Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Bocs hogy m indig ide irkálok , na a GU50 foglaltból létezik sok féle
Én kétféle verziót láttam eddig. az egyik egy kör keresztmetszetű, és három felfogatási lehetőséggel van ellátva, a másik, az kocka kinézetű..mindkettő porcelán már amennyire ez a képből kivehető volt... de sehol nincs egy pontos, méretarányos rajz..
Le akarod gyártani, vagy megcsinálni a helyét, és majdcsak szerzel valahol?A börzén szokott lenni.
Mindkét verzión gondolkodok..
![]() ![]()
A legelterjedtebb GU50 foglalat külső műanyag gyűrűbe épített porcelán foglalat. A külső rész külső átmérője 60, belseje 38, teljes magassága 18.5, alsó részének külső átmérője 52, belső átmérője 44.3, az alsó perem magassága 3 mm. A felfogató furatok távolsága egymástól: 51, 55.6 ill. 55.6 mm a furatok átmérője 5 mm. Belső rész küseje 36.4mm, magassága 17.8 mm, az alsó peremének átmérője 42.3mm. A két részt összefogó fémgyűrű 47.8*2mm, belső átmérője 38mm.
Remélem tudtam segíteni.
Vigyázz, mert ebbe a fajta foglalatba fordítva is be lehet dugni a csövet. Fűtést akkor is kap a cső, viszont a legbelső rácsra megy a 600V, ami ettől pillanatok alatt felizzik és elég. Egyszer már jártam így.
Igen, mert nincs megvezető a foglalatban, mint pl.: az LS50 -nél ...
Sziasztok! Lassan készülődik nekem is a 2X50W-os csöves erősítőm!
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
Nálam az időrelé az az erősáramban használt bekapcsolás késleltető...
![]() ![]()
Szia! oké köszönöm az ötletet!
![]()
Szia! Még én is tudok segíteni...
![]() A negatív táphoz közelebbi trimmerrel a nyugalmi áramot a másikkal pedig a csövek áramszimmetriáját tudod állítani. Hogy ezt az áramot mérni tudjad, a bemelegedés, beállás után, én a két végcső anódjába 1-1 10 Ohmot tennék és az azon eső feszültségből számítanám ki. Utána ezeket onnét ki lehet venni. Ennek abban látom az előnyét, hogy nincs esély a véletlen kontakthibára mérés közben, ami ki tudja, milyen károkat okozhatna az erősítőben. No még valami. Ha az irodalom megadta a kimenő adatait is, örülnék, ha megosztanád... Köszi! A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Még valami(k).
A negatív tápba a 47 µF/63V kicsit necces, tápfeszültségre. Oda nagyobb értéket (80V) tennék. A hangszínszabályozót nézve, sok köze nem lesz az audiofil megoldásokhoz (ahova nem is tesznek semmilyet ! ![]() Ha elhagyod az elejéről a sok sallangot, elég lenne az ECC85-ös csövektől megépíteni az egészet. Imígyen megépített, beállított, és (ha) bevált - kapcsolás elé aztán megépítheted a körítést később is ha nagyon hiányzik. Az anódtáp késleltetést az egyenirányító elé, a váltóba kell tenni - ívhúzás a relében!
Idézet: „A két végcső anódjába 1-1 10 Ωot tennék és az azon eső feszültségből számítanám ki. Utána ezeket onnét ki lehet venni.” Szerény véleményem szerint inkább a katódkörbe kellene tenni ezt a két mérőellenállást, és nem kell oda 10 Ohm, elég oda két db 1 Ohmos is. Ezt manganinhuzalból kell megtekerni és pontosan ki lehet számítani értékét. (Ugyanolyan hosszú manganint kell feltekerni két tetszőleges értékű nagy és duci ellenállásra, hogy jól elférjen rajta a huzal. A manganin két végét az ellenállás lábához kell forrasztani és kész is a mérőellenállás. Egyforma, tökéletesen ugyanolyan értékkel. ![]() ![]()
Hey,
Én elkezdtem, a fentebb belinkelt német oldalon megtalálható 4GU50-et járató erősítő építését, gitármotyó lesz belőle. A kimenőt fletával tekertettem, sm102b magra, magom volt itthon, igy 6000.- volt a tekerés. Táp 12 000, 320W os toroid magra. A hozzá való táp egy kis áttervezésre szorul szerintem, legalábbis én félvezetős fesz-stabolás/fojtózás híve vagyok inkább. Illetve, ha konkrétan ezt építed meg, akkor válogatott quartett ajánlott, egybe állítod az előfeszt. Amúgy szerintem egy egész ötletes kapcsolás. ![]()
Idézet: Ívhúzás szempontjából most is jó helyen van a kontaktus, nem? Az áram ott is minden hálózati periódusban kétszer lemegy nulláig, megszünik az ív. „Az anódtáp késleltetést az egyenirányító elé, a váltóba kell tenni - ívhúzás a relében!”
Bocs az előző hozzászólást véletlen töröltem de a lényegét tekint én a G2-re gondoltam , ha nincs a G2-őn fesz akkor süket az erősítő !
Sziasztok! Kollégák most akkor melyik a helyes el járás?, hogy be tudjam állítani a 2X25mA?, a 10 ohmos ellenállás az Anódok elébe vagy a másik megoldás 1ohmos ellenállások a Catód-ok elébe?, most már össze zavarodtam nem tudom melyik a helyes el járás. A másik dolog még volna egy pár kérdésem!, van egy 47K ellenállás csillaggal meg jelölve, tehát annak értékét változtatni lehet, de mi volna a szerepe annak az ellenállásnak, oszcilloszkóppal be lehet kalibrálni?, valami negatív vissza csatolás lenne nem?. Akkor, szerintetek a kimenő trafón lévő 6,3V-os égőnek van valami szerepe ott vagy el hanyagolható?. A hangszín szabályozót benne hagynám a kapcsolásban, éppen ezért választottam ezt a kapcsolást mert van benne hangszín is, lehet hogy így nem audiófil de nem muszáj a potenciométereket tekergetni, maradhatnak azok közép állásban is (FLAT). Akkor szeretném még az erősítőt fel szerelni egy egy analóg VU méterrel is, és a kérdés az volna hogy hová kellene kössem ezt a kapcsolást, a kimenő trafó után vagy a bemenetre?. Amúgy örülnek egy kapcsolásnak is ami a VU métereket hajtsa meg!. És még egy utolsó dolog, szó volt erről az idő reléről is ami az Anód feszültséget késleltetné, a kérdés már csak az volna hogy hány másodpercre késleltessem a feszültség ráadását az Anódokra?, és milyen relét ajánltok, hogy ne legyen ív áthúzás a relének az érintkezője között mikor nyitva van?.. Valamint még nem válaszoltatok egy nagy problémámra!, milyen foglalat felelne meg az 12AX7, a 6AQ8-as csövekhez, és az EL 34-esekhez?. EZEN AZ OLDALON
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Amennyiben zenéléssel foglalkozol gitár , szinti stb akkor mehet ez a kapcsolás ha viszont zenét szeretnél hallgatni esetleg kicsit minőségben akkor ez felejtős !
Szia CIROKL! Miért volna felejtős ez a kapcsolás, mi a gond vele?. Amúgy már nem tudok le állni vele mert már neki fogtam, és a kimenő trafók meg már hétfőre kész is lesznek!.
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Így ahogyan van sok sebből vérzik bár azt hozzá kell tenni ebből sokat nagyon sokat gyártottak anno de sajnos azt is hozzá kell tenni hogy ezek a cuccok ették a végcsöveket rendesen na de régen szinte ingyen adtak egy EL34 -et.
UI: A kimenő trafókat bármi más egyéb kapcsolásra el lehet használni , kicsit visszakanyarodva a kapcsolásra na használható de nem minőségi zenehallgatásra és némi átalakítással ! A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Például mi a gyenge pontja ennek a rajznak?. Nem lehetne meg oldani vagy át alakítani itt ott ahol nem jó, hogy jó legyen?. Már ha bele kezdtem nem szeretném el rontani, mert méreg drágák a csövek hozzá!, és kimenők is kész lesznek holnapra!, most már vissza nem tudom csinálni, így is már a trafók sok pénzembe kerültek!. Légysziles segíts nekem ha tudsz.
![]()
Az nyugalmi áram beállítást nem így csinálnám ezt feltétlen átalakítanám , a tápegység az szintén gyenge lábakon áll illetve az egész kapcsolást csak a hangszínszabályozó után indítanám .
Ha meg kérlek nem tudnál nekem csinálni egy rajzot hogy alakítanád át a végfokot és a tápegységet?. Elég ha egy kockás papira le rajzolod és le fényképezed és fel teszed a képet!.
Aki akarja, tegye oda - felőlem...
Én ilyen esetben mindig a váltót szakítom. Igaz, nekem induktivitás van a kondik helyén nem kicsi van és szaggatom, nem csak egyszer kapcsolom ki-be.
A táp egy - két alkatrésszel több lesz ha ez nem okoz gondot illetve az erősítő meg karcsúbb.
Semmi gond kedves CIROKL csak jó legyen ez a lényeg!. Előre is nagyon szépen köszönöm hogy segítesz!
Ezt én is megköszönném..
![]()
A hangszín részt ha lehet hagyd benne ha nem gond.
![]()
Azt neked kell benne hagyni hisz te építed ! Ha ragaszkodol hozzá akkor érdemes kikapcsolhatóra tervezni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |