Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   19 / 87
(#) grindlock válasza CHZ hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

kb elvittem 1,5-m-re az előfokot az erősítőtől és a többi berendezéstől, kábelektől, de ugyanúgy búg.
(#) CHZ válasza grindlock hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Ez a távolság már bőven elegendő, akkor nem a dobozolás okozza...
Bekapcsolt előfok, rövidrezárt bemenettel mit produkál?

mit jelent a rövidre zárt bement? Laikus vagyok... Közben beállítottam a tűnyomást, tekeregettem a súlyozást vagy 15 percig, amíg épp csak hozzáért a tű a lemezhez, de a torzítás nem szűnt meg.

Tuti az RIAA a hunyó a torzításért és a búgásért is, mert rákötöttem direktben is az erősítőre a lemezjátszót és tisztán, szépen szól a lemez, nyilván sokkal halkabban.

Közvetlenül bekötve nem tudod megítélni, mivel nagyon halk amit kapsz.
Zaj természetesen nem lesz, mivel nincs plusz erősítés.
Így ezt nem tudod eldönteni...

Bedugsz 2db RCA dugót, amiben összekötöd a két kivezetést.
Tűnyomást sem így kell beállítani.
Megkeresed a súllyal a 0 pontot, lebeg a kar, majd a súlyon lévő tárcsát beforgatod a jelölt 0 pontba, ezt követően már hiteles a súlyon lévő skála, súly forgatásával 2- pozícióba forgatod.
Antiskating ennek megfelelően..

az összekötést kipróbáltam, sokkal hangosabb lett a búgás...
A Marantz TT165 karján nem látok skálázást, csak egy súlyt, amit oda vissza lehet tologatni.
(#) zolika60 válasza grindlock hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Akkor ne a lemezjátszóban keresd a hibát.
(#) CHZ válasza grindlock hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Ez nem előny, akkor tűnyomásmérőre lesz szükséged.
(#) Baxi hozzászólása Jan 13, 2014 /

Sikerült megvásárolni a drágaságot .
Teljesen szak avatatlan vagyok a témába, tudna nekem valaki erről a hangszedőről mondani/ írni valamit hogy milyen pl.: mozgómágneses vagy mozgótekercses? Esetleg a tűről, de abból nem sok minden látszik.
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) pittti válasza Baxi hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Ha ez van benne, nem volt rossz vétel.

Bár az Audio Technics elég sokféle hangszedőt gyárt - egy típusszám nem ártana.

(ha viszont olyan poros lemezeket játszol vele mint a fotón van, akkor nem lesz hosszú életű!)
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
(#) Baxi válasza pittti hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Tudom, most olvasgatok utána hogy mivel lehet tisztítani a lemezt stb. A vinil-en vaku nélkül nem látszott hogy ennyire poros . Van ilyen mikroszálas törlő kendőm azok jók takarítani? Tippszámot hol találom, ahhoz ki kel csavarni a fej tetején lévő két darab csavart? Mert körbenéztem a fejet/hangszedőt de nem láttam rajta semilyen számot
(#) pittti válasza Baxi hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Igen, ki kell venni a hangszedőt - valószínűleg a tetején van a típusszám.

A tisztításról megoszlanak a vélemények - egyesek szerint a törlőkendő belenyomja a barázdába a koszt, van aki porecsetet, fínom szálú kefét használ, van aki a Lenco folyadékos tisztítójára esküszik (ez mellesleg a tűzajt is csökkenti), volt olyan készülék amivel vékony műanyagfilmet lehetett a lemezre önteni (ez archiválásra is kiváló volt).

Egy biztos - tisztítani kell, kezdésnek jó egy antisztatikus törlőkendő is, a lényeg hogy ne szöszözzön.
(#) Baxi válasza pittti hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Ok, köszönöm!
(#) proli007 válasza pittti hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Hello! Nekem a három közül, a szénszálas kefe vált be a legjobban anno. Mert bár a folyadék "ápol és eltakar" csökkenti a súrlódást és a zajt, de ha a folyadékos tisztítóval valaki lejátszik egy lemezt, akkor azt már szárazon nem érdemes többet lejátszani. A felületre tapad az akkori szennyeződés és az a tűn és lemezen később több kárt okoz. A rongy meg be van impregnálva antisztatikus valamivel, ami idővel összeáll, és tisztításkor súrolja a lemezt. A film is volt, azt kipróbálni nem is mertem lemezen, mert félő, hogy a barázdából nem vesszük ki többet a betapadt részeket. Utána mit teszek?.. (Egyébként a filmet a gépek tengeri szállításához felületvédelméhez találták ki, ha jól emlékszem.) üdv!
(#) pittti válasza proli007 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Szervusz!
Nekem szegény megboldogult nagyanyám tűpárnája lett bevonva fekete bársonnyal - ez nagyon jól leszedi a port, és igen - folyadékos tisztítóval játszom őket már vagy 40 éve, tényleg nem szabad elhagyni.

A filmöntést kipróbáltam annakidején, nem szakadt, tökéletesen le lehetett egyben szedni a bevonatot - átnézve rajta megdöbbentő volt hogy mi mindent szedett ki a barázdákból.
Egy igen nagy hátránya volt - az ára, ezért is nem tudott elterjedni.
(#) mikrofarad hozzászólása Jan 18, 2014 /

Üdv!
Van egy Roadstar lemezjátszónk, ennek a javításához szeretnék segítséget kérni. A motor nem hajlandó elindulni, helyette inkább zúg pár másodpercig, majd semmi. Egyszer (2 év állás után) elindult, de valószínűleg akkor se jól ugyanis egyből ledobta magáról a szíjat. Azután átállítottan a sebességet és jött újra a zúgás. A motor típusa 6T2RWKO az IC AN6652. Mi lehet a probléma?
Csatolok képeket.
Előre is köszönöm!
(#) elektrorudi válasza Baxi hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

100%, hogy mozgó mágneses. A lemezjátszó típusára rákeresve, megtalálod, hogy milyen hangszedővel szerelték. Aki ilyen lemezjátszót vett annak idején, az nem cserélgette benne a hangszedőt (sőt, talán a tűt sem). Nem valószínű, hagy AT95E lenne, benne, mert se formára, se színre nem stimmel. Szerintem jó eséllel,ilyesmi lehet benne. Bővebben: Link
(#) Petyaa hozzászólása Jan 19, 2014 /

Üdv! Van egy vega 323 stereo lemezjátszóm, a hiba jelensége hogy cseréltem tűt bene ( telefunken , és zafír ) magában szól, de a hangszedő valamiért nem továbbítja a jelet. A karban lévő csatlakozásokat megérintettem gémkapoccsal amire a hangszóró pattogott. A gyári tűjével volt már szereldében, akkor is maxon elég gyengén muzsikált most pedig semmit. Nem vagyok jártas tűk terén, egy két fórumot olvasva említik hogy piezo elektomosság elvég műküdik. Létezne hogy érintkezési hiba lenne? Vagy az egy idő után 20-30 év tönkremegy, és ha igen lehet e javítani, másik piezot cserélni benne?
Köszönöm előre is
(#) CHZ válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 19, 2014 / 1

Sajnos a tű csere ezeknél a hangszedőknél nem segít, elöregedett a kristály, teljes fej cseréje a megoldás.
(#) Petyaa hozzászólása Jan 19, 2014 /

Köszi, kár hogy a kristályt nem lehet cserélni benne. Létezik vajon ilyen fej valahol?
(#) Petyaa hozzászólása Jan 27, 2014 /

Még annyit szeretnék kérdezni hogy kerámia lapot, vagy piezo kristályt lehet e kapni valahol, vagy valamiból kinyerni, és ha igen milyen módon kell a vezetékelést a pick up érintkezői felé vezetni?
Másik pl tesla pick up ból át lehet e tenni a kristályt, vagy kerámiát?
Bocsi a sok kérdésért de ha már belekezdtem megszeretném csinálni.
Köszi előre is aki válaszol
(#) CT-3 válasza Petyaa hozzászólására (») Jan 27, 2014 / 1

Szia!
Keresgélj a neten elöbb utóbb találni fogsz ilyen hangszedöt,persze akkor tutti nincs amikor kellene.Szerintem ilyen lapot vagy kristályt sehol nem tudsz venni. Egy régi hangszedöt szerintem nem lehet megcsinálni,komplett csere kell újra.En próbálkoztam tesla fejet rendbetenni,egyrész a szétszedésnél már tönkremegy,bármilyen óvatos vagy.
Ezeknek a régi hangszedöknek a halálát az okozza ha leejtik,vagy a túlzott párás hideg helyiség,megába szivja a lap és tönkremegy.
Csere a megoldás.Bocs,nem akartam a kedved elvenni,sokat kisérleteztem én is,sajna olyat kell beszerezni ami müködik,régi esetében ez nem egyszerü.
Üdv.
(#) Petyaa hozzászólása Jan 28, 2014 /

Ajj akkor jobb ha nem kezdek nekiállni átműteni alkatrészeket. Nem vetted el a kedvem, előbb utóbb majd csak lesz valahol..valakinek
(#) grindlock válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Vettem egy új RIAA-t, ez fém dobozban van, teljesen jól erősíti a zenét, de ennek is van búgása, amikor nem szól a zene. szintén a doboz búg, mert phono input nélkül is hallható a búgás. Ez egy zárt fémdobozban van. Földhurok? Forrasztási hiba lehet? Köszi
(#) Moszkvai válasza grindlock hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Szia! Azt nézd meg, hogy ha az egyik RCA-t amelyik a RIAA-tól az erősítőbe megy, kihúzod az erősítőből, akkor az az oldal, amelyik még csatlakoztatva van, búg-e? A lemezjátszó ne legyen rákötve.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) grindlock válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Búg bizony, vastagabban, öblösebben, mint amikor a phono is be van kötve. Plusz ha a kezemmel az RCA kimenetekhez érek, a búgás erősebb. Sztem a doboz nincs leföldelve.
(#) Moszkvai válasza grindlock hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Akkor az a következő lépés. A doboz rá van-e kötve a GND-re. Ez a búgás mekkora hangerőnél hallható és milyen távolságról? Egy minimális búgás nálam is van, de ez már, csak akkora hangerőnél hallható, hogy olyan hangerőn nemigen szoktam zenét hallgatni.
(#) grindlock válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

a dobozra a lemezjátszó földkábele van kötve, a doboz nincs tovább földelve. Az erősítőn meg nem látok földelő csavart (házimozi erősítő). A búgás 20-25%-on már hallható, 50%-on már normál zene hangereje van, bár 50%-on nem szoktam zenét hallgatni, mert rám hívnák a rendőröket.
(#) Massawa válasza grindlock hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Milyen tápot használ a korrektor és az hogyan van rákötve?
Következő: »»   19 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem