Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2223 / 3975
(#) beni1999 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 22, 2014 1 /
 
köszönöm
(#) beni1999 hozzászólása Jan 22, 2014 /
 
SZerintetek hány tranzisztorbol jó erösitöt csinálni...mert az IC nemjó!!!!
(#) reloop válasza beni1999 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Szia! Nagyjából 10db-bal számolhatsz.
(#) granpa válasza davidovics hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
NTC, vagy NTK: negatív hőfokfüggésű ellenállás (mint írtam). Katalógus is van itt a HE-n, de bármely elektrós boltban van, és akkorát adnak, amekkora kell (ha Te nem is tudod). A teljesítmény az áramtól függ, innen nem látszik. A tönkrement eszköz átmérőjéből lehet a teljesítményére következtetni (katalógus).
(#) davidovics válasza granpa hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Ilyen fajta alkatrésszel még nem volt dolgom,de mindennek eljön az ideje.
Köszönöm a segítőkész választ,nagy hasznát vettem.
(#) proli007 válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Hello!
- A nyitófeszültséggel itt nincs gond, mint a diódás kapcsolásnál, mert amikor a Led-en átfolyik az áram, az egyből létrehozza rajta.
- Azért laposabb az áramgörbe, mert az első esetben a tranyó növekvő kollektoráramához, növekvő bázisáram is kell. Mivel a bázisáram is az optón keresztül folyik így az is nő. Darlingtonnál más a helyzet, mert a tranyó bázisáramát a kistranyó kollektorárama adja, így az nem folyik át az opton. Szabályozási görbe is meredekebb a nagyobb áramerősítés miatt.
- Így van, a feszültség veszteséget az opto nyitófeszültsége, a szabályzó tranyó bázis-emitter feszültsége és a diódák nyitóirányú feszültsége határozza meg.
- De kiagyaltam egy ennél jobb kapcsolást is. Itt nincsen egyenirányító híd, viszont olyan opto kell, ami váltófeszültségre készült. Vagy is abban antiparallel infra dióda van. Így kiküszöbölhető az egyenirányító vesztesége. Viszont 4 tranyó kell és az 1A miatt cseppet hűteni is kell. De lehet a kettő közös bordán, mert kollektoruk azonos potenciálon van. Szerintem ez a legjobb. A PC814-nek adatlapján ugyan nem szerepel a nyitófeszültség, de ha az a szokásos 1,2V körül van, akkor a feszültség veszteség 1,8V körüli értékű lesz. (Párhuzamos két opto is használható, ha épp nem lenne kéznél az AC opto.)
üdv!
(#) Prome válasza NyariG hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Miért számít a vezérlő kapcsolási rajza?

A tranzisztort nem feszültséghez s áramhoz kell választani?
Miért számít hogy milyen az ami vezérli?
Ezek csak elvi érdeklődő kérdések, mert az a baj, hogy a kínaiak nem nagyon ismerik az adatlap fogalmát, a chipbe pedig nem csak én nem látok bele más se.
De azt hinném, ha 5 Voltot az a motornak, ami ekkor 2.5 Ampert vesz fel, én meg kicserélem ezt a motort 12 voltosra, ami így mondjuk 5 ampert vesz fel, akkor elég csak egy megfelelő tranzisztort berakni közé s működik.
Mindjárt lerajzolom, hogyan képzelem el.
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Hello! Ha nálad a "sima tranzisztor"-ba a FET is benne van, akkor használj azt. De logikai Fet illik az AVR-hez, pld. IRLR024N. üdv!
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Így képzeltem el, de rájöttem balhé van, mert a motort úgy néz ki virtuális testel használja. Pontosabban fogalmam sincs hogy a motor egyik vége testre van e kötve vagy sem...
De azt se tudom, AVR alapú e?

balhé.jpg
    
(#) Prome válasza Prome hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Így néz ki amúgy az alaplap, minden egybe van integrálva, azt se tudom melyek a motorvezérlők.
(4 motort vezérel)
Kétoldalas nyák, szétszedem s lefotózom a hátlapját is,
Jó lenne, ha kiderülne, mégis közös a motorok testpontja.
(Ja és ez nem a példa szerinti áramkör, ez 3.7 Voltot kap összesen s gondolom a motoroknak kb. 3 voltot adhat kevesebb árammal, de ha úgyis tranzisztoros (bocsánat, FET.es) erősítés lesz akkor ez nem számít. Ráadásul ha megy, akkor mindkettőt erősíteném. ) Max. itt 3.7 Volt helyett 7.4 Voltal dobom meg.
Felmerül még, hogy eleve 7.4 Voltos motorokra méretezem, s akkor a 3.7 Volt a vezérlőt hajtja meg, a 7.4 Volt pedig a motorokat, az első rajz esetében pedig kimaradhat a plusz 3.7 Voltos akku.

alaplap.jpg
    
(#) Prome hozzászólása Jan 22, 2014 /
 
Balhé van. Nem tudom leszedni a nyákot.
Így csak korlátozott mértékben látok be alá:
(#) efraim válasza Prome hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Baloldalt középtájon és a bal felső sarokban is van egy S4 jelű alkatrész, ami dióda. Nagy valószínűséggel 1SS389. A jelölt vége negativ. Innentől már csak ki kellene "csengetni" valamelyik madzagot és megvan a negativ.
(#) Prome válasza efraim hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Igen látom, s a másik oldalt lent is S4 jelű van, kettő közvetlenül egymás mellett, csak azon nem jól látszik a felirat. És akkor számíthatok rá, hogy a negatív oldal össze van kötve?
Vagy ez nem biztos? Az S betű mellett van két horony. Ez lenne akkor a negatív oldal?
Proli007 által mutatott FET hatására nagyon beindultam.
IRLR 024 NPBF
N-MOSFET LOGL 55V 17A 45W
Ezekszerint bármekkora motort rátehetek, 55 Voltig 45 Wattig, csak az akku szab határt? (Ami növelhető)
Szóval az ábra ez lenne, s csak a munkapont ellenállás a kérdés?
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Hello! Ez így szerintem nem fog menni. Mert én nem tudom ez micsoda, Te meg nem tudod mit csinálsz. Ha a motor sebessége változó, akkor PWM a vezérlés. Ha a forgásiránya is változik, akkor H-híd a meghajtó. A kettő együttes kiváltása és annak teljesítmény emelése már nem az az "Gyere buci hamm bekaplak!" egytranyós vezérlés.. üdv!
(#) gaspar_zsolt válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Szia,

tegnap óta azon is gondolkodtam, hogy mi lenne, ha inverz módon közelítenénk meg a dolgot.
Ha egy megaohmos nagyságrendű ellenállással alapban rövidzárat generálok a két kapocs között és amikor fogyasztó érkezik a szakaszra akkor az nyilván a kiloohmos tartományba esik (a legrosszabb esetben is), és ebben az esetben a kapcsolás "kiesik" az áramkörből, erre pedig jelzés megy, hogy megtörtént a foglaltság.
Erről mit gondolsz?

Érdekes ez a kettős Darlington kapcsolásod a komplementer párokkal! Ha az optocsatoló elé teszek egy diódát ellenirányban és a kapcsolt oldalon meg egy kondit, hogy fenntartsa a jelzést, az ellen polaritáskor? Szerinted ez megoldásként? Elég jelentős mennyiségű TLP 521-4 és 4N35 optom van itthon, így fel tudnám használni erre, beszerzés nélkül.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
A forgásirány állandó, csak a sebesség változik nulla és maximum között. tehát együtt nem kell kiváltani az biztos. Az lehetettlen, hogy csak sima feszültség érték lenne szabályozva? De ha nem, hanem tényleg PWM, akkor a PWM vezérlést a FET nem képes követni magasabb feszültség értékkel magasabb áramfelvétellel?
Én azt hinném, hogy ezt az alsó diagrammot egy FET képes követni, csak a csúcsérték a megadott érték lesz, ami -szerintem- már jó lenne. Tévednék?

Pwm.png
    
(#) proli007 válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Hello!
- Mivel fogalmam sincs mit csinálsz és az miből áll, inkább nem foglalok állást ebben a kérdésben.
- Nem az optocsatoló elé kell dióda, hanem a másik optodióda helyett egy piros Led. (Az ugye párhuzamos.) Aztán a "kiesett impulzusokat" ki lehet javítani a tranyós felén egy kondi kisütögetésével. Csak utána illik Schmitt triggeres fokozatot, vagy újraindítható monostabilt használni. üdv!
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
"Az lehetettlen, hogy csak sima feszültség érték lenne szabályozva?" Igen, mert akkor füstölne dolog. A Fet meghajtásához viszont ismerni kell a PWM frekit, és a két áramkör közé Fet-meghajtót kell tervezni. Vagy is mindent ki kell deríteni, mi van most. Hova van kapcsolva a motor, milyen jelet kap. E nélkül ez csak vak ötletelgetés.
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Tulajdonképpen a PWM vezérlő áramkör az egy kitöltési tényezőt vezérlő áramkör? És ugyanolyan időközönként indul a jel, csak az a kérdés, meddig tart?
(És FET meghajtó tervezése esetében az, hogy milyen időközönként indul a jel?)
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Kb. így van, a jel és szünet arány változik, mint ahogy a neve is mutatja. (Néz utána, vagy nézd meg a diagramot amit betettél.) "Milyen időközönként indul a jel.." Az maga a PWM fekvenciája.
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Elméletben ismerem ezeket. Akkor van gond mikor pl. munkapont ellenállást kell meghatározni. Meg pl. mi az a FET vezérlő? Rákerestem de nem nagyon találtam... (A diagram nem ennek a diagramja, csak illusztráltam a példámhoz)
(#) beni1999 válasza reloop hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Szia! De amugy az allat nem valami jó? ugye??..mert èn csak 4_6/darabbol szoktam!!!
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Ez nem analóg szabályozás, hogy munkapontok lenének. Avagy van, csak éppen kapcsolóüzemben C osztályban.
A PWM a Fet-et ki-be kapcsolgatja. A gyors kapcsolás érdekében a Fet kapacitásait minél nagyobb sebességgel kell tölteni-kisütni. ehhez használnak Fet meghajtókat (driver-eket). Annak a szintillesztést is meg kell oldania a jelenlegi áramköröd és a Fet között..
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Viszont a motorra párhuzamosan kapcsolt feszültségmérő változó feszültséget s a sorbakapcsolt árammérő változó áramot mért egyenáramú módban. Ez PWMnél is így van?
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
A műszer az átlagfeszültséget/átlagáramot méri. Az "nem látja" a PWM-et, mert integrál.
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Most szomorú vagyok. Ellopták a vacsorámat.
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Arra kérlek adj valami linket a FET meghajtókról, ahol olvasgathatok róla.
Mert ezekszerint jó eséllyel ez lesz a megoldás.
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
(#) reloop válasza beni1999 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Végül is egyetlen tranzisztorral megépítheted. Persze ebben sok kompromisszum van, gyakorlati haszna alig-alig.
Négyből már egész jót lehet kihozni.
Válassz ezek közül egy szimpatikusat!
(#) Prome hozzászólása Jan 23, 2014 /
 
Hát ez meg mi a nyu?
Bővebben: Link
Hibás link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
Következő: »»   2223 / 3975
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem