Fórum témák
» Több friss téma |
Nincs semmi program, csak ugye a 0, ami ejfelkor kapcsol be. De ha jol ertem, akkor az elso verzio biztos, hogy nem jo, mert nem kene bekapcsolnia azonnal.
De ha 32-re rakom, akkor tuti bekapcsol amig fel nem melegit 32-re.
Sziasztok!
Telepítettek nekem a szakik egy Ariston Class Evo kombi kazánt. Viszont a hozzá kapcsolt termosztátot lecserélném egy hordozhatóra. Vettem is egy Computherm Q7 RF-et, a szakik a boltban azt mondták, hogy a vevőt nem kell külön 230-ra kötni, elég csak a kazán felé bekötni. Én az előző termosztát alapján be is kötöttem és semmi. Vevő, termosztát nem kommunikál, vevő gombjait hiába nyomom az előírtak szerint, semmi. Én csináltam valamit rosszul? Vagy áramforrás nélkül soha nem fog működni? Segítségeteket köszönöm. Gábor
Fordítva mondták vagy nem jól emlékszel. Az adó elemről, a vevő 230 V-ról üzemel. Lásd használati utasítás második és tizedik oldala.
Hátha ez segít:
a fekete drót az N, a kék az L a régi termosztát szerint, az új viszont 1:NO 2:COM 3:NC
Itt sok variáció nincs , a COM-hoz vagy az N0 vagy az Nc tartozik.
Ha fűtést indítasz vele, akkor A COM mellé az N0 dukál, ami ha nem kell fűteni szakít, ha meg hűl a szoba bekapcsol, összezár. A másik eset ha hűtést járatsz róla, logikusan alapból zár a COM az NC-vel, és ha lehűltt a szoba, akkor szakít. Az hogy most melyikre megy a kék vagy fekete tök mindegy, egy soros megszakítást végez polaritásfüggetlenól a kazán felé.
Esetleg a nulla nem a kék vezeték lesz? Mert úgy lenne szabályos.
Abban a termosztátban egy mindentől független morse érintkezős relé lakozik, ott teljesen mindegy hogy melyik melyik...
Rákötöttem a kéket a N0-ra, a feketét pedig a COM-ra, utána bekapcsoltam a kazánt, és azonnal elindult a fűtés, pedig 27 fok van és a termosztát 9-re van állítva.
Ha ilyenkor a bal alsó sarokban az a hulámos kis ikon jelez, azt jelenti hogy a termosztát be is kapcsolt fűtésre.
Akkor pedig valami programozási bibi lesz. Nyomj egy Resetet, és gyári alapértékekre beáll úgy elvileg. Ha nem hibás.
Nem jelent meg hullámos ikon. Egyébként Computherm q7.
Elem jó benn ? resetelted ? - nincs több tippem
Elem vadiúj. Kikapcsoltam a kazánt, aztán reset, visszakapcsoltam és nem kapcsolt be a kazán.
Kezdtem örülni. Utána kinyitottam az ablakot, mert már 30 fok volt, lehült kb 28-ra, erre megint bekapcsolt úgy, hogy még mindig 9 fokra volt állítva.
Mármint a termon nyomtam resetet, de azért a dátumot beállítottam.
Szia! Próbáld meg kézi hőfokbeállítással a jelenlegi hőfok fölé állítani. Kis kattanást kell hallanod, és meg kell jelennie a fűtést jelző ikonnak. Ezután vedd lejjebb a hőfokot, hogy kapcsoljon ki. Ismét kattanás, és a jelzés is eltűnik. Ha a relé rossz kezdő pozícióból indult az első kattanás elmaradhat. Kikapcsoláskor mindenképp hallanod kell, ha nem, akkor gyenge az elem, vagy hibás a vezérlő. Ha kézi módban megy, utána jöhet az automata program. A kazánt az 1-2 érintkezőkre kösd, ahogy azt írták már.
Ahogy bekapcsolom a kazánt, azonnal elindul. A termosztáton továbbra is be van állítva kézzel 9 fok, a szobában 26, a kék drót az N0-ra, a fekete a COM-ra van kötve, nem hallok se kattanást, se pedig nem mutatja a kijelző a jelet sem.
Q7 vagy Q7 RF termosztátod van? Utóbbinál néha megesik, hogy az adó és a vevő elbeszélnek egymás mellett, ilyenkor egyszerűen újra kell párosítani őket a leírásban szereplő módon.
Mint írtam, próbáld meg egyszer feljebb állítani a hőfokot, mint a szobáé. A kazán ki lehet kapcsolva közben. Ezután vedd lejjebb a hőfokot, ekkor kell kis kattanást hallanod. A relé ki- vagy bekapcsolt állapotát nem tudja sehonnan a vezérlő, ezért egy fűtés be-, majd kikapcsolással (a termosztát részéről) "inicializálni" kell. Ugyanezzel a vezérlővel ugyanez a gondom volt nekem is, a módszer megoldotta.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
Igen, ez oldotta meg a problémát, köszönöm
Ezt beszéltem már én is , hogy menjen fölé a szobahőmérsékletnek a beállítással először...
Hát van akinek többször el kell mondani, hét elején(?) valaki 3x is megkérdezte, hogy a sárga kerámiabigyó 104 felirattal micsoda, de végül csak meg lett győzve
Egyébként 1-2 hónapja én is körülnéztem a piacon termosztát ügyben, és nem véletlenül beszélt le erről a termékről az eladó , most már belátom. A saját gyártású rádiósom meg azóta pöpecül megy féláron. vélemények a Q7-ről.
jó, hát ez nem az én lakásom, nem fogok venni bele honeywell-t
Nem magadnak fűtesz? Ha elmész, viszed magaddal.
Hát az biztos, hogy legalább 5x meggondolnám, hogy rádiós eszközre rábíznám-e a fűtést. Még pár éve albérletben cseréltem ilyenre (vezetékesre) a régi bimetálost, mert nagyon pontatlan volt, meg nem volt kedvem minden reggel-délután-este állítgatni. Az első beáll(ít)ás nem zavaró, de leírhatták volna az útmutatóban. Itthon pedig ilyen gázárak mellett inkább fával fűtünk, ott nincs termosztátos kapcsolgatás (a radiátorszeleptől eltekintve, de az passzív eszköz). Persze megfelelő védelmi funkciókkal rendelkező rádiósra könnyebben rábeszélnének, de még mindig nagyon nehezen.
Sziasztok,
Abszolút laikus vagyok a témában. Azt kérdezik tőlem egy boltban, hogy mennyi a termosztát kapcsolási feszültsége és áramfelvétele. Nekem egy régi MMG AM termosztátom(csatolt képek) van, de leszeretném cserélni, mert hol nem kapcsolja le a fűtést egyáltalán, hol meg be se kapcsolja bizonyos hőfok alá esés esetén. Emiatt ajánlatot kértem, de a fenti adatokat kérdezik tőlem. Tudnátok segíteni, hogy hogyan deríthetem ezt ki, vagy esetleg valaki meg tudná mondani a válaszokat a kérdésekre? Köszönöm, Üdv.Meto A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2014
Az eladó talán még laikusabb. A feszültség még csak érthető. Úgy látom ott egy Glimmlámpa világít, tehát nagy valószínűséggel 220V-ot kapcsol. Hogy mennyi az áramfelvétele. Hát semennyi, mert kapcsoló. Okosabb lett volna a kérdés, hogy 2 avagy 3 vezetős a rendszer.
Milyen kazánod van? Milyen termosztátot szeretnél?
Féghterm C30
Hálózati csatlakozó: ~220V ~50Hz Teljesítményfelvétel: max. 130W Csatlakozási gáznyomás: 250daPa ("H", és "S" földgáz) Valaki azt mondta nekem, hogy a termosztátban öregedhetett el az anyag, mely megállapítja a valódi hőt, ezért nem kapcsol ki-illetve be rendesen. Nekem tökélestes lenne egy funkcionalitását tekintve a mostanival megegyező készülék, ami már jól működik. Köszönöm segítséged! |
Bejelentkezés
Hirdetés |