Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   123 / 272
(#) Yowie válasza deexteer hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Ha szerinted az nem gányolás, inkább ne építs. Egyébként nem sima cibolla, teljes egészében utánépítés. A pic is. Az az összetaknyolt panel a gányolás.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
(#) deexteer hozzászólása Feb 25, 2014 /

Tudom hogy után építés,sima alatt azt értem hogy pic nélküli.
A gányolás nálam mást takar,ilyen erővel minden hobbi szinten elektronikával ismerkedő gányol, ezen nem szeretnék vitatkozni mert értelmetlen,a lényeg hogy nem olyan rossz,bár lehetett volna szebb is.
(#) yaessu hozzászólása Feb 25, 2014 /

Sziasztok szép estét . szeretnék egy olyant kérdezni TGSL ügyben -használtam már több fémkeresőt de azon automata volt a föld kiegyenlítés -a kérdés az lenne hogy milyen teljesítményen kell kiegyenlíteni gondolom diszk nélkül és utána diszk -----a másik kérdés mikor be van állítva a diszkriminátor és pl átmegyek egy másik helyre vagy másnap megyek ha uj talajkiegyenlítés van a diszket nem viszi el ? előre is köszönöm,
(#) mateatek válasza yaessu hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

A gép talajkiegyenlítése független a diszkrimináció bármely állásától, és max az alkatrészek hőfok függősége állíthatja el használat közben.
(#) yaessu válasza mateatek hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Köszönöm az infót .
(#) B.Panther hozzászólása Feb 25, 2014 /

Sziasztok.
Egy kérdésem volna.
Van egy AT Goldom, és vettem hozzá egy másik, nagyobb gyári fejet. Az 5x8-as, gyári TX tekercse az 6,3 ohm, a 8,5x11-es nagyobb fej TX tekercse pedig 5,4 ohm.
Lehet ebből probléma? (ugye ~20%-kal több áram folyhat/folyik a nagyobb fejen...) szerintetek?
köszi a válaszokat,
B.P.
(#) Pitti válasza B.Panther hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Ha hozzá való és ráadásul gyári akkor semmi.
(#) B.Panther válasza Pitti hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

ja, én is erre gondoltam, csakhát mégis a 15-16% az 15-16%....
gyárinak gyári, pont azért vettem, h ne legyen belőle gixer.
(#) yaessu hozzászólása Feb 26, 2014 /

Garett 2500 Hát nem nagy eresztés az ára teljesítmény Kobra meglépi teljesítménybe árába 1 harmada ...http://www.youtube.com/watch?v=6Sq2eyM6l3I.
(#) Yowie válasza deexteer hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Ez nem vita kérdése. Az elektronika egy komplex szakma és komplex ismereteket követel. Pont úgy okozhatja a hibás (vagy semmilyen) működést egy rossz forrasztás, rosszul maszkolt vagy maratott nyák, mint egy elkötés vagy felcserélt alkatrész. Az a baj, hogy a dolgot nem ott kéne kezdeni, hogy összerakok valamit, hanem meg kéne tanulni a hátterét. Gyakran van, hogy valaki kérdezi, mi a gond az áramkörével és mikor felteszi a fényképet, látjuk, hogy ha ez egyszer működni fog, akkor sem lesz hosszú életű, mert olyan minőségű az elkészítés.
(#) Yowie válasza B.Panther hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Egy tekercs nem egyenáramú szempontból terheli a gépet.
(#) Yowie válasza yaessu hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Nem rossz gép a garrett, bár itthon nem igazán válik be. Ennek és még sok más gépnek nem az a célja, hogy 28cm mélyről kiszedjen egy kisbronzt (amiket 99,9% -ban teljesen értelmetlen kiszedegetni). Gondolj bele, hogy mennyire más amerikában, mennyire más ausztráliában keresőzni, meg egy magyar mezőn.
Másik része, hogy ezek a levegőtesztek max arra jók, hogy milyen hangokat tud adni a gép, miután levegőben nem nagyon használjuk őket.
Ráadásul a 2500 elég bonyolult gép, sokaknak azért nem jön be, nem hajlandók megtanulni beállítani, de sokaknak ezért nem jön be az explorer és akár a cobra is és azok is hatalmasat csalódnak, akik azt hiszik, ha a gép a levegőben tud 30cm-t egy apró tárgyra, akkor amerre mennek, ott legalább 20 cm mélyen mindent mutat.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Sziasztok!
Az általam megépített Titán fémkeresőnek szeretném az érzékenységét növelni. Ez valamilyen szinten lehetséges lenne-e? A szerzők említik, hogy Silver Star 1-es fejet hozzá lehet kalibrálni.
Ekkor a C9 = 1 nF és az R15 = 20kOhm -os. Én is Silver Star 1 omega fejet tettem hozzá.
Tudom, hogy nem sokat várhatók ettől a konstrukciótól,de hátha lehetne változtatni rajta valamit az alkatrészek értékeinek megváltoztatásával. Ha például 5 Ft-os érmét közelítek a fejhez, akkor hallhatóan változik a hangja kb. 4-5 cm -ről, de nagyon halkan, nagyon kell fülelni, hogy észre lehessen venni. Gondolom, hogy ez az érzékenysége miatt van.
(#) Yowie válasza sany hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Oszcilloszkóp van?
(#) sany válasza Yowie hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Sajnos nincs.
(#) Yowie válasza sany hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Sajnos, ha nem látod, mi történik, nem is tudod beállítani. Olvass utána a hangkártyás oszcilloszkóp megoldásoknak. Gyakorlatilag ingyen annyira jó lesz, hogy be tudod állítani a szerkentyűt. Fogalmam sincs, de ennek a többszörösét tudja (amitől még nem lesz a gyakorlatban fémkeresésre használható).
(#) vandorbot hozzászólása Feb 26, 2014 /

Két apróság jutott az eszembe. Van a táprészben a virtuális földpontot előállító opa. Tipustól függő kimeneti árammal. 20-70 mA. Namost ha beleteszek egy 20mA-est és az elektronika ennél többet vesz fel, akkor ha jól sejtem gubanc van.
A másik. A geb csatorna fázistoló és az X csatornáé külön független. A geb beállítása nem gond azonban az X csatorna fázistolás talajonként változó. Magyarán a fázistolás potit beskálázom egy bizonyos talajnál ( iron, foil, stb.) az más talajnál már nem lesz pontos. Ezt ki lehet úgy küszöbölni, hogy az X fázistoló bemenetét a geb fázistoló kimenetére kötöm ?
(#) sany válasza Yowie hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Igen gondoltam már én is a PC-s oszcilloszkópra. Ismerem is a PC-s oszcilloszkóp használatát, csak azt nem tudtam, hogy jó lehet fémkereső beállításához is, azt hittem az asztali oszcilloszkóppal lehet csak beállítani.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Program neve: spectralab
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Ha már nekiállsz házilag fejet csinálni (vagy csináltatsz valakivel), akkor semeddig sem tart egy normális elektronikát is csinálni hozzá.
Amelyik gép beállítás után nem tud legalább 20-25cm-t egy 1Ft-osra, azzal nem érdemes tovább foglalkozni.
Az IGSL-t most raktam össze, az SMW fejével mert jelenleg nincs más. Az 1Ft-ot 24-25cm-ről hozza még úgy is hogy ez a fej nem hozzá való, és az adótekercsen csak 15Vpp körüli jel van.
Ebben a kapcsolásban még több lehetőséget látok mint az SMW-ben, csak az baj hogy itt minden változtatás komoly fázishibát is okoz, tehát kell hozzá a kétcsatornás szkóp meg a fenék.
Ha hozzá tud az ember állítani egy 70-80V-os oszci jelet, nagyon szuper gép lehet belőle.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Néha meg szoktam nézni a Feri fórumán meg itt ott hogy milyen gépekkel milyen mélyről szednek érméket, és olyankor mindig felértékelődnek számomra ezek a házilag készítettek, amikor látom hogy a 200000Ft-os géppel sem nagyon szednek mélyebbről, sőt.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Sajnos csak egyelőre elkészített Silver Star 1 fejem van, deexteer fórumtárs jóvoltából.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Esetleg az SMW vagy IGSL fémkeresőkhöz hozzá lehet kalibrálni a Silver Star 1 -es fejét, ha igen melyiket ajánlod?
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Értelek Yowie ismerem és volt is a kezembe kobra is meg garett is nem kérdés hogy a kobrát vinném ha választhatnék --te melyiket választanád ? meg volna egy olyan hogy szerintetek ehhez a tgsl hez tettem 3 darab cellánként 4.1 V és darabonként 4.500Ah szétszedett laptopp akut sorba kötöttem kb órában meddig bírja ? és menyi a fogyasztása ?
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Nem tudom hogy a Silvernek hány menetes tekercsei vannak, és hogy van-e a fejben kondi. Az IGSL-hez szerintem hozzá lehet lőni. Az SMW-ből kevesebb melóval is lehet érzékenyebb gépet csinálni, de ez a növekmény nálam inkább csak szobai volt, mert sokkal instabilabb lett a gép, terepen nem is lehetett használni. Az IGSL-t majd csak a hétvégén tudom megnézni talajban, de sokkal stabilabbnak tűnik, és ugye ennek 2 hangja is van, tehát egyszerre kereshetsz vasat és érmét. Az adó amplitúdóján ennek is lehet növelni, ha nem 8V-ról van hajtva az oszcillátor hanem a 12 és a -6-ról, vagyis kb. 18V-ról, ekkor 30-35Vpp körül van a tekercsen, csak minden mást is hozzá kell ilyenkor állítani, ezzel még nem szórakoztam, most alapkiépítésben működik.
Ha az SMW-t úgy állítom be hogy valóban stabil és használható is maradjon, akkor nekem nem volt érzékenyebb mint az IGSL.
(#) Ge Lee válasza yaessu hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Megméred a fogyasztását, TGSL olyan 40-50mA körül ehet. Abból, meg az akku kapacitásából már ki lehet nagyjából számolni hogy mennyit fog bírni, de az a 4,5Ah az akku új korában is inkább csak reklámadat volt.
(#) Attilawap hozzászólása Feb 26, 2014 /

Íme a Delta tekercséhez az öntőforma. Felül vannak a fülek. Belül ki van gyurmázva, hogy ki lehessen szedni megkötés után. Szerintetek ez jó ötlet?

P1020328.JPG

(#) Yowie válasza yaessu hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Én sokat használtam fisher 1265 gyárit és általam módolt utánépítést (vagy 15 éve építettem). Azért szerettem, merta hangból jól ki lehetett szűrni a szemet. Bonyolult gép, nem megy mélyre, de jó használni. 4éve explorert használok, döntően vízben, ott nagyon jó, de szárazon már nehezebb a dolog. Ennél pl valóban autómata talajkiegyenlítés van (ami a legtöbb gépnél csak azt takarja, hogy fix értékre van állítva). Ez pl egy friss szántásba, ha még esett is, katasztrófa, máskor, homogén talajon jó, de pl nagy bánatom, hogy koncentrikus fej egyféle van hozzá, azt sem gyártják.
A gépválasztás során ezt is érdemes nézni, hogy milyen kiegészítők léteznek. Az egyéni használat, tulajdonságok változnak is. Az is sokat elárul, mennyire tartja egy gép az árát. Én az expi mellé főleg olyat választanék, amiben ez gyenge, koncentrikus fejek, kézi GEB, mélység. Pl T. Vaquero. Szóval nem egyszerű választani és hosszú idő, míg megtanul az ember egy gépet. Univerzáli megoldás nincs. Több fej, több gép, bár a drágábbak tudnak univerzálisabbak lenni. A mélység csak egy tulajdonság, néha átkozom is, amikor 10 perc ásás után egy réz traktor anyát nézegetek, előzőleg meg a felszínen volt valami szép.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
(#) Neuzer hozzászólása Feb 26, 2014 /

Sziaszok!Segítsetek egy kicsit.Elkezdtem megcsinálni a DD fejet.Az egyik tekercset meg is tekertem.0.25mm drót helyett 0,3-as drótot használtam 98menet.Így 18-25ohm ellenállás helyett kaptam 16,5ohmot.Ez mekkore baj mi lenne ha a tekerccsel sorosan kötnék egy 4-5 ohmos ellenállást.Egyépként itt volt a rajz azt hiszem TGLS-hez.Amugy ez a TX tekercs. Az irány számít hogy merre tekerem ?Köszi a választ!
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Szinte mint a peca - vízre halra mindig más
Következő: »»   123 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem