Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   990 / 1387
(#) kaqkk válasza Temela hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Idézet:
„Ameddig van türelmed kivárni. hogy még az ón kicsapódjon a réz felületen...”
Ez nem teljesen helytálló , én egyszer benne felejtettem egész éjjel és reggelre a nyákról eltünt a réz....l
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
(#) Temela válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 12, 2014 / 1

(#) papus51 válasza fifadani hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Itt egy recept kémiai ónozáshoz.
Kb. 1.500 - 2.000-ből életed végéig elég.
Valamiért nem sikerül belinkelnem. A 989. oldalon van a recept.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
(#) Gabó válasza papus51 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Biztos jó oldalt linkeltél?
(#) papus51 válasza Gabó hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Nem, valami lemaradt, egy pillanat.
(#) papus51 válasza papus51 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Na rájöttem mi volt a hiba.
Itt az ónozó linkje:
Bővebben: Link
(#) hotib válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Köszönöm az ötletet, a hét végén kipróbáltam, remekül működik a technológia. Én egy olcsó, kb. 20*15cm-es önzáró zacskót használtam. Egyszerűen bele fújtam lezárás előtt, hogy mégis legyen benne valamennyi levegő, ez még sok is volt.
Úgy "állítottam be" a levegő mennyiségét, hogy kb. fél centi vastag legyen a "légpárna" használat közben. A scanner ház teteje, amiből a levilágítót építettem, automatikusan igazodik az anyag vastagsághoz. Kb. 5 centi vastag holmi is bele férne, akkor is (nagyjából) párhuzamosra áll az üveghez képest, így nem volt gondom a légpárna vastagságával. A tetejére tettem még kb. 2-3 kilónyi súlyt nyomatéknak, a zacskó (és a zárja) simán bírta.

Még egyszer köszönöm az ötletet, ajánlom másnak is. Gyorsan, egyszerűen használható (csak egyoldalast készítettem)
(#) pjg válasza hotib hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Én meg a buborékost próbáltam ki. Tökéletes.
(#) nagym6 válasza hotib hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Szivesen. Én is önzáróval csinálom, de nekem nem zár, kicsit szelel, be kellett végig ragasztani.
Nálam csak kb. 0.5Kg súly nyomja.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
(#) designer hozzászólása Jan 13, 2014 /

Vasalásos, laminálós technikánál mikor célszerű méretre vágni a panelt? Vasalás előtt, maratás után?
(#) Szpisti válasza designer hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Én rá szoktam hagyni egy fél centit a rajzolat méretre, ekkorára vágom a nyáklemezt. Így van lehetőség celluxszal rögzíteni a nyomatot. Persze a sorját letakarítani alaposan , és zsír/oxidmentesre csiszolni szárazon! Van aki vizezi, szerintem nem jobb úgy sem.
(#) Szpisti hozzászólása Jan 13, 2014 /

Olyant már próbált valaki, hogy a beültetési rajzolatot színes laseren fényes műnyomóra kinyomtatta, és rálaminálta a beültetési oldalra ? Vagy a színesnél kényesebb a toner minőségre?
Ha nem beszéltek le, csütörtökön kipróbálom egy Konika Minoltával...
(#) eyess válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Én már csináltam.A lehetőségek tárháza kiszélesedik..Lapozz visszább megláthatod.
(#) kaqkk válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 13, 2014 / 1

(#) zolih hozzászólása Jan 14, 2014 /

Sziasztok!

Hallgatva az idők szavára én is kipróbálnám a fotózásos NYÁK készítést.
Átolvasgatva az eddigieket (persze az egészet képtelenség) néhány kérdésem lenne:

1.A Pozitiv20 leírása 0.7% NaOH +víz keverést ír.
Láttam, hogy többen használtok hideg zsíroldót, vagy SZI-TI lefolyótisztítót. Mindkettő van itthon.
Utánanéztem az említett szereknek:
- hideg zsíroldó (Well Done) Kálium-hidroxid-ot tartalmaz <25%
Link. biztonsági adatlapja
-SZI-TI Nátrium-hidroxid 70%
Link: biztonsági adatlapja
A kálium-hidroxid is megfelelő lesz előhívónak?
Mindkét szerben vannak még egyéb dolgok is. Ezeket bekeverés után szoktátok szűrni, vagy mehet mindenestől? Itt elsősorban a sziti granulátumra gondolok.

2.Előhívás után a bekevert előhívó hosszabb ideig zárt edényben tárolható?
wikipedia írja a Na-OH-ról:
"A nátrium-hidroxid az üveggel lassan reakcióba lép, ezért a nátrium-hidroxiddal kapcsolatba kerülő üvegfelületeken nátrium-szilikát bevonat képződik."
Üvegedényben tartható-e, esetleg lesz egy kis bevonata, de bezárhatom-e üvegbe? (Volt vaskloridos üveget tisztíottam ki)

3.Maratást eddig csak vas-kloriddal csináltam, de mivel elfogyott, azon gondolkodtam, mivel marassak. Lehet, hogy félévente csak 2-3 -szor lesz szükségem rá.
-vegyek vaskloridot, bekeverem, sokáig eláll, csak "lassú" a maratás.
- vagy megpróbálnám a sósav + hidrogén-peroxid párost. A gyorsabb maratás reményében.
(néha a vaskloridos móka hosszú ideig tart, alámar, vékony vonalaknál szakadás a vége )
Mit érdemes venni, fodrászcikkesnél H. peroxidot (30%-osat tud adni), vagy hiperol tablettát.
-mindig csak az adott maratáshoz szükséges adagot keverném ki, nem tárolnám a bekevert löttyöt.
A hosszabb idejű tárolás esetén a hiperol tablettát szimpatikusabbnak látom.
Ebből pl fél liter 20%-os sósavba kb mennyi tablettát kell szórni?

4.A sósav + H-peroxid szintén vízzel felhigítva nyugodtan kiönthető, vagy még számítsak egy kis füstölgésre a lefolyóból?
Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat. Üdv!--zoli--
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
(#) Kari55 hozzászólása Jan 14, 2014 /

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy Ti milyen módszerrel/szerrel tisztítjátok, készítitek elő a NYÁK lemezt a vasaláshoz? Milyen összetevői lehetnek ennek a lötyinek?

Net egy egyszerű és könnyű módszert ha valaki meg osztana velem.

Köszönöm
(#) pjg válasza Kari55 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

sósav
(#) efraim válasza Kari55 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Mosogató fémszivacs. Fényesre dörzsölni és kész!
(#) Kari55 válasza pjg hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Arra lötyire gondolsz amit linkeltem?

efraim: Valamilyen mosószeres fémszivacs, vagy az az "eszterga forgács" szerű?

Anno volt ilyen, hogy fémradír, létezik az még valahol?
(#) hotib válasza Kari55 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Az a lötyi Eyess topictársunk kezében van a videón.
(#) pjg válasza hotib hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Csak nem árulja el mi van benne!
Szerintem valamilyen sósavat tartalmazó WC tisztító szer.
A sósav rövid időn belül a rezet nem bántja csak a réz oxidot. Persze ezután a kezelés után illik enyhe lúggal semlegesíteni. Pl. mosószóda.
(#) hotib válasza Kari55 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Létezik fémradír, pl. itt lehet találni. Én is ilyesmit használok (típusát nem tudom) meglehetősen sokáig elég. Nekem barna van, finom szemcsézetű, leírás szerint P240-es.
Jó vele dolgozni, bár folyadék használata valószínűleg kevésbé érinti a réz vastagságát. De ebből fakadó problémám még sosem volt.
(#) Koncsar válasza zolih hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Szia! Én Kaqkk Mester tanácsait és leírását a levilágítástól a maratásig elolvastam. Szinte minden elsőre ment. Kellett hozzá azért egy kis idő. De nem vészes. Én is a Pozitív 20 at használva csináltam. A hideg zsíroldó is nagyon jó, én is a well done -t ismertem , jó tömény és nem a legolcsobb. De mivel nem kaptam, vettem Lorin névre halgató 800 Ft egy flakon, de nagyon jó előhívónak. A H2O2 őt pedig 30% os formában gyógyszertárból veszem, de elég keservesen adnak, mert nagyon erős méregnek számít ebben a töménységben. Így ha kapsz is valahol szigorúan MÉREG felirattal el kell látni, és elzárva tartandó mindenkitől. + sósav+ viz . Csodálatos gyors maratást eredményez. A kiöntés elött nagy visszahiggítás után önthető csak ki.
(#) efraim válasza Kari55 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Nincs ebben semmi mosószer, száraz mint a tapló és nem is esztergaforgács szerű, mert nagyon vékony szálai vannak. Letéptem egy darabot a készletemből és lefotóztam.

P1030813.JPG

(#) Kari55 válasza efraim hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Aha, értem. Ilyent már használtam, de abban volt valami súrolószer, és vizesen használva szét esett mit a pinty. Ezek szerint szárazon kel alkalmazni.
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Ez fémgyapot ,én a tecsóban vettem ..
(#) efraim válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Bevizeztem, nem szappanos. Megnéztem mágnessel is, fogja. Megmértem a szálvastagságot tolómérővel, 0,03 mm.
Nagyon valószínű, hogy fémgyapot habár nálunk nem ilyen csomagolásban van.
(#) Kari55 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

De igen, valahogy így nézett ki. már nagyon rég volt
(#) eyess válasza Kari55 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Le lett írva a tisztító szer típusa itt a fórumban. Csak mint akkor is , és most is aszt tudom írni , hogy azt hiszem , csak nagyobb cégeknek , és vegyi papírokkal rendelkező emberke veheti meg.Én is úgy kaptam egy két hááá , na szóval egy kis kólás üvegbe próbára .Vigyázok is rá , mert nekem is csak ennyi van , de nagyon jó szer az tuti.
(#) Kari55 válasza eyess hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Köszi a választ, azt hittem, hogy Te csináltad a tisztítót.

Hogy jó-e, azt láttam...
Következő: »»   990 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem