Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szinuszosan váltakozó feszültséget kellene mérni, kb. 1 Hz és 10 MHz között. A multiméteres megoldás mekkora frekvenciáig adna viszonylag pontos értéket?
Nézz meg egy kézi-műszer adatlapját, és megtudod.
Hello!
Ledesről van szó, nem a fénycsöves inverterről
Sziasztok!
Hogy hívják ezeket az antennacsatlakozókat, és honnan lehetne kapni ilyen csatlakozójú antennákat? Egyáltalán lehet még valahol szerezni? És melyik kell az FM sávhoz? A fölső vagy az alsó? Segítségeteket előre is köszönöm!
A csatlakozóval már találkoztam anno,de dugót sosem láttam hozzá,nevét sem tudom.Az alsó csatlakozó az FM sávé,már ha van.A felső a közép,a hosszú és a rövidhullámé,hosszú,porcelán szigetelőkkel (dió) szigetelt és kifeszített huzalantenna és természetesen a jó földelés.
Köszönöm a választ! Amúgy eddig két darab drót volt beledugva. Az is megteszi? Veszi az adást rendesen.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
Szia!
Szimmetrikus antennacsatlakozó szalagkábeles táplálású URH-dipólokhoz. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
Köszönöm szépen! Lehet még ilyen antennát szerezni valahol?
Építs egyet! Szalagkábelt pedig padlások lomtalanítása alkalmával szerezhetsz.
Szia
A HQ video oldalán nézd meg, ott vettem, csatlakozóval.
Helló!
Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne egy 9 voltos elemnek feszültségét és áramerősségét átalakítani 30 voltra és 5-7 amperre úgy, hogy ne kelljen transzformátort használni. Ha mindenképp kell akkor leírnátok hogy például milyen legyen vasmag hány menet legyen a primeren és a szekunderen és hogy milyen vastag legyen a drót... A válaszokat előre is köszi. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
Tisztában vagy a teljesítményekkel?9V-os elem<<<<<<<~180W?
Szia, először is nézz utána az elektronika alapjainak.
1. Egy 9 voltos elemből nem fogsz tudni kivenni 5-7 ampert. Maximum pár másodpercig. Akkor is fel fog forrósodni, és nagy szerencse kell hozzá, hogy a nyomás ne robbantsa fel a belső cellákat. 2- Az egyenáramot nem lehet transzformálni, lehet 9 voltból 30 voltot csinálni, de az azért bonyolultabb mint egy transzformátor. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
Jó combos 9 V -os elem kellene hozzá, és attól tartok nem a huzalvastagság lesz a legnagyobb gondod.
Az energia megmaradásról biztos hallottál, amit szeretnél a végén kapni, az nagyvonalúan 150 - 280 W. Ennél többet kellene az elemedből kisajtolni. Lehet, hogy neked van ilyen elemed, de én még nem láttam ilyet. Abból az elemből durván 30 A -t kellene kivenned, ennyit egy jó nagy autóakkuból lehetne talán.
Aszt hiszem megfogadom elektroncso tanácsát és jobban beleásom magam az elektronikába. Azért köszönöm a válaszaitokat.
Szia, ajánlom a rádióamatőrök barkácskönyve című könyvet, szépen leír az alapoktól mindent. Én is ebből a könyvből sajátítottam el az alapokat. Kicsit régi, de nincs újabb.
Interneten pedig ez a jó oldal, igaz hogy rádióamatőr vizsgára való készüléshez van megalkotva, de ott vannak az alapok is. Sok siker. UI.:Használd a válaszgombot. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
Hello! Amúgy meg lehet oldani amit kérsz, trafó nélkül is. Mindössze 210 db. 9V-os elem kell. Hármasával sorba kötöd, majd így a 70 soros kört párhuzamosan. És már kész is vagy. 27V lesz és 5..7A-al terhelheted is. üdv!
hello
mire hasznalhato az a led ami a taviranyitobol van? A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
Hello! Az infra Led. Látni, nem látod. Pld. kamerának világíthatsz vele, vagy optokaput készíthetsz vele. Persze ahhoz vevő is kell, nem csak adó. Van hozzá topik..
(Légy oly kedves a mondatokat nagy betűvel kezd!) üdv!
Sziasztok!
Ha a mellékelt (KRC103) kapcsoló tranzisztorból párhuzamosan kötök 3-4db -ot, elbír hajtani egy léptetőmotor 150mA-os tekercsét? (77 ohm , 12 V). (Tehát minden tekercset 3-4 ilyen tranyóból álló blokk hajtana meg)
Hello!
Laptopom hangszórói 1W 8 Ohmosak. Kicserélhetem őket 2W 4 Ohmosokra, nem fog károsodni tőle az elektronika, erősítő stb. a laptopban? Egy másik laptopból származnak.
Sziasztok.
Remélem idevaló a kérdésem. Egy lcd-nek a tápot ellenállásosztóval állítom elő, és a háttérvilágítás is erről a tápról megy. Ha jól számoltam, az ell.osztó után 16mA áll rendelkezésemre. A háttérvilágítás 4db párhuzamosan kötöt ledből áll. Kell a ledeknek előtétellenállás? Ell.osztó: Vin=5V, R1=100ohm , R2= 200ohm (R1-> GND), Vout=~3,3V, Iout=~16mA.
Hello! Feszültségosztóval (v. előtét ellenállással) csak akkor lehet tápfeszt előállítani, ha a terhelés állandó. Viszont azt is be kell számolni! Mert a két ellenállással leosztva az 5V-ot, valóban 3,3V áll rendelkezésre, de csak kizárólag terhelés nélkül. Hiszen maga az osztó árama a 16mA. Ha az osztót terheled, akkor a feszültség leesik. Így tápot előállítani, csak zénerrel lehetséges, mert az terheletlenül felveszi a teljes áramot (amit az előtét ellenállással beállítunk). Ha terhelés teszünk rá, akkor pedig a kettő közötti különbségi áram folyik majd a zéneren. Vagy is a terhelés és a zéner árama mindig állandó értékű, így a kimeneti feszültség is az lesz. (Figyelmen kívül hagyva a zéner belsőellenállását és karakterisztikáját.) üdv!
Köszönöm válaszod.
Tulajdonképpen állandó az áram, ezért is gondoltam, hogy jó lesz a fesz.osztó, de akkor inkább kicserélem zénerre.
Minden esetre a Led-es háttérvilágítást nem kötném erre a 3,3V-ra. Azt az 5V-ról külön előtét ellenállással hajtanám meg. Mert amúgy is teljesen mindegy, a különbséget így is úgy is el kell fűteni.. Valamint ha kikapcsolod a világítást, nem változik meg a tápfesze az LCD-nek. üdv!
Helló!
Jobb híján a szünetmentes táp 12V-os akkuját használom tápként, egy autó sziréna javításához. A kérdésem hogy miért ráz ? Az igaz hogy elviselhető , de olyan kellemetlen , ha nincs tökéletes kontaktus a kezem és a felület közt akkor nagyon csip, de nem nyomhatom folyamatosan a testhez a kezem hogy csak rázzon , mert mernem is kell. Érdekes hogy csak 12V-ot mutat a mérőműszer .
Egy (igazi)földponthoz képest (vízhálózat, fűtéscsövek) mérd meg a tápegység 'földpontját', kb 115V-ot fogsz kapni (félfázisfesz).
Nincs rendesen leföldelve a tápegységed. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
Sziasztok! Jól értem, hogy az LM317 egy "programozható" fesz stab., míg mondjuk egy 7812 fix?
Igazából nem 9V-os elem, de esetleg egy nagy C értékű és nagy kapacitású akkuból lehet ilyet csinálni, pár másodpercre... Jópár ezresből, egy durva step-up konverterrel Nem kezdőknek való (Nekem sem.) Meg sok mindenre akkor sem lenne jó, ha beletolsz egy rakás pénzt és megcsinálod.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |