Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
Szia! Egy hirtelen ötlet (lehet, hogy életképtelen): ha egy műveleti erősítő offszetjét beállítod, hogy 0,5V-nál a kimenetén 0V legyen, az erősítést pedig 5V bemenő feszültség mellet a kívánt 2025-re, és az opa kimenetét méred. Így szerintem működhet a történet. A referenciát meg nem kell piszkálni...
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
Jó reggelt!
Szeretnék egy tanácsot/segítséget kérni, hogy az alábbi kapcsolást hogyan tudom átalakítani úgy hogy 4-20mA-es tartományban tízed pontosan tudjak mérni? http://electronics-diy.com/schematics/ICL7107_ampere_meter.jpg Válaszokat előre is köszönöm!
Hello!
- Kiindulni a lineáris egyenes képletéből kell. Amit az y=ax+b képlet határoz meg. Az "a" a meredekségi szorzó, a "b" az eltolási érték. Ezzel, minden lineáris függvény konvertálható. - A meredekségi szorzót a=Ube/Uki határozza meg, de ez nem csak "feszültségre", hanem feszültség változásra is érvényes. Vagy is a=dUbe/dUki -re is érvényes. Te 0,5..5V-ig szeretnél mérni, amire a kimenőjelnek 0..200mV feszültséget kellene adni. Így a=(5V-0,5V)/(0,2V-0V)=22,5. Mivel a feszültség osztás arányát az ellenállások aránya a=1+(R1/R2) alapján határozza meg, ha mondjuk az alsó R2 ellenállást 1kohm-ra választjuk meg, akkor a felső ellenállásnak 21,5kohm-nak kell lenni. Így a meredekség már meg van, 4,5V bementi feszültség változásra 200mV kimenti feszültség változás jön létre. - Ha a "b" eltolási értéket nézzük, akkor nyilván a bemeneti feszültségből kellene 0,5V-ot levonni. De ezt a feszültséget, levonhatjuk a már 200mV-ra leosztott feszültség értékéből is. Nyilván ez 22,5-ször kisebb lesz, mint a 0,5V. Vagy is b=0,5V/22,5=22,22mV. - A mérésnél úgy járunk el, hogy a 22,5-szörösére leosztott feszültséget adjuk az In-Hi bemenetre, az In-Lo bemenetere pedig a referenciából leosztott 22,22mV-ot adunk. Ekkor a 7106 maga fogja az eltolási értéket levonni a bementi jelből, hiszen a kettő különbségét fogja mérni. - Természetesen ha a műszerrel mást nem mérünk, akkor nem szükséges a pontos 22,5 osztást előállítanunk, hiszen a referencia feszültség változtatása is egyfajta meredekségi szorzót jelent, vagy is annak változtatásával is lehet a mutatott érték végértékét pontosítani. A kivonási értéket, pedig szintén állíthatóra lehet tenni a referencia leosztásának kialakításával.. Remélem érthető.. üdv! A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
Hello! Mivel a műszer alapérzékenysége 200mV, nincs más feladat, mint a Shunt ellenállás értékét (ami a rajzon kapcsolt ellenálások alkotnak) úgy megválasztani, hogy 20mA melett azon 200mV feszültség essen. R=U/I=0,2V/0,02A=10ohm. üdv!
Hello!
Megépítettem a kapcsolást de táp rákapcsolás után semmi... Igaz a MAN6910es kijelző helyet LTS5811P eseket építettem be közös anódúakat, és az 1es és 26os lábon jelen van a +/-5v de a vezérlő kimeneteken semmit nem mérek :S Válaszokat előre is köszönöm
Hello! Ha a tizedespont sem ég, akkor vagy nem közös anódos a kijelző, vagy nem megfelelő a bekötése. Mondjuk nem találni róla semmit a hálón.. üdv!
Hello!
A tizedes ponton kint van a feszültség kb 2V-ot mérek azon a lábon. Nah igen semmit nem találtam róla, így egy másik bekötését használtam, hát ha megegyezik :S A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2014
Miért nem méred ki egy ellenállásmérővel?
Azt ki tudod mérni, hogy biztos-e, hogy anódos v. katódos.
Magánba küldök egy adatlapot, nézd meg, nincs-e benne.
Sziasztok!
Megcsináltam az Alkotós-féle panelműszert 200 V-os méréshatárral és 19,9 V-nál túlcsordul. Mi lehet a hiba?
Az osztó Rx1 100 Ohm az Rx2a 100 k Rx2b nincs.
Osztásarány: 100000 / 100=1000
Érzékenység: 200mV x oszátsarány = 200V (Ez nem fog túlcsordulni 19,9V-tól)
Egy másik panelmérő is ugyanígy van megcsinálva és az nem csorúl túl.
Tehát akkor legyen 200 mV az érzékenység?
Tehát akkor Rx2a rövidzár Rx2b nincs beültetve?
El tudnád mondani mit kell csinálni mert ez így magas nekem.
Szia
Rx1=100 ohm Rx2a=100K ohm = 100 000 ohm Rx2b = nincs bekötve Lásd Alkotó számolása :számolás Vagy számold ki 200V / 100100ohm ( a 100Kohm+ a 100ohm ) =0,001998mA a 100ohm os ellenálláson X 0,001998mA folyik igy a feszültség=0,1998V =199,8mV al üdv. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Pontosan így van beültetve ezekkel az értékekkel.
Szia
Az ellenállások ezek és 19,9V nál túlcsordúl? A 100mV os max beállító az mennyire van állítva? (35 és a 36láb ICL7107nél ) Az ellenállásokat mérted? ( esetleg színkódos és ne az a érték ami kell ( sajnos, lehet tévedni )) Esetleg amikor a 19,9V van akkor a 30és a 31 lábon mit mérsz ( másik müszerrel (esetleg 2V méréshatárral )) üdv A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Az ellenállások ezek az értékek. A 35 és 36 láb között poti van.
Erről a műszerről van szó.
Szia
"A 35 és 36 láb között poti van." Igaz, de ha 200mV állásba mérsz, akkor, lesz egy feszültség, arra lennék kiváncsi. Illetve, a 30és a 31 lábon, mért értékre 19,9V nál. üdv.
Értetlenül szemlélem a törekvésed. Nem tudom mit akarsz igazolni, vagy bizonyítani.
Ez a műszer, alapesetben 199,9mV bemeneti feszültség esetén 1999 értéket mutat a kijelzőjén. Ehhez a jó megépítésen kívül az kell, hogy a 35-36 lábak között 100mV legyen a feszültség, amit a potival tudsz beállítani. Ha a bemenetre teszel egy osztót 100R és 100kR tagokkal, akkor ezek aránya 1000-szeres, tehát 1000 szeresére növeli a bemenetre köthető feszültséget. Ekkor 199,9V esetén jelenik meg 1999 érték a kijelzőn. Kár ezen rágódni. Ha nálad nem ez van, akkor néhány méréssel ki kell deríteni melyik alkatrész vagy beállítás nem jó.
Üdv . Tessék kiforrasztani az alkatrészeket azt végig mérni az összeset persze ha van hozzá megfelelő műszered! Itt a fólia kondira vagy a kerámia kondira gondolom nem mindegyik műszer tudja. 2-od esetben a forrasztásokat is ellenőrizném persze az nem okoz mérés tartományba való gondot. Alkotó írt egy gondolat sort a műszerekről és hogyan kell kiszámolni az osztó ellenállásokat. Ha Im=2mA, akkor Rx1=100Ω / ez azt jelenti hogy a mérni kívánt feszültség áramerőssége 2mA amivel a műszer gond nélkül el tud dolgozni. Az Rx2a ellenálás meg azt határozza meg mekkora legyen az osztás pl amit márt többen is írtak: akkor ezek aránya 1000-szeres. Mondjuk te 199v-ot kötnél a műszer bemenetére jó működő műszer esetén akkor a kijelzőn megjelenne a 199.0 V. De ha valamely alkatrész értéke nem megfelelő akkor tönkre megy az alkatrész és a műszer is. 5 db kritikus alkatrész van, C2/C3/C4/R2/R3 alkatrészek. ezeket is elellenőrizd!
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Sziasztok ! Alkotó a panelműszerednek sok a 9,5 V?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Nem sok. Egy kis meleggel hálálja meg a nagyobb feszültséget. A kijelző viszonylag egyenletesen magas áramot fogyaszt, ezért terhelve kell mérni a feszültséget.
Sziasztok!
Ha alkotós panelmérőt szeretnék építeni a tápegységembe , volt mérésre tiszta a dolog , a kapcsolás melletti értékekből kiválasztom a nekem szükségeset , viszont ez a műszer sorosan kötve alkalmas árammérésre? Illetve ha igen milyen értékeket kell beülteni? Balázs |
Bejelentkezés
Hirdetés |