Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tekercs induktivitás kiszámítása
Sajnos csak azt tudom honnan van a vas viszont akkor tehát 10 menet 0,5-ös litzéből 3 mm-ig kihozva megfelelne? Amúgy kb 50KHz-es kapcsitápba lesz autós inverterbe pontosan a bemenetre .
Üdvözletem!
Egy gitáros effekt elkészítéséhez egy kb. 660 mH-s induktivitás elkészítése lenne szükséges. Ezen az oldalon található némi leírás róla. Ha vasmagnak ezt használnám, az körülbelül mennyi változtatást igényelne az oldalon közölt adatokhoz képest (huzalátmérő, menetszám) hogy a kívánt érték felé közelítsünk? Természetesen nem pontos adatot várnék, csak némi támpontot az induláshoz. Mérésre nincs lehetőségem, a végső formát úgyis a kísérletezés határozza meg, csak jó lenne tudni, honnan induljon. Esetleg érdemes a végpontokon kívül néhány ponton kivezetni a tekercset, ami megkönnyítené a próbálkozást? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
Kiválasztasz egy ismert AL értékű frerrit magot. A szükséges induktivitás, és az AL érték [nHy/menet2] ismeretében kiszámolhatod a menetszámot. Jó közelítéssel a szükséges induktivitás értékét kapod. A huzalátmérőt a rendelkezésre álló hely határozza meg.
Köszönöm! Tehát a huzalátmérő gyakorlatilag mindegy (persze bizonyos határokon belül)?
Vagyis: 4900=640/n2 n2=7,65 Azt hiszem, valamit rosszul értelmeztem... A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
A képlet amivel számolnod kellene az a menetszám:
n = négyzetgyök L/AL És az induktivitás is nH -ben! A huzalvastagság úgy néz ki, hogy terhelhetőség szempontjából érdektelen, viszont a jóság (veszteség) szempontjából minél vastagabb, ami csak ráfér, a minél kisebb ohmos ellenállás érdekében. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
A prefixumokkal gyűlt meg a bajom, így már 360 menet körül kér, mindjárt kellemesebb, mint a leírás szerinti 1200, és vastagabbat is használhatok.
Nagyon köszönöm!
Sziasztok.
Van egy 125w-os higany égőm aminek valamilyen oknál fogva le égett a folytó tekercse. Szeretnék készíteni egy másikat mivel.az újat arany.áron adják. Hogyan.fogják neki a számításoknak? Előre is köszönöm a segítséget.
Kedves Szakmabeliek és Hozzáértők !
Az volna a tiszteletteljes kérdésem, hogy ha ismerem egy tekercs önindukciós együtthatóját ( L ), a menetszámát ( N ), illetve a geometriákat le tudom mérni, akkor a csatolt ábra szerinti egyes trafó elrendezések eseteiben mely méret felel meg a mellékelt képlet szerinti A -keresztmetszetnek, illetve l-tekercshossznak? A vizsgált tekercsek az ábra szerinti transzformátorok piros színnel jelölt primer tekercsei. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdvözlettel: Hurki 1
Sziasztok 1 hangváltó tekercset szeretnék készíteni a mélynyomóm részére és ha valaki tudna nekem segíteni hogy milyen menetszám, drót vastagság stb. kellenek annak nagyon megköszönném.És arra szeretnék kilyukadni hogy csak a basszust adja ki a magas hangokat ne.
A választ előre is köszönöm. Az adatok: Méret: 12" / 300mm Impedancia: 4ohm Teljesítmény: 150 / 300W Frekvencia: 30Hz - 3kHz Lengőcséve: 51 mm Érzékenység (1W/1m): 92 dB Mágnes méret: 40oz Re: 3.7 Ohm Fs: 34.1 Hz Qms: 2,56 Qes: 0,44 Qts: 0,38 Cms: 416,78 ľm/N Mms: 52,27 g Vas: 147,22 liter BL: 9,68 T*m SPL: 92,19 dB/W/m EBP: 77,06
Gondolom azóta megoldódott a kérdés, de A=a*a, l=3a. Mindhárom estben. A szórás nől, és a hatásfok romlik, az ábrák sorrendje szerint.
Köszönöm a választ Granpa! A kérdés valóban megoldódott, de megerősítés, amit írtál.
Sziasztok!
Tudna Nekem Valaki abban segíteni, hogy hogyan tudnék Neki fogni egy olyan transzformátor méretezésének ami az általam összerakott szimulációban (lásd kép) beletudnám tenni illetve letudnám szimulálni majd utána megépíteni- ez egy inverternek kapcsolás része lenne- ugyanis ezzel az egységgel emelném a feszültséget 325V köré valamint 1 A áramot szeretnék belőle "kifacsarni" ehhez kellene egy durván 300-350W-os trafó..... próbálkoztam toroidos számításokkal valamint E I alakú vasmagokkal de semmivel nem jutottam előrébb((( Tudna Nekem valaki ebben segíteni???? Előre is köszönöm!
Erre azok nem érvényesek. Nézz be a Kapcsolóüzemű táp, vagy a Hegesztő inverter topikba.
Üdv!
Van egy maxwell MX-25 701 típusú RLC mérőm amit frissen vásároltam. Sajnos az előző gazdája össze-vissza mókolta és elég érdekes dolgokat mér. A panelon látszik, hogy vannak átkötések és nem eredeti alkatrészek. Érdeklődnék, hogy van-e valakinek ilyen műszere, vagy ehhez kapcsolási rajza? Ha valakinek van ilyen műszere az is elég lenne ha csinálna egy-egy képet a panelok beültetési oldaláról. Köszönöm!
Sziasztok!
Egy toroid tekercsnek hogyan számoljak induktivitást? Ez lenne a "karika". Nem akarok tekercselni, csak tudom, hogy abba az áramkörbe amit most építek ilyen kell, és inkább kiszámítom az induktivitását és veszek egyet. A vezeték átmérőjét tudom (csak a mű r -et kellene kiszámolni a toroid gyűrű adatai alapján). A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2013
Szerencsére a toroid tekercsnak megadják az Al értékét, ezzel az induktivitást könnyen számolhatod. Mivel az Al értékben szerepel a vasanyag ur értéke is, ami tudvalavőleg nem lineárisan függ a gerjesztéstől, a hiszterézis görbének változik a meredeksége a gerjesztés függvényében. A linkelt adatlapon még ezt is megtalálhatod.
Akkor az Al lesz a képletben a mű r vagy azt még ki kell belőle számolni? Csak mert a mű r-nek nincs mértékegysége, az Al-nek meg van
Ha csak simán behelyettesítem a képletbe, akkor kiüti a menetszámot.
Az Al értékben benne van a mű r is.
L= n2*AL
Szóval akkor nem is kell a vezeték hosszá és felülete?
A légmagos induktivitásoknál kvázi neked kell kiszámolni az AL értéket, legfeljebb nem tudsz róla. Az AL érték egy komplex érték, ami a mágneses erővonalak hosszából, és a ur értékéből számítanak. A légmagos tekercsek mágneses erővonalainak hosszát a tekercs fizikai méreteiből számítjuk, de inkább becsüljük. Ezért van különbség a hosszú vékony, és a rövid vastag tekercs számolása között.
A zárt vasmagokban az erővonalak hossza korrekt módon számolhatók. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2013
Nekem az Al kb. 33 nH/N^2 lenne (a 7-es görbét kell nézni). A gerjesztés elég kicsi, mivel nem folyik nagy áram a vezetékben és csak 60 tekerés lenne. Akkor N^2*Al, vagyis 3600*33nH/N^2, ami 118800nH-re jön ki. Jól számoltam?
Vagy ki kell számolnom az erővonalak hosszát, és abból az Al-et?
Az AL értéket leolvastad nem?
Akkor csak behelyettesíted abbba a képletbe, és kész. Hogy jól számoltál? azt nem tudom, számold ki mégegyszer, ha ugyanannyi akkot jó. Nagyságrendileg jó Édesapám az ilyen kérdésre azt mondta: meg ne egyem helyetted? A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2013
Közbe rájöttem hogy valami nem stimmel.
Na szóval: AL=33nH/N2 L= N2*AL Ha behelyettesítem az AL-et és az N2-et akkor ezt kapom: L= 602*33nH/602 A 60 négyzetek eltűnnek marad a 33nH. Ez így biztos nem jó
Az utolsó hozzászólásomat nem kell figyelembe venni, programmal való számítással is 118,8uH jött ki, vagyis az az érték, amit először számoltam.
Miért osztottad 602 -el? Ne keverd össze a dimenziót a mennyiséggel.
n =60 [1] AL= 33 [nH/1] L = x [nH]
Már rájöttem
Köszönöm a segítséget.
Üdvözletem
Lenne egy problémám amihez kellene egy kis segitség. tekercset szeretnék késziteni hangváltóhoz. Légmagos.Bizonyos adatok meg vannak, de sajnos nem tudom azt hogy Cu 1,5mm2-es vezetékből mennyi menet szükséges, hány cm hosszú,hány széles széles. Adataim: Hány Ohmos a mélysugárzó 4Ω Hány Hertzig menjen a mély: 800Hz A soros tekercs (L2): 1,59 mH A párhuzamos kondenzátor (C2): 24,875µF Mély hangszóró adatai:Méret: 12coll/300 mm Mélység: 150 mm Teljesítmény: 400/800 W Impedancia: 2x4 Ohm Frekvencia: 25 Hz - 800 Hz Lengőcséve: 63,8 mm Érzékenység: 96 dB/W/m Mágnes méret: 2x50 oz Előre is nagyon szépen köszönöm A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
Sziasztok! Nem tudom hogy jó helyre írok de azért meg próbálom!? Szeretnék csinálni egy új alul áteresztőt ami a képen is látszik, ITT van ez a program ezzel elméletileg ki lehet számítani hogy hány uH-is, vagy mH-is egy tekercs, csak az vele a problémám hogy a program nem kéri a vezeték átmérőjét, és szerintem az is fontos lenne, vagy nem?. A 6,6 mH-is tekercshez 1mm-es réz huzalt használnék a többihez meg 0,5mm-es réz huzalt. Nem tudom hogy ez a program meg felelne arra hogy ezeket a tekercseket ki tudjam számolni, de ha nem, akkor nem tudtok valami megfelelő programot amivel ki tudom számolni a tekercseket?. Mondjuk meg adnám a cséve test magasságát, átmérőjét, és a vezeték vastagságát a programnak, és ki számítaná a menet számot, és a tekercs indukcióját.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
Neked nem ez kell; hanem a többsoros, légmagos, amelyik az L-ből számol (ott kell a huzalátmérő is). Itt van a téma első oldalán, több is..
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |