Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   195 / 227
(#) belganarancs válasza chopper800 hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Na ez az,de a piros az,amelyik az L1+L2 helyére megy jelen pillanatban,ami pedig nem ok.(kép szerint)
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
(#) chopper800 válasza belganarancs hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Na akkor amennyire érthetően csak tudom leírom hogy van ( csak mert néha megtudom keverni a dolgokat nem sértésnek szántam) szóval két vezeték 4 végpont. 1 2 3 4.
az egyes és a 3 az L1, a 2 és a 4 L2. a kettes csatlakozás és a hármas össze van kötve ez az L1+L2.

igen közben rájöttem hogy rossz épp mikor írtam. Ezt kijavítottam de attól tartok késő mert folyamatosan leveri a pc tápot. Lehet tönkretettem közben valamelyik fetet?

A pc táp nem jó tesla tekercs meghajtására.

Akkuval se megy, egy nagyot szikrázik a csatlakozás aztán ennyi.
(#) chopper800 hozzászólása Dec 10, 2013 /

Most néztem meg dióda tesztel a feteket. Sípolnak vagyis átütnek ez azt jelenti hogy kuka ha minden igaz.

Az akku jó,ezzel kísérletezz a továbbiakban.L1-et és L2-őt cseréld meg,hátha beindul.Építettél be biztosítékot?Tegyél valami tetőkapacitást a tekercs tetejére(pl befőttes üveg kupakja),a kupak szélére pedig tegyél egy szöget úgy,hogy túlnyúljon a kupak szélén.

Akkuval fogok na de a lényeg most olvasom skory által írt alkatrészvizsgálatot fetre, sajnos mindkét fetem kuka. Ezek sajnos elszálltak mármint azr irf -ek.

Kiforrasztva vizsgáltad őket?Biztosítékot építettél be?

Van bent biztosíték a képen is látható. 1 már elszállt a másik meg nagyobb sajnos, az talán azért nem szállt el. Holnap kiforrasztom és úgy is megvizsgálom. Köszönöm szépen a segítségedet és fáradalmadat.
Üdv.

Nincs mit,ne add fel!

Olyan nincs hogy feladjam. Ha már ennyit foglalkoztam vele akkor az a minimum hogy jóra megcsinálom. Csak fáradt vagyok. Köszönöm a biztatást.
Üdv.
(#) alfa007 válasza chopper800 hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Hali.

Ha sikerült beindítani az áramkört, utána mindenképp készíts egy új szekundert. A papírhengerhez ajánlom a raklapfólia papírhengerét. A közeli hipermarketből tudsz kérni. Fontos hogy ki legyen szárítva, és be legyen lakkozva(min. 3-4 szer).
(#) SKY hozzászólása Dec 11, 2013 /

Sziasztok!
Nagyfeszültségű kapacitás kapcsán kérdezném: Használt már valaki PET fóliát (polietilén tereftalát, praktikerben gutta)? A dielektromos állandója 3,3 körül van, de a gyártóktól függően eltérő átütési feszt adnak meg, van ahol saccolni sem lehet lineárisan.
(#) chopper800 hozzászólása Dec 11, 2013 /

Megnéztem a feteket kiforrasztva, és sajnos az egyik megadta magát, rövidzár van. Minden irányban. A másiknál meg G és D közt van nyitófeszültség, a G és S közt meg mintha szakadás lenne.
Mondjuk ezek irf1404 fetek voltak.
Üdv.
(#) chopper800 válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Szerbusz.
Mindenképp készítek új tekercset. Szerencsére van itthon vastag jó minőségű karton henger. Ez a henger dobozok sarkának a megerősítésére szolgált valamikor. Arra tekerek. Köszönöm az ötletet.
Üdv.
(#) belganarancs válasza chopper800 hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Szia!

Mielőtt munkaórákat áldoznál a karton tekercsre nem árt,ha tudod,hogy a karton tekercs alkalmatlan a feladatra.Olcsó és jó megoldás a pvc cső,rengeteg bosszúságot spórolsz meg magadnak.A karton nem ellenfél,átég és dobhatod ki.Mindenképpen pvc-re tekerj!
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) chopper800 válasza belganarancs hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Értem akkor mindenképp PVC cső lesz. Jelenleg azt nézem van e itthon bontott fet ami jó lenne de sajnos nincs más csak jsc740 de ez csak 10A messze van a 100-tól. Mindeképp városba menetel lesz.
Üdv.
(#) _BiG_ válasza belganarancs hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

A karton nem lágyul meg, mint a PVC. Csak jól ki kell szárítani és lelakkozni. Én VTTC-s tekercset csináltam belőle, semmi baja.
A PVC-nek magas a vesztesége nagyfrekvencián.
(#) chopper800 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Akkor ezek szerint mégiscsak jó. Csak alaposan lakkozni és szárítani.
(#) Collector hozzászólása Dec 11, 2013 /

Vajon mitől lehetnek ezek az egy helyben álló szikrák?
Bővebben: Link
2:40-től a 3. lassításnál fizikailag azt lehetett látni, hogy a szikra vastagsága egyre nő, majdnem 1cm vastag lett, mielőtt eltűnt. Ezt jó közelről láttam, és még a videón is látszik.
Ezek akkor jönnek létre, ha a tápvonal és a tekercs közti térbe valamilyen hosszú földelt rudat teszek, egyébként nem.
Illetve, mindig megpróbálnak párhuzamosan állni a rúddal.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) ZLED válasza Collector hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Láttam már ilyet videón, most nem találom, Youtube-on volt a csávónak 20-30mp-ig is megmaradt, de úgy látszott a videón hogy függ a megszakítás frekvenciájától, addig szabályozgatta a forgószikraköz fordulatszámát hogy egyszer csak kimerevedett az ív, ha megtalálom belinkelem.
(#) Collector válasza ZLED hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Azt ismerem, ott egy gömb volt a tetőkapacitás. De igazából ott sem volt ismert, hogy ez mitől lehet.
(#) _BiG_ válasza chopper800 hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Gondosan kell szárítani, lehetőleg ne a kukából, vagy kintről (utcára tett) szerezd be a papírcsövet.
Jobb a vékonyabb falú cső, pl. amibe a plakátokat, képeket csomagolják. A fóliahenger kicsit vastag: nehezen szárad ki, ráadásul több dielektrikumként viselkedő anyag kerül a tekercsbe.
Azért a papír se mindenható. De talán megfelelő.
Pár napig - akár hétig - forró radiátoron, vagy forró, de nem perzselő sütőben lehet szárítani.
Aztán lakkozni és megint alaposan szárítani. A lakk csak a nedvesedés gátlására szolgál, nem kell tocsognia.
(#) ZLED válasza Collector hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Lehet a légáramlás miatt, vagy lehet álló hullám alakul ki? Pálca helyett fém lemezzel kellene kipróbálni, bár ez csak tipp.
(#) Collector válasza ZLED hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Az állóhullám a tekercsben keletkezik. Ennek a térerőeloszláshoz lenne köze, de nem tudok olyan esetre gondolni, amikor ez ebben nyilvánulna meg.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Azt hiszem a nagyobbik tekercsemet átalakítom soros meghajtásúra. Fel tudom kínálni esetleg, hogy akit érdekel, részt tud venni ebben (építés, tervezés miegymás), ezügyben PÜ a további infóért.
(#) chopper800 hozzászólása Dec 13, 2013 /

Elkészítettem az új tekercset. Alaposan szárítva és lakkozva. A szín ne tévesszen meg senkit az csak a lakk miatt ilyen de az is száraz. 143mm hosszan 60mm átmérőn 0.1 vastag rézhuzalból.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013

WP_000048.jpg

(#) alfa007 válasza chopper800 hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Na, ez mindjárt jobban néz ki.
(#) SKY hozzászólása Dec 22, 2013 /

Sziasztok! Kondenzátor készítés kapcsán kérdezném: ha lehetne választani több réteg vékony, illetve kevesebb vastag szigetelő fólia alkalmazása közül azonos fegyverzettávolság mellett, akkor melyik a jobb? (átütés, veszteség, koronázás szempontjából)?
Következő: »»   195 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem