Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   457 / 608
(#) pjg válasza FeketeVipera hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Nekem is az van ventillátorral hőérzékelős fordulatszám szabályzóval. 8 Ohm terheléssel.
(#) lowzor hozzászólása Feb 2, 2014 /

Üdv. Egy kérdés.
diódahídtól 31.2 V feszültség jön.
4 darab 3300 µF 35V puffer elég lesz a TDA-hoz?
(#) kriszti1998sub válasza lowzor hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Szerintem inkabb nagyobbat tegyel bele marmint ameik nagyobb feszultseget bir mert ha lessznek ingadozasok megno a feszultsege a konnektornak akkor elrobban a kondid a 4x3300µF az eleg lessz.
(#) lowzor válasza kriszti1998sub hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

akkor minimum 50V, ami van itthon az 6600µF 50V abból 3 db van.
(#) kriszti1998sub válasza lowzor hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

abbol 2 is eleg en itthon 4700µF 50V hasznalok a hidban kotott tda7294-hez es megfelel neki.Rendeltem nagyobbat csak meg nem jott le sajnos.
(#) lowzor válasza kriszti1998sub hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Értem. Hestore-n ha rendelsz szerintem csak házhoz szállítással érdemes, az megjön másnap, legroszabb esetben harmadnap, haver postán rendelt, vagy 3 hete, azóta sincs semmi..
(#) zotya1983 hozzászólása Feb 2, 2014 /

Konkrét választ én sem kaptam mekkora bordát érdemes használni,bár én +-42volttal fogom táplálni a hídat így gyanítom a p4es borda egy ventivel édeskevés lenne.
(#) Alkotó válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Mi lenne ettől konkrétabb? Milyen információt tudnál jobban befogadni?
(#) didyman válasza kriszti1998sub hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Amelyik!
(#) Szabi1 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Szép munka! te hanyadik ilyen tda 7294 erősítőt építed? Ha saját célra kell nem egyszerűbb volna egy nagy teljesítményű erősítő?
(#) Alkotó válasza Szabi1 hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Pontosítanád a kérdést? Nem értem mit akarsz megtudni.
(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Erre
Gondoltam 8 cm ventivel, ezt szeretném megtudni hogy elég e.
(#) pjg válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 3, 2014 / 1

Ventillátorral kb. 100W -ot tud elhűteni. A PC-ben a hideg levegőt fújja a bordák közé.
(#) Alkotó válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Normál bordával, ami alatt azt értem, hogy önmagától is kialakul egy légáramlás, 400-500cm2-et javaslok minden IC-hez. Megnéztem a téma képeit rád szűkítve, és sehol sem látom azt a bizonyos erősítőt amit hűteni kellene. Mintha valami hídra utaló képet láttam volna, de az olyan siralmas volt, amiből aligha lesz erősítő.
Akár hidat, akár szimpla IC-s változatot akarsz építeni, mindenképpen az IC és a borda közti kapcsolatot kell elsőnek kitalálni. Akár hűtőtönkös, akár kengyeles megoldást választasz, a képeden lévő borda hátlapjának a mérete kérdéses. Konkrétan nincs olyan széles, amire fel lehetne fogni a két egymás melletti erősítő IC-t.
Másik kérdés a borda hőelvonó képessége. Pjg szerint "100W-ot tud elhűteni", amit nem tudok értelmezni, de ettől még lehet igaz. Az "elég" fogalma is nagyon bizonytalan mikor bordákról van szó, nagyjából semmit sem jelent. Talán úgy lehetne mégis megközelíteni a kérdést, ha kikötünk néhány paramétert, mint pl. egy 150W RMS teljesítményű hidat akarsz 35°C környezeti levegő mellett is pl. 60°C alatt tartani. Erre vannak számítások itt valahol a fórumon, de a tapasztalás a legjobb tesztelési metódus. A ventilátor csodákra képes, de annak meg kell oldani a vezérlését, mert ha mindig megy akkor fölöslegesen zajong a háttérben.
Ha tehetek javaslatot akkor először válassz olyan kapcsolást, ami alkalmas a hűtési elképzelésedhez, és illik a meglévő trafódhoz. Utána ehhez keress paneltervet, majd építsd meg. A már működő panel birtokában el tudod végezni azokat a melegedési kísérleteket, amik választ adhatnak minden hűtési kérdésedre.
Pl. itt láthatod én milyen kicsi bordát használtam az élesztésnél, és ha a hozzászólást is elolvasod, akkor az is benne van milyen minimális melegedést tapasztaltam. Persze egy műterheléssel és függvénygenerátorral történő teszt sokkal szélsőségesebben igénybe veszi az erősítőt mint a zenem, (aminek az effektív terhelése csak nagyjából 35%).
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
(#) pjg válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2014 / 1

Idézet:
„"100W-ot tud elhűteni", amit nem tudok értelmezni”

A bordával jó termikus kapcsolatban lévő 100W-os fűtőtestet visszahűt kb. 40 fokra.
(#) Alkotó válasza pjg hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Értem, köszönöm a kiegészítést.
Esetleg arra vonatkozóan van valamilyen megközelítő összefüggésed, vagy ajánlásod, hogy pl. egy 100W-os szinuszos teljesítmény leadására képes erősítő milyen teljesítményű "fűtőtestnek" tekinthető.
(#) pjg válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Úgy saccolom, hogy a felvett teljesítmény - leadott teljesítmény (100W ) az mind elfűtődik.
(#) Alkotó válasza pjg hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Remek meglátás, elfogadom. Ha a felvett teljesítményt nem a hálózati trafó primerjén, hanem az erősítő panel bemenetén mérjük, akkor már egészen jó eredményt kaphatunk.
Alkalom adtán fogok egy ilyen mérést végezni, mert kíváncsi vagyok mit jelent ez a TDA7294 esetében.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
(#) pjg válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Simán elfér egymás mellett a 2 db ic, már megoldottam, 1 db p4 8 cm venti és a borda elhűti csutkára járatva a végeit úgy hogy kb 40 fokos marad a borda a zászló max 55-60.
(#) zotya1983 válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

A borda el van szigetelve 2 db gumilábbal a testtől az ic -k közvetlen hűtőbordán vannak hővezető pasztával és szorítókengyellel szépen síkban rögzítve.
(#) zotya1983 válasza pjg hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Tudom sok pc t építettem már Pontosan 100W ot tud eldisszipálni az a borda amit linkeltem bőven elég 2 db tda nak . Még annó a forrófejű Prescott p4 eket is jó hatásfokkal hűtötte le.
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Szia! A TDA7294 teljes kivezérléshez tartozó disszipációjára összeállítottam egy formulát ennek alapján.
Pd=Ut2*(R+3,4 ohm)/(19,1*(R+1 ohm)2)
Kíváncsi vagyok mennyire klappol a gyakorlattal.
(#) pjg válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Ebből is jól látszik, hogy a feleslegesen növelt feszültség csak a hőt termeli.
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 3, 2014 / 1

Szia! A hűtést nem lehet az elvezetett teljesítménnyel jellemezni! Csak annak van értelme, hogy az adott teljesítménytől mennyivel növekszik a hűtőfelület hőmérséklete.
(#) reloop válasza pjg hozzászólására (») Feb 3, 2014 / 2

Valamint, mennyire rontja a hatásfokot a terhelő impedancia csökkentés.
Itt bukik meg a 4 ohm-os híd. Tovább húzva a 25°C alá a deratációs vonalat -10°C jön ki a 100W disszipáció elvezethetőségéhez. (Hangsúlyozom elméleti számítás, nehogy valaki a fagyasztóládából építsen dobozt az erősítőjének. )

De Peltier elem szóba jöhet.
(#) reloop válasza pjg hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Más téma, puffer kondenzátorokat vizsgáltam, TDA7294 hidat 8 ohm műterheléssel, szimmetrikus tápra kötve. A clipp határán mérhető teljesítmény a tápágakban 4700µF pufferrel 155W, 10000µF-dal 177W. A két teljesítményadat viszonya 0,6dB. 4700µF alatt drasztikusan csökken a kivezérelhetőség, 10000µF felett pedig szinte kimutathatatlan további teljesítménynövekedés.
A transzformátor az elterjedt duplán 0-20-24-36V névleges szekunderfeszültségű 330VA toroid volt.
(#) lowzor hozzászólása Feb 3, 2014 /

Üdv!
Reloop, Alkotó felhasználókhoz szólok elsősorban, mindenki véleménye érdekel!
Szóval. 32.2V jön ki puffer után.Na most a kérdésem az, a 2 TDA7294 végfokot tudnám üzemeltetni, egy trafóról?

Valaki, lehet pont te mondtad, hogy az alap erősítőnek 2x4700µF untig elég, de kell is.
Következő: »»   457 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem