Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem is az van ventillátorral hőérzékelős fordulatszám szabályzóval. 8 Ohm terheléssel.
Üdv. Egy kérdés.
diódahídtól 31.2 V feszültség jön. 4 darab 3300 µF 35V puffer elég lesz a TDA-hoz?
Szerintem inkabb nagyobbat tegyel bele marmint ameik nagyobb feszultseget bir mert ha lessznek ingadozasok megno a feszultsege a konnektornak akkor elrobban a kondid a 4x3300µF az eleg lessz.
akkor minimum 50V, ami van itthon az 6600µF 50V abból 3 db van.
abbol 2 is eleg en itthon 4700µF 50V hasznalok a hidban kotott tda7294-hez es megfelel neki.Rendeltem nagyobbat csak meg nem jott le sajnos.
Értem. Hestore-n ha rendelsz szerintem csak házhoz szállítással érdemes, az megjön másnap, legroszabb esetben harmadnap, haver postán rendelt, vagy 3 hete, azóta sincs semmi..
Konkrét választ én sem kaptam mekkora bordát érdemes használni,bár én +-42volttal fogom táplálni a hídat így gyanítom a p4es borda egy ventivel édeskevés lenne.
Mi lenne ettől konkrétabb? Milyen információt tudnál jobban befogadni?
Amelyik!
Szép munka! te hanyadik ilyen tda 7294 erősítőt építed? Ha saját célra kell nem egyszerűbb volna egy nagy teljesítményű erősítő?
Pontosítanád a kérdést? Nem értem mit akarsz megtudni.
Erre
Gondoltam 8 cm ventivel, ezt szeretném megtudni hogy elég e.
Ventillátorral kb. 100W -ot tud elhűteni. A PC-ben a hideg levegőt fújja a bordák közé.
Normál bordával, ami alatt azt értem, hogy önmagától is kialakul egy légáramlás, 400-500cm2-et javaslok minden IC-hez. Megnéztem a téma képeit rád szűkítve, és sehol sem látom azt a bizonyos erősítőt amit hűteni kellene. Mintha valami hídra utaló képet láttam volna, de az olyan siralmas volt, amiből aligha lesz erősítő.
Akár hidat, akár szimpla IC-s változatot akarsz építeni, mindenképpen az IC és a borda közti kapcsolatot kell elsőnek kitalálni. Akár hűtőtönkös, akár kengyeles megoldást választasz, a képeden lévő borda hátlapjának a mérete kérdéses. Konkrétan nincs olyan széles, amire fel lehetne fogni a két egymás melletti erősítő IC-t. Másik kérdés a borda hőelvonó képessége. Pjg szerint "100W-ot tud elhűteni", amit nem tudok értelmezni, de ettől még lehet igaz. Az "elég" fogalma is nagyon bizonytalan mikor bordákról van szó, nagyjából semmit sem jelent. Talán úgy lehetne mégis megközelíteni a kérdést, ha kikötünk néhány paramétert, mint pl. egy 150W RMS teljesítményű hidat akarsz 35°C környezeti levegő mellett is pl. 60°C alatt tartani. Erre vannak számítások itt valahol a fórumon, de a tapasztalás a legjobb tesztelési metódus. A ventilátor csodákra képes, de annak meg kell oldani a vezérlését, mert ha mindig megy akkor fölöslegesen zajong a háttérben. Ha tehetek javaslatot akkor először válassz olyan kapcsolást, ami alkalmas a hűtési elképzelésedhez, és illik a meglévő trafódhoz. Utána ehhez keress paneltervet, majd építsd meg. A már működő panel birtokában el tudod végezni azokat a melegedési kísérleteket, amik választ adhatnak minden hűtési kérdésedre. Pl. itt láthatod én milyen kicsi bordát használtam az élesztésnél, és ha a hozzászólást is elolvasod, akkor az is benne van milyen minimális melegedést tapasztaltam. Persze egy műterheléssel és függvénygenerátorral történő teszt sokkal szélsőségesebben igénybe veszi az erősítőt mint a zenem, (aminek az effektív terhelése csak nagyjából 35%). A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
Idézet: „"100W-ot tud elhűteni", amit nem tudok értelmezni” A bordával jó termikus kapcsolatban lévő 100W-os fűtőtestet visszahűt kb. 40 fokra.
Értem, köszönöm a kiegészítést.
Esetleg arra vonatkozóan van valamilyen megközelítő összefüggésed, vagy ajánlásod, hogy pl. egy 100W-os szinuszos teljesítmény leadására képes erősítő milyen teljesítményű "fűtőtestnek" tekinthető.
Úgy saccolom, hogy a felvett teljesítmény - leadott teljesítmény (100W ) az mind elfűtődik.
Remek meglátás, elfogadom. Ha a felvett teljesítményt nem a hálózati trafó primerjén, hanem az erősítő panel bemenetén mérjük, akkor már egészen jó eredményt kaphatunk.
Alkalom adtán fogok egy ilyen mérést végezni, mert kíváncsi vagyok mit jelent ez a TDA7294 esetében. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
Simán elfér egymás mellett a 2 db ic, már megoldottam, 1 db p4 8 cm venti és a borda elhűti csutkára járatva a végeit úgy hogy kb 40 fokos marad a borda a zászló max 55-60.
A borda el van szigetelve 2 db gumilábbal a testtől az ic -k közvetlen hűtőbordán vannak hővezető pasztával és szorítókengyellel szépen síkban rögzítve.
Tudom sok pc t építettem már Pontosan 100W ot tud eldisszipálni az a borda amit linkeltem bőven elég 2 db tda nak . Még annó a forrófejű Prescott p4 eket is jó hatásfokkal hűtötte le.
Szia! A TDA7294 teljes kivezérléshez tartozó disszipációjára összeállítottam egy formulát ennek alapján.
Pd=Ut2*(R+3,4 ohm)/(19,1*(R+1 ohm)2) Kíváncsi vagyok mennyire klappol a gyakorlattal.
Ebből is jól látszik, hogy a feleslegesen növelt feszültség csak a hőt termeli.
Szia! A hűtést nem lehet az elvezetett teljesítménnyel jellemezni! Csak annak van értelme, hogy az adott teljesítménytől mennyivel növekszik a hűtőfelület hőmérséklete.
Valamint, mennyire rontja a hatásfokot a terhelő impedancia csökkentés.
Itt bukik meg a 4 ohm-os híd. Tovább húzva a 25°C alá a deratációs vonalat -10°C jön ki a 100W disszipáció elvezethetőségéhez. (Hangsúlyozom elméleti számítás, nehogy valaki a fagyasztóládából építsen dobozt az erősítőjének. )
Más téma, puffer kondenzátorokat vizsgáltam, TDA7294 hidat 8 ohm műterheléssel, szimmetrikus tápra kötve. A clipp határán mérhető teljesítmény a tápágakban 4700µF pufferrel 155W, 10000µF-dal 177W. A két teljesítményadat viszonya 0,6dB. 4700µF alatt drasztikusan csökken a kivezérelhetőség, 10000µF felett pedig szinte kimutathatatlan további teljesítménynövekedés.
A transzformátor az elterjedt duplán 0-20-24-36V névleges szekunderfeszültségű 330VA toroid volt.
Üdv!
Reloop, Alkotó felhasználókhoz szólok elsősorban, mindenki véleménye érdekel! Szóval. 32.2V jön ki puffer után.Na most a kérdésem az, a 2 TDA7294 végfokot tudnám üzemeltetni, egy trafóról?
Valaki, lehet pont te mondtad, hogy az alap erősítőnek 2x4700µF untig elég, de kell is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |