Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Az oszcillátorod tekercse is csak egy tekercs, vagyis ha fémet dugsz bele vagy a közelébe, reagálni fog. Ha beleteszel egy másik tekercset, az is hatással van rá, pl ha abban elszabadul valami, akár ebből indukálódva, az vissza hathat.
Az a baj, hogy a torz jel nagyszámú felharmonikust termel, ami tovább torzítja a dolgot majd a vevőben és a fázistolások sem fognak jól értelmezhetővé válni, hiszen más keletkezik kapuzás utá és másként fog változni. Szóval reszelni kéne még valamit ott.
Sziasztok!
Nem még nem nyírtam ki a gépet azért arra vigyázzok. Nem lehet hogy azért nem működik a Tgsl-m mert rosszul kötöttem be a potit. Kérdés az egyik poti lába nem megy sehova a nyákon csak egy petty az így jó? de azért kösz hogy aggodtok értem.
Szerintem nem volt rossz az idő, mert kicsit fagyott, az eső rosszabb.
Nem valami rossz szándék vezetett és nem is kifejezetten neked tettem, fel, csak sokan azt gondolják, ez valami főúri hobbi, csak nincs hozzá golflabda. Kimegy az ember arra szép zöld gyepre, hadonászik kicsit, aztán hazacipeli a kincseket. Szóval ilyen helyzetekre kell készülni, pár aludarab, rézhüvely, gomb és hasonló értékek megszerzésért. Vagy az a hobbísta, aki ha látja, hogy elromlott az idő, akkor hazahúz? Nem, ezeket a felszereléseket úgy kell megcsinálni, hogy bírja ezeket a körülményeket. Vízbe is be fogja tenni a fejet mindenki. Naná, majd lógatja a lábát a parton. De tudni kell, hogy a legnagyobb nyomáskülönbség 1m mélyen fog jelentkezni és egy rosszul kiöntött fej szét tud repedni. A legtöbb gyárira is csak 1m-rt garantálnak. Egyébként egyszerű oka van, hogy miért megyek gyárival. Nem tudok jobbat csinálni ![]()
Így látatlanban nehéz, de ugye egy poti két láb között is funkcionál...
1 A nyákot Te csináltad? Ellenőrizted (fény felé, nincs repedés, alámarás stb) Banális, de nem keverted össze a nyák és az ültetési oldalt, stb? 2 Biztos működik a nyákterv alapján? 3 Alkatrészek jók? (fogj egy ültetési rajzot és keress meg a nyákon pipálj ki minden alkatrészt, ICk, tranyók lábkiosztását ellenőrizd)
n csináltam a nyákot.
nem nem kevertem össze a két rajzot. Elméletileg működni kellene mert innét kaptam a doksikat és müködött. Engem akkor is az érdekelne hogy lehetségese-e hogy az begyik poti lábán nincs semmi csak van.az egyik 100k poti az lm 393-as ic-nél.
ahány rajz ebből, annyi fél, tedd fel, hogy ne legyen félreértés, de nem értem, mert látod a kapcsolási rajzon... vagy nem?
Nekem van egy ilyenem, de semmit nem jelenet, mert ezerféle rajz kering erről.
Ennél a verziónál nem kell bekötni a poti egyik lábát, ha meg be akarod kötni akkor a középső lábbal összekötöd és kész.
Meg nézd meg hogy a j107 eseket jól e tetted bele mert nem ikon szerint megy bele hanem a középső láb előre néz
Biztos lehetsz, hogy ott minden jó, mert egy hete végeztem vele. ebből csináltam panelt beültetést tehát mindent és az első bekapcsolásra működött ! sok dolgot után építettem már. de ritka az ilyen jó leírás ami helyes szerelés esetén és jó alkatrészek- eredmény - egyből indul és jól pedig a j107 helyett j201 volt benne mert a boltos megvezetett hogy az a helyetesítője de nem igaz ! Ma reggel cseréltem ki most meg még határozottabb lett a gép nem véletlen ez kell bele,
Ha rakok rá kodit javul szinusz de drasztikusan csökken a jel nagysága pedig már akollektor ellenállást is csökkentettem 10 ohm-ra.Még játszom akkor vele egy kicsit.
igazad volt probléma volt a j 107 el és találtam egy hibát is az alaplaba de így sem akkar menni.és csak olyan alkatrészeket tettem bele amik írva voltak.lehet hogy az elektrolit kondik közül valamelyiket fordítva tettem be?
tudnál feltenni képet a gépről yaessu? A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
Én ilyen esetben, átnézek minden alkatrészt, lábkiosztást, értéket. megnézem nagyítóval a forrasztásokat, ügyelve arra is, hogy véletlen nem folyattam-e össze valamit.
Ha már biztos hót ziher, hogy minden jó, akkor elkezdem megnézni a tápfeszültségeket, indulva a tápegységtől. Megnézem az IC-k tápját, meg ahol tudom, minek kell lenni. Ha ez is jó, akkor nézem, hogy megy e az oszcillátor, megvan e a kapuzójel, és mi van a bemeneti erősítőn, mi van a fetek után...de ezekhez oszcilloszkóp kell. Az se ártana, ha Te tennél fel képet mindkét oldalról.
Neuzer Itt még nem a 107 vannak benne remélem látod amit szeretnél látni -----de gondolom beépítés előtt megmértél minden alkatrészt ----ellenállást kondikat mert már jártam úgy hogy meg sem közelítette az ellenállás az értékét ami csíkozva volt rajta --de bármilyen rossz tekercset kötsz rá valamennyire el lehet indítani ----nézd meg hogy a tx tekercsbe megy e az oszcillátor az aku körül a sok drót ne tévesszen meg mert az az akuké mert csak cellánként lehet ezeket a li-akukat tölteni---------------meg itt van egy harmadik ezt a nettről szedtem le itt egy kondival oldották meg de ugyan az amit mi csináltunk lehet itt jobban látod a dolgot
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
reggelt!
az baj hogy a potikat mozgatva vagy egy kicsit ütögetve hangot ad a Tgsl? sőt ha átkapcsolom a fémválasztóját egy folytába jelez. a potit mindegy hogy hogy kötöm be? A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
Nem mindegy a potiknak három kontaktusuk van a sematikus rajztból meg tudod nézni hogy szálanként hová megy a föld kiegynél geb nél csak 2 szál van bekötve ezt a panelon látod a potin meg úgy kötöd be hogy a közepét össze kötöd valamelyik szélével az lesz az egyik a másik meg a másik széle ilyen egyszerű aztán ha valamelyik poti fordítva működne akkor a 2 szélén megcseréled a drótot a közepe az mindig a közepe marad a geb potinál meg a 2 szálat fordítod meg ha fordítva működne
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
miért van az hogy potikat mozgatva vagy egy kicsit ütögetve hangot ad?
átkapcsolom a fémválasztóját egy folytába jelez.
Akkor valamit nem jól csináltál mert semmilyenen pozícióban sem sípolhat, ellenőrizni kell hogy a panelon nincs e rövid zár , nem ér e össze a forrasztás az íc jól vannak beletéve az elektrolit kondenzátorok polarizáció helyesen vannak beleforrasztva az ic lábak rendesen be vannak forrasztva tehát az egészet ellenőrizd le ------------tegyél fel róla fotót lehetőleg több pozícióból és jó minőségűt azt jobban tudunk segíteni mert te nem jól csináltál valamit mert a kapcsolás jó
így néz ki .
ha valaki talál valami hibát az szóljon.
itt a többi kép.
Lementem aztán megnézem mert akkor tudok nagyítani de a kondik kerámiának néznek ki lehet ránézésre tévedek de sípólni attól még nem szabadna naki
Nem mindenhová . sípolni azért még nem szabadna neki ---- nézd át a nyákot nagyítóval hogy minden jó e sajnos kinagyítani nem tudtam mert lepixelesedik ahol tettem fel 3 képet az utolsónál látod hová kellenek a fólia kondik azok a fehér kis téglaalapúak
megpróbáltam jobb minőségben feltenni.
A kapcsolót nézd meg hogy annak melyik a közepe már mint találkoztam olyannal is hogy a széle volt az
Neked ilyen 2 állású kell
Hali!
A harmadik képen lévőt én csináltam.Itt a fórumon van fent több kép róla. Nekem sem működik normálisan az 5%-os ellenállásokat kicseréltem 1%-osra,össze is párosítottam az ellenállásokat meg a kondikat és úgy sem lett jó.Mateatek is ránézett és ő sem találata a problémát.poti és poti vezeték érintésre is jelez.Azóta megépítettem az SMW-t és tökéletesen működik,lehet egyszer még nekiállok a TGSL felélesztésére.
Értelek nekem elsőre jó lett , igaz én minden alkatrészt 1% körülire válogattam az vett el csomó időt érdekes ------lehet megépítem az SMW is
|
Bejelentkezés
Hirdetés |