Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1606 / 2208
(#) granpa válasza q765 hozzászólására (») Márc 4, 2014
A KS cső ment tönkre, azért kaptad szét? Végerősítő cső mondjuk nincs, tehát innentől bármi lehet belőlük. A hálózati trafó tán használható. (meg persze az apróságok)
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 4, 2014
Köszi a kapcsolást. Tehát a kimenőt is Borbély úrtól kell megrendelni amcsiból? Az gondolom nem lenne olcsó. Nem biztos, hogy a CRC szűrés is hozná azt, amit egy nagy fojtó tud. A hangmérnök barátommal arra megyünk rá, hogy olyan energiatároló elemeket építsünk az erősítőbe, hogy a dinamika minél jobban megnövekedjen. Ezt azért csináljuk, hogy ne legyen az egész hangláncban szűk keresztmetszet amin veszteség van. Tehát egy nagy fojtó is ezt a célt szolgálja - dinamikanövelő hatása van. Elvileg a nagy olajkondinak is ilyen hatása lesz. Ez azért fontos, mert ha a zenében jön egy nagyobb energiájú hang, akkor legyen honnan erőt meríteni, hogy azt a hanglánc kellő erővel le is tudja adni. Tehát hogy a TUC-TUC-TUC tényleg TUC-TUC-TUC-nak hangozzon, és mozogjon az a hangszóró, ne csak ott lustuljon a kosarában
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 4, 2014
Már a múlté a dolog én azt hiszem, tehát nem működik a kit árusítás - szerintem.
A pdf-t szerezd be, ha érdekel a dolog, mert komplett dokumentáció van és leírás a mit- miért és hogyan-ról, nyákrajzokkal együtt. A kimenő teljesítmény, visszacsatolás igen-nem függvényében megadva a várható torzítás is.
Nem hiszem, hogy különleges lenne a kimenőtrafó, az INDEL gyárt pontosan ehhez a csőhöz, akkor pedig a feszültség és illesztés is passzol, 8 Ohmosban van nekem is.
A fojtótól többen óvtak, nyilván nehezebb beleméretezni, optimalizálni az adott tápba, mint a CRC-t.
Ahogy egyre jobban belemélyedek a csövesek rejtelmeibe, az lett a meggyőződésem, hogy a fontossági sorrend úgy alakul:
Kimenő- táp, holtversenyben az első helyen és utána maga a csöves erősítő.
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 4, 2014
Jól van megpróbálom megkeresni a PDF-et, hátha meglelem. Hát nem tudom, a kimenő a csöves erősítő lelke. Azt meg kell nézni, hogy egy adott trafó passzol-e az adott kapcsoláshoz, mert nagyobb feszen más lesz a cső impedanciája, amit illeszteni kell. Egy csöves erősítőnél a táp és a kimenő kiemelt helyen szerepel, a tápnak nagyon jónak kell lenni, hogy valami hangot is produkáljon. A fojtót nem kell nagyon túlbonyolítani, mert a derótra kell figyelni, hogy arra az áramra legyen méretezve, amit átengedsz rajta, és hogy minél nagyobb Henry-s legyen. Ha megvan a vas, (ebből jó a minél nagyobb kb. hálózati trafó keresztmetszetnyi) akkor a lehető legtöbb drótot rátekered és készen van. Amúgy hallottam egy kis pici grundig erősítőt, EL84SE volt, amiben egy valószínűtlenül kis kimenő volt. Kisebb volt mint egy rádió kimenő, de a hangzás amit adott, az teljes volt, mert megvolt benne minden ami szem-szájnak ingere. Nem volt semmi hiányossága. Most ezzel arra akartam kilyukadni, hogy a beépített anyagoknak is nagyon nagy szerepe van a minőségben, tehát az a kis kimenőtrafó valami nagyon jó anyagú vasból volt. Tán permalloy, mumetal, vagy ilyesmi.
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 5, 2014
Igen, ez egy elég mély kút - nagyon jól szólt, szól valami. Min és mihez képest és ami tetszik nekünk, mennyire közelíti meg azt az ideát, hogy hazavittük az Operaházat? Ugye, először oda kéne eljutni és fülnek lenni hozzá, hogy ítészei lehessünk egy hangláncnak... Tehát, hogy mire mérünk egy erősítőt, talán valami, de, hogy minek halljuk... az egyáltalán nem releváns. Aki ezt pl. elektronikus zenén mégis megteszi, megmutatja a saját ízlését. A Hi-Fi, amire én a csöves technikával törekedni szeretnék - egy teljesen más dolog. A természethű hangzás - mondják - sok fülnek fakó.
(#) q765 válasza granpa hozzászólására (») Márc 5, 2014
Régen nem használtam, garázsban tároltam. Mikor a füstfelhő után szétbontottam érdekes látvány fogadott... Mintha egy egércsalád lakott volna benne.. vezetékek szépen végigblankolva, biztos műszerész volt az egérapuka.. Nálam jobban érthetett hozzá. Szóval nem nagyon keresgettem a hibát. Egy biztos a trafon kijönnek a feszültségek, csövek felfűtöttek, mikor a helyükön voltak.

Mostanában gyűjtögetem az LP- ket, és a lemezlejátszómhoz szeretnék egy csöves riaa-t építeni. Örülök, hogy véleményed szerint is lehetne valamit összehozni ezekből ac cuccokból.
De akármerre keresgélek, ezekkel az alkatrészekkel nemnagyon találok kapcsolást. "Össze-vissza" kötözgetni meg nem szeretném..
(#) Orbán József válasza q765 hozzászólására (») Márc 5, 2014
Ezek a csövek nem alkalmasak RIAA-nak, illetve én sem találkoztam ilyen megvalósítással. De olcsó orosz csövekkel meg lehet csinálni, 4 db, nem a világ. Viszont egy csöves erősítőbe meghajtani, fázisfordítani már használják ezeket.
(#) küzmös Gergely válasza q765 hozzászólására (») Márc 5, 2014
Azok az 54V-ok PL500-as fűtésért kiáltanak a szememben.
(#) crapgame hozzászólása Márc 5, 2014
Üdv Mindenkinek.

Érdekes téma ez a CLC vs. CRC szűrős dolog. Az egyik fele Hifi-voodoo a másik tényleg valós. Valamikor konzultáltam egy szakemberrel erről és a következőkre jutottunk. remélem nem baj, hogy megosztom
Egy, mondjuk SE erősítő, tulajdonképpen ugye a tápfeszből állítja elő a zenei produkciót, ezért fontos a jó tápellátás. Namost a fojtó funkciója, hogy a frekvencia emelkedésével nő annak az ellenállása, ellentétben a másik megoldással. Ez azért lényeges, mert nem csak az egyenirányításból adódó 100Hz a gondok forrása, hanem az a többi mocsok is ami repked a levegőben (Wifi meg rádió meg anyám kínja), amit a vezetékek összeszednek, és nem csak az erősítő belső kábelei, hanem akár a falban futók is. Ezek fojtós szűrés hiányában bejuthatnak a készülékbe. Mondjuk egy 807-es cső kb 60Mhz-ig simán átvisz és 125Mhz ig működőképes. Oké, nem halljuk és a kimenő sem tud megbirkózni vele, de tuti, hogy befolyásolja a kimeneten a jelet. Viszont egy normális hálózati zavarszűrő kielégítő kompromisszumnak tűnik, szerintem így már nem is rossz az a CRC.

A drágább hálózati kábelek állítólag ellenálláshuzalból készülnek, mert nagyon rossz antennák (ebben nem vagyok biztos), de abban igen, hogy az Audio Note drágább cuccai legalább 2mm-es réz házba vannak beszerelve, ami azért nem rossz árnyékolás.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) Orbán József válasza crapgame hozzászólására (») Márc 5, 2014
Idézet:
„Egy, mondjuk SE erősítő, tulajdonképpen ugye a tápfeszből állítja elő a zenei produkciót, ezért fontos a jó tápellátás.”


Azt hiszem az összes erősítő így jár...
Egyik szűrés sem voodoo, ahogy elnéztem, nagyon sok számítással lehet jó tápot méretezni, legyen az bármelyik.
Bővebben: Link


Egy szemléltetés egyszerű SE kapcsolással:
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014

Pix-A.gif
    
(#) Moszkvai válasza q765 hozzászólására (») Márc 5, 2014
Szia! Az ECC88-akkal csak passive-RIAA-t érdemes építeni, mert kicsi az erősítése. Az ECC82 pedig jó lesz egy LINE fokozathoz. RIAA-hoz ilyet találtam: Bővebben: Link A hangszín és hangerő szabályzót pedig valahogy úgy lehetne megoldani mint a képen, http://www.geofex.com/FX_images/alembpre.gif csak mivel egy ECC82- van, ezért a V1 vagy V2-őt elhagynám. A V2 elhagyása szerintem praktikusabb mert akkor nem kell kicsatoló kondenzátor sem.
(#) bakos13gab válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 5, 2014
Amikor az ember egy erősítőt készít, érdemes végig gondolni ezeket a köröket, az áram útját, mind egyenáramú szempontból, mind váltóáram tekintetében. Ha ezeket végig gondolod, akkor máris érthető, hogy mire kell pl. a csatolásmentesítő ellenállás a végfokozat tápja után az előfokozat felé és oda még egy szűrés (hiszen pl. a nevében is benne van, hogy a végfok által "rángatott" tápfeszültség nem kerül visszacsatolva az előerősítő anódkimenetére. Ugye ez került itt nem olyan régen elő. Ez nem csak csöves erősítőkre igaz.
(#) bakos13gab válasza crapgame hozzászólására (») Márc 5, 2014
Ezért kell zavarszűrt hálózati aljzattal ellátni az erősítőnket, illetve még a váltó oldalon 100-220nF-os kondit alkalmazni. A sok megás dolgokkal az is gond, hogy egyszerű felszereléssel meg sem tudod nézni (kell ugye egy 100megás szkóp is hozzá).
(#) q765 válasza Moszkvai hozzászólására (») Márc 6, 2014
Mindenképp passiv riaa-ra gondoltam. Van egy elég idős phono bemenetes tranzisztoros erősítőm. És abban a phono fokozatot szeretném kiváltani evvel a csöves megoldással. Simán csak a line részére RCA val csatlakoztatni. Az első link amit küldtél nagyon jónak tűnik. Üldögélek felette egy picit. Lehet hogy összedobom próbának levegőben a dolgot. A betáp egy sima pufferes egyenirányítás után beköthető volna? Gondolom a fűtésnél szabályozhatóra kellene csináni, vagy csak egyszerűen stabilizálni. Ez lenne az első erősítőm amit idáig építettem. Köszönöm a segítséged!
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Márc 6, 2014
Hopsz. Most látom a tápja is ottvan, csak elsiklottam felette. Azthiszem akkor elkezdek alkatrészeket keresgélni. Köszönöm mégegyszer!
(#) bakos13gab válasza q765 hozzászólására (») Márc 6, 2014
A cikk megoldása is jó, de a tápnál javaslom, hogy R2 helyére 250V-nyi zener diódát köss Ennek a mintájára. Ekkor R1 kb 12K legyen és 2W-os. Szerintem jobb eredményt érsz el rendesen stabilizált táppal, de ha gond a zenerek beszerzése, természetesen az ellenállásos is jó, de kevésbé fog szűrni. Ha zenereket használsz, akkor a fojtót is akár elhagyhatod ha esetleg annak is gond a beszerzése.

Zenerek esetében kb. 1,8W lesz a zenereken a teljesítmény, tehát legalább két darab 1,3W-ost köss sorba.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
(#) bta válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 6, 2014
Idézet:
„Ezért kell zavarszűrt hálózati aljzattal ellátni az erősítőnket, illetve még a váltó oldalon 100-220nF-os kondit alkalmazni”


Dehogy kell, én ilyet bele nem tennék... sokan még a cédéjátszóból is kivágják)) A "kielégítő kompromisszum", az a közönséges, NEM induktivitásmentes huzalellenállás a rács és a segédrács előtt. Vagy egyszerűen tekerünk néhány menetet a végcsövek rácsaihoz vezető drótokra.

Az egyenirányításba se muszáj hangminőségrontó kondikat kötni. Cső vagy "fast recovery" dióda, esetleg kifejezetten lassú, kőkorszaki Si-dióda a jó megoldás.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
(#) bta válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 6, 2014
Idézet:
„Zenerek esetében kb. 1,8W lesz a zenereken a teljesítmény, tehát legalább két darab 1,3W-ost köss sorba.”
Itt megintcsak felmerül a kérdés, hogy miért teszünk -tkp feleslegesen- félvezetőt a tápba? Olcsó mini stabcső kell ide, persze nem mindegy, milyen gyártmányú, mert bár nincs a közvetlen jelútban, minden ellenkező híreszteléssel szemben meg lehet hallani, és nem is akármennyire.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) cua válasza bta hozzászólására (») Márc 6, 2014
Idézet:
„bár nincs a közvetlen jelútban, minden ellenkező híreszteléssel szemben, meg lehet hallani, és nem is akármennyire.”

Ezzel azért vitatkoznék. Kedves audiofil ismerôsöm nagyot bukott a vakteszten, még a kapcsolóüzemû tápot sem ismerte fel!
(#) bta válasza cua hozzászólására (») Márc 6, 2014
Ha kettős vaktesztre készül, nem pedig zenehallgatásra, akkor egy szót sem szóltam
(#) cua válasza bta hozzászólására (») Márc 6, 2014
Én mindenkinek mindent elhiszek, feltéve ha vakteszten is bizonyítható
(#) bta válasza q765 hozzászólására (») Márc 6, 2014
Nagyjából itt van, ami neked kell, tweak-kel együtt

Ha valamilyen (számomra érthetetlen) okból ragaszkodsz a fiókban talált csöveidhez, az elején a 83-ast kiválthatod 88-assal (R3-at célszerű kisebbre venni, hogy "jó" munkapontabontba kerüljön, az R4-et csökkenteni kell a virtuálisan sorba kapcsolódó kisebb belső ellenállás miatt, lásd a 4. ábrán), de kisebb lesz a phono erősítése. Kérdés, hogy elegendő-e a vonali fokozat tartaléka. A RIAA korrekció második és harmadik (318µs, 75µs) töréspontját meghatározó ellenállások 1%-osak legyenek, és a C2 - C4 kondikat is minimum 1%-ra kell válogatni C2+C3 esetében az összegnek kell pontosnak lenni.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
(#) bta válasza bta hozzászólására (») Márc 6, 2014
[A 3. ábrán talán az ellenség megtévesztése okán maradt 47nF a C1 csatoló, holott annyiszorosára illene növelni, ahányad részére csökken az anódkör belső és terhelő ellenállásának összege. Bocs, az R4-et ECC88 esetén növelni kellene, mégpedig a (munkaponttól is függő!) belső ellenállások különbségével. Katalógus Rb adattal itt nem sokra mész, inkább dobj össze egy anti-RIAA hálózatot, hogy egyszerűen ellenőrizhesd a korrekciós görbe pontosságát.]
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
(#) bakos13gab válasza bta hozzászólására (») Márc 6, 2014
Első erősítőbe tökéletes a zeneres megoldás. Mert nem lesz gond vele. Ha már profi, tesz bele mást. A zenernek van zaja, ezt nem tagadom, na de csak azért ne rakjam bele, mert félvezető... Akkor már ugye a FET is mehet a kukába, nem?
(#) bta válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 6, 2014
Idézet:
„Akkor már ugye a FET is mehet a kukába, nem?”

Van köztük hangra elfogadható és jó is, de a nagyobbik része simán
Persze, első erősítőnél az is nagy dolog, ha egyből rendesen működik.
(#) bakos13gab válasza bta hozzászólására (») Márc 6, 2014
Én értem a szándékodat, de szerintem első erősítő építésnél hanyagolni kell az ezüsthuzalt meg ezotériát. Amit mondasz biztos jó, de első körben, amikor esetleg azt se tudja valaki, hogy mi mit csinál, akkor összezavar. Anno velem is ez volt. Most azt hiheti, hogy a zeneres táptól egy * rak össze, aztán meg észre sem venné a különbséget, de megkímélheti magát egy fojtó beszerzésétől és pár brumm forrástól.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) adamka199 válasza skylooker hozzászólására (») Márc 6, 2014
Köszi a tippeket, közbe szereztem be új csöveket, hétvégén jobban szétnézek.
(#) q765 hozzászólása Márc 7, 2014
Hú de sok az infó. Egy napja nem voltam itt, és annyi felé kell kutakodnom, aztsem tudom hol kezdjem. Közben lakásátépítés alatt vagyunk, azért nem tudok ittlenni annyiszor.
Az első kapcsolás még mindíg a legszipatikusabb. Ahogy nézem ahhoz minden van itthon. Azért is nem szeretnék variálni, mert mint ahogy az előőttem is irták nehogy annyira rajtam múljon az építés sikeressége, Nem mintha most nem igy történne. Emiatt is ezekből az alkatrészekből dolgozok, ne kelljen a füstért "fizetnem".

Dejó, hogy ennyi itt a segítőkész ember.

Szóva most ott tartok hogy ezen gondolkodom.
A tápban a induktivitásnak kell utánanéznem, mert nem tiszta.
Nagyjából készlett a dolgozószobám, ugyhogy kutakodok kicsit az alkatrészek után. ha megvagyok probálok fotot készíténi.

Tényleg köszönöm!
(#) granpa válasza q765 hozzászólására (») Márc 7, 2014
Mi nem tiszta az L-el? Fogsz egy 40W-os (hagyományos)fénycsőfojtót, és beteszed. Esetleg még teszel (sorosan) a C2-R1 közti részre egy 100-200 Ohm-os, 1-2W-os R-t.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) q765 válasza granpa hozzászólására (») Márc 7, 2014
Nemépítettem még olyan kapcsolást, amiben lenne L. .. igy aztsem tudtam, hogy mit tehetek oda..

Közben kerestem az IRF840-et..
Mindent találtam csak azt nem ..
IRF9620 - 200V
IRL540 egy halommal - 100V

Honap megy valaki a családból pestre aki tudja hol a HQ..
Lehet csinálok egy listát.. De akkor már megint költök... Kidobnak itthonról..)

Lehet csinálok egy szűk költségvetést, csak az aproságokról.

Igaz akkor már uj csövek is lehetnének... meg akkor hozatnék PCB-t is...
francba ezért nem fogtam neki ezidáig..
Következő: »»   1606 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem