Fórum témák
» Több friss téma |
Tennék az ECC fűtésével sorosan egy tekercset, mint a régi URH keverőknél van. Ez arra van, hogy ne jusson be zavar a fűtésen keresztül. 20 menet, 0.5 mm-es zománcozott, és/vagy selyemszigetelésű huzalból. Még egy 2.2 nF-os kondit is szoktak tenni a cső fűtésével párhuzamosan(4-5 láb) közvetlenül a foglalatra.
Tehát akkor szinte ugyan az a tekercs mint az rfc
Estére hozzákezdek én is újraépíteni hogy lássuk hogy hol a hiba.
nagyon szépen köszönöm.Hétvégén lesz rá rendes tetőantenna is
Nekem nem kellet hozzá antenna szól anélkül is. Bár antennával távolabbi adók is bejönnek.
Hozzákezdtem a rádió építéséhez teszek fel egy pár képet. Holnap folytatom tovább az építést. Így remélem jól látszik a rezgőköri tekercs és a fojtótekercs is.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
Nem éppen az ECC-s vevődből .. hanem klasszikus DETEKTOROS rádió elven működő URH sávos detektorost építeni ... Csak L C D elemekből .
Ma folytattam a rádió építését már csak a tápegységet kell összeraknom és be is üzemelem. Tegnap este egy kicsit kapkodtam és a fojtó és a potméter közül kihagytam a 100K ohm-os ellenállást. Ha kész leszek teszek fel képeket.
Összeraktam a rádiót indult is elsőre. Megpróbáltam a 16 ohm-mos hangszórót is de nagyon nagyon halk, a fülemhez tettem teljesen akkor hallatszott egy picit. Visszaraktam a telefonhallgatót úgy már jobban hallatszik. A tápegység 240 voltot ad a második pufferkondenzátornál. Üzem közben a potméter középső kivezetésénél 90-100 volt között mértem a digitális multiméterrel.
Ma játszottam a rádióval megint, a rezgőköri tekercset teljesen összenyomtam és a sáv nagyjából a helyére került. A fojtótekercset arrébb tettem így a zúgás is csökkent.A hangerő egy picit nőtt. Már csak egy erősítőt kell összeraknom.
Sziasztok
Eg oszcillátor kapcsolást kerestem a weben, és ezt meg is építettem. http://www.uploadarchief.net/files/download/oscillator.jpg Azt szeretném kérdezni, hogy az oszci nagy jelét hogyan tudnám csökkenteni úgy, hogy egy tranzisztoros mixert ne vezéreljen túl? Eg NPN tranyóból csinálnék mixert, és az emitterre küldeném a jelet. A bázisra az antenna jele menne. A kollektoron kijönne az eredmény. Seítségeteket köszönöm.
Előbb próbáld meg osztás nélkül, a keverőknek nem olyan a munkapontjuk, mint egy A osztályú hangfrekis erősítőnek. Általában elég az a jel, amit az oszci ad.
Ha mégis csökkenteni kell akkor ne a kollektorról csatold ki a jelet hanem az emitterre csatlakozó 100 ohm helyett használj trimert és a csuszkájáról csatold ki. Így tetszőlegesen csökkentheted!
Esetleg lehet még a tápfeszt csökkenteni, de szkóp legyen kéznél, mert leszakadhat a rezgés.
Az oszcillátor jelét csökkentheted a csatoló kapacitás csökkentésével, vagy végsö soron lehet kapacitív osztóval is. Ha a kapacitív osztó egyik tagját trimmer kondiból készíted, még a feszültséget állíthatod is. Erre a célra potméter nem jó, mert 40 MHz -en a szórt kapacitásai miatt nem fog működni.
Sziasztok!
Csináltam egy sima SA612+LM386 rádiót. Jól megy, főleg, ha még kap egy RF előerősítőt is. Van egy jelenség, amit nem tudom, miért produkál: A hangerő ugrál. Anélkül, hogy hozzányúlnék, időnként a duplájára emelkedik a hangerő egy időre, majd vissza egy pillanat alatt. Vajon miért csinálja ezt? A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
Ezt nehéz megmondani látatlanban. A gerjedés tud nagyon sokféle módon megnyilvánulni, hacsak nem valami kontakthiba valahol. Még az a vacak szinkrodin se csinált olyat, amivel kísérleteztem. Viszont az antenna legkisebb elmozdulására betorzít, bezajosodik, elhangolódik, ezért dobtam a legutolsó változatot is. Nem lehet elébe erősítőt rakni, mivel az csak egy oszcillátor, és pont azon a frekvencián sugároz, amin venne, ha eléggé érzékeny lenne, de egyáltalán nem az, ezért nem létezik ilyen gyárilag előállítva. Kísérleteztem viszont a visszacsatolt Fet-es AM rádiómmal. Kiegészítettem még egy RF fokozattal, és az AGC-vel együtt kezd egész szupreg jelleget felvenni. A visszacsatolást a gerjedési határon túl növelve elkezd zajosodni, majd jön egy torzítás minimum, ahol füttymélypontra hangolva megszűnik a gerjedés teljesen, és maximális az érzékenysége, amikor a gyári szupervevőn már nem lehet érteni a fading miatt, ő tisztábban hozza a kínaiakat, este 9 és 10 közt van a magyar adásuk, állítólag Tiranából, előtte meg valami magyar evangéliumi rádió bérli szintén Tiranát, csak pár kHz-zel lejjebb. Sőt, ha ezt a rádiót a szupreheterodin rádióhoz egészen közel teszem, akkor amit ez rásugároz, az is elkezd sokkal tisztábban szólni. sajnos itt ez az egy gyenge adó van, aki néha magyarul is beszél, meg néha a románok, viszont a Kossuth adó térereje még a detektoroson is maximális.
"sima rádió" Tudnál adni rajzot az elrendezésről?
Üdv
Ma megint belekezdtem egy FM rádióba. EC92 ECL80 as csövekkel,még egy ECC83-as előerősítő fog még belekerülni. A sasszéval idáig jutottam a mai napon. Üdv Madzagos
Szia!
Kíváncsi lennék a végeredményre is, majd írj tapasztalatokat légyszíves.
Ez az a kapcsolás. Időnként a hangerő a duplájára megy, majd vissza az eredeti beállítás.
Mindezt magától... De miért?
Kontakt vagy forrasztási hiba, esetleg valami testel. Még ha lenne poti vagy trimmerkondi, az esetleg. Ellenőrizd a tranyó és az IC-k lábán a feszültségeket, ha a hangerőváltozáskor változik a mért egyenfesz., akkor már be tudod határolni a hibát. Ha minden rendben, akkor alkatrészhiba.
A zener környéke az első IC-nél, ami befolyásolhat, ha a zener nem érintkezik, felugrik a tápfesze és vele a hangerő.
Vagy a második IC-nél az 1-8 láb közé kötött elkó, mert ez a két láb szabályozza ennek az IC-nek az erősítését. Rossz elkó, vagy szakadt forrasztás befolyásolja az erősítést. Ha az elkó ott van, az erősítés 200, ha nincs (vagy nagy az érintkezés átmeneti ellenállása), akkor csak 20. Illetve a 7-es lábat egy 100 nF-os kondival kösd a földre, a nagyerősítésű beállítás (ezt használod te) okozhat problémát, ha ez a láb lebeg. Vagy ha ez nem használ, földeld közvetlenül. Idézet az adatlapból: "When using the LM386 with higher gains (bypassing the 1.35 kW resistor between pins 1 and 8) it is necessary to bypass the unused input, preventing degradation of gain and possible instabilities. This is done with a 0.1 μF capacitor or a short to ground depending on the dc source resistance on the driven input."
Inkább a konstrukció gyengeségei miatt lehet a hangerő váltás. A rezgőkör sem egy stabil holmi, közelítésre is elmehet a hangerő. Érdemes bonyolultabb rádió felé venned az irányt!
Köszönöm a segítséget!
A 10µF elkót kicseréltem, és az LM386 7. lába is 0,1µF hidegítést kapott. Sokat javult a helyzet, de még most sem az igazi. Marad még a zener dióda csere. Amikor az SA612 oszcillátorának hozzáérek a rezgőkvarc fémházához, akkor a sokkal hangosabb alapzajt hallom, sőt, fütyülést is. Lehetséges, hogy ezt is a földre kellene kötni? Apropó, miért van az, hogy pl. a PC alaplapokon a kvarcok fémtokját hozzáforrasztják a földhöz? A videó lejátszókban meg nem forrasztják hozzá. Zavarszűrés?
Sziasztok!
Múltkor építette megy DDS frekvenciagenerátort. Ma elkezdtem tesztelgetni egy kicsit. Megnéztem egy gyári csöves rádiónak az FM kf trafóját. Érdekes módon a bemenetre kötöttem a generátort, 10,7MHz 1V-os jellel, a kimeneten szinte semmi nem volt. Ekkor elkezdtem próbálgatni más frekvencián és 5,4MHz környékén kaptam a legmagasabb kimenő jelszintet, kb 250mV-ot. Ez pont kb a kf frekinek a felénél van. Megmértem az AM kf-et is, ott 390kHz-nél jött ki a max, de 1V bemenőre, majdnem 2V kimenő jel lett. Az egésznek a lényege az volt, hogy tegnap elkezdtem mérni a saját FM kf-emet, de ott is kb 6MHz környékén volt hasonló kimeneti jelszint, mint a gyárinál. A kf-et pedig a leírásnak megfelelően tekertem. A hangolómaggal tudom bizonyos keretek között hangolni, de az nem sok. Miért lehet ilyen a gyári és az általam készített is?
Valószínűleg méréstechnikai problémáid vannak. Célszerű lenne az RF mérések c. topikban tárgyalni.
A vizsgálandó áramkört laza csatolással (5 - 10 pF -on keresztül) kellene a generátorhoz csatlakoztatni, mert a kimeneti impedancia leterheli, és elhangolja a sávszűrődet. A kijelzésre használt műszernek is lazán, kis terheléssel, és kapacitássak kell csatlakoznia.
Én egyszerűen a generátor kimenetére kötöttem a szűrő bemenetét. A kimenetét pedig szkópra és ott néztem a jelszintet. Holnap megnézem soros kondival.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |