Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 78
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Akkor most már azt is tedd hozzá, hogy egy Led-et sosem mérünk úgy, hogy rátesszük a tápra egy ampermérővel, és a feszültséget tekergetjük, vagy állandó értéken tartjuk.
Ha labortáp, akkor lehet az áramkorlátot tekergetni, de mindig biztonságosabb egy előtét ellenállást használni ha a Led életét is meg szeretnénk óvni az esetleges rossz tekeréstől, kapcsolástól. üdv!
(#) Massawa válasza proli007 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Gondoltam, hogy ez már természetes egy ilyen szakforum olvasoinak......

(Legközelebb majd uborkásüveggel meg ecetes vizzel kezdem )
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Akkor nézd már meg a fórum címét! Nem "uborkás üveg", de ha azzal kezdenének, ez a kérdés is tisztázva lett volna. Mert a valóságos áramforrás - belső ellenállás, a terhelés tisztázása, méréstechnikai kérdés is egyben, amit tanítani kell(ene) az első mérésgyakorlat órán. De vélhetően nem így van, ezért van a fórum. (Meg annak, aki sosem járt oda..) üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
(#) chopper800 hozzászólása Szept 23, 2013 /

Köszönöm a segítséget.
(#) merciabc hozzászólása Nov 26, 2013 /

Sziasztok!
Tudna valaki segiteni? Van egy Maxwell mc-25 629-em,amiben lemerült az elem.
Kicseréltem, és szomoruan vettem észre,hogy elhalványodott az lcd. Oldalról jó a kontraszt, de szemböl elég halovány... Tud valaki valami trükköt, amivel kontrasztot lehet állitani? Vagy mi adhatta meg magát benne? Service manual-t sem találtam róla.
Zoli
(#) n00bi hozzászólása Dec 7, 2013 /

Sziasztok,
Maxwell MX-25 306 multiméter szétszedésekor leesett 2 érintkező a forgókapcsolóról, és valószínűleg nem oda sikerült visszatenni, ahol voltak. Ellenállást, feszültséget stb. nem mér egyáltalán (általában mindenhol 0, vagy fix érték), viszont a mértékegységeket, módot rendesen kiírja, kontaktvizsgálat is működik. Nagyon megköszönném, ha valaki küldene képet az érintkezők helyzetéről, neten és a fórumon sem találtam 306-ról képeket. 304-hez vannak, de az teljesen máshogy néz ki, kevesebb érintkezője van.
(#) n00bi válasza merciabc hozzászólására (») Dec 7, 2013 /

Szia,
Nemrég lemerült a pulzusmérős karórám, és bevittem egy oráshoz elemet cseréltetni. Ki is cserélte az ürge ott előttem, de miután berakta az elemet, az egész kijelző halvány volt, alig lehetett látni. Ő sem tudta mire vélni, kérdezte, nincs-e rajta kontraszt állítás, dehát nem volt. Mondta, hogy még megpróbál egy dolgot, és az be is jött. Labortáppal pár másodpercre kb 5 voltos ellentétes polaritású feszültséget kapcsolt a kijelzőre. Azt is elmondta, hogy régen a casio-knak volt ilyen bajuk, és ott is ez volt a megoldás. Az évek meg a rutin...
Ez csak egy tipp, azért nehogy tönkretedd a multid. Főleg ha nem nagyon értesz a kijelzőkhöz, ahogyan én sem. De esetleg olvass utána, hátha másnál is történt már hasonló.
(#) merciabc válasza n00bi hozzászólására (») Dec 14, 2013 /

Szia! Most nézem hogy irtál. A többi nagyobb tudásu szaki ebben a témában még csak válaszra se méltatott. Ha én is igy segitenék gázkészülék szervizelésben-de nem vagyunk egyformák! Az lcd-hez nem értek,de kipróbálom kissebb fesszel. ...Csak nem teszek benne kárt. A te problémád megoldódott? Zoli
(#) Prendick válasza n00bi hozzászólására (») Dec 14, 2013 /

Szia!
Elvileg ez pont ugyanaz, csak hát ezeknél a kínai izéknél van ám kavalkád. Ötven néven megy ugyanaz a típus, a legnehezebb dolog kinyomozni, hogy nagyobb országokban milyen néven futott (főleg az oroszoknál, mert leginkább csak orosz oldalakon lehet hasznos infókhoz jutni manapság.
Talán szerencséd lesz és ez az.

Ezt merciabc kérdéséhez is írom. Ki kéne nyomozni, hogy az mc-25629 milyen más néven futhat. A panelon szokott lenni típusszám, azzal lehet elindulni, a Maxvell név inkább csak nálunk jellemző. (Évekig nyomoztam kapcsrajz után egy 25304-nél, mire kiderült, hogy Victor Vc-9808 néven ment és meglett a rajz. Csak már nem kell. )
Sajnos az lcd problémában az sem segít majd, mert az lcd típusát nagyon ritkán adják meg. Az többnyire attól függ, hogy a sanghaji piacon aznap reggel ki borított le egy kamionnal .

Bővebben: Link
(#) n00bi válasza Prendick hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Szia,
Megerősítem, hogy a linken lévő képeken az MX-25 306 forgókapcsoló érintkezői stimmelnek, mostmár működik minden funkció. Köszönöm szépen, megmentettél egy (amúgy jó) multimétert a kukától!
(#) druxter hozzászólása Jan 1, 2014 /

Üdv!

Új évi hülyeség nem került el. Cserélni kellett a 9 voltos kis telepet a MY-68 multiméteremben, bekpcsolva felejtettem, és az akkut fordítva hozzáértettem, hogy hogy, hogysem ne kérdezzétek, ügyetlen voltam.
Most ugye nem kapcsol be, kis hiba lehet, esetleg egy dióda, vagy elszállt a mérőműszerem.
S.O.S. kellene a segítség, mert nem tudom nélkülözni a mindennapjaimban.
(#) mlaci79 válasza druxter hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Helló,

Mellékeltem a rajzát. Nincs benne semmi védelem fordított polaritásra, ha jól látom
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014

MY-68.jpg

(#) druxter válasza mlaci79 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

akkor kuka?

Nézd át a kapcsolását, de szerintem kuka. Ha nincs másik multimétered még csak javítani sem tudod mert nem tudod megmérni, hogy pontosan hol a gond.

Örülök ...
Miért voltam ilyen kómás, és hülye vááááááááááááá.
Majd rendelek egy ugyanilyet mert nagyon szerettem.

[off] Nem akarok vitát szítani, de miért pont ilyet? Oké, hogy szeretted, de látod mennyit ér. Végy valami minőségibb nevesebb eszközt. 10-15e között már kapsz. Látod az ördög nem alszik,,, (csak másnapos)
(#) druxter válasza mlaci79 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Azért, mert beszéltem is az egyik ismerőssel, és megkértem hadd cseréljem ki a belét egy újnak és neki pont egy új a boltba. Adok neki 2000-et és majd elintézi gariba. Egyébként vennék, de majd jobbat, el is kezdek nézelődni. Mondjuk mindenképp autómata méréshatáros kell, az se lenne sokszor baj ha lenne háttérvilágítás, szerinted mi a jó?

Így olcsobb és nincs értelme a javítással bajlódni.
Én minőségben belépő szinten UNI-T, Voltcraft vagy hasonló műszerekben gondolkodnék. De nézz utána a kínálatnak. Nekem is egy időben mániám volt az automata méréshatár váltás, de rájöttem, hogy ebben az árakategóriában nem jó. Egyszerűen nagyon lassú.
(#) proba válasza druxter hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

A méréshatár váltás szerintem sem a legjobb. Ha csak gyors mérés kell, nem elég a számokat nézni, az is fontos hogy a pont hol van,így a kiértékelés sokat lassul , a műszer beállási ideje is több. szerintem praktikusabb kézzel váltani.( bár ha túl sokat kell tekergetni , az tárcsát nagyon igénybe veszi.) Áram feszültség ,meg ohm között amúgy is neked kell váltani.

A MY-68 esetében az volt a jó pl, hogy a tizedes pontot lehet rakosgatni ugye, hogy ha kellett. Pl egymás után mértem ma is 2 voltot és 35 öt. Vagy ha nem tudom az ellenállás értékét, akkor bosszantó tekergetni. Nekem nem volt lassú, megtanultam várni, türelmesnek lenni. MIlyen márkák, vagy milyen pontos típusok a jók? Valamint miért nem jó az autómata éréshatáros kicsit pontosabban?

[off] Amit te írsz az a kézi méréshatárra váltás. (tizedespont rakosgatása)
Most akkor minek is az automata? Amúgy a legnagyobb baj vele, hogy lassú.
2V és 35V egy tartományba esik. Igaz műszerfüggő. MY esetében nem tudom
Most őszintén: 100 mérésből hány olyan eset van, hogy tutira nem tudod mit fogsz mérni? Egy bizonyos határon belül kell, hogy tudd a kapcsolás ismeretében.
Ellenállás esetében van rajta jelölés. De normál körülmények között ott is tudod, hogy kb. mekkora értéket kellene mérned. A többi egy másik topicba tartozik. Amit én nagy örömmel és megelégedéssel használok nap mint nap: Voltcraft VC920. És mellőzöm az auto funkciót rajta
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
(#) Massawa válasza mlaci79 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Ebböl a szempontbol a Fluke müszerek a legjobbak, nem tudom, hogy az ujabbak milyenek nekem már elég öreg Flukejaim vannak. Nagyon gyors az autorange, és ha kell egy gombnyomás és a müszer ott marad a sávban. Ohm stb, mérésnél meg a gyorsaság olyan jo, hogy teljesen felesleges fix méréshatárral dolgozni. ( kb 5-10x gyorsabb mint pl. a legdrágább Metex)
(#) merciabc hozzászólása Jan 2, 2014 /

sziasztok! Tudna valaki segiteni Maxwell mc-25 629 javitásában? Nem reagál semmilyen tartományban semmire,hiába kapcsolom bárhová! Csak full nullát mutat mindenhol! Meg tudná javitani valaki? Zoli
(#) csjoki válasza Massawa hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Sziasztok!
Nagyon jók a Fluke műszerek a munkahelyen használom őket, de az egy más árkategória. Sok embernek nem adatik meg hogy annyit áldozzon egy műszerre. Én már 30 éve használok MY-64-et, megvagyok vele elégedve.
Van több Maxwell műszerem is drágább és olcsóbb is, persze mindig lessz jobb és ujjabb. Vágyaim, álmaim nekem is vannak de ha jobban belegondolok valószinűleg nem tudnám teljes mértékben kihasználni. Ez a tipikus trabant és merci esete, mindkettő ugyan arra szolgál de hát..... .
Üdv
(#) Massawa válasza csjoki hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Ez természetes és egy szoval sem mondtam, hogy Fluke-t kell venni. Nekem megadatott, hogy 3 ilyenhez jutottam/vettem, egyet az autoval együtt loptak el - sajnos potolhatatlan, mert azota sem gyárt a Fluke valodi decibeleket is mérö müszert (az egész hangtartományra).
Nemrég vettem egy francia müszert, ami jo, de sajnos nem tul elönyös a mechanikai kivitele ( nyithato mint a régebbi maroktelefon), de használok Metex-et is - ami kb ugyanazt tudja mint a Maxwell. Ami ezeken az olcsobb müszereken a legzavarobb, hogy még olyan funkciokat is bonyolultan oldanak meg, amit a kispajtások az elsö elektrotechnikai szakkörön egy elemmel meg egy zümmögövel remekül megoldanak. A Metexnek majd 2 másodpercbe telik mire zárlatot jelez... Márpedig a modern SmD áramkörökben az ember éppen örül ha sikerül megérintenie a mérendö alkatrészlábat vagy vezetéket, nem hogy másodpercekig oda tudja nyomni a méröcsucsot.

Az egyébb funkcioi szinte hibátlanok ( eltekintve a 20A-s méréstöl)
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
(#) czibulak hozzászólása Jan 21, 2014 /

Üdvözletem mindenkinek!

Került egy maxwell féle digitális multiméter (mx-25 304) a birtokomba.
Akitől kaptam azt mondta hogy elfelejtette kisütni a kondenzátort mérés előtt, azóta nem tudott vele kapacitást mérni. Szétszedte, csak egy kicsit jobban a kelleténél, hátha meglátja a hibát. Ennek az lett a következménye, hogy a forgótárcsáról leesett egy érintkező, amit nem tudom hova kéne visszatenni. Sajnos az sem derült ki melyik oldalról hiányzik.

Amennyiben valaki rendelkezik ilyen műszerrel, kérem óvatosan szétszedve készítsen egy rajzot vagy néhány képet a tárcsáról. A szétszedésről írok bővebben ha kell, nehogy így járjon.

Válaszokat köszönöm!
Lőrinc
(#) czibulak válasza czibulak hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

Találtam hozzá egy képet ezen a haleyen: Bővebben: Link

Helyre is tettem az érintkezőt, de sajnos semit sem tudok vele mérni, próbáltam áramot és feszültséget mérni (AC/DC), ellenállást, szakadást, diódát és hőmérsékletet is, de nem kaptam használható értéket.
(#) spgabor hozzászólása Jan 23, 2014 /

Sziasztok,

van a cégben egy KT-65 típusú multiméter. Valaki elrontotta pár éve úgy, hgoy ellenállás méréskor feszültséget mért, vagy egyenáram állásban váltakozót. Sajnos több legenda is terjeng róla. Szóval elrontották.
Most azt csinálja, hogy egyenáramra állva alapból 33-38 voltot ír. Ha mérek vele egy 7 voltos töltőt, akkor kb 10 voltnak méri és ennyivel többet ír a kijelzőre. Váltakozó feszültséget nem mér, legalábbis nem tudtam vele megmérni a konnektorban lévő feszt. Ellenállás mérésnél lemegy nullára, ha összeérintem a két vezetéket, dióda vizsgáló esetén is, de sípolni nem sípol. Kapacitást, induktivitást és áramot nem próbáltam.
Sajnos semmilyen szerviz leírást nem találtam hozzá. Viszont egy jó műszer, mert még tudna mérni induktivitást.

Szerintetek érdemes vele foglalkozni, illetve merre próbáljam a hibát keresni, hogy újra működjön rendesen?

Üdv:
spgabor
(#) Gyimate válasza spgabor hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Üdv,
Elképzelhető, hogy amikor valaki szétszedte / összerakta a multimétert rossz helyre tette vissza a kis réz lapocskákat a forgókapcsolón és ezért mér mást, mint amit kellene. Ahogy nézem ez még elég felhasználó barát javítás szempontjából és rendes IC-k vannak benne, jó lenne tudni, hogy más mérésnél is csal-e és ha igen, akkor mennyit. Elképzelhető, hogy az ICL7106-nak mászott el a referenciája, vagy baja van az IC-nek.
(#) spgabor válasza Gyimate hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Nem volt annyira szétszedve, hogy rossz helyen lennének a réz lapocskák, és a feliratozásnak megfelelően írja ki a mértékegységeket a kijelzőn. Elkezdtem összegyűjteni az ic-ket hozzá kicserélem, aztán meglátom mi lesz. Viszont van benne egy három lábú alkatrész, amire ez van írva: cbc 308 c. Olyan, mint egy sima tranzisztor, de fogalmam sincs, hogy mi lehet. A képen a 7106 mellett van balra.
Következő: »»   35 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem