Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok !
Nemrég találtam a neten egy pár Pulse Motor Generátort ami elvileg mágnes energiáját kihasználva folyamatosan hajt egy generátort ami ingyen energiát jelent nem ? Az elenne a kérdésem hogy tényleg építhető egy ilyen vagy átverés az egész ? A youtube-on találtam egy jó videót amiben egy ilyen generátor szerepel ha az ténylegesen működik akkor egy olya szeretnék én is csinálni magamnak. Bővebben: Link
Ezt te megeszed? Lehetetlen de ha mégis, akkor nem osztaná meg seniki itt a neten.
Hát szerintem működhet mert apám egyik ismerőse is ilyennel foglalkozik szabadidejében.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
Hello! Ez tényleg nyomós indok! De mint tudjuk, "Akinek Isten a barátja, az könnyen üdvözül!" üdv!
Sziasztok!
Ismerösömnek a kamionba kellene egy akku feszültség figyelö. Csak az lenne a lényeg, hogy ha 24V az akku feszültsége elkezdjen sipolni. Tud valaki egy ilyen egyszerü kapcsolást? Köszi
Hellósztok,
Létezik olyan, hogy analóg vagy akár digitális átfolyásmérő viszonylag olcsón? Motorkerékpáron szeretném megmérni a benzincsap utáni csövön ami megy a karburátorba hogy azon pontosan mennyi anyag is folyik keresztül. Egy jel kellene pl minden átfolyt mililiter után. Aztán azt parsicba szeretném feldolgozni a következőképpen: Tehát pl lenne egy jel minden mililiter után az azt jelenti, hogy 5L-es fogyasztásnál/óra kapna percenként 83 jelet. Másik jel jönne egy halszenzorból ami a villára lenne téve egy mágnes pedig a kerékre. Percenkénti periódusok lennének.. a számítás: 100km/megtett távolság x átfolyt mennyiség= L/100km. És ezt a kijelzést pl meghatszoroznám 10 másodpercekkel eltolva és így minden 10 másodpercbe frissítené az értéket hogy az elmúlt 1 perc alapján mennyit is enne meg 100km-en. (ha épp egy helybe állunk akár átválthat a számolás L/h is) Persze ha precízebb az átfolyás mérő lehet akár rövidebb is a múlt amiből számolja. Ha lenne rá egy olcsó megoldás az átfolyás mérésére akkor szerintem egy egyszerű és könnyen megvalósítható valamint látványos és talán hasznos ötlet. Vélemény? A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2013
Hello! Nem tudom számodra mi az egyszerű mi nem, de.. üdv!
Sziasztok!
Van bent a munkahelyemen egy kamera ami a teherkaput figyeli. Sima AV kimenete van viszont ez a jel egy egyszerű UTP kábelen van behozva az irodánkba, van hozzá monitor is aminek szintén sima AV bemenete van. Kérdésem az lenne hogy a 8 érből hogyan tudnám kideríteni a lehető legegyszerűbben hogy melyik kettőn érkezik az AV jel? Igazából senkit nem érdekel hogy nem működik mert kitört a kábel a csatlakozóból (sima csavaros befogatós mint a sorkapocsban), nekem viszont fontos lenne hogy újra láthassam a képet. Nehezíti a dogot hogy a kamerához nem lehet hozzáférni (5 méter magasan van), így csak 8 kábelvég van amiből a kettő jót be kéne kötnöm a monitornak.
Csak azt tudja, aki odarakta! Erre nincsen szabvány, hogy mit hova, meg melyiket milyen felhasználásra. Csak úgy tudod kideríteni, ha meglesed a másik végét, főleg ha "kitört a kábel a csatiból" akkor nem csak azt kell kideríteni, hanem hogy melyiken megy a táp.
Teljesen nyilvánvaló hogy erre nincs szabvány, nem is értem ki kötötte UTP kábelre az AV jelet. Mint írtam 8 ér van ebből kettőn jön az AV és ennyi, táp az nincs mert fűtött 230-as a kamera és abban van a táp is. Mivel a 8 érből 6 sehova sincs kötve, valamiféle méréssel biztos ki lehet deríteni hogy melyik két ér van használatban, onnan meg már egyszerűen kitalálom melyik a test és a jel. Na de mit mérjek rajta? Sajnos nincs annyi időm a munkahelyemen hogy az összesen 64 lehetséges kombináción egyenként átmenjek ellenállás, dióda, kapacitás, feszültség méréssel, így valami ötlet kéne hogy mit mérhetnék ott?
Hát próbálkozhatsz, hogy feszültséget mérsz az érpárokon, nem tudom juthatsz-e valahova, de ha nem megy, akkor próba sajnos. Ha szerencséd van, akkor egy érpáron jön a jel, így csak a 4 érpárt kell egy irányba, másik irányba hozzáérinteni a bemenetre, tehát csak 8 próba, ez nem több 2 percnél.
Igen, 2 lehetőség, vagy bontasz egy autóból egész rendszert és átülteted, vagy keresd meg itt a fórumon a Trabant átfolyásmerős témát , kőnyű megépíteni de be is lehet szerezni "meg"
Sziasztok, érdekelne a mosógépszerelők véleménye, ha újat szeretnék venni mit ajánlanátok? Most Zanussi van de öregecske, az LG-n esetleg Bosch-on gondolkodtunk(nem én vagyok a felhasználó ) olyant keresnék ami elöltöltős, megbízható, inteligens és jól kezelhető, szerelhető. Köszönöm
Szerintem erről ne a szerelőket, hanem a háziasszonyokat kérdezd. De ha a kollégák véleményét szeretnéd tudni, akkor inkább itt kérdezz.
Ez jó ő azt mondta hogy jól nézzen ki néha én is javítok de a régebbieket, viszont minden ismerős mást ajánl aminek ha utána nézek nem szimpatikus (program kapcsoló komplett csere stb) és nem is a digitális kütyükkel van a gáz, hanem vagy van hozzá vagy nincs. Azért itt kérdezem mert itt lehet, ott nem azért köszi
Miért ne lehetne ott kérdezni? Egyébként én Hajdút vettem 5 éve, de a kollégák azt mondták az sem az már.
Kell ott lennie valahol egy hasonló balunnak. Ezzel lehet a videó jelet csavart érpáron vezetni. Ha kamera működik tudsz mérni azon az érpáron amin a jel jön kb. 100mV-ot.
Szia! Az AV jelet valószínűleg érzékelni fogod a test és a meleg vezeték felcserélése esetén is. A próbák száma koránt sem olyan veszélyes.
Sorba rendezed a 8 szálat. Az elsőhöz hozzápróbálsz 7-et, a másodikhoz hatot, a harmadikhoz 5-öt és így tovább. 7+6+5+...+1 összege a a jólismert képlet szerint 28. A 29. próba annak eldöntése: a megtalált két szál hogyan adja a zavarmentesebb képet. Ez ugye a legrosszabb forgatókönyv, előbb is rálelhetsz
Igen ez az
Sziasztok!
Gyakorlati tapasztalat érdekelne, hogy mire lehet számítani a működés során olyan integrált áramköröknél ami 0-70°C közt ajánlják a működési hőmérsékletet, de kiteszem mondjuk -40 fokba. Bálint
Üdv cimopata!
Idézet: „...mire lehet számítani a működés során olyan integrált áramköröknél ami 0-70°C közt ajánlják a működési hőmérsékletet, de kiteszem mondjuk -40 fokba.” Hibás, vagy a gyári adatlapon meghatározott paraméterhatárokon kívüli működésre lehet számítani. Te mire számítottál, amikor ezt kérdezted?
Nem mindegy, hogy teljesen megzavarodik a vezérlés, vagy csak az adatlapban szereplő határértékek nem érvényesek.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
Sziasztok!
A mellékelt kapcsolás a gyors változású jeleket hivatott nem átengedni. Azt tudom, hogy a (tiszta) kondenzátor 90 fokkal késlelteti az áramot a feszültséghez képest, de itt, ennél a kapcsolásnál mi a feltétele annak, hogy a tranzisztor a bázis-emitter feszültség megfelelő értéke alá csökkenése után még meg tudja védeni a mögötte lévő áramkört? U.I.: az impulzust a bal felső sarokban ne nézzétek! A lényeg hogy előtte is van rajta egy lassabb amplitúdójú jel, és offszet is, aztán jön hirtelen egy tüske, ami olyan nagy és gyors, hogy a tranzisztort kikapcsolja.
Helló cimopata!
Idézet: „Nem mindegy, hogy teljesen megzavarodik a vezérlés, vagy csak az adatlapban szereplő határértékek nem érvényesek.” Nem bizony! Ahogy az sem mindegy, hogy 4 NAND kaput tartalmazó áramkörről van szó, FPGA-ról, vagy 3 magos mikrovezérlőről... De hogy melyik probléma fog bekövetkezni amelyikre számítani lehet, vagy hogy egyáltalán bekövetkezik-e valamelyik és hogy mikor ha igen, azt sem tudhatod. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
Hello! Ez most egy elvi kérdés, vagy "találmány". Mert elég nehezen érthető. Az tény, hogy ha a bázis-emitter feszültséget állandó értéken tartjuk, akkor a bázisáram és ezzel a kollektoráram is "állandó értékű lenne". De a differenciális bázis-emitter ellenállás jó kicsi, azt nehéz jól szűrni. Szűrni integráló taggal érdemes. De az az offset-lassabb amplitúdójú jel, tranziens-kikapcsolja a tranyót.. Elég ködös előttem. üdv!
Idézet: „Azt tudom, hogy a (tiszta) kondenzátor 90 fokkal késlelteti az áramot a feszültséghez képest” Szerintem ezt nem jól tudod.... A kondenzátornál az áram siet 90 fokkal a feszültséghez képest.
Van egy E27-es foglalatom, amin nem látok csavart, se semmit amivel csatlakoztathatnám a hálózatra. Van egy csavar nélküli kapcsolóm is. Hogy kell az ilyeneket bekötni?
Úgy kell, hogy a 2-2 lyukba (egymás alattiak közösek) kell a tömör, vagy az erősen sodrott vezetékvéget. Bontáshoz a lyukak mellett lévő feszítőlemezt kell megbökdösni, majd a vezetéket kihúzni.
Hello! Megblankolod, bedugod a drótót és imádkozol.. üdv!
Minek imádkozni? Csak nem templomba lesz!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |