Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   440 / 782
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Nos, szóval elkészültem.10 uH vagy az alá nem sikerült levinni így is kb 2 óráig csináltam. Bajlódtam az egyre szűkebb lyukkal, és közbe megfelelő szigetelésre is ügyelni. Nem volt könnyű.

ferci:
34M=P, 2x11M=S, és 64kHz-lesz.

1 kép: Szekundereket nem zárom rövidre, aztán egyet zártam rövidre majd mindkettőt. Íme az eredmények:
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
(#) ferci válasza voodoo hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Egyáltalán nem muszáj 10 uH alá menned... .. oda a primer induktivitásnak is kevesebbnek kéne lenni.
Századrész szórt az jó érték, 1,437 mH/ 14.89 uH....( dupla rövidzárral érvényes, természetesen. ).
Akkor is mérj rá, amikor leforrasztott, rövid végek lesznek..
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Van rajta anyag bőven, nem mondtad hogy hegesztő készül. Lehet hogy egy számmal nagyobb magot kellett volna választani. A primerre biztos hogy nem kellett volna ennyi huzal, nekem a hegesztőn van ennyi, vagy még ennyi se. A végfok egyébként sem jelent neki folyamatos (szinuszos) teljesítményt, persze egy jó táp-végfok páros azt is tudja és nem hasal el ha folyamatosan négyszögben van a kimenet a túlvezérléstől.
(#) voodoo válasza ferci hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Köszi a választ!
Szerintem marad így. Várom a nyákot, mert legutóbb is voltam olyan béna a vasalásos tudományommal, hogy inkább nem vágok bele, borzalmas volt. Szóval elküldtem a berbereket viszont egyenlőre nem ad életjelet magáról a tag aki fényképek alapján elég jó pofa alaplapot tudna nekem gyártani.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Igen igen, már első pár menetnél éreztem, hogy lehet sok lesz ez a 15 szál. (Amúgy szekundernek 18 lett)

Akkor vagy a szekundert méretezted alul, vagy a primert felül.... ahogy nézem a fesz áttételedet, 12 szál elég lett volna..

Igen 12 szál elég lett volna én is valami ilyesmit számoltam. Amúgy ebből lesz probléma?

Semmi... nem fog annyira se melegedni a primer... hány watt szaladgál át csúcsközelben?

800 körül.

0.2 A szálanként kb.
(#) Kisa_ hozzászólása Márc 26, 2014 /

Milyen jó kis cucc!

Bővebben: Link
(#) lorylaci válasza Kisa_ hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Hűha, nagyon jó kis cucc!
A szkóp trigger bementét érdemes rákötni az impulzusgenerátor kimenetére (FET gate). Innentől kiezdve tök automatikus lehet a dolog.
Az oldalon lévő mérési minták is nagyon szemléltetnek.

Az impulzusgenerátornak lehetne használni egy szimpla 555-ös IC. Rá kéne nyomni pár rotary kapcsoót, amivel méréshatárt lehet állítani. Meg persze a söntöt is cserélhetőre kellene csinálni.
(#) voodoo válasza ferci hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Most kapcsolok... Bele se vettem a számításba, hogy áramkorlátnak egy sima 1 / 20 menetes gyűrű lesz felhasználva a primer oldalon. Ezt is össze kéne építsem és csak utánna bűvészkedni. Valószínüleg sokkal pontosabb értéket fogok kapni arról, hány uH-s a főtrafó, miután sorba kapcsoltam neki a kisgyűrűt. (csak férjen át rajta a drótkötél, amit fontam) Remélem nem sokat fog rajta elvajazni.
(#) dara válasza voodoo hozzászólására (») Márc 27, 2014 / 1

Annak semmi köze nem lesz az induktivitáshoz.Hagyd a trafót úgy ahogy van,majd hozzá számolod a rezonáns kondit.
(#) ferci válasza voodoo hozzászólására (») Márc 27, 2014 / 1

Az áramkorlát trafója elvileg persze, benne van a primer körben... arról meggyőződhetsz mérés után.. főtrafót mérve csak és ezzel sorban... de nem lényeg, mert úgyis a frekit hozzá kell állítanod, ha a kiszámolt kondikkal játszol majd élesben.
Arról már beszéltünk vmikor, hogy úgy az igazi, ha rögtön rá tudod tenni a fonatvégre a gyűrűt, de ha külön kéne, megteszi egy vagy két paralel menet vastagabb réz vagy ezüstözött rézdrót is.
Így láttam ipari tápokban is, nem csinálnak ekkora ügyet belőle..

Jól van. Igyekszem úgy készíteni ahogy mondjátok.
(#) ferci válasza voodoo hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Egyébként a primerrel sorbakötött induktivitás még szép, hogy beleszámít a szórt L értékébe is..
Csak a mértéke nem mindegy... akár a teljesítményt leszabályozni is jó...
(#) lorylaci válasza ferci hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Az áramváltó lényegében szekunder oldalon le van egy ellenállással zárva, aminek transzformált értéke nagyon kicsi. Szóval gyakorlatilag rövidre van zárva, így az induktivitás értéke elhanyagolható.
(persze ki lehet számolni, hogy az adott induktivitás az adott frekin mekkora impedancia, és ez hogy visszonyul a transzformált sönthöz)
(#) ferci válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Szerintem meg a primerhez adódik hozzá üresben, a szekundert lezárva pedig a szórthoz.
A "mértékről" pedig ugyanazt írtam... lényegtelen, elhanyagolható.
Egyről beszélünk, csak a megfogalmazás pontatlan.
Ne zavarjuk meg voodoo-t...
Egyébként én a komplett áramváltóról beszéltem, tehát az lezárt, a szekundert pedig a főtrafóra értettem.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014

Közbe elkészültem a pici maggal és ezekre az eredményekre jutottam (mind két fotón a fő szekunderek zárva voltak)

Rajta van a lezáró ellenállás? Gondolom, igen....
Oppááá. nincs! Akkor azért tedd azt rá, jó?

Igen. Értem, szinte teljesen ugyan az 22 ohm-mal.

22.jpg

Áramváltó(d) lezáratlan szekunderével 3-4 uH, 33 ohm lezárással pedig 1,xx uH.
Mérd meg külön is, csak azt.

Igen, így stimmel.. mérési pontatlanság a szinte ugyanaz ( 13,xx uH), de hangsúlyozom: ennek ebben az esetben nincs jelentősége.

Oké. Akkor ezzel a két maggal eddig 90% elkészültem már csak a beépítés utáni beállítgatások vannak hátra (huzal rövidebbre, kondik, lezáró ellenállás stb.)

Most jön a gate trafó amiről még nem beszéltünk eleget. Ennek a beállításához kéne szkóp, és egy korty négyszögjel? (persze ez is csak most csupaszon nincs beépítve) Mert valami olyasmire emlékszem, hogy enyhén lekerekített jelet kell látni a kimeneten én pedig ezt valamikor 7 menettel nem nagyon értem el (szög egyenes alakot láttam). A méréshez kell a végére gate ellenállás? 10-10 ohm?

Szerintem rátekerek 5x 10 menet és meglátom mire jutok.

Idézet:
„Mérd meg külön is, csak azt.”

Okés, csak az előbb nem vettem észre, hogy ide írtad.

1,26 uH nyitva valamint 1,88 uH zárva (sönttel)

Sejtem, hogy mire gondolsz... de a gate-et ne 10 ohm-mal modellezd, hanem 10 ohm + soros kondi..2- ... nF.

1,88 uH söntölve? Egyről beszélünk? Én az áramváltót néztem akkor... term. vasfüggő az is. de nyitott szekunderével ( 15-18 vagy hány menetet raktál rá ) az a nagyobb uH, lezárva kicsi.
Most el kell mennem, bocs...

Igen. 20m szekunder van rajta. Gyanúm, hogy ez a kis gyűrűke (kompakt fénycsőből származik) talán nem lesz jó erre a célra.
Következő: »»   440 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem