Fórum témák
» Több friss téma |
Ennek a távolsága és teljesítménye már törvénybe ütköző?
Nem, csak engedélyköteles. Akinek van amatőr adóengedélye, az már tudja, hogy mit építhet belőle és milyen feltételekkel. Le kell hozzá tenni az amatőrvizsgát. Illegális frekvencián, és nem engedélyezett paraméterekkel, természetesen törvénytelen.
A távolsága meg attól függ, milyen messzire teszed magadtól.
Nem melegszik érezhetően, de onnan átlátja az egész konyhát
Bocsi, most látom, nem neked szól, hanem havranarpi -nak.
Sziasztok az lenne akérdésem, hogy van egy grundig fa tokos rádiom cs ak ojat csinál, hogy ha bekapcsolom szol csak az a baj, hogy ropog a hangszoro jo mert probáltam másikkal is azzal is ugyan az, mi lehet a baja?
Biztos tele van kontakthibákkal. Különösen a hangerő szabályzó poti, hullámváltó kapcsolók.
A javítás módja tisztítás, ha végképp nem megy, csere.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy egyszerű FM vevőt amihez kapcs.rajzot keresek de sajna már két napja hajtom a guglit de semmi értelmeset nem találok. Ha valaki tud küldeni nekem egy ilyen kapcs.rajzot azt nagyon megköszönném. Ha lehet akkor a lehető legegyszerűbbet, ne a TDA7000 -est. Előre is köszönöm.
Keress ra ugy hogy "FM receiver SA612", ennel egyszerubb szerintem nincs elsonek !
Hoppsz, en elsore csak keveresre gondotam, kell egy demodulator is. Igy talan nem a legegyszerubb valtozat az SA/NE612-s. Viszont egy okori TBA120-al megoldhato a demodulalas is, es meg lehet is tanulni belole, amellett hogy jo szorkozas A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Utána nézek, köszi. Esetleg tudsz olyan tankönyvet ami konkrétan a rádiózással foglalkozik? A suliba még nem nagyon tanultunk ilyeneket, de már nagyon érdekel a rádiózás csak nem találok ilyen doksikat. Egy FM adót már építettem, csak 111MHz -n sugároz, úgyhogy majd behangolom a suliba de most egy vevőt is szeretnék csinálni.
Egy ilyen komplett kapcs.rajz -on ha a rezgőkört kicserélem azzal amit én számoltam ki akkor is működni fog? Már úgy értem hogy csak arra a frekvenciára vannak méretezve a többi alkatrész vagy az mindegy hogy mekkora a rezgőkör? Pl. ha van egy rajz amin 50MHz re van méretezve a rezgőkör azt én kicserélhetem olyanra ami 107 - 318MHz ig sugároz? Ha jól számoltam akkor ehhez az induktivitás L = 0.1uH és a C = 2.5 - 22pF ig méreteztem. Ez lehetséges?
TDA7000-es van kitben nagyon olcsón a Baji elektronikánál. Ha nem építettél rádiót akkor ez egy jó út.
Hat attol fugg, hogy melyik rezgokorre gondolsz, es milyen vevorol, adorol van szo.
Idézet: „Szia. Szeretnék egy detektoros rádióhoz hasonló adó adó és vevőegységet.” Szia! Ezt nem te írtad, de ilyen, és hasonló igényekkel jelentkeznek valakik itt a fórumban. Csupán annyi a megjegyzésem az egészhez, hogy egy nagyon egyszerű adóhoz a lehető legérzékenyebb vevő dukál, különben nincsen értelme, ha mindenki más jobban hallja, mint aki szeretné. Ez meg általában nem az a kategória, amit a kezdők építenek, vagy egy gyári készülék, vagy valami jó IC kell, amivel megfelelő érzékenységű rádiót lehet építeni. Ettől függetlenül nem árt ha valaki tanul, és az egyszerűbb készülékekkel kezd. -Olyan 20-30 MHz-et odébb hangolni nem gond, de keverő előtéttel át is lehet azt keverni. Ez már csak annak a függvénye, mit alakítasz át, és mennyire akarod az eredeti funkcióját megtartani? Tankönyv? Nem tudom, én addig úgy rakosgattam össze kapcsolásokat, hogy közben nem értettem, mit is csinálok, amíg híradástechnikai szakközépbe nem jelentkeztem. Van egy-két őskori könyvem, amit ma már gondolom, nyugodt lélekkel nem ajánlhatok, na nem éppen a tartalma miatt, hanem már biztos beszerezhetetlen.
Szia!
Első körben csak egy egyszerű FM vevőt szeretnék építeni csak hogy ismerkedjek vele és megértsem vagy átlássam a működését. Ehhez keresek egy olyan kapcsolást amit egy kezdő is megépíthet és legalább lesz egy kis sikerélményem. Ezután már ebből kiindulva építenék saját rádió vevőt a saját számításaim alapján, csak kell egy alap amiből meg tudom tanulni a rádió teljes működési elvét. Az sem baj ha valami régi rádió lenne akár elektroncsöves is lehet.
Ha nem az egy IC-s megoldasokat szeretned elsore kiprobalni, akkor mindkeppen ajanlom az SA612 + TBA120 FM vevot. Ez egyszeri keveressel, 10.7 MHz kozepfrekvenciaval egy mono FM vevot eredmenyezne.
Egy ilyen egyszeru vevo igy nez ki: Bővebben: Link (Ha elcsuszott a linke akkor a kepek kozott megtalalod a kapcsolast. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Köszi, tetszik. Leszedtem a kapcsrajzot, átnézem. Ha valami nem tiszta akkor még jövök.
Szia egy egyszerű csöves FM vevőnek itt a rajza. A rezgőköri tekercs 5menet 1.5mm-es rézhuzalból 10mm-es átmérőre tekerve 25mm hosszon. A fojtó 25menet 5mm-es műanyagon. Végfok egy ECL 82 csőből összehozható. Az FM rádiócső az ECC81 vagy 85 lehet
A rajz a felhasználó kérésére törlésre került. Frankye A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
Ez így, leválasztó trafó nélkül ÉLETVESZÉLYES!!! (Pláne fülhallgatóval!) Meg ne építsétek így!
Csakis leválasztó trafóval üzemeltethető!!!! A fülhallgató miatt! Ha nem akartok külön leválasztót, akkor régi csöves rádió hálózati trafója, ami ép(!), megfelelő. Esetleg az anódfeszültség eltérése miatt kell átméretezni néhány ellenállást az anódkörben. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Üdv
Igazad van. Én az anód feszt egy régi lemezjátszó trafójával oldottam meg. Pontosan amiatt amit leírtál. Csak a rajzból nem töröltem ki a tápegységet.Köszönöm a helyreigazítást. Tisztelettel Madzagos
Ja, a régi csöves trafó nem lehet autotrafó! Tehát a néprádió trafója nem jó!
Vagy még egy megoldás, ha a készülék szigetelt bedobozolásáról gondoskodtok, akkor a fejhallgatót leválasztó trafón keresztül kapcsoljátok be, de a gondos szigetelés nagyon fontos! Mindenképpen legalább egy glimmlámpával érdemes szigetelésvizsgálatot tartani a primer és a szekunder között!
Okés, de inkább szánj rá egy kis időt és a felfedezett problémát javítsd ki és egy új rajzot tölts föl, mert jönnek a kezdők meg a pusztán törpefeszültséggel pusziban levők és egy vigyázatlan mozdulattal megsüthetik az agyukat...
Tudom, mindeni vigyázzon magára, de ha lehet, mi is legyünk körültekintőek
Kijavítottam a rajzot. Kérném az előző rajz törlését. Szeptemberben megépítettem azóta hibátlanul működik.
A rajz kérésre törölve! A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
Egy "Moderációt kérek!"-et nyomj légyszi, az új hozzászólás melletti lefele nyilacskán nyíló menüben.
De van még egy hiba a rajzon: azt a földelésjelet vedd ki a trafó primerjéről, mert valaki összeföldeli, és megkerüli a fázissal a leválasztást... A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
No, kicsit kiigazítva. Valami ilyesmi már megteszi.
Az antenna köri tkercs adata lemarard, és a fojtó vastagsága.
1 db csővel is megépíthető ? Keleti vagy nyugati urh? Idézet: „fojtó vastagsága.” Ott van: 5 mm Az említett csövek ikercsövek, egy burában két rendszer. Az általam kijavított kapcsolást építsd meg, a direkt 220-as táplálású életveszélyes! Antennatekercs nem annyira izgalmas, 2-3 menet. Hogy mit hoz be, próbáld ki és hangold De mostanság csak a CCIR-t érdemes hallgatni
Ja, ha csak azt nem...
0,6 - 0,8 mm-es megteszi.
Üdv Az tényleg lemaradt 0.2mm-es huzal. 88-108Mhz között lehet vele adást fogni. Az antennaköri tekercset én nem építettem be. A környékbeli adókat így is behozza.
Sikeres után építést kívánok! A két rajzomat kértem törölni úgy ahogy leírtad, köszönöm a kiigazítást. Tisztelettel Madzagos A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
Sziasztok!
Van itthon egy régi rádióm ,de nehezen hoz be egy távoli adót kb 50 km. Arra gondoltam ,hogy elkészítem ezt a kis kapcsolást hátha változik valami. Nekem sajna nincs BF224 tranzisztorom csak BFY90. Az lenne a kérdésem ,hogy Hova kell kötni a 4-ik lábát? Mekkora ellenállás kell neki ,hogy Ic teljesen ki legyen hajtva? Illetve jók-e erre a célra a fóliakondik? (A nyák csupán karcolva készült az egyszerűsége miatt) A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |