, és a fülem dönt. Bár van némi eltérés a kapcsolásokban. Az érdekelne hogy az egyik kimenőn a visszacsatolás a hangszóróról megy, a másikon külön tekercsről.
-1 primer 1 szekunder
-1 primer 2 szekunder
-2 primer 2 szekunder
Biztos van oka hogy így csinálták. A vasmagkeresztmetszeten kívül gondolom ez is befolyásolja a hangot. Szerzek még egy rádiót.
(#) küzmös Gergely válasza belaradio hozzászólására (») Dec 6, 2013
Igen.. szerintem jó lesz oda.
(#) küzmös Gergely válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 6, 2013
Idézet:
„a hálózati trafók adottak. Abból csak egy kell.”

Hát ez nem olyan biztos.. Lehet hogy oldalanként kell egy abból is. Mert a rádiók mono kivitelűek voltak és a trafókat is ily módon gyártották, méretezték. Nagyobb rádiók trafói pl: Pacsirta, Budapest biztosan elbírnak egy ilyen kisebb sztereo SE rendszert, azaz 2db végfokozatot.

Az egyik szekunder lehetett akár a fejhallgatóhoz is. Illetve a visszacsatolásnak. Az osztott primeres pedig jó.. minél kimunkáltabb annál jobb.
(#) kristikoma válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 6, 2013
Osztott primer rádióba? Emlékeim szerint a hazai rádiókban aligha volt ilyen. Az inkább hálózati fojtó akar lenni, három kivezetésből kettőn ott van a pufferkondi, a harmadikon a cső anódja.
(#) konyak6 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 6, 2013
Nem tudom mekkora a feszültség igénye az ECL86-nak, de az R4430-ban 5 cső van. ECC85, ECH81, EBF89, EM84, ECL86. Csak elbír két ECL86-al? Bocs nem értek hozzá.
Következő: »»   1580 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem