Fórum témák
» Több friss téma |
Szerk.: A TO 18-as a 5,6 mm-es, ha jól informálódtam, elnézést a kavarodásért!
Sziasztok megint!
Nagy segítségre lenne szükségem. Szereztem 2 DVD írót, viszont fogalmam sincs, hogy hogyan szedjem ki a diódákat belőle...mellékeltem pár képet, ha valakinek van valalmi jó tippe, kérem ossza meg velem!
Hello!
Én mindig fogóval óvatosan összeroppantottam az alu foglalatot, a szélét ha már le bírod törni akkor nyert ügyed van, mert onnan alá tudsz feszíteni és vagy kiesik a dióda vagy tovább törik a foglalat!
Üdv! Megoldottam, és meg is mutatom!
Ilyen lett, 16x-os dióda, 300mA-en.
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy egy Sony NEC AD-7200A típusú dvd íróban to 18as dióda van-e?
Hello!
Jó lett a lézered, szépen megoldottad a dobozolását! Én mostanság egy impulzus lézer építésén gondolkodok, maga a villanőcső és az elektronika már meg van és működik is, de a YAG rúd nagyon drága, úgyhogy lehet ez halott projekt lesz!
Plusz még hozzá a megfelelő optika,a mechanika,a rezonátor+a kapcsoló(cue switch optikai vagy passziv)
irnál egy alkatrész listat ha megkérlek szépen? Z
Megkérek valakit ezek kőzül a rajzok közul mondja meg mejik a jó egy CD DVD lézert szeretnék hajtani.És valaki irjon alkarész listát és, egy tükrözot nyáklaptervet.
Előre is köszönöm.
Szia!
Ezeken a képeken nem lehet látni semmit, annyira kicsik.
Ugyan az mindegyik...LM317-es áramgenya.Azt nem értem,ehhez minek nyákterv stb?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
De ez jo-e CD DVD lezerhez .
Sziasztok!
Ha ezt a kapcsolást akarom 2A-re használni, elég a figyelő ellenállást csökkentem (mondjuk 0,1 Ohm-ra) és a fetet jobban hűtenem? Előre is köszi!
Jó lesz,csak a modulációs feszültséget csökkentsd le 5V-ról kb 0.5V-ra és ezt tartsd stabilan.Tehát mielőtt a potira érne a mod feszültség,egy ellenállás osztóval csökkentsd.Ugyanigy azzal a küszöb potival is.Vagy viseld a következményeit...Nagyon könnyű lesz túlvezérelni a diódát.
Tehát a FET-et meghajtó opamp neminvertáló bemenetére jusson ennyi a mod in poti felső állásában.Ekkor 5A kell hogy legyen a kimeneten.(I=U neminv./R monitor) Ahhoz hogy 2A legyen,jelen esetben a 0.1ohm ellenállással max 0.2V lehet a nem invertáló bemeneten,illetve ennyit kell mérned azon az ellenálláson is.
Értem! Ha 0.1 Ohm helyett 1 Ohm-o teszek, akkor ugye azon 2A-nél esni fog 2V, tehát 2W-ot el fog disszipálni. DE akkor elég egy 2-es osztó is, nem?
Ha küldök neked egy nyáktervet, megnézed nekem, hogy jó-e?
Szerk:
0,5 Ohm-os figyelő ellenállással úgy hiszem könnyebb dolgom lenne. Vegyünk egy példát. Mod in-re jön az 5V. A poti előtt vagy egy 10k/3K Ohm-os osztó. Az osztó alsó tagjáról megy a potira a jel. Így jó lenne? Idézet: „Ha küldök neked egy nyáktervet, megnézed nekem, hogy jó-e?” nem Idézet: „esni fog 2V, tehát 2W-ot el fog disszipálni” nincs túl sok jelentősége.Használj megfelelő terhelhetőségűt. Idézet: „Ha 0.1 Ω helyett 1 Ω-o teszek, akkor ugye azon 2A-nél esni fog 2V” Pontosan Idézet: „Vegyünk egy példát. Mod in-re jön az 5V. A poti előtt vagy egy 10k/3K Ω-os osztó. Az osztó alsó tagjáról megy a potira a jel. Így jó lenne?” Egyszerűbb,ha a poti felső ágába teszel egy akkora értékű ellenállást,ami a megfelelő értékűre állitja azon a ponton a feszütséget. *a fölösleget,túl komplikált dolgokat töröltem A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
Ezt az utolsót tudnád nekem egy képpel illusztrálni? Így nem értem.:/
Tessék.
A 10k ellenállásnál nagyobb kell,használhatsz poti (25-47k)
Köszönöm, leszimuláltam, 100k Ohm-os poti esetén 40k Ohm-os ellenállással 3,55 V-ot kapok az 5-ből. Akkor nekem 0,33 Ohm-os figyelő ellenállással 5V-on meg lesz az 1-1,5 A-nyi áramom.
Jól gondolom? Köszönöm a türelmet, és a segítséget! Idézet: „Akkor nekem 0,33 Ω-os figyelő ellenállással 5V-on meg lesz az 1-1,5 A-nyi áramom. Jól gondolom? Köszönöm a türelmet, és a segítséget!” Na ezt meg én nem értem.... Nem a tápfeszültség a lényeg,hanem az áramgenerátor programfeszültsége és a figyelőellenállás értékének a hányadosa! 5V-ból kivehetsz 100A-t is,ha birja a táp és előbb el nem ég a kapcsolóeszköz illetve az ellenállás. 0.33 ohm-on 330mV-500mV ig kell mérned(illetve ennyinek kell lennie a programfeszültségnek is,vagyis a neminvertáló bemeneten) hogy 1-1.5A-t kapcsoljon a FET. Lehet hogy tévedek,bár nekem igy van kiszámolva és működik.Néhányszor 10mV-ok eltérhetnek ,ezek a számitások csak idealizáltak.Ha a kifejezés helyes.A valós áramkör kevésbé az.
Azzal tisztába vagyok, hogy az áram nem függ a feszültségtől, nekem jelen esetben csak az a lényeg, hogy 5V-on ki tudjak az áramgenerátorból venni kb 1-1,5 Ampert.
Csak bevallom, ebben nem vagyok túl jártas. Te milyen figyelő+ osztó ellenállás párt javasolsz?
1 ohm
Ez direkt értéket az az áramról. Ennek megfelelően kell az osztót kiszámolni.5V=5A. Ha csak 2A kell max,akkor 2V-ra csökkentsd ami a potira megy.Tehát megközelitőleg <2A lesz a maximum,amit az áramgenerátor képes majd leadni. Ha kék diódához kell a 2A,akkor az 5V-tápfeszültséget meg felejtsd is el. Használj egész nyugodtan 12V-ot és nem IRL FET-et. Természetesen a modulációs bemenő jel 5V legyen(csak mert ez a lézermodulok vezérlő jelének standardje) amit majd leosztasz 2V-ra(vagy amire szeretnéd) TL431-vel beállithatod a 12V-os tápból a nagyon stabil 5V-ot.
Az áramgenerátor 7 Voltról fog üzemelni.
A zöld és a piros egyaránt kb. 500-550 mA -ig kéne, hogy áramot szolgáltasson. A figyelő ellenállás 4,7 Ohm-os és 3 Wattos lesz. A küszöb áram potméter osztó ellenállása 33k Ohm-ra számoltam, ezzel 4,2 Volt a maximum. A mod in potméter osztó ellenállása 22k Ohm-ra számoltam, ezzel 4 Volt a maximum. A kék esetén a figyelő ellenállás 1 Ohm, 1-1,5 A kéne. A küszöb áram potméter osztó ellenállása 120k Ohm, ezzel 2 V a maximum. A mod in potméter osztó ellenállása 150k Ohm, ezzel 2 V a maximum. A számolásom helyes? Mert akkor megrendelem az alkatrészeket. Köszönöm!
Sziasztok!
Kitermeltem egy 16X-os DVD íróból egy piros lézerdiódát. Vettem hozzá egy házat optikával, és áramkorlátos labortáppal meghajtva tökéletesen szuperál. De én ezt szeretném viszonylag hordozhatóvá tenni. Találtam itt a fórumon egy kapcsolást LM358-cal, de nem tudom hogy mi az a "mod in" és a moduláció küszöb. Ha a Mod in-re kötök 5V-ot és a moduláció küszöb potmétert elhagyom akkor úgy jó? Vagy hogy módosítsam hogy működjön minden felesleges alkatrész nélkül? Köszönöm, üdv.: Bence |
Bejelentkezés
Hirdetés |