Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység

Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 54
(#) elektroboy válasza granpa hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

A,B,C pontra elvileg 3 Fázis van kötve a primer oldalon, de a sorkapcson vannak áthidalások. Megprobálok job képet készítemi róla mert elég rossz helyen van egy gép alatt.
(#) erbe válasza elektroboy hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Az első képen az adatlap bal szélén csak sejteni lehet a 4-est, de az bizony 400 V. A megcsapolások a pontos kimenőfeszültség beállítására szolgálnak. Bár csak -10%-ra ad lehetőséget
(#) elektroboy válasza erbe hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Ezen látszik a bekötés. Bekötöttem 400 V-ra de az egyenirányító után van egy nagy teljesítményű ellenállás az vörösen izzott és ebből gondoltam hogy a 400 V sok neki. Biztosítva van 3X2 A rel azt nem verte le.
(#) kadarist válasza elektroboy hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Szia!
Ha az van ráírva, hogy 400V delta, akkor az miért lenne sok?
(#) proli007 válasza elektroboy hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Hello! De hogy tudsz abból következtetést levonni a trafóról, hogy az egyenirányítás után izzad valaki? A trafóra az van írva, hogy primer 400V delta, a szekunder meg 90V csillag. Azt kell megmérni megfelelő-e. Ha annyi, akkor annyi. Így nem érthető mi teszel.. üdv!
(#) elektroboy hozzászólása Feb 5, 2014 /

Kösz megvan a megoldás megszereztem a kapcsolási rajzát delta 120 V és 400 V . Ez egy 11 mill gépsor és nem adtak semmit hozzá semilyen rajzot balfasz Lengyel csapat összerakták 6 an én meg egyedül oldjam meg. A kondenzátor kisütő ellenálás Vörössen izott nem iazadt. De ez egy komoly vezérlést szabályoz. De megoldottam ! Müködik!
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
(#) granpa válasza elektroboy hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Gratulálok! Mi nem így voltunk a japánokkal; ők sem tudták már hogyan működik, olyan elavult gépsort vettek meg a "hozzáértő" főnökeim tőlük, mert olcsó volt.
(#) elektroboy hozzászólása Feb 5, 2014 /

Igen ez is használt és nem hozzáértők vették és rakták össze! Biztos ezt oktatják valahol!
(#) czibulak hozzászólása Feb 13, 2014 /

Üdvözlöm a kedves pákásokat!

Félnapi tevékenységem révén és a B...elektronikán való keresgélés után kialakult egy kapcsolás amivel a 2*25W -os texas erősítőmet szeretném ellátni.

A lényege hogy a meglévő trafóról, aminek nem csapolt a szekundere, el tudjam látni +/-20V-al a végfokot.

A kiötlés azért tartott ilyen sokáig, mert meg kellett keresni a vonatkozó félvezetőket, is és azokkat hasznosítani.

Az eredeti kapcsolásban egy PNP/NPN darlington pár volt, ezt én quazikomplementer tranzisztorokkal helyettesítettem.

Szeretném ha a tapasztaltabbak átnéznék, mielőtt összerakom.

A képet a multisim-es tesztek közben készítettem, ott működött a dolog.

Észrevételeket és tanácsokat szivesen várok!
Lőrinc
(#) czibulak válasza czibulak hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Annyit még hogy BD243 helyett TV sorvégtranyóját használom, mert ez van itthon amiről adatot is találtam, meg ebből van csak két egyforma.
(#) Sebi válasza czibulak hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Ránézéssel: a műveleti erősítő táplábai közé illene egy 100n...1µF kondi, ezenkívül elég nagynak tartom az R9,R10 pozícióban a 100k-t. Nem elírás? (10k)
(#) czibulak válasza Sebi hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Épp csak beraktam az ellenállásokat oda mert nélkülük szaladgált a kimenő feszültség.
Megnézem mit szól kissebbhez.
Az Opamphoz jó lesz elkó is? az erősítőben azt használtam.
(#) czibulak válasza Sebi hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

10K-val konvergencia hibát talál, és nem marad szimmetrikus a kimenet sem.

Igazán érdekes, mert viszsaállítva 100K ra sem szimmetrikus.

Eszközöltem kis változtatást, így hajlandó működni.
Pedig paíron a BD138 és 135 komplementerek. Még egymás adatlapján is úgy szerepelnek.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) reloop válasza czibulak hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

(#) czibulak válasza reloop hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Mutattad már, ki is próbáltam de egyszerűen nem volt semmi a kimeneten, lehet hogy nálam van a hiba...
Még elő fogom venni azt is, de ki akarom próbálni ezt quazikomplementer páros megoldást.

Azt az 1-2mA-t kell kordában tartani ami a végfok DC hibájából a hangszórón folyik. Nem lősz durván túl a célon?
Amit rajzoltál akár oszcillálhat is

Ennyi erővel működnie kéne úgy is hogy csak két kondenzátort teszek oda és a közös pontot használom testnek, de az azonnal elhúzott egy irányba.
Oszcillálnia szerintem nem kéne, mert negativ a visszacsatolás.
Hogy mennyire lövök túl a célon azt nem tudom.
Ha lenne két ampermérőm akkor kimérném, így viszont sőtétben tapogatózok.

Ki szertném próbálni a kreációt már csak kiváncsiságból is.
A te megoldásodat szintén.

Ráuszítottam a multiszimet de egy ms-ot kb 10s alatt szimulál.
A másik kapcsolásnál ennyi idő alatt haladt egy másodpercet.
Túl alapos.

Ennek valóban működnie kéne két kondival is, mert a Zener előtétek szépen behúzzák középre. Ha elrántja valamelyik irányba akkor vagy rosszul van a kapcsolás megépítve, vagy a rendkívüli gerjedékenységének estél áldozatul. A Texas témában sok szó esik erről. Egy ilyen feszültségkétszerező táppal teszteld le az erősítőt!

Ezzel üzemel már egy éve (amióta elkészült).
A zénerek nem csak a műverősítőnek stabilizálnak?

A Zener-ek közös pontja épp kiadja a teljes tápfeszültség felét, ha az előtétellenállások azonos értékűek mindkét tápoldalon (miért nem lennének). Hangszóró nélkül is félrehúz?
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014

Nem próbáltam, Épp csak összeraktam akkor és rápróbáltam, miután nem ment mindent viszaraktam a helyére és használom tovább a másik trafóval és delon híddal.

Holnap erőt veszek magamon és újra próbálkozom.
Ha jól értem a kapcsolásod lényegét, akkor a feszültségek csak annyira lehetnek egyformák amennyire egyformán erősít a két tranzisztor.

Ha ez így van akkor talán mégis érdemes beletenni a műverősítőt, és lehagyva a második fokozatot máris kész a kiegyensúlyozott táp.

A két tranzisztor egyike biztos zárva marad, a másik amennyire nyit az mérhető a kollektor-ellenállásán. Lesz pát tized volt eltérés, de ennek nincs gyakorlati jelentősége.
A megoldás érdekessége, ha az erősítő kimenete kiül az egyik tápra, akkor a hangszóróáram csak annyi lesz amennyi az előbb említett kollektor-ellenálláson képes folyni.
(#) czibulak válasza reloop hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Nekiállok keresek egy próbanyákot és összerakom a kapcsolásodat, aztán ha maradt elég lekierőm akkor keresek egy magányos műverősítőt a sok bontott cucc közt.
Dupla van itthon kettő is de az én kapcsolásomba minek? Kipróbálom azt es.
(#) czibulak hozzászólása Feb 14, 2014 /

Még két darab dupla!
Csak az nincs ami kell!
(#) czibulak válasza czibulak hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

TV-be miért nincs műverősítő? legalább 5szétszedett sasszim van de csak atmel féle epromok vannak meg DC hangerő szabályzók rajtuk.
PC alaplapon találtam quad művit elektronikus szelep áramkörében meg duplákat.
Azért se megyek el a város túlfelére egy sorazs TL071-ér!
(#) czibulak válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Hali!

Megembereltem magam és összeraktam a kapcsolásodat, akarommondani szétszedtem és újraösszeraktam, BD138/BD135 párossal. sikeresen leégettem vele egy TV-s végfokot.

Gondoltam kicsit sok volt a feszültség úgyhogy rátettem a texasra, villant a bizti.
Kis keresgélés után rájöttem a hogy a szép színes drótokat fordítva forrasztottam rá
Eztán gyors bizticsere és átkábelezés következett, és épp most zajlik a próbaüzem.

Hangártya 5%-on, A trafó amit használni akarok 32 fokos, a két tranyó 25 fokos.

Úgy néz ki kevés lesz neki a trafó.

A kapcsolást köszönöm szépen!

Annyit kérdeznék még hogy hány fokon károsodik a trafó?
Következő: »»   41 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem