Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Bocs hogy m indig ide irkálok , na a GU50 foglaltból létezik sok féle
Én kétféle verziót láttam eddig. az egyik egy kör keresztmetszetű, és három felfogatási lehetőséggel van ellátva, a másik, az kocka kinézetű..mindkettő porcelán már amennyire ez a képből kivehető volt... de sehol nincs egy pontos, méretarányos rajz..
Le akarod gyártani, vagy megcsinálni a helyét, és majdcsak szerzel valahol?A börzén szokott lenni.
Mindkét verzión gondolkodok.. Van olyan ismerős, aki olyan helyen dolgozik, hogy ennek a legyártása nem okozna gondot..
A legelterjedtebb GU50 foglalat külső műanyag gyűrűbe épített porcelán foglalat. A külső rész külső átmérője 60, belseje 38, teljes magassága 18.5, alsó részének külső átmérője 52, belső átmérője 44.3, az alsó perem magassága 3 mm. A felfogató furatok távolsága egymástól: 51, 55.6 ill. 55.6 mm a furatok átmérője 5 mm. Belső rész küseje 36.4mm, magassága 17.8 mm, az alsó peremének átmérője 42.3mm. A két részt összefogó fémgyűrű 47.8*2mm, belső átmérője 38mm.
Remélem tudtam segíteni.
Vigyázz, mert ebbe a fajta foglalatba fordítva is be lehet dugni a csövet. Fűtést akkor is kap a cső, viszont a legbelső rácsra megy a 600V, ami ettől pillanatok alatt felizzik és elég. Egyszer már jártam így.
Igen, mert nincs megvezető a foglalatban, mint pl.: az LS50 -nél ...
Sziasztok! Lassan készülődik nekem is a 2X50W-os csöves erősítőm!, már beszéltem egy szak emberrel aki meg tekercseli nekem a kimenő trafókat, elég olcsó pénzért. A trafók, két hálózati trafó volt ami 200VA-os darabonként, ezek lesznek a kimenők, a hálózati trafót azt én tekercselem meg, mert azt könnyebb, nem olyan nehéz mint egy kimenőt meg tekercselni, meg amúgy is soha nem tekercseltem még kimenő trafót, és elég sok türelem és oda figyelés kell hozzá, na meg tapasztalat!. A csöveket egy külföldi oldalról akarom be szerezni INNEN, a végfokban szerepel egy ECC83-as kettős trióda, ami helyet 12AX7-es fog be kerülni, aztán szerepel még benne kettő ECC85-ös is amit már nem nagyon gyártanak, csak megfelelőt leltem hozzá, ami 6AQ8-as kettős trióda, vagy még szoba jöhet az ECC81-es is a ti ajánlásotokkal!, valamint az EL34-es Pentóda csövek. Volna egy pár kérésem felétek, még pedig az hogy melyik idő relét csináljam meg ami be vált, az Anód feszültség késleltetéséhez?. Valamint bajban vagyok mert nem igazán tudom el dönteni hogy a be linkelt oldalról INNEN melyik cső foglalat kellene hogy meg rendeljem a 12AX7-hez, és a 6AQ8-as csőhöz?, valamint az EL34-es csövekhez is?. Akkor van még egy problémám amit nem értek teljesen!, szerepel a rajzon két trimer potenciométer is P1-es és P2-es (10K), ezek a trimer potenciométerek mit állítanak be az erősítőn?, valamint meg van jelölve a rajzon X jellel 2X25mA jelzés amit mihez képest kell majd mérjek, és ha nem annyi lesz az érték ha készen lesz a végfok, akkor melyik alkatrésszel tudom majd be állítani a megfelelő értékre ezt a 2X25mA-ert?.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
Nálam az időrelé az az erősáramban használt bekapcsolás késleltető... Tudom, mire gondolsz: egy 555-el, tranyóval, meg egy megfelelő relével megoldható. Csak keress ilyeneket!
Szia! oké köszönöm az ötletet!
Szia! Még én is tudok segíteni...
A negatív táphoz közelebbi trimmerrel a nyugalmi áramot a másikkal pedig a csövek áramszimmetriáját tudod állítani. Hogy ezt az áramot mérni tudjad, a bemelegedés, beállás után, én a két végcső anódjába 1-1 10 Ohmot tennék és az azon eső feszültségből számítanám ki. Utána ezeket onnét ki lehet venni. Ennek abban látom az előnyét, hogy nincs esély a véletlen kontakthibára mérés közben, ami ki tudja, milyen károkat okozhatna az erősítőben. No még valami. Ha az irodalom megadta a kimenő adatait is, örülnék, ha megosztanád... Köszi! A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Még valami(k).
A negatív tápba a 47 µF/63V kicsit necces, tápfeszültségre. Oda nagyobb értéket (80V) tennék. A hangszínszabályozót nézve, sok köze nem lesz az audiofil megoldásokhoz (ahova nem is tesznek semmilyet ! ) Ha elhagyod az elejéről a sok sallangot, elég lenne az ECC85-ös csövektől megépíteni az egészet. Imígyen megépített, beállított, és (ha) bevált - kapcsolás elé aztán megépítheted a körítést később is ha nagyon hiányzik. Az anódtáp késleltetést az egyenirányító elé, a váltóba kell tenni - ívhúzás a relében!
Idézet: „A két végcső anódjába 1-1 10 Ωot tennék és az azon eső feszültségből számítanám ki. Utána ezeket onnét ki lehet venni.” Szerény véleményem szerint inkább a katódkörbe kellene tenni ezt a két mérőellenállást, és nem kell oda 10 Ohm, elég oda két db 1 Ohmos is. Ezt manganinhuzalból kell megtekerni és pontosan ki lehet számítani értékét. (Ugyanolyan hosszú manganint kell feltekerni két tetszőleges értékű nagy és duci ellenállásra, hogy jól elférjen rajta a huzal. A manganin két végét az ellenállás lábához kell forrasztani és kész is a mérőellenállás. Egyforma, tökéletesen ugyanolyan értékkel. ) Azért kellene a katódkörbe tenni, mert ott mérés közben nem a nagyfesz körül kell babrálni, és lehet a földponthoz képest is mérni. Azonkívül bent is maradhat itt ez a két ellenállás nem szükséges kivenni, olyankor meg jól jön, ha utánállításra kerül a nyugalmi áram. Azért is jó az 1 Ohm, mert a műszerről mV-ban leolvasható a mA-ben mért nyugalmi áram. Pl: 22mV=22mA az 1 Ohmon.
Hey,
Én elkezdtem, a fentebb belinkelt német oldalon megtalálható 4GU50-et járató erősítő építését, gitármotyó lesz belőle. A kimenőt fletával tekertettem, sm102b magra, magom volt itthon, igy 6000.- volt a tekerés. Táp 12 000, 320W os toroid magra. A hozzá való táp egy kis áttervezésre szorul szerintem, legalábbis én félvezetős fesz-stabolás/fojtózás híve vagyok inkább. Illetve, ha konkrétan ezt építed meg, akkor válogatott quartett ajánlott, egybe állítod az előfeszt. Amúgy szerintem egy egész ötletes kapcsolás.
Idézet: Ívhúzás szempontjából most is jó helyen van a kontaktus, nem? Az áram ott is minden hálózati periódusban kétszer lemegy nulláig, megszünik az ív. „Az anódtáp késleltetést az egyenirányító elé, a váltóba kell tenni - ívhúzás a relében!”
Bocs az előző hozzászólást véletlen töröltem de a lényegét tekint én a G2-re gondoltam , ha nincs a G2-őn fesz akkor süket az erősítő !
Sziasztok! Kollégák most akkor melyik a helyes el járás?, hogy be tudjam állítani a 2X25mA?, a 10 ohmos ellenállás az Anódok elébe vagy a másik megoldás 1ohmos ellenállások a Catód-ok elébe?, most már össze zavarodtam nem tudom melyik a helyes el járás. A másik dolog még volna egy pár kérdésem!, van egy 47K ellenállás csillaggal meg jelölve, tehát annak értékét változtatni lehet, de mi volna a szerepe annak az ellenállásnak, oszcilloszkóppal be lehet kalibrálni?, valami negatív vissza csatolás lenne nem?. Akkor, szerintetek a kimenő trafón lévő 6,3V-os égőnek van valami szerepe ott vagy el hanyagolható?. A hangszín szabályozót benne hagynám a kapcsolásban, éppen ezért választottam ezt a kapcsolást mert van benne hangszín is, lehet hogy így nem audiófil de nem muszáj a potenciométereket tekergetni, maradhatnak azok közép állásban is (FLAT). Akkor szeretném még az erősítőt fel szerelni egy egy analóg VU méterrel is, és a kérdés az volna hogy hová kellene kössem ezt a kapcsolást, a kimenő trafó után vagy a bemenetre?. Amúgy örülnek egy kapcsolásnak is ami a VU métereket hajtsa meg!. És még egy utolsó dolog, szó volt erről az idő reléről is ami az Anód feszültséget késleltetné, a kérdés már csak az volna hogy hány másodpercre késleltessem a feszültség ráadását az Anódokra?, és milyen relét ajánltok, hogy ne legyen ív áthúzás a relének az érintkezője között mikor nyitva van?.. Valamint még nem válaszoltatok egy nagy problémámra!, milyen foglalat felelne meg az 12AX7, a 6AQ8-as csövekhez, és az EL 34-esekhez?. EZEN AZ OLDALON
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Amennyiben zenéléssel foglalkozol gitár , szinti stb akkor mehet ez a kapcsolás ha viszont zenét szeretnél hallgatni esetleg kicsit minőségben akkor ez felejtős !
Szia CIROKL! Miért volna felejtős ez a kapcsolás, mi a gond vele?. Amúgy már nem tudok le állni vele mert már neki fogtam, és a kimenő trafók meg már hétfőre kész is lesznek!.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Így ahogyan van sok sebből vérzik bár azt hozzá kell tenni ebből sokat nagyon sokat gyártottak anno de sajnos azt is hozzá kell tenni hogy ezek a cuccok ették a végcsöveket rendesen na de régen szinte ingyen adtak egy EL34 -et.
UI: A kimenő trafókat bármi más egyéb kapcsolásra el lehet használni , kicsit visszakanyarodva a kapcsolásra na használható de nem minőségi zenehallgatásra és némi átalakítással ! A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Például mi a gyenge pontja ennek a rajznak?. Nem lehetne meg oldani vagy át alakítani itt ott ahol nem jó, hogy jó legyen?. Már ha bele kezdtem nem szeretném el rontani, mert méreg drágák a csövek hozzá!, és kimenők is kész lesznek holnapra!, most már vissza nem tudom csinálni, így is már a trafók sok pénzembe kerültek!. Légysziles segíts nekem ha tudsz.
Az nyugalmi áram beállítást nem így csinálnám ezt feltétlen átalakítanám , a tápegység az szintén gyenge lábakon áll illetve az egész kapcsolást csak a hangszínszabályozó után indítanám .
Ha meg kérlek nem tudnál nekem csinálni egy rajzot hogy alakítanád át a végfokot és a tápegységet?. Elég ha egy kockás papira le rajzolod és le fényképezed és fel teszed a képet!.
Aki akarja, tegye oda - felőlem...
Én ilyen esetben mindig a váltót szakítom. Igaz, nekem induktivitás van a kondik helyén nem kicsi van és szaggatom, nem csak egyszer kapcsolom ki-be.
A táp egy - két alkatrésszel több lesz ha ez nem okoz gondot illetve az erősítő meg karcsúbb.
Semmi gond kedves CIROKL csak jó legyen ez a lényeg!. Előre is nagyon szépen köszönöm hogy segítesz!
Ezt én is megköszönném..
A hangszín részt ha lehet hagyd benne ha nem gond.
Azt neked kell benne hagyni hisz te építed ! Ha ragaszkodol hozzá akkor érdemes kikapcsolhatóra tervezni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |