Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tirisztoros kódzár

Témaindító: Szebence, idő: Dec 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 6
(#) Szebence válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Ez eddig teljesen világos!

És úgy működhetne, ha sorosan kötném be a kódzárat a power gombbal?

Szóval nyomkodnám a bekapcsoló gombot nemtörténne semmi....
Beütném a kódot, ugye akkor nemlenne megszakítva a vezeték és utána betudnám a power gombbal kapcsolni
(#) El_Pinyo válasza Szebence hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Na ! Ez egy jó ötlet! Szerintem minden további nélkül működne a dolog! Kísérletezd ki a C1 értékét, de szerintem jó lesz a 100 u. 10 sec bőven elég a pc nyomógomb megnyomására. Annyit még hozzátennék, ha az áramkör bírja a 12 V-ot akkor akár a pc táp egyik szabad tápcsatlakozójáról is vehetnéd a kraftot, és akkor nem kellene külön adapter.

Ezen én is gondolkodtam, de nem lehetséges

Mert ugye ha nincs bekapcsolva a PC akkor nem adja le se az 5, se a 12V-ot, csak miután beindítom a gépet... de ahhoz hogy beinduljon a gép, kell valami áramforrás a kódzárnak... szóval a gép sajnos kilőve...
Esetleg nemtudom hogy meglehet-e úgy oldani, hogy valami kondit rákötni az 5 vagy a 12 voltra ami magában tartja az áramot kikapcsolás után és annyi tápot biztosítana, hogy következő bekapcsolásnál amíg beütöm a kódot addig elég legyen neki...

Jah és hozzá kell tennem, hogy nem jutott eszembe, hogy sorba kellene kötni, egy kedves ismerősöm adta a tippet
(#) El_Pinyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Ja még azt hozzá kell tennem, hogy a relé tartási idejét ne nagyon vidd le, mert sor kerülhet esetleg arra, h gombbal kell kikapcsolnod a gépet és akkor legalább 4-5 secig nyomva kell tartani a gombot, szóval jó lesz szerintem az a 100 u-os kondi.
(#) Boldika válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Inkább 200-250 kéne szerintem!

Oké, értem... bár ha hosszan nyomva akarom kikapcsolni a gépet

Akkor kell nyomni vagy 5-9 másodpercig is

Talán egy jó nagy elektrolit kondival (> ~10 000 uF) a tápra párhuzamosan megoldhatná a problémát, de ebben nem vok biztos, mert nem tudom h a táp hogyan reagál a kondi feltöltődésének kezdetén fellépő rövidzárral. Ezen segíthet, ha a sorba kapcsolsz valami ellenállást a táppal és úgy rá párhuzamosan a kondit, és akkor nem lenne gond vele remélhetőleg.

Mondom kísérletezés. Minél nagyobb a kondi értéke annál tovább tart behúzva a relé. Ki kell próbálni.
(#) Ricsi89 hozzászólása Dec 16, 2007 /

Helló
Ha megtudod oldani egy 6V-os relével a dolgot akkor lehet a gépről levenni 5V-ot kikapcsolt állapotban is. Ez meg elég a 6V-os relé behuzásához.
(#) Szebence válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Persze, fogok venni egy 6V-os relét

:O Hogyan tudok leszedni a gépről 5V-ot kikapcsolt állapotban??
(#) Boldika válasza Szebence hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Egyes tápoknál akkor is van. Asszem, hogy ezt jumperrel lehet beállítani a tápban.
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Nekem ma aztmondta az eladó, hogy csak 5 és 9V-os relét tud adni
Megveszem majd az 5-öset. Hát nemtudom a tápomat nem szívesen buherálom 13 000Ft-os Asus...
(#) Ricsi89 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Ezt a feszültséget egy lila vezetékről tudod leszedni.
(#) Szebence válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Valóban kell a tápban jumperelni? Vagy csak ami kijön a tápból lia kábelt keresek és arra rákötöm + egy feketére

nemkell semmit jumperelni, csak a lila és a fekete kábelre kell kötni és megy is.
(#) Szebence válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

1 db lila vezetéket találtam csak, ami megy az alaplapra, ha kikapcsolom a gépet, megnézem, hogy valóban van-e rajta 5V

Akkor az lesz az. Nekem is csak egy megy az alaplapra. Meg mindenhol ugyanolyan szinü vezetékeket szoktak használni.
(#) Attila86 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Használd egészséggel!

Tirisztoros kódzár:
Kapcsolási rajz
Beültetési terv
Nyákterv
3D-s kép
(#) Szebence válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

AZTAMINDENIT!!!!

Nagyonszépen köszönöm!! Nagyon jó lett! Én nem vagyok elektros, de kb 2 hete mutatta elektros haverom ezt a programot, amivel le lehet renderelni a kapcsolási rajzot!
Nagyonszépenköszönööm, hogy megcsináltad!
(#) Szebence válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 18, 2007 /

Kicsit jobban átnéztem. Ugye a JP-kre kell kötni a nyomógombokat JP1 az direkt maradt le?
Vagy az hova tűnt? Az eredeti rajzon 10 nyomógombos, a tiéden nem találom az 1.-t
(#) Attila86 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Hopp valóban, bocsi!
A kapcsrajzról az lemaradt és anélkül nem is működik. Délután felteszem a javított nyáktervet.
(#) Szebence válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Oké, semmi gond.
Előre is köszi, majd még olyan 8-9 körül(este) felnézek
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Feltettem. Nem linkelem be újra, met felülírtam őket.
(#) Szebence válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Naggyonszépen köszönöm!

Még annyi, hogy már nekem készen volt az általam készített nyák, és azzal olyan gondom van, hogy ha az 1. kapcsolót összezárom, a relé már akkor kapcsol, ilyen relém van: TR5V L-S-Z

Ez egy ideiglenes relé 6 lábbal, majd egy két áramkörös relét akarok beletenni.

A te rajzod is megfogom csinálni, ezt meg osztálytársam elkérte A te rajzod alapján meg megcsinálom magamnak.

Remélem ott nem lesz ilyen, hogy az 1. kapcsoló zárása után kattanjon a relé.

Esetleg tudod hol lehet a hiba, az én kapcsolásomban?
(#) El_Pinyo válasza Szebence hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Szia! Szerintem a hibajelenség oka az, hogy a tirisztorokat rosszul ültetted be, mégpedig a vezérlőelektródát (G) felcserélted az Anóddal (A) és emiatt amikor a T2 kinyit, a G megkapja a tápfeszt és egyből begyújtanak a tirisztorok.
(#) Szebence válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

A három tranzisztort kötöttem be rosszul, de most nem kapcsol egyátalán.

Elég csúnya kérdés, de ugye most a transzisztorokat meg a tirisztorokat úgy kell bekötni, hogy az elvi rajzon ahol van a vízszintes vonal, a tranzisztornak arra felé kell lennie a lecsapott részének
(#) Attila86 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Nézd meg a szóban fogró alkatrészek (tranzisztor és tirisztor) adatlapját! Azon láthatod a lábkiosztásukat.
(#) El_Pinyo válasza Szebence hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Üdv! A mellékletben megtalálod a bekötéseket. Remélem, hogy TO-92 esek a tokok.

bekötés.PNG

(#) Szebence válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Naggyon szépen köszönöm!

Most suliban vagyok, otthon megnézem hogy raktam be, már magam sem emlékszem, de tuti megfogom tudni oldani már ez alapján! Nagyonszépen köszönöm!
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem