Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kis méretű rádiós jeladó
Természetesen mindegyik meglévő "legyártott " rádión a megfelelő módosítások szükségesek ahoz , hogy neked jó legyen.
Adó oldalon 1 billentyűző időzítő fokozat mindenképp. (előzőekben már írtam róla) Vevő oldalon meg érzékenység szabályozó elem is kell , + 1 fejhallgató . Fejhallgató illesztését meg kell oldani mert ezeknek a vevőknek a kimenete csak nagy ohmosan (5k - 10k) terhellhetőek. Különben olyan szituáció jön létre mint amikor 1 elemet rövidrezársz és eléggé felmelegszik tönkre megy. (jó ez egy sarkos példa, csak azért hogy értsed miért jobb a nagy ohmos fejhallgató). Általánosan kapható fej/fülhallgatók kis ohmosak.ezért kell 1 illesztő áramkör is. 3. Írányított vevő antenna készítése. Ennek mérete a választott frekitől függ. Minél magasabb annál kisebb méretek állnak elő . (lásd előzőekben miért is). Igaz az ne tévesszen meg hogy pl.: 8-10 cm hosszú ferrit rúdból is lehet RÖVIDhullámra iránymérő antennát készíteni.Érdekes nem sokkal nagyobb a 800 mega körüli is . Igaz az 1 H betűre hasonlít a ferrit meg 1 rúd csak. URH-n pedig csak a Yagi antennákkal tudsz irányt mérni. YAGI rendszerű antennákat hasonlítunk össze akkor sokkal látványosabb a különbség . Már 2 elemes esetben is! 2 elem egyik reflektor, másik dipol. Ezeknek a mérete és köztük lévő távolság szoros összefüggésben van a venni kívánt frekvenciával. Ezért csökken a méretük. 4. érzékenység szabályozó ... no ez macerás ha meg lévő eszközben kell turkálni .. de nem lehetelen ! Tehát mérlegelni kell, újat gyártani / meglévőt átalakítani . Igaz nem te csinálod ... így könnyű
Nekem az STMA S434 tetszik persze csak a mérete miatt nem is olyan drága. Gondolom attól h veszek egy ilyet még nincs megoldva a problémám és akkor még a vevőről nem is beszéltem.
Sokféle vevőmodul van itt nekem mind megfelelne. :vigyor2:
sziasztok, ezt érdemes lenne megépiteni szerintetek, tényleg lehet, hogy 500m a hatótávolsága??? meg milyen kvarc mehet bele?
erről beszélek
Hello, meglehet, hogy valóban teljesíti az 500m-t, de van ám ott más is, mégpedig a vevő és annak a jó nyereségű antennája. Erről nem ir a cikk. Nem ír arról sem, hogy az az "antenna" hogy is legyen, s hogy az 500m-hez nem árt kihangolni. Mindazonáltal elég egyszerű kapcsolás, ha van kvarcod, (!) érdemes kipróbálni, nem veszthetsz vele semmit.
Kristályt illetően: az adási frekvenciának egésszámú hányadosának a harmadával próbálkoznék.
Hi!
Gondoltam megépítem érdekességképpen ezt a kis jeladót, amit már ti is belinkeltetek egyszer: jeladó A kérdésem az lenne: nekem van itthon egy DVD-video lejátszóból bontott hatalmas nyákom abból szoktam kiszedni alkatrészeket .. namost ebben találtam egy Sunny B ser 4.433619 0.4-18(A) tipusjelű kavrcot, illetve vannak L XXX jelölésű alkatrészek, azok gyanítom az induktivitások lennének ... namost ezekre csak annyi van irva hogy 100 vagy 101 ... namost ezek megfelelőek a cucc elkészítéséhez? Illetve ami még érdekelne, hogy van ezen a nyákon még G18.432E12 és G17.734D12 tipusu kvarc is... azt mire lehetne használni vajon? Továbbá még egy lényegi kérdés: hogyan lehetne növelni a hatósugarat ugy, hogy nem valami izom antennát teszek rá, hanem valami picit.... számítana a méret ... Ja,és mivel lehetne ezt frankón venni?
ja és egy alaplapon (rossz) találtam 2 másikat, egy 25.000D4H és egy 14,318D4H jelűt is .... ezekkel esetleg ugyanezt a kapcsolást meg lehet csinálni? Ugy, hogy rövidebb antennával is nagyobb legyen az adó hatótávja?
Továbbá szerintetek mennyire egy árt egy ilyen cuccnak az, ha hőlégfúvóval melegítem le az alaplapról???
-Igen, jók ezek az alkatrészek.
-A többi kvarcot a rajtuk jelzett frekvenciák és azok harmonikusainak előállítására lehet használni. -A hatósugarat végerősítővel (is) lehet növelni. Ha kisebb antennát szeretnél, növeld a frekvenciát. -A vételt nem tudom mivel lehetne venni -Nagyobb frekvenciájú kvarcoknál valszeg a kondi értékét csökkenteni érdemes -A hőlégfúvó használata nagy termikus igénybelételt ró az eszközre, használata különös körültekintést igényel.
Köszönöm a válaszokat!!!
A lényegi kérdésem most már az lenne, hogy pl. most néztem meg , hogy van itthon ilyen világvevő rádió ... de egyik kavrcnak sincs benne a működési frekvenciája... Azokról a bizonyos harmonikusokról mesélnél nekem valamit .... Végerősítőt nézek majd, ha találok piciben valamit akkor jó lesz! Uis jó lenne minél kisebben megcsinálni az egész cókmókot .. Illetve a kondit illetően: van szabályozható kondi vajon ebben a tartományban?
-A harmonikus dolog az lenne, hogy ha építesz egy adót 3,5 MHz-re akkor (sajnos) csaknem ugyanúgy fogod venni a jelet 7, 10.5, 14, stb MHz-en is egyre csökkenő térerővel. Egy 40,665MHz-en működő RC adó adását pl egész jól tudtam ellenőrizni a 162.66MHz-en, egy "Yaesu"-val.
-Trimmerkondenzátorokat a 4-60pF-os tartományban szoktal gyártani.
Értem, akkor érdemes pl. a 25 MHz-st használni, mert az 100 MHz-es fogható lesz, ugye?
Ja, és még egy kérdés:
a G18.432E12 és G17.734D12 azok most milyen frekin mennek:? Mint amellyi a szám rajta? Mi az a G az elején, gondolom nem gigahertz?
Igen, venni fogod 100 MHz-en, a kvarcok frekvenciája: 18.432 és 17.734MHz. A "G" valami típusjel lehet...
(a 18.432-vel az adatátviteli sebességet állítják be, a 17.734-gyel pedig a televíziós vételhez szükséges PAL-színsegédvivőt állítják elő)
Hali nos jeladó igen amit építettem az inkább kifejezetten ehhez a sporthoz van azért nincs rajta nagyobb antenna. nem QRP-zni készül az ember vel bár izlés és ked v kérdése
Amugy ha szeretnél építeni ilyen rókavevőt HA0LZ rajzait megtalálod a rádiótechnika valamelyik idei számában vagy ha googleban rákeresel ha0lz-re akkor is megtalálod RH-ra ferittantenával csináljuk vagy keretantennával URH-ra pedig 3 elemes jagiva vagy néha hb9cv-vel
Sziasztok! kérésem az lenne, hogy kellene nekem egy kapcsolás egy Jeladóhoz, ami kb 20m hatótávolságú,. na persze meg a vevő része is!
egy multivibrátort szeretnék vele üzemeltetni messziről, ami mind addig adja a fülsüketítő hangot, amíg nyomva tartom az adó gombját. előre is köszi
Hali!
Nekem is kellene egy jeladó na meg valami vevő. Ha az adón záródik egy kontaktus 50 méterre hangjelzést adjon.
Üdv!
Vezetéknélküli csengő, kis átalakítással. Erre van kitalálva.
Sziasztok!
Csak egy kérdés, ami tudatlanságomból fakad, de én úgy tudom, hogy a rádió hullámok a vízben nemigazán terjednek. Vagy igen? Üdv!
Bocs!
Hát tévedtem! Csak abból indultam ki, amit a háborús filmeken láttam, amikor a tengeralattjárónak periszkóp mélységig kellett emelkedni, hogy rádiózzon. Még egyszer bocs! Ja, és van itt egy oldal, ahol pont ezt taglalják: RC hullámok terjedése vízben???
De nem ...
Azt lehet mondani, hogy gyakorlatilag nem terjednek. Kis vízmélységből, kis frekvenciával még valahogy, de jellemzően nem terjednek. Viszont a vízről nagyon jól visszaverődnek (a rádióamatőr nagytávolságú összeköttetések is részben ennek köszönhetők, a rádióhullám az ionoszféra és a föld (amelynek legnagyobb felülete víz) között "pattog", így körberádiózható a Föld a majdnem egyenesen terjedő rádióhullámokkal is.) Ebben a topikban írta valaki, hogy 432 MHz-es jel már 2 cm-es "vízmélység" alól már nem jött ki.
Üdv!
DE! Terjednek, csak a VLF hullámok, erre találták ki a 9 - 15 kHz nagyonhosszú hullámokat. Ebben a sávban működik egy (hiperbólikus) navigációs rendszer, amit a tengeralattjárók is használnak mind a mai napig. Mivel a tengervíz vezetőként is felfogható, itt is fellép egy a skin hatáshoz hasonló jelenség ami megakadályozza a nagyobb frekvenciák, (rövidebb hullámok) vízbe hatolását.
Üdv!
Sőt, jut eszembe, a tengeralattjárók komunikációjához használtak 76 - 86 Hz (!) frekvenciájú ELF, SLF sávú (extrém alacsony, szuperalacsony frekvencia) elektromágneses hullámokat fázismodulált adatátvitellel.
Hát ahogy szokták mondani, kinek a pap, kinek a papné...
Én pl. már a 9 kHz-et nem igazán tekintem rádiófrekvenciának, még a berekedt denevérek frekvenciája is visítozás ehhez képest (tudom persze, hogy van ilyen rádiófrekvencia is, meg vannak még tizedhertzes rádióhullámok is). Azt tudom én is, hogy extrém alacsony frekvenciákat használnak is a tengeralattjárók, de a 76 Hz-et (de még a 9-15 kHz-et is) rádióhullámként használni nagyon macerás. Rádióamatőrök használnak 137 kHz-et kommunikációra, már azon a frekvencián is fel kell kötni az alsóneműt, ha adót, antennát akar csinálni valaki.
Azért nem is annyira macerás. Egy rendes DJ erősítőre 1000 W osra rá kell kötni egy 10 km -es antennát
Na kérem szépen, a probléma azért 3 éven belül megoldódott. :yes:
Köszönöm az igérgetőknek a segítséget, a soha el nem készült detektorokat, aminek a megcsinálását bevállalták (potom 10 rudiért). Ebay - kb 4000 Ft - made in china ! A kép magáért beszél, tökéletesen működik!!! A téma megoldódott, zárható. üdv
Heló mindenki !
Nekem is egy ilyesmire lenne szükségem, csak macskára (nyakörvnek). ha valaki tud kb. 5000 Ft alatt írjon sürgős lenne, mert mindig messzire elmegy a macska. Jó lenne a kb. 2-3 km-es hatósugár. Üdv !
Üdv!
Kis Góglizással találtam meg ezt a lehetőséget, az előttem szólóhoz hasonlóan nekem is macskára kellene 1 ilyen kisméretű jeladó, amit esetleg bolhanyakörvre lehetne tenni. A macskák jogaival tisztában vagyok, viszont valamelyik "kedves" közelben lakó -gyanúm szerint- valamilyen csalétekkel elcsalja a macskákat, és szándékosan vagy nem, elteszi láb alól őket. Én ennek a "szemétládának" a felderítésére szeretném használni. Függetlenül attól, hogy ki kedveli vagy nem ezeket az állatokat. Ez a környékbeli valahogy pont akkor pusztítja el az állatomat mikor leellett. A kölykök meg ittmaranak rajtam, az én lelkiismeretemre és emberségemre. Elegem van belőle, hogy azokat a tehetetlen kis jószágokat az annyuk nélkül nekem kell felnevelnem, vagy átsegíteni a másvilágra, vagy végignézni a szenvedésüket amíg törekvéseim ellenére elpusztulnak. Mivel a google nem gondolatolvasó, nem hozza a nekem megfelelő megoldást, ha valaki tud segíteni azt megköszönném! 200-300 m hatósugár bőven elég, ha közben megoldást találok mégis, azt jelzem.
Nézz át ebbe a topikba is, legegyszerűbb, ha veszel egy 151 MHz -es jeladót, ezt az állat nyakörvére erősítheted. Már csak egy érzékeny vevőt (pl. Yaseu, vagy hasonlót) kell szerezni hozzá, és készíteni egy jó antennát.
Köszönöm szépen a segítséget! Kutyák számára találtam megoldást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |