Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   130 / 272
(#) yaessu válasza deexteer hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Ez a fett 3819 UHF erősítő ez sem kapcsoló j107 az kapcsoló 201 is szint erősító a tgsl j107 kell ez szívatott meg
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Bocsi, komparátor. a - bemenetére megy a hanggenerátor fűrészjele (ha működik) a + ra a találati jel. A trimerpoti eltolja az egyenszintet. Ha az IC2d kimenetén fém hatására nő a fesz, egyszercsak közel egy potenciálra kerül a fűrészjel és a komporátor + bem lába. Plusz még a vibratogenerátor frekiben modulálni is képes a fűrészgenerátort, ha az x csatornán negatív a szint.
(#) Yowie válasza yaessu hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Az szokott elromlani, hogy amikor kiöntöd a fejet, előtte, utána kinullázod a tekercset, de ahogy a gyanta szilárdul, elhúzza és elmegy a nullád. Az árnyékolás a másik kritikus, arra, volt már sok ötlet, csak arra figyelj, hogy ne érjenek össze a tekercsek átfedési pontjainál, oda kell tenni valami kis szigetelő anyagot.
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Szigetelő szalag jó vagy inkább pl varnis vagy valami más ? meg gondoltam olyant idő igényes hogy előtte egy két ponton meleg ragacsal megragasztom mert azt lehet gázpákával vissza melegíteni meg nem hűl gyorsan mikor ez megvan , akkor nem teszem egyből sablonba hanem vagy ecsetel vagy festékszóró pisztolyal vagy mártással felrakok rá egy jópár réteget akkor mikor már elég masszív akkor öntöm ki szerinted? mint ötlet ?
(#) sany válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Megnéztem ahogy írtad nincs semmi hang. Ilyen értékeket mértem:
IC5A 2.láb: 12,13 V
IC2A 2.láb: 4,54 V
T4 bázis, potméter lecsavarva 12,08V , felcsavarva 0,6V

Ötletnek jó, de szerintem gyakorlatban még jobban elmászik és rengeteget tökölsz vele. Olyat akarsz, hogy egy sablonban kiöntöd, vagy van egy fejformád, amiben ki tudod önteni. Az utóbbi szerintem jobb megoldás. van itt egy orosz képgyűjtemény
(#) Yowie válasza Yowie hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

folytatás
(#) Yowie válasza sany hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

No, IC5A 5ös lábát is megmérhetted volna. TP1-et kéne csavargatni.
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Tetszik de honnét szedek ilyen műanyagot -milyen drága és hol lehet kapni ,? és mi a neve

Azért ezt járd körbe, mielőtt neki állsz. ABS a műanyag és lapban lehet venni. Vákuumformázás címszóval keress rá.
(#) vandorbot válasza sany hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Mindjárt gondoltam. A tranyó agyon van nyitva. A bázisáramot jóformán az emitterellenállás korlátozza. Ha a timmerpotit tekered, az IC5a 5-ös lábán milyen tartományban változik a fesz ?
R15-1K-t cseréld ki 2,2k-ra. Aztán nyálazott ujjakkal lépj rá sorban R85,R13,R75,R14-re. Hátha beindul a fűrész. Ezek valamelyikén kell változtatni.
(#) B.Panther válasza Yowie hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Esetleg lehet én még utána járnék annak, h melyik műgyanta zsugorodik a legkevésbé (h a tekercsek illesztése ne másszon el). Talán ha jól emlékszem az AlvinPlast foglalkozik Budaörsön műgyantákkal. Google, keres, telefon.
Mondjuk én tuti nem vákumoznék (nem ismerem az eljárást, inkább keresnék vm könnyebb utat). Körbe (2xD külső íve) keresnék egy ideális átmérőjű csövet (OBI párszáz ft/m) meg középre valamit--> gipsz, kiönt, pozitívot kivesz (fújd be szilikonnal, úgy könnyebben kijön. ne vegyél drágán formaleválasztót, az se jobb ), utánacsiszol amit kell, tekercs bele, behangol, és mehet a gyanta. De várd meg, h a nálam tapasztaltabbak mit mondanak (úgyis megkapom a magamét XD)
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
(#) sany válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Az IC5A 5. lábán a TP1- et csavarva az egyik szélső állásba 0,06 V a másikba pedig 2,94 V.
Rendben megpróbálom.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
(#) Yowie válasza sany hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Mielőtt szétkapnátok, itt a beüzemelés. Kell itt tekergetni mindent
(#) Yowie válasza B.Panther hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

csúnyát és nehezet végül is PVC-ből is lehetne melegítgetni, ragasztgatni. Nem a vákuum a lényeg, hanem hogy legyen valami forma, ami önmagában is tart, egzakt formát ad a fejnek stb Régebben, amíg ez a vákuumozás nem volt ennyire ismert, csináltak pl fejvédőbe. A gond csak annyi vele, hogy elég drága.
(#) yaessu hozzászólása Márc 7, 2014 /

Sziasztok lenne még olyan kérdésem, hogy hogyan tudom hogy jó e az a kábel amit a fejtől a géphez megy, vagy meg kell mérni ? és mit ? és hogyan ?
(#) sany válasza Yowie hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

De alaphangnak csak kellene lennie?
(#) Pitti hozzászólása Márc 7, 2014 /

Na figyelj! Mielőtt még tényleg szétszednétek az egészet meg össze-vissza cserélgetnétek az alkatrészeket ami miatt tuti hogy még nagyobb káosz lenne, tisztázzunk pár dolgot.

Milyen fejet tettél rá? Jelenleg három féle ismert fej van amivel tuti hogy menni fog:

1. Feri féle gyári fej.
2. R.T. évkönyv szerinti omega fej (én ezt készítettem el hozzá és jól működött).
3. Rumcájsz féle DD fej aminek a leírása is itt van valahol.

Miután a három közül valamelyiket ráraktad, elvégezted a kiegyenlítést, utána jöhet a beállítás a doksi szerint.

Az adótekercs a J11 és a J12-es pontra megy és szkóppal meg kellene nézni hogy milyen jelet produkál. Ha minden oké akkor szinuszt látsz de nem mindegy hogy mekkora. A rajz szerint ott kettő kondit megad (470n és 100n) viszont a harmadikkal (C8) fogod rezonanciára hangolni az adó tekercset. A lényeg hogy elkezded pakolni a kondikat (C8) és közben figyeled a szinusz jelet. Lesz egy olyan pont amikor a jel nem növekszik tovább ahogy rakod a kondikat hanem elkezd csökkenni. Na most itt megállsz és amikor a legnagyobb a jel, akkor van rezonancián az adó tekercsed. Ez függ a tekercs tulajdonságaitól, lehet hogy 330nF lesz a megfelelő érték de lehet hogy 420nF.

Ha nincs szkópod akkor keress a közelben valakit akinek van és kölcsönadja vagy szerezz valahonnan vagy PC szkóp is megfelelne bár ezt nem ismerem de a többiek biztosan fel tudnak világosítani róla.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) Pitti hozzászólása Márc 7, 2014 /

Behangolás részlet:

"Az adótekercset a rezgőköri kapacitással hangoljuk rezonanciára, C8 helyére a megfelelő kapacitású fóliakondenzátort forrasztva, vagy szükség esetén a kapacitást csökkentve. Az amplitúdó kb. 15 Vpp az adótekercsen, ha sokkal kisebb, akkor R28-at csökkentsük, ha a jel torz, akkor növeljük. A következőkben a kijelzést és az egyes csatornák jeleit hozzuk összhangba a műszer alaphelyzetében. Ehhez már mérőműszer nem kell, ha minden jól működik.
Az alábbi beállítások közben a Reset gombot mindig nyomjuk be.Kezdetnek TP1-gyel és TP7-tel hangot csikarunk ki a műszerből D2 üzemmódban."

A hangszórót ellenőrizted? Jól van bekötve? Esetleg tegyél rá egy másikat és próbáld ki azzal is.
(#) sany válasza Pitti hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Sajnos szkópot azt nem tudok sehonnan sem szerezni, nincs ismerőm akitől kérni tudok. PC szkópom az éppen van, de sajnos nagyon torz jelet mutat valami baja van. Fejnek deexter fórumtárs által készített omega fejet használom, amelyet direkt Silver Star fémkeresőhöz készített.
(#) Pitti válasza Yowie hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Ez a legszebb megoldás az tény, viszont ha teleöntöd gyantával akkor tuti hogy 1-1,5 kiló körül lesz a tömege.
(#) deexteer válasza yaessu hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Pedig semmi különbséget nem produkál, ezekkel kipróbáltam:2N3819,bf245,cd4066.
(#) deexteer válasza sany hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Melyik szkópot használod?
Ezt?

Bővebben: Link

A hangszóró biztosan jól működik. De tettem rá másikat azzal sincs hang, de megpróbálom beállítani, ahogy írják.
(#) sany válasza deexteer hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Igen , ezt a fajtát.
Lehet , hogy "rendes" szkóp nélkül kár volt belekezdenem.
(#) deexteer válasza sany hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Ilyesmi jelet látsz rajta mint ami képen is van?
Ha csak az a baj hogy nem látod a színusz jelet,akkor lépkedni kell a lenti tekerővel 100m és 1 között lesz egy olyan sáv ahol színuszt mutat, én is ilyennel állítottam be.
(#) Pitti válasza sany hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Pedig a szkóp elengedhetetlen a beállításához és nélküle csak kínlódás, idegeskedés lesz az egész. Én azt javaslom, mivel a Feri egységcsomagjáról van szó, beszélj vele. Biztosan nagyon szívesen segíteni fog. Én tuti felhívnám. Szerintem meg lehetne beszélni vele hogy elküldöd a panelt és a fejet ő pedig frankón belövi neked az egészet.

Én nem vagyok ideges típusú ember. Inkább sikerüljön megcsinálni később, nem sürgős.
Ha minden kötél szakad, akkor tudok venni egy ilyen USB-s szkópot.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) frabb válasza sany hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Erre nem biztos, hogy kellene költened, mert csak 3 kHz a mérhető max freki. A Silver pedig 4,74 kHz-en receg. A többi még magasabban, 8-15 kHz körül.
(#) Pitti válasza sany hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Ha a közelben laknál, mondanám hogy ugorj el vele és ránézünk. Az jó ha türelmes vagy. Rólam ez már nem igazán mondható el. Én is keresztül mentem a Silver beállításán, tudom hogy nem egyszerű.
Következő: »»   130 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem