Fórum témák
» Több friss téma |
Néhány észrevételem azonban van a nyákkal kapcsolatban, amit érdemes lenne kijavítani:
- A bemenetű zavarszűrő így nem sokat ér. Sokat beszéltünk már kondik vezetéseén, ha egy mellékúton kapcsolódik, akkor olyan, mintha ott sem lenne. Javítsd ki, vagy hagyd el éshasználj hálózati zavarszűrős aljzatoat vagy mást - A primer oldal negatív közöse nagyon kiterjedt. Ha megnézed péládul a gate töltő áramot, annak az áramköre a source-on keresztül, az IC 4-es lábán át záródik. Ez így egy jó nagy hurok. Ráadásul együtt megy a trafó áramával is. Ez egy zavarforrás, és könnyen vezethet problémákhoz. - Van az indító MOSFET. Ennek a drainjével sorba tegyél egy ellenállást. Sokan beszámoltak már arról, hogy ez a FET gyakran elszáll. Egy 1kOhm ellenállás már megvédi a FETet, jelentősen korlátozva annak csúcsdisszipációját - Rezonáns kondiknak az MKS4 nem jó, de még az MKS alapból nem. Ha tudsz, akkor szerezz be MKP-t, lehetőleg MKP10-et. Kis terheléseknél nem lezs probléma, de induláskor, meg nagy terheléseknél ezek a kondik elég erős áramot és váltófeszt kapnak.
Szia!
Felteszem a tervet, valami más színű fóliával át tudnád rajzolgatni, hogy mire gondoltál? Az 1K-s ellenállást bele teszem akkor. Sajnos a boltban nem volt más csak MKS4. De akkor majd körülnézek még máshol, hátha szerencsével járok. Sajnos 150-200W-ot ki kéne ebből a tápból préselnem....
Valahogy így, ( vékony fehér az ábrán) de akkor meg már érdemesebb az alkatrész sorrendet is megcserélni, és akkor rövidülhet a sáv.
Megnéztem én is a nyákodat... nem értem, minek teszel bele annyi 90 fokos hajlítást.. 2x 45 fok jobb lenne...- a vezetősávok a legtöbb helyen 0.8 mm szélesek, holott lehetnének 1-2 mm szélesek is, jobban passzolva a forrpontokhoz. A nagyáramú 2 dupladiódához és -tól minek 2 kanyar, amikor majdnem egyenesen meg lehet oldani.
A bemeneti pufferekhez kanyar a (+) ? .... és még sok apró. Az IC test lábát inkább átkötném ( a BS és a poti között ) a negatívra, rövidebb neki a nagyáramú rész. A tápközépi átkötést szélesebbre venném, van hely, ne sűrűsödjön ott 3 vezeték.... stb.... Ha gondolod, visszateszem a PÁR HELYEN korrigált lay-t, de még lehet rajta ezek szerint is javítani. Nem utolsósorban hamarabb is lejön a felesleges réz..
Üdv Mindenkinek!
Épített már valaki közületek a Myrra sorozat trafóit felhasználva tápegységet? Érdekelne a véleményetek . Az általam kinézett Bővebben: Link 90w-os teljesítményűt szeretném felhasználni a Solomon páka meghajtására 24v-on! Terveim szerint sorba kötném a 2 primer tekercset ill a közepéről megcsapolva látnám el a háttér energiaszükségletét( 12v ill 5v) ! Az ajánlott meghajtó Top226y . Egyenlőre elméleti szinten persze...
Lehet, hogy rosszul látom, de ez nem 230-hoz való... 65-125 (VOR) .. vagy nem értek hozzá..
74089 EF20 20W 5V/5V VDE ezt látom csak Myrra katalógusban, 230-ra. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
Szia!
Ha megtennéd, hogy kijavítod Nekem, azt megköszönném! Ebből is tanulok, s tán legközelebb ha hasonlóval álok szembe, akkor már nem ejtek ilyen jellegű hibát(-kat).
Csak azokat a részeket "javítottam", ami nekem nem tetszett..
Nevezd is át és ez nem önrezgő, ha jól látom..
Egy másik tápból lett "átalakítva". Az viszont önrezgő volt. Köszönöm!
Köszönöm az észrevételt ,van köztük 90w-ra ajánlott is ,viszont ezt pontosan nem tudom mit jelent ( 65-125 (VOR)) !
Primery Voltage (VOR) , myrra katalógus..
A szűrőben válaszd ki a ......265 V RMS-t. Az van ott. Természetesen ha tovább keresel, talán lesz neked megfelelő, max. nem Myrra. Beírod a gugliba, hogy smps flyback transformers és keresgélsz. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
Sziasztok!
Egy kérdés erejéig felmelegíteném ezt a témát. Mostanában szétszedtem pár dvd lejátszót és mindegyik tápegységében a primer oldalon a 230 lényegében egy, vagy két sorosan kötött kondenzátoron ki volt vezetve a készülék fém házára, illetve a a primer és szekunder oldal saját "földje" össze van kötve egy kondival. Azt már írtátok, hogy zajszűrés miatt vannak ott, de ha nekem fontosabb a kettős szigetelés tényleges megléte, akkor kiszedhetem ezeket onnan? Elsősorban nem az eredeti készülékben, hanem ha kiszedem a tápját máshoz. Lehet ezt a zajszűrést máshogy megoldani (már ha ér valamit)? Nekem a "csípős" TV-m már tönkretette egy PC-s mpeg dekóder kártyám analóg hangkimenetét, miután az RCA és Jack csatlakozók a jellel találkoznak először és nem a földel, ezét már csak áramtalanítás után merek összedugni bármit. Idézet: „[/quote][quote]Azt már írtátok, hogy zajszűrés miatt vannak ott, de ha nekem fontosabb a kettős szigetelés tényleges megléte, akkor kiszedhetem ezeket onnan?” Ha ezek korábban 1-es érintésvédelmi osztályú volt, vagyis a test le volt kötve a védőföldre, akkor ha kiszeded őket, akkor nagyobb feszültségtűrésűt kell valószínűleg beraknod, és akkor persze testre nem köthetsz, mert az nicns leföldelve, ekkor szoktak a szekunderre kötni. Legjobb ha van adatlap, ahol külön feltüntetik, hogy használható 2-es érintésvédelmi osztályú eszközben. Persze egyéb problémák is felmerülhetnek, szóval egy 1-es érintésvédelmi osztályúra tervezett készüléket nem hazsnálni 2-es érintésvédelmi osztályban. Gyakori, hogy az 1-es osztáylra való követelmények (X volt átütési feszültésg, Y tisztázás satöbbi) sem teljesülnek egy gagyi, kínai terméknél, de amíg ott a védöföld, addig nem igazán érdekes, mert megvéd. Idézet: „Lehet ezt a zajszűrést máshogy megoldani (már ha ér valamit)?” Lehet csak önmagában közös módusú szűrő tekercset használni, de egy megfelelően tervezett LC szűrő, jó Y kondenzátorokkal, jól elhelyezve sokkal többet ér. Igenis sokat! Lásd skory oldalán a érintőképernyős vacak meghülyülése rész. Idézet: „Nekem a "csípős" TV-m már tönkretette egy PC-s mpeg dekóder kártyám analóg hangkimenetét” Itt valamelyik termék nem felelt meg egy feltételnek. Egyrészt ha TV csíp, akkor a Y kondikon folyó hibaáram nagyobb a megengedettnél, szóval előbbi "***" féle problémáról lehet szó. A másik, hogy mondjuk egy hankártya vagy akármi hangkimenetén kellene lennie antiparralel védődiódáknak, amelyek a kimeneten lévő, tápfesznél nagyobb impulzusokat levezetik a tápba (ahol van ugyebár sok kondi, elkó). Ez szerintem elvárható. A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2014
Ezek 2-es érintésvédelmi osztályú készülékek (a két négyzet egymásban), szóval eleve meglepett, hogy a 230-as rész miért nincs mindentől jól elzárva. Az utolsó készüléknél (MBO921 lejátszó) 230V-os részt CS222M típusú kondik kötik a házra, a primer és szekunder között lévő kondin BS415 / T4KV~ / 250V / X1Y1 felirat van. A szekunder oldalon az egyenirányító diódákkal párhuzamosan egy-egy soros RC van 15 ohm, 222nF/500V, ill. 100 ohm, 1nF/1KV értékűek. Újabbakban ilyet nem láttam.
Nézem Skory oldalát (és tanulgatom mi az az Y kondi). A TV egy kb. tizenöt éves Daewoo CRT TV, a áldozat, pedig a Real Magic Hollywood dekóder kártya. A TV-n tudok valahogy javítani? Ez A TV-m, de jó lenne, ha nem kellene ennyire elővigyázatosnak lennem. Idézet: „A TV egy kb. tizenöt éves Daewoo CRT TV, a áldozat, pedig a Real Magic Hollywood dekóder kártya. A TV-n tudok valahogy javítani? Ez A TV-m, de jó lenne, ha nem kellene ennyire elővigyázatosnak lennem.” Valószínűleg nem a TV-vel van baj, hanem az antennáról/kábeltévéről szed fel ilyet. Próbáld ki, hogy csíp -e ha kihúzod az antennát Az egyenirányító diódákra CCM flyback táp esetén ajánlott az RC snubber, mert jelentős stressz mellett dolgoznak. Schoottkyk alkalmazása esetén kisebb is elég, de érdemes számolni a lábinduktivitással, meg satöbbi, szóval RC akkor is jó.
Azóta elköltöztem onnan, de ott a kábel tv és TV antenna földjei között 110V-t mértem. Majd megmérem itt is és a konnektor védőföldje között is. Addig is köszi a segítséget!
Ajánlom az oldal alapítójának idevágó cikkét:
Földhurok, itt a 4. oldalt nézd
Egy kis játéknak, kísérletezéshez, méréshez felteszek egy rajzocskát, flybackhez kapcsolódóan.
Úgyis volt pár beírás a TL431 kapcsán.. az alap nem téma, volt róla elég szó, a pirossal szegélyezett rész talán van, akinek hasznos lesz. Az Rx-szel jelölt ellenállás értékét pl. ha az osztó felső tagjával egyenlően tesszük be, kb. Uki_max feléről indul a táp és a soros elkó értékétől függően ( 100-220 uF) több percig is eltarthat, ameddig eléri a kimenő fesz a max. értéket. Természetesen ennek a "méretezése" mind egyéni. A lassú felfutásnak köszönhetően egy jobb szkópon nyomon követhető a kitöltés változása, a szupresszoron átfolyó áram növekedése, stb. és nem utolsó sorban a max. kimenő amper se 100 % lesz addig.. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
Jó ötlet. Nem csak flybacknél lehet hasznos.
Egyrészt LLC konverternél is gáz, hogy az indulásnál rövidzár van, ezért az ndulást magasabb kapcsolófrekiről vesszük. Egy jobb vezérlőnél (pl az UCC), ott túláram esetén mindig rre a softstart frekire indul. De persze ez is megoldás, hogy egyszerűen a visszacsatolásnál oldjuk meg a lágyindítást. TL431-gyel ismerkedőknek láthatóak a főbb elemeK: - 82k és a 4k7 valamint 15k tag az osztó a REF lábra, ezzel állítható be a kimeneti feszültésg. - A 3k3 és 100n pedig kompenzálás, ezzel lassítható a TL431 válasza. Ez ajánlott, de akkor érdemes vele kísérletezni, ha van mérőösszeállításunk a táp dinamikus válaszának vizsgálására. Ha kihagyjuk, akkor túl gyors válasz miatt tüskék lehetne. Tulzottan lelassítva pedig a dinamikus válasz erősen romlik. - Az 1k2 tag adja a TL431 nyugalmi áramát, ami szükséges neki. Ha ezt nema djuk meg neki, akkor ezt az áramot az optón keresztül húzza, ami bizonyos esetekben telejsen ki is vezérelheti a primel oldali IC-t (pláne ha az optó current transfer aránya nagy).
Végülis azért tettem fel az "ötletet", hogy aki nemcsak összerakja a tápot, hanem tud és akar is mérni, kíváncsiskodni, megérteni, folyamatában van rá ideje..
Lorylaci cikkéhez ismét visszatérve.
A kapcsolásban szereplő 47nF-os kondi azonos a pár oldallal előbbi kapcsoláson szereplő rezonáns kondival? És ez párhuzamos ágon lenne tulajdonképpen? Vagyis csak a C2 és FET alkotná a feszültségosztót? Ha igen, ennél a 66pF hogy jött ki? Világosítsatok fel légyszi, mert nem értem!
- Igen
- Igen - Szimulációval. De amúgy ez egy egyszerű feszültség osztó. A rezonáns kondinak van egy impedanciája (ha nem tudod a képletét fejből, akkor fekete pont jár érte a színező könyvedbe). Átfolyik rajta egy áram, azt ha beszorzod a kondi impedanciájával, akkor megkapod a rezonáns kondin eső feszültséget. Amúgy ezt a feszültség pl az excel is számoja max terhelésnél satöbbi... A rezonáns kondin eső feszültséget a 66pF és a MOSFET bemeneti kapacitása (Ciss), mind kondenzátor osztja (zéner kapacitását elhanyagoljuk). Ha ezen a feszültségosztón fellépő fesz, amely egyben MOSFET gate fesze, eléri a MOSFET nyitófeszültségét, akkor kinyit. A miller töltés miatt van egy szűk lineáris szabályzási tartomány. Meg amúgy a ventit egy kist nagyfrekisen rángatja ez az egész, de a ventit ez nem érdekli általában. A zéner meg egyszerűen arra van, hogy a MOSFET ne menjen tönkre, a zéner áramát a feszültésgosztót alkotó kondenzátor (66pF) impedanciája korlátozza. Vili? Ha igen, akkor jár a pirospont a kifestőkönyvbe.
Kérem szépen, teljesen világos, teljesen korrekt. Köszi szépen a választ!
Még annyi, hogy a FET kissé túlméretezett áramügyileg. Annak volt valami oka, vagy csak épp az volt otthon?
Nem éppen túlméretezett, nézd meg az IC túláramvédelmét. Különben könnyen letílt a névleges terhelésnél is.
Nem arra a FET-re gondoltam. amivel a ventillátort hajtod
Sziasztok, egyik ismerösömnek megvan az alábbi kapcsolás gyáriba és megszeretném épiteni énis, ezzel kapcsolatba lenne pár kérdésem.
1. A trafón lévõ menetszám, mert az sajna nincs feltüntetve a rajzon. 2. Megoldható-e hogy pozitiv negativ feszültséget adjon, és ha igen hogyan ? 3. PC tápból bontott trafót használhatok-e ide ? Nem vagyok profi kapcsolóüzemü tápban, ezért is választottam valami egyszerü kapcsolást. Segitséget elöre is köszönöm.
Ez lényegében ewgy flyback táp, ami nemrég mmistvan és hasonló emebrek által ki votl itt tárgyalva. Lapozz vissza pár oldalt, és rengeteg ötletet, javaslatot, beszámolót fogsz találni. Köztük választ a kérdéseidre.
Helló, megépítettem ezt az egyszerű kapcsolást kísérletezni:
Bővebben: Link Egyelőre kisebb pufferokkal, és kis (0.8cm2)-es trafóval. IRF740-el teljesen jól működik, 20-80kHz között nálam 2x100n-val 60 kHz körül rezonál. A FET-et nagyobbra, vagy IGBT-re cserélve már terhelés nélkül, (hűtőborda nélkül) is jelentősen melegednek. (IRFP460, FGA25N120). 20-25 KhZ környékén még csak 50 fok körüli, de emelve kicsit a frekvenciát nagyon melegszik, sőt annyira beterhel, hogy az IC tápja 10V alá csökken. Mi lehet ennek az oka ? Kösz! |
Bejelentkezés
Hirdetés |