Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   64 / 105
(#) Chipmunk1960 válasza pittti hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Szia! Köszi a tanácsot, hasonló módszerekkel próbálkoztam. Akkor az adagolásban lehet a probléma, túl sokat raktam fel, elég sűrű, talán azért. Lehet valamivel hígítani? Pld a QFN32, vagy amelyeknek alul van a hőelvezetés, nagyon jó lehet szerintem. / Erre legalább rá volt írva, hogy 5-10 fok között kell tárolni. /
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
(#) fgabi válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Mindíg hidegen (hűtőben) kell tárolni. Használat előtt viszont melegednie kell, és jól fel is kell keverni. Ha megfelelő a hőmérséklete nem kell higítani (elvileg).
Üdv, Gabi
(#) Chipmunk1960 válasza fgabi hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Közben gyakoroltam kicsit egy régi panelen. Már többször levettem, meg feltettem a RAM-ot. Az egyik egy picit elcsúszott, de szerintem ez már elfogadható. A BGA-val, még nem gyakoroltam.... . Ahhoz még kevés vagyok. Köszi a tanácsokat. Üdv: Mike
(#) fgabi válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Bőven jó az, ügyes. Bga-hoz nekem kell ilyen paszta, esetleg a kicsikhez.
(#) Chipmunk1960 válasza fgabi hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Szia, Már nem emlékszem, hogy én hol vettem, de itt találtam a legolcsóbbat ingyenes szállítással Magyarországra: XG-50, 4,27$.
(#) eyess válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
De teszteld is le , hogy működik e .Ne csak kívülről legyen szép hanem működjön is.
Az az igazi teszt.
Egyébként tényleg jól néz ki.
(#) Chipmunk1960 válasza eyess hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Szia, Hát ezt a panel már nem tudom, mert scrap, de egy MP3389EF SOP28 IC-t+ a FET -et, felraktam a LED-es monitorra, s működik kiválóan.
(#) eyess válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Na akkor már van siker élményed legalább.Egyébként lötstop , vagy gyári nyák lemezen ilyen munka nem nehéz , de egy házi otthon gyártott nyákon , ami nincs lötstop fólia stb na az már más helyzet.Olyannal próbáltad már ?
(#) fgabi válasza fgabi hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Rosszul írtam az előbb. "Bga-hoz nem kell ilyen paszta". Bocsánat.
(#) Chipmunk1960 válasza eyess hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szia, Igen tetszik a 'szer'. Nagyon régen gyártottam nyákot, nem próbálkoztam mostanság, de ónnal mindenképp befuttatnám az egészet, vagy kimaszkolva, festve a többi részt, ahova nem kerül alkatrész, mint a gyárit. Nagyon hajlamos a réz az oxidációra, gk elektromosságnál rengeteg gondom van vele itt Írországban, állandóan nyirkos és sós a levegő. a saru alatt a krimpelés alatt rossz a kontaktus. Forrasztani is alig kehet. Már azon gondolkozok, hogy sósavhoz adok cinklemezt,mint anno nagyapám, s azt fogom használni, mint a régi bádogosok. Persze jól le kell mosni utána, de az legalább letakarítja az oxidot.
(#) eyess válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 22, 2014 / 1
 
Én tudok neked ajánlani egy jobb , és talán olcsóbb megoldást .Csinálni kell ugye egy forrasztási maszkot ahol csak a forrasztandó pontok maradnak ki.Ezután veszel a festék boltban hőálló festéket van minden színben 600 - 800 C0 is bírja a hőt.Szóval meg van a maszk rá a nyák lemezre , aztán fogsz valamilyen zsír szerű anyagot , vagy kézkrémet .Teljesen mindegy az a lényeg , hogy amikor a maszkon át kened ezt az anyagot , aztán leveszed a maszkot lehet fújni a festékkel.Amikor megszárad ahol maszkolva volt onnan szépen le lehet törölni , illetve a forrpontokról , mert ugye ott nem tud a festék rászáradni a nyákra .És cirka kapsz egy olyan nyákot amit lehet forrasztani , és védelme is lesz.
Sokan a lötstop fóliát istenítik jó is az csak nagyon drága.És szerintem annyit nem ér.Ezzel a megoldással szinte ugyan azt lehet elérni , és sokkal olcsóbb .
(#) Chipmunk1960 válasza eyess hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Ügyes!
(#) eyess válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Ugye ?
A lehetőségek tárháza széles , akár lakkozni is lehet , így vagy színes , de víztiszta spréy vel lefújni , és még lehetne sorolni.
Annyi van , hogy nekem ugyan feketében van ez a hőálló festék , de lefújást követően hagyni kell száradni , és a teljes hőálló képesség eléréséhez , azt hiszem 75, vagy 100 fokon kell ráégetni még száradás után a festéket , és akkor éri el az a képességét.De a dobozon oldalán le is van írva pontosan hogy kell eljárni vele.Jó cucc amúgy.
(#) JOJO hozzászólása Márc 5, 2014 /
 
Sziasztok Szeretnék tanácsot kérni smd ic beforrasztásának technikájához
mily módon lehetséges ?Probáltam de nem sikerült


előre is köszi
(#) ferci válasza JOJO hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Szerzel vagy veszel valami jó folyasztószert, finoman beónozod a lábak helyét, aztán ragaszd le az IC-t, hogy ne tudjon elmozdulni. Ha kész, újra folyasztószer és húzd a pákát a lábakon.
Sok helyen így csinálják üzemekben az operátorok.
Finom hőlégfúvóval is lehetne, de oda spéci vég kell.
(#) ladislave válasza JOJO hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
(#) ferci válasza ladislave hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Ez kicsit durva...ha így csinálnák tömegesen, ajaj....
Elég sok kézi és gépi beültetést láttam közelről, így sehol se csinálták.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) pittti válasza ladislave hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Felesleges munkaidő, és forrasztóón pazarlás.
(IC leforraszásához viszont jó módszer)
(#) JOJO válasza ferci hozzászólására (») Márc 6, 2014 /
 
sziasztok Köszi a tanácsokat megpróbálkozom vele
(#) Viktoria211 válasza ladislave hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Azt csak sajnálni tudom aki így akar beforrasztani egy IC-t. Elég ronda munka.
(#) Viktoria211 válasza JOJO hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
AZ IC 2 ellentéte oldali sarkát a helyére illeszted és leforrasztod 1- 1 lábát. Utána folyasztószerrel megkened a lábait és a pedet. A páka hegyét beónozod és végighúzod lassan az IC lábain. Ha zárlatos vagy nem fogta meg rendesen az ón minden lábát akkor újra egy kicsi folyasztószer és húzd végig a pákát. Vigyáz mert ha nagyon megnyomod feljöhet a ped vagy elgörbül az alkatrész lába. Leforraszthatod egyenként is. A páka hegyére tegyél kevés ónt vagy az alkatrész lábára teszed a pákát és adsz hozzá egy kevés ónt közben. Sokáig tart de ha nincs gyakorlatod talán így a legkönnyebb. Vékony ónt használja és ha van akkor ólmosat, azzal sokkal könnyebb forrasztani. Én simán feltenném hólégfúvóval. És nem a fúvóka mérete számít hanem a hőmérséklete és a gyakorlat.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) 66aaaa hozzászólása Ápr 6, 2014 /
 
Sziasztok,

***
Apróhirdetésbe tedd!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Láthatnánk egy pár képet a technológiáról ? A maszkot hogyan készíted el ?
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Ha lesz egy kis időm , akkor lesz egy két kép róla.
(#) kowi hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Sziasztok!
Nemrég hozzájutottam olyan nyáklaphoz ami 1,5mm-es alumíniumból van ezen van egy szigetelő réteg utána a réz fólia nagy fényerejű ledeket akarok ráforrasztani de az alumínium úgy viszi a hőt hogy képtelen vagyok rá forrasztani illetve csak taknyolok...forrasztott már valaki ilyet és ha igen hogy?
(#) 20sz Jófiú válasza kowi hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia!
Elő kell melegíteni a nyáklapot. Ezt akár egy szendvicssütővel is megteheted. Ha a sütőnek nem lehet szabályozni a hőmérsékletét akkor egy fázishasítós feszültségszabályozót kötsz elé. Multiméteres hőmérséklet szenzorral beállítod a hőmérsékletet. Forrasztáskor érdemes mindent egyszerre a panelra forrasztani, hogy ne kelljen újra melegíteni bár ez sem gond. Érdemes folyékony fogyasztószert is használni a művelet közben.
(#) Chipmunk1960 válasza kowi hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia, Nekem sikerült a 9 db 1W-os ledet ráforrasztanom, a legvastagabb pákaheggyel. Ha nem megy akkor valóban alá kell fűteni kicsit. A régi villanytűzhely, tárol annyi hőt, s oly lassan hűl ki, hogy szerintem szabályozás nélkül is meg lehet oldani, a ki-be kapcsolgatással. Pörkölthöz, a hagyma pirításhoz is ezt a módszert használom, mikor már nagyon meleg. De ha csak gázod van otthon, akkor egy 5mm-es vaslemez is megteszi, persze nem vörös-izzásig felhevítve! A jó minőségű folyasztószer, viszont nagyon lényeges.
(#) Chipmunk1960 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia, Persze, ha sorozatban akarja csinálni, akkor célszerű megépíteni amit írtál. Én is gondolkodtam hasonlón, BGA-zashoz. Itt van az oldalon a forrasztóállomás rajza, ami nagyszerű alap a szabályozáshoz. K hőelem meg van a kiégett hőlégfűtőben.
(#) kowi hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Köszi a válaszokat én is melegítésre gondoltam de nagyon be kell állítani a hőfokot 100db smd5050 lesz rajta
(#) Chipmunk1960 válasza kowi hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Szia, Ezt nem írtad... Akkor ez kicsit más, jóval bonyolultabb. Talán próbáld ki ólmos pasztával, jól felcsavart hőléggel. /Akár 420oC rövid ideig, s csak a végeit melegítve/ Igaz nem alulemezen, de nekem az vált be a legjobban. Egyébként 0,3mm-es huzalt használok a legvékonyabb heggyel, most jött meg csajnából, amit rendeltem. Készre-szerelten de olyan közel vannak, hogy csak egy gombostű fér közé. Mi van akkor, ha egyet véletlen fordítva teszel fel? Hát nem irigyellek! Üdv: Mike
Következő: »»   64 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem