Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2187 / 3962
(#) martin66789 hozzászólása Dec 16, 2013 /
 
Sziasztok !
Nemrég találtam a neten egy pár Pulse Motor Generátort ami elvileg mágnes energiáját kihasználva folyamatosan hajt egy generátort ami ingyen energiát jelent nem ?
Az elenne a kérdésem hogy tényleg építhető egy ilyen vagy átverés az egész ?
A youtube-on találtam egy jó videót amiben egy ilyen generátor szerepel ha az ténylegesen működik akkor egy olya szeretnék én is csinálni magamnak.
Bővebben: Link
(#) Kovabe válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Ezt te megeszed? Lehetetlen de ha mégis, akkor nem osztaná meg seniki itt a neten.
(#) martin66789 hozzászólása Dec 16, 2013 /
 
Hát szerintem működhet mert apám egyik ismerőse is ilyennel foglalkozik szabadidejében.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
(#) proli007 válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Hello! Ez tényleg nyomós indok! De mint tudjuk, "Akinek Isten a barátja, az könnyen üdvözül!" üdv!
(#) dudzsi hozzászólása Dec 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Ismerösömnek a kamionba kellene egy akku feszültség figyelö. Csak az lenne a lényeg, hogy ha 24V az akku feszültsége elkezdjen sipolni. Tud valaki egy ilyen egyszerü kapcsolást? Köszi
(#) rolandi350 hozzászólása Dec 17, 2013 /
 
Hellósztok,

Létezik olyan, hogy analóg vagy akár digitális átfolyásmérő viszonylag olcsón?
Motorkerékpáron szeretném megmérni a benzincsap utáni csövön ami megy a karburátorba hogy azon pontosan mennyi anyag is folyik keresztül.
Egy jel kellene pl minden átfolyt mililiter után.
Aztán azt parsicba szeretném feldolgozni a következőképpen:
Tehát pl lenne egy jel minden mililiter után az azt jelenti, hogy 5L-es fogyasztásnál/óra kapna percenként 83 jelet.
Másik jel jönne egy halszenzorból ami a villára lenne téve egy mágnes pedig a kerékre.
Percenkénti periódusok lennének.. a számítás: 100km/megtett távolság x átfolyt mennyiség= L/100km.
És ezt a kijelzést pl meghatszoroznám 10 másodpercekkel eltolva és így minden 10 másodpercbe frissítené az értéket hogy az elmúlt 1 perc alapján mennyit is enne meg 100km-en. (ha épp egy helybe állunk akár átválthat a számolás L/h is)
Persze ha precízebb az átfolyás mérő lehet akár rövidebb is a múlt amiből számolja.

Ha lenne rá egy olcsó megoldás az átfolyás mérésére akkor szerintem egy egyszerű és könnyen megvalósítható valamint látványos és talán hasznos ötlet.
Vélemény?
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2013
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Dec 17, 2013 / 1
 
Hello! Nem tudom számodra mi az egyszerű mi nem, de.. üdv!
(#) sprofan hozzászólása Dec 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Van bent a munkahelyemen egy kamera ami a teherkaput figyeli. Sima AV kimenete van viszont ez a jel egy egyszerű UTP kábelen van behozva az irodánkba, van hozzá monitor is aminek szintén sima AV bemenete van. Kérdésem az lenne hogy a 8 érből hogyan tudnám kideríteni a lehető legegyszerűbben hogy melyik kettőn érkezik az AV jel? Igazából senkit nem érdekel hogy nem működik mert kitört a kábel a csatlakozóból (sima csavaros befogatós mint a sorkapocsban), nekem viszont fontos lenne hogy újra láthassam a képet. Nehezíti a dogot hogy a kamerához nem lehet hozzáférni (5 méter magasan van), így csak 8 kábelvég van amiből a kettő jót be kéne kötnöm a monitornak.
(#) mikrokapcsolo válasza sprofan hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Csak azt tudja, aki odarakta! Erre nincsen szabvány, hogy mit hova, meg melyiket milyen felhasználásra. Csak úgy tudod kideríteni, ha meglesed a másik végét, főleg ha "kitört a kábel a csatiból" akkor nem csak azt kell kideríteni, hanem hogy melyiken megy a táp.
(#) sprofan válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Teljesen nyilvánvaló hogy erre nincs szabvány, nem is értem ki kötötte UTP kábelre az AV jelet. Mint írtam 8 ér van ebből kettőn jön az AV és ennyi, táp az nincs mert fűtött 230-as a kamera és abban van a táp is. Mivel a 8 érből 6 sehova sincs kötve, valamiféle méréssel biztos ki lehet deríteni hogy melyik két ér van használatban, onnan meg már egyszerűen kitalálom melyik a test és a jel. Na de mit mérjek rajta? Sajnos nincs annyi időm a munkahelyemen hogy az összesen 64 lehetséges kombináción egyenként átmenjek ellenállás, dióda, kapacitás, feszültség méréssel, így valami ötlet kéne hogy mit mérhetnék ott?
(#) mikrokapcsolo válasza sprofan hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Hát próbálkozhatsz, hogy feszültséget mérsz az érpárokon, nem tudom juthatsz-e valahova, de ha nem megy, akkor próba sajnos. Ha szerencséd van, akkor egy érpáron jön a jel, így csak a 4 érpárt kell egy irányba, másik irányba hozzáérinteni a bemenetre, tehát csak 8 próba, ez nem több 2 percnél.
(#) laszlo raduj válasza rolandi350 hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Igen, 2 lehetőség, vagy bontasz egy autóból egész rendszert és átülteted, vagy keresd meg itt a fórumon a Trabant átfolyásmerős témát , kőnyű megépíteni de be is lehet szerezni "meg"
(#) Zegibaba hozzászólása Dec 17, 2013 /
 
Sziasztok, érdekelne a mosógépszerelők véleménye, ha újat szeretnék venni mit ajánlanátok? Most Zanussi van de öregecske, az LG-n esetleg Bosch-on gondolkodtunk(nem én vagyok a felhasználó ) olyant keresnék ami elöltöltős, megbízható, inteligens és jól kezelhető, szerelhető. Köszönöm
(#) zolika60 válasza Zegibaba hozzászólására (») Dec 17, 2013 / 1
 
Szerintem erről ne a szerelőket, hanem a háziasszonyokat kérdezd. De ha a kollégák véleményét szeretnéd tudni, akkor inkább itt kérdezz.
(#) Zegibaba válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Ez jó ő azt mondta hogy jól nézzen ki néha én is javítok de a régebbieket, viszont minden ismerős mást ajánl aminek ha utána nézek nem szimpatikus (program kapcsoló komplett csere stb) és nem is a digitális kütyükkel van a gáz, hanem vagy van hozzá vagy nincs. Azért itt kérdezem mert itt lehet, ott nem azért köszi
(#) zolika60 válasza Zegibaba hozzászólására (») Dec 17, 2013 / 1
 
Miért ne lehetne ott kérdezni? Egyébként én Hajdút vettem 5 éve, de a kollégák azt mondták az sem az már.
(#) zsozsoX válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Kell ott lennie valahol egy hasonló balunnak. Ezzel lehet a videó jelet csavart érpáron vezetni. Ha kamera működik tudsz mérni azon az érpáron amin a jel jön kb. 100mV-ot.
(#) reloop válasza sprofan hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Szia! Az AV jelet valószínűleg érzékelni fogod a test és a meleg vezeték felcserélése esetén is. A próbák száma koránt sem olyan veszélyes.
Sorba rendezed a 8 szálat. Az elsőhöz hozzápróbálsz 7-et, a másodikhoz hatot, a harmadikhoz 5-öt és így tovább. 7+6+5+...+1 összege a a jólismert képlet szerint 28. A 29. próba annak eldöntése: a megtalált két szál hogyan adja a zavarmentesebb képet. Ez ugye a legrosszabb forgatókönyv, előbb is rálelhetsz
(#) Csabi14 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Igen ez az
(#) cimopata hozzászólása Dec 18, 2013 /
 
Sziasztok!

Gyakorlati tapasztalat érdekelne, hogy mire lehet számítani a működés során olyan integrált áramköröknél ami 0-70°C közt ajánlják a működési hőmérsékletet, de kiteszem mondjuk -40 fokba.

Bálint
(#) Szirty válasza cimopata hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Üdv cimopata!

Idézet:
„...mire lehet számítani a működés során olyan integrált áramköröknél ami 0-70°C közt ajánlják a működési hőmérsékletet, de kiteszem mondjuk -40 fokba.”


Hibás, vagy a gyári adatlapon meghatározott paraméterhatárokon kívüli működésre lehet számítani.
Te mire számítottál, amikor ezt kérdezted?
(#) cimopata válasza Szirty hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Nem mindegy, hogy teljesen megzavarodik a vezérlés, vagy csak az adatlapban szereplő határértékek nem érvényesek.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
(#) Zaustuv hozzászólása Dec 18, 2013 /
 
Sziasztok!

A mellékelt kapcsolás a gyors változású jeleket hivatott nem átengedni. Azt tudom, hogy a (tiszta) kondenzátor 90 fokkal késlelteti az áramot a feszültséghez képest, de itt, ennél a kapcsolásnál mi a feltétele annak, hogy a tranzisztor a bázis-emitter feszültség megfelelő értéke alá csökkenése után még meg tudja védeni a mögötte lévő áramkört?

U.I.: az impulzust a bal felső sarokban ne nézzétek! A lényeg hogy előtte is van rajta egy lassabb amplitúdójú jel, és offszet is, aztán jön hirtelen egy tüske, ami olyan nagy és gyors, hogy a tranzisztort kikapcsolja.

DSC00603.JPG
    
(#) Szirty válasza cimopata hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Helló cimopata!

Idézet:
„Nem mindegy, hogy teljesen megzavarodik a vezérlés, vagy csak az adatlapban szereplő határértékek nem érvényesek.”


Nem bizony!
Ahogy az sem mindegy, hogy 4 NAND kaput tartalmazó áramkörről van szó, FPGA-ról, vagy 3 magos mikrovezérlőről...
De hogy melyik probléma fog bekövetkezni amelyikre számítani lehet, vagy hogy egyáltalán bekövetkezik-e valamelyik és hogy mikor ha igen, azt sem tudhatod.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
(#) proli007 válasza Zaustuv hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Hello! Ez most egy elvi kérdés, vagy "találmány". Mert elég nehezen érthető. Az tény, hogy ha a bázis-emitter feszültséget állandó értéken tartjuk, akkor a bázisáram és ezzel a kollektoráram is "állandó értékű lenne". De a differenciális bázis-emitter ellenállás jó kicsi, azt nehéz jól szűrni. Szűrni integráló taggal érdemes. De az az offset-lassabb amplitúdójú jel, tranziens-kikapcsolja a tranyót.. Elég ködös előttem. üdv!
(#) kistee válasza Zaustuv hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Idézet:
„Azt tudom, hogy a (tiszta) kondenzátor 90 fokkal késlelteti az áramot a feszültséghez képest”


Szerintem ezt nem jól tudod.... A kondenzátornál az áram siet 90 fokkal a feszültséghez képest.
(#) gyulank hozzászólása Dec 18, 2013 /
 
Van egy E27-es foglalatom, amin nem látok csavart, se semmit amivel csatlakoztathatnám a hálózatra. Van egy csavar nélküli kapcsolóm is. Hogy kell az ilyeneket bekötni?
(#) mikrokapcsolo válasza gyulank hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Úgy kell, hogy a 2-2 lyukba (egymás alattiak közösek) kell a tömör, vagy az erősen sodrott vezetékvéget. Bontáshoz a lyukak mellett lévő feszítőlemezt kell megbökdösni, majd a vezetéket kihúzni.
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Dec 18, 2013 / 1
 
Hello! Megblankolod, bedugod a drótót és imádkozol.. üdv!
(#) mikrokapcsolo válasza proli007 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Minek imádkozni? Csak nem templomba lesz!
Következő: »»   2187 / 3962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem